Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia dzieci otyłych w odniesieniu do zdrowej populacji

master
dc.abstract.enIntroduction: Obesity in the pediatric population has been recognized as an epidemic of the 21st century and is a challenge for modern medicine. Incorrect behaviors and eating habits together with low level of physical activity contribute to the development of obesity, which carries complications that worsen health state and lower the quality of life. It is essential to identify dietary mistakes among obese adolescents in order to effectively treat and to prevent growing young population from replicating wrong nutritional behaviors.Aim: Quantitative and qualitative assessment of the diet among children with simple obesity in comparison to children with proper body mass.Material and methods: The study included a total of 105 school children aged 7-15. The comparative analysis were conducted on 2 groups of children: 52 with simple obesity identified in reference to OLAF’s centile charts and 53 with proper weight matched to the group of obese children by gender and age. The research tool used to carry out the scientific work was a questionnaire based on FFQ filled by a parent and 24-hour interview including the daily food ration of the child. Data from the interview were input into DietetykPro program and analyzed in reference to IŻŻ standards for polish population. Statistical analyzes were performed in the IBM SPSS Statistics 25. The level of statistical significance was assumed to be α<0.05.Results: Many statistically significant differences between obese and normostenic children were shown. Children with simple obesity consumed statistically more often than their healthy peers sweets and salty snacks, sugar-sweetened beverages, juices, flavored water, white bread, breakfast cereals, fast-food and processed meat products. On the other hand, they ate statistically less often breakfast and consumed less often vegetables, fruits, legumes, milk and natural dairy products, seeds and nuts, plant oils, wholewheat bread, whole grain products and oily fish. There was a higher intake of energy, macronutrients, sodium, sucrose and cholesterol in the group of obese children, while lower of fiber, iodine, folic acid than in the group of children with proper body weight.Conclusions: Obese children make many nutritional mistakes, which lower the quality of their diet and contribute to accumulation of excessive body fat. It is essential to educate the young pediatric population about proper nutrition and to implement actions involving schools, governments, public health institutions, food producers and parents in order to prevent the further spread of obesity.pl
dc.abstract.plWstęp: Otyłość wśród populacji pediatrycznej została uznana za epidemię XXI wieku i stanowi wyzwanie dla współczesnej medycyny. Nieprawidłowe zachowania i nawyki żywieniowe oraz zbyt niski poziom aktywności fizycznej dzieci przyczyniają się do rozwoju otyłości, która niesie ze sobą powikłania pogarszające stan zdrowia i obniżające jakość życia. Niezbędne jest wykrycie błędów dietetycznych wśród młodzieży z otyłością w celu skutecznego leczenia i zapobiegania powielania niewłaściwych zachowań żywieniowych w dorastającej młodej populacji.Cel: Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia dzieci z otyłością prostą w porównaniu do dzieci normostenicznych.Materiał i metody: Badaniem objęto łącznie 105 dzieci szkolnych w wieku 7-15 lat. Analizie porównawczej poddano 2 grupy dzieci: 52 z otyłością prostą rozpoznaną w odniesieniu do siatek centylowych OLAF oraz 53 z normowagą dobranych względem płci i wieku do grupy dzieci otyłych. Narzędziem badawczym użytym do realizacji pracy naukowej była autorska ankieta oparta o kwestionariusz FFQ wypełniania przez rodzica oraz wywiad 24-godzinny obejmujący dobową rację pokarmową dziecka. Dane z wywiadu, zostały wprowadzone do programu DietetykPro i analizowane w oparciu o normy dla populacji polskiej ustalone przez IŻŻ. Analizy statystyczne zostały wykonane w programie IBM SPSS Statistics 25. Za poziom istotności statystycznej przyjęto α<0,05.Wyniki: Wykazano wiele różnic istotnych statystycznie między sposobem żywienia dzieci otyłych a normostenicznych. Dzieci z otyłością prostą spożywały istotnie statystycznie częściej niż ich zdrowi rówieśnicy słodycze i słone przekąski, słodzone napoje, soki, wodę smakową, białe pieczywo, gotowe produkty śniadaniowe, fast-foody i przetworzone produkty mięsne. Natomiast istotnie statystycznie rzadziej jadały one śniadania i konsumowały warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, mleko i naturalne produkty mleczne, ziarna i orzechy, oleje roślinne, pieczywo razowe, pełnoziarniste produkty zbożowe i tłuste ryby. W grupie dzieci otyłych odnotowano wyższą podaż energii, makroskładników, sodu, sacharozy i cholesterolu, zaś niższą błonnika, jodu i kwasu foliowego niż w grupie dzieci z normowagą. Wnioski: Dzieci otyłe popełniają wiele błędów żywieniowych, co obniża jakość ich diety i sprzyja gromadzeniu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Niezbędna jest edukacja młodej populacji pediatrycznej w zakresie prawidłowego żywienia oraz wdrożenie działań angażujących szkoły, rządy, instytucje zdrowia publicznego, producentów żywności i rodziców w celu zapobiegania dalszemu rozpowszechnianiu się otyłości.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKozioł-Kozakowska, Agnieszkapl
dc.contributor.authorKozłowska, Martynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKozioł-Kozakowska, Agnieszkapl
dc.contributor.reviewerPrzybylska-Feluś, Magdalenapl
dc.date.accessioned2020-07-28T02:24:47Z
dc.date.available2020-07-28T02:24:47Z
dc.date.submitted2019-07-10pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-135204-194030pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237335
dc.languagepolpl
dc.subject.enpediatric population, childhood obesity, simple obesity, nutrition, assessment of the diet, eating habits, dietary mistakespl
dc.subject.plpopulacja pediatryczna, otyłość dziecięca, otyłość prosta, żywienie, ocena sposobu żywienia, nawyki żywieniowe, błędy żywieniowepl
dc.titleIlościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia dzieci otyłych w odniesieniu do zdrowej populacjipl
dc.title.alternativeQuantitative and qualitative assessment of the diet of obese children in reference to healthy populationpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Obesity in the pediatric population has been recognized as an epidemic of the 21st century and is a challenge for modern medicine. Incorrect behaviors and eating habits together with low level of physical activity contribute to the development of obesity, which carries complications that worsen health state and lower the quality of life. It is essential to identify dietary mistakes among obese adolescents in order to effectively treat and to prevent growing young population from replicating wrong nutritional behaviors.Aim: Quantitative and qualitative assessment of the diet among children with simple obesity in comparison to children with proper body mass.Material and methods: The study included a total of 105 school children aged 7-15. The comparative analysis were conducted on 2 groups of children: 52 with simple obesity identified in reference to OLAF’s centile charts and 53 with proper weight matched to the group of obese children by gender and age. The research tool used to carry out the scientific work was a questionnaire based on FFQ filled by a parent and 24-hour interview including the daily food ration of the child. Data from the interview were input into DietetykPro program and analyzed in reference to IŻŻ standards for polish population. Statistical analyzes were performed in the IBM SPSS Statistics 25. The level of statistical significance was assumed to be α<0.05.Results: Many statistically significant differences between obese and normostenic children were shown. Children with simple obesity consumed statistically more often than their healthy peers sweets and salty snacks, sugar-sweetened beverages, juices, flavored water, white bread, breakfast cereals, fast-food and processed meat products. On the other hand, they ate statistically less often breakfast and consumed less often vegetables, fruits, legumes, milk and natural dairy products, seeds and nuts, plant oils, wholewheat bread, whole grain products and oily fish. There was a higher intake of energy, macronutrients, sodium, sucrose and cholesterol in the group of obese children, while lower of fiber, iodine, folic acid than in the group of children with proper body weight.Conclusions: Obese children make many nutritional mistakes, which lower the quality of their diet and contribute to accumulation of excessive body fat. It is essential to educate the young pediatric population about proper nutrition and to implement actions involving schools, governments, public health institutions, food producers and parents in order to prevent the further spread of obesity.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Otyłość wśród populacji pediatrycznej została uznana za epidemię XXI wieku i stanowi wyzwanie dla współczesnej medycyny. Nieprawidłowe zachowania i nawyki żywieniowe oraz zbyt niski poziom aktywności fizycznej dzieci przyczyniają się do rozwoju otyłości, która niesie ze sobą powikłania pogarszające stan zdrowia i obniżające jakość życia. Niezbędne jest wykrycie błędów dietetycznych wśród młodzieży z otyłością w celu skutecznego leczenia i zapobiegania powielania niewłaściwych zachowań żywieniowych w dorastającej młodej populacji.Cel: Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia dzieci z otyłością prostą w porównaniu do dzieci normostenicznych.Materiał i metody: Badaniem objęto łącznie 105 dzieci szkolnych w wieku 7-15 lat. Analizie porównawczej poddano 2 grupy dzieci: 52 z otyłością prostą rozpoznaną w odniesieniu do siatek centylowych OLAF oraz 53 z normowagą dobranych względem płci i wieku do grupy dzieci otyłych. Narzędziem badawczym użytym do realizacji pracy naukowej była autorska ankieta oparta o kwestionariusz FFQ wypełniania przez rodzica oraz wywiad 24-godzinny obejmujący dobową rację pokarmową dziecka. Dane z wywiadu, zostały wprowadzone do programu DietetykPro i analizowane w oparciu o normy dla populacji polskiej ustalone przez IŻŻ. Analizy statystyczne zostały wykonane w programie IBM SPSS Statistics 25. Za poziom istotności statystycznej przyjęto α<0,05.Wyniki: Wykazano wiele różnic istotnych statystycznie między sposobem żywienia dzieci otyłych a normostenicznych. Dzieci z otyłością prostą spożywały istotnie statystycznie częściej niż ich zdrowi rówieśnicy słodycze i słone przekąski, słodzone napoje, soki, wodę smakową, białe pieczywo, gotowe produkty śniadaniowe, fast-foody i przetworzone produkty mięsne. Natomiast istotnie statystycznie rzadziej jadały one śniadania i konsumowały warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, mleko i naturalne produkty mleczne, ziarna i orzechy, oleje roślinne, pieczywo razowe, pełnoziarniste produkty zbożowe i tłuste ryby. W grupie dzieci otyłych odnotowano wyższą podaż energii, makroskładników, sodu, sacharozy i cholesterolu, zaś niższą błonnika, jodu i kwasu foliowego niż w grupie dzieci z normowagą. Wnioski: Dzieci otyłe popełniają wiele błędów żywieniowych, co obniża jakość ich diety i sprzyja gromadzeniu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Niezbędna jest edukacja młodej populacji pediatrycznej w zakresie prawidłowego żywienia oraz wdrożenie działań angażujących szkoły, rządy, instytucje zdrowia publicznego, producentów żywności i rodziców w celu zapobiegania dalszemu rozpowszechnianiu się otyłości.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kozioł-Kozakowska, Agnieszka
dc.contributor.authorpl
Kozłowska, Martyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kozioł-Kozakowska, Agnieszka
dc.contributor.reviewerpl
Przybylska-Feluś, Magdalena
dc.date.accessioned
2020-07-28T02:24:47Z
dc.date.available
2020-07-28T02:24:47Z
dc.date.submittedpl
2019-07-10
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-135204-194030
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237335
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
pediatric population, childhood obesity, simple obesity, nutrition, assessment of the diet, eating habits, dietary mistakes
dc.subject.plpl
populacja pediatryczna, otyłość dziecięca, otyłość prosta, żywienie, ocena sposobu żywienia, nawyki żywieniowe, błędy żywieniowe
dc.titlepl
Ilościowa i jakościowa ocena sposobu żywienia dzieci otyłych w odniesieniu do zdrowej populacji
dc.title.alternativepl
Quantitative and qualitative assessment of the diet of obese children in reference to healthy population
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
139
Views per month
Views per city
Warsaw
36
Wroclaw
11
Krakow
10
Poznan
6
Gdansk
5
Lublin
5
Katowice
4
Rzeszów
4
Kalisz
3
Radzymin
3

No access

No Thumbnail Available