Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Adsorpcja lizozymu : charakterystyka struktur białkowych z zastosowaniem metody mikrowagi kwarcowej z monitorowaniem dyssypacji energii oraz powierzchniowego rezonansu plazmonów
adsorpcja białek
QCM-D
MP-SPR
lizozym
adsorption
QCM-D
MP-SPR
lysozyme
Lizozym (LSZ) odgrywa bardzo ważną rolę w układzie immunologicznym. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Poznanie mechanizmu adsorpcji LSZ ma istotne znaczenie dla określenia optymalnych warunków immobilizacji tego białka na powierzchni adsorpcyjnej, a ponadto określenia oddziaływania LSZ z wybranymi ligandami. Proces adsorpcji LSZ na powierzchni złota monitorowano, stosując dwie komplementarne metody: mikrowagę kwarcową z monitorowaniem dyssypacji energii (QCM-D) oraz wieloparametrowy powierzchniowy rezonans plazmonów (MP-SPR). pH silnie wpływa na efektywność procesu adsorpcji tego białka, a w konsekwencji na orientację cząsteczki LSZ na powierzchni adsorpcyjnej. Maksymalny stopień pokrycia otrzymano w pobliżu punktu izoelektrycznego białka, pH 10,0. Ponadto, na podstawie danych z QCM-D oraz MP-SPR, określono stopień hydratacji tworzonych warstw LSZ.
Lysozyme (LSZ) exhibits strong antibacterial activity against gram-positive bacteria. This property has found practical applications in the medicinal and pharmaceutical industries. Elucidating protein orientation on a nanoscale surface has important implications for integrating proteins into micro- and nano- fabricated devices. Analysis of conformational changes of proteins by quartz crystal microbalance (QCM-D) and surface plasmon resonance (MP-SPR) was performed. Both methods can be used to study protein adsorption phenomena (adsorbed amount and the thickness of protein layer). Acombination of QCM-D and MP-SPR methods makes it possible to draw conclusions about the factors that control the interactions between LSZ and the surface of gold. pH strongly affects the effectiveness of LSZ adsorption onto the surface and leads to orientations changes of proteinon the surface. The highest adsorption value was attained near the I.E.P. This data clearly indicates that electrostatic interactions are a driving force for LSZ adsorption and significantly affect the topography of layers formed on the surface. Furthermore, these measurements show high hydration (60%) of LSZ layer on surface of gold.
dc.abstract.en | Lysozyme (LSZ) exhibits strong antibacterial activity against gram-positive bacteria. This property has found practical applications in the medicinal and pharmaceutical industries. Elucidating protein orientation on a nanoscale surface has important implications for integrating proteins into micro- and nano- fabricated devices. Analysis of conformational changes of proteins by quartz crystal microbalance (QCM-D) and surface plasmon resonance (MP-SPR) was performed. Both methods can be used to study protein adsorption phenomena (adsorbed amount and the thickness of protein layer). Acombination of QCM-D and MP-SPR methods makes it possible to draw conclusions about the factors that control the interactions between LSZ and the surface of gold. pH strongly affects the effectiveness of LSZ adsorption onto the surface and leads to orientations changes of proteinon the surface. The highest adsorption value was attained near the I.E.P. This data clearly indicates that electrostatic interactions are a driving force for LSZ adsorption and significantly affect the topography of layers formed on the surface. Furthermore, these measurements show high hydration (60%) of LSZ layer on surface of gold. | pl |
dc.abstract.pl | Lizozym (LSZ) odgrywa bardzo ważną rolę w układzie immunologicznym. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Poznanie mechanizmu adsorpcji LSZ ma istotne znaczenie dla określenia optymalnych warunków immobilizacji tego białka na powierzchni adsorpcyjnej, a ponadto określenia oddziaływania LSZ z wybranymi ligandami. Proces adsorpcji LSZ na powierzchni złota monitorowano, stosując dwie komplementarne metody: mikrowagę kwarcową z monitorowaniem dyssypacji energii (QCM-D) oraz wieloparametrowy powierzchniowy rezonans plazmonów (MP-SPR). pH silnie wpływa na efektywność procesu adsorpcji tego białka, a w konsekwencji na orientację cząsteczki LSZ na powierzchni adsorpcyjnej. Maksymalny stopień pokrycia otrzymano w pobliżu punktu izoelektrycznego białka, pH 10,0. Ponadto, na podstawie danych z QCM-D oraz MP-SPR, określono stopień hydratacji tworzonych warstw LSZ. | pl |
dc.contributor.author | Ćwięka, Monika | pl |
dc.date.accession | 2016-06-06 | pl |
dc.date.accessioned | 2016-06-09T17:15:45Z | |
dc.date.available | 2016-06-09T17:15:45Z | |
dc.date.issued | 2014 | pl |
dc.date.openaccess | 0 | |
dc.description.accesstime | w momencie opublikowania | |
dc.description.additional | Bibliogr. s. 53-54 | pl |
dc.description.number | 9 (2) | pl |
dc.description.physical | 35-54 | pl |
dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy | |
dc.identifier.eissn | 2082-3827 | pl |
dc.identifier.issn | 2084-977X | pl |
dc.identifier.uri | http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/27783 | |
dc.identifier.weblink | http://www.doktoranci.uj.edu.pl/documents/1167150/67a3709a-966c-44b0-a69f-d160000bee62#page=35 | pl |
dc.language | pol | pl |
dc.language.container | pol | pl |
dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska | * |
dc.rights.licence | CC-BY-NC | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode | * |
dc.share.type | otwarte czasopismo | |
dc.subject.en | adsorption | pl |
dc.subject.en | QCM-D | pl |
dc.subject.en | MP-SPR | pl |
dc.subject.en | lysozyme | pl |
dc.subject.pl | adsorpcja białek | pl |
dc.subject.pl | QCM-D | pl |
dc.subject.pl | MP-SPR | pl |
dc.subject.pl | lizozym | pl |
dc.subtype | Article | pl |
dc.title | Adsorpcja lizozymu : charakterystyka struktur białkowych z zastosowaniem metody mikrowagi kwarcowej z monitorowaniem dyssypacji energii oraz powierzchniowego rezonansu plazmonów | pl |
dc.title.alternative | Lysozyme adsorption : characterization of proteins structures using the quartz crystal microbalance with dissipation monitoring and multi-parametric surface plasmon resonance methods | pl |
dc.title.journal | Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauki Ścisłe | pl |
dc.type | JournalArticle | pl |
dspace.entity.type | Publication |