Adsorpcja lizozymu : charakterystyka struktur białkowych z zastosowaniem metody mikrowagi kwarcowej z monitorowaniem dyssypacji energii oraz powierzchniowego rezonansu plazmonów

2014
journal article
article
dc.abstract.enLysozyme (LSZ) exhibits strong antibacterial activity against gram-positive bacteria. This property has found practical applications in the medicinal and pharmaceutical industries. Elucidating protein orientation on a nanoscale surface has important implications for integrating proteins into micro- and nano- fabricated devices. Analysis of conformational changes of proteins by quartz crystal microbalance (QCM-D) and surface plasmon resonance (MP-SPR) was performed. Both methods can be used to study protein adsorption phenomena (adsorbed amount and the thickness of protein layer). Acombination of QCM-D and MP-SPR methods makes it possible to draw conclusions about the factors that control the interactions between LSZ and the surface of gold. pH strongly affects the effectiveness of LSZ adsorption onto the surface and leads to orientations changes of proteinon the surface. The highest adsorption value was attained near the I.E.P. This data clearly indicates that electrostatic interactions are a driving force for LSZ adsorption and significantly affect the topography of layers formed on the surface. Furthermore, these measurements show high hydration (60%) of LSZ layer on surface of gold.pl
dc.abstract.plLizozym (LSZ) odgrywa bardzo ważną rolę w układzie immunologicznym. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Poznanie mechanizmu adsorpcji LSZ ma istotne znaczenie dla określenia optymalnych warunków immobilizacji tego białka na powierzchni adsorpcyjnej, a ponadto określenia oddziaływania LSZ z wybranymi ligandami. Proces adsorpcji LSZ na powierzchni złota monitorowano, stosując dwie komplementarne metody: mikrowagę kwarcową z monitorowaniem dyssypacji energii (QCM-D) oraz wieloparametrowy powierzchniowy rezonans plazmonów (MP-SPR). pH silnie wpływa na efektywność procesu adsorpcji tego białka, a w konsekwencji na orientację cząsteczki LSZ na powierzchni adsorpcyjnej. Maksymalny stopień pokrycia otrzymano w pobliżu punktu izoelektrycznego białka, pH 10,0. Ponadto, na podstawie danych z QCM-D oraz MP-SPR, określono stopień hydratacji tworzonych warstw LSZ.pl
dc.contributor.authorĆwięka, Monikapl
dc.date.accession2016-06-06pl
dc.date.accessioned2016-06-09T17:15:45Z
dc.date.available2016-06-09T17:15:45Z
dc.date.issued2014pl
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.additionalBibliogr. s. 53-54pl
dc.description.number9 (2)pl
dc.description.physical35-54pl
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.identifier.eissn2082-3827pl
dc.identifier.issn2084-977Xpl
dc.identifier.urihttp://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/27783
dc.identifier.weblinkhttp://www.doktoranci.uj.edu.pl/documents/1167150/67a3709a-966c-44b0-a69f-d160000bee62#page=35pl
dc.languagepolpl
dc.language.containerpolpl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska*
dc.rights.licenceCC-BY-NC
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode*
dc.share.typeotwarte czasopismo
dc.subject.enadsorptionpl
dc.subject.enQCM-Dpl
dc.subject.enMP-SPRpl
dc.subject.enlysozymepl
dc.subject.pladsorpcja białekpl
dc.subject.plQCM-Dpl
dc.subject.plMP-SPRpl
dc.subject.pllizozympl
dc.subtypeArticlepl
dc.titleAdsorpcja lizozymu : charakterystyka struktur białkowych z zastosowaniem metody mikrowagi kwarcowej z monitorowaniem dyssypacji energii oraz powierzchniowego rezonansu plazmonówpl
dc.title.alternativeLysozyme adsorption : characterization of proteins structures using the quartz crystal microbalance with dissipation monitoring and multi-parametric surface plasmon resonance methodspl
dc.title.journalZeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauki Ścisłepl
dc.typeJournalArticlepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Lysozyme (LSZ) exhibits strong antibacterial activity against gram-positive bacteria. This property has found practical applications in the medicinal and pharmaceutical industries. Elucidating protein orientation on a nanoscale surface has important implications for integrating proteins into micro- and nano- fabricated devices. Analysis of conformational changes of proteins by quartz crystal microbalance (QCM-D) and surface plasmon resonance (MP-SPR) was performed. Both methods can be used to study protein adsorption phenomena (adsorbed amount and the thickness of protein layer). Acombination of QCM-D and MP-SPR methods makes it possible to draw conclusions about the factors that control the interactions between LSZ and the surface of gold. pH strongly affects the effectiveness of LSZ adsorption onto the surface and leads to orientations changes of proteinon the surface. The highest adsorption value was attained near the I.E.P. This data clearly indicates that electrostatic interactions are a driving force for LSZ adsorption and significantly affect the topography of layers formed on the surface. Furthermore, these measurements show high hydration (60%) of LSZ layer on surface of gold.
dc.abstract.plpl
Lizozym (LSZ) odgrywa bardzo ważną rolę w układzie immunologicznym. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i przemyśle farmaceutycznym. Poznanie mechanizmu adsorpcji LSZ ma istotne znaczenie dla określenia optymalnych warunków immobilizacji tego białka na powierzchni adsorpcyjnej, a ponadto określenia oddziaływania LSZ z wybranymi ligandami. Proces adsorpcji LSZ na powierzchni złota monitorowano, stosując dwie komplementarne metody: mikrowagę kwarcową z monitorowaniem dyssypacji energii (QCM-D) oraz wieloparametrowy powierzchniowy rezonans plazmonów (MP-SPR). pH silnie wpływa na efektywność procesu adsorpcji tego białka, a w konsekwencji na orientację cząsteczki LSZ na powierzchni adsorpcyjnej. Maksymalny stopień pokrycia otrzymano w pobliżu punktu izoelektrycznego białka, pH 10,0. Ponadto, na podstawie danych z QCM-D oraz MP-SPR, określono stopień hydratacji tworzonych warstw LSZ.
dc.contributor.authorpl
Ćwięka, Monika
dc.date.accessionpl
2016-06-06
dc.date.accessioned
2016-06-09T17:15:45Z
dc.date.available
2016-06-09T17:15:45Z
dc.date.issuedpl
2014
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.additionalpl
Bibliogr. s. 53-54
dc.description.numberpl
9 (2)
dc.description.physicalpl
35-54
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.identifier.eissnpl
2082-3827
dc.identifier.issnpl
2084-977X
dc.identifier.uri
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/27783
dc.identifier.weblinkpl
http://www.doktoranci.uj.edu.pl/documents/1167150/67a3709a-966c-44b0-a69f-d160000bee62#page=35
dc.languagepl
pol
dc.language.containerpl
pol
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
dc.rights.licence
CC-BY-NC
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode
dc.share.type
otwarte czasopismo
dc.subject.enpl
adsorption
dc.subject.enpl
QCM-D
dc.subject.enpl
MP-SPR
dc.subject.enpl
lysozyme
dc.subject.plpl
adsorpcja białek
dc.subject.plpl
QCM-D
dc.subject.plpl
MP-SPR
dc.subject.plpl
lizozym
dc.subtypepl
Article
dc.titlepl
Adsorpcja lizozymu : charakterystyka struktur białkowych z zastosowaniem metody mikrowagi kwarcowej z monitorowaniem dyssypacji energii oraz powierzchniowego rezonansu plazmonów
dc.title.alternativepl
Lysozyme adsorption : characterization of proteins structures using the quartz crystal microbalance with dissipation monitoring and multi-parametric surface plasmon resonance methods
dc.title.journalpl
Zeszyty Naukowe Towarzystwa Doktorantów Uniwersytetu Jagiellońskiego. Nauki Ścisłe
dc.typepl
JournalArticle
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
0
Views per month
Downloads
cwieka_adsorpcja_lizozymu_charakterystyka_struktur_bialkowych.pdf
1