Wpływ czynników środowiskowych i genetycznych na wielkości komórek i biomasę kultur drożdży.

master
dc.abstract.enFitness is difficult to estimate because it would require to know how an organism succeeds in competition with other organisms in all environments in which it lives. In the laboratory, some important phenotypic traits, those most likely to be relevant in many different environments, are measured and used as proxies for fitness. Rate of growth and population density after exhaustion of resources are especially frequently used for microorganisms. Earlier work suggested that the yeast population density estimated by measuring the optical density can be strongly biased if the cell size varies. It is established that the cell size is positively correlated with the rate of growth, at least in some environments. There are also several indications that the cell size can vary widely among genetic variants. The aim of this study is to test to what extent the optical density of stationary state is a reliable measure of fitness if the cell size and growth rate vary. To this end, the maximum growth rate and the steady-state density of strains with deletions of a single gene were carried out. About one hundred of the deletion strains with diminished or increased cell volume were used. There was relatively high correlation between the steady-state density and the size of the cell. The effect of the rate of growth on the optical density of the culture was much weaker (and statistically insignificant) . These results indicate that the density of stationary phase is not a reliable fitness estimate. It can be a source of serious error if applied uncritically. The rate of growth is a preferable fitness proxy. This is because it is based on measurements of increasing density of cells whose properties remain stable. The two parameters, the rate of growth and the stationary phase density, can be combined into a common measure but only under defined conditions.pl
dc.abstract.plDostosowanie (fitness) organizmów jest trudne do oszacowania ponieważ, wymagałoby zmierzenia ich sukcesu w konkurencji z innymi organizmami uśrednionego dla wszystkich środowisk, w których przebywają. W warunkach laboratoryjnych przeprowadza się mierzenie ważnych cech fenotypowych, które z dużym prawdopodobieństwem są istotne w wielu różnych środowiskach, także tych naturalnych. W przypadku mikroorganizmów często stosuje się pomiary tempa wzrostu lub zagęszczenia populacji po wyczerpaniu zasobów, czyli w stanie stacjonarnym. Niektóre z wcześniejszych prac sugerowały, że oszacowania zagęszczenia populacji drożdży poprzez mierzenie jej gęstości optycznej mogą silnie zależeć od wielkości komórek. Poza tym, przynajmniej w niektórych środowiskach wielkość komórek jest pozytywnie skorelowana z tempem wzrostu. Istnieją także warianty genetyczne o różniące się wielkością komórek. Przedstawione badania mają na celu ocenę empiryczną zależności gęstości optycznej stanu stacjonarnego od wielkości komórki i tempa wzrostu. W tym celu dokonano pomiarów tempa wzrostu i gęstości stanu stacjonarnego szczepów posiadających delecję jednego genu zmieniającej przynajmniej jedną z tych cech. Stwierdzono dużą zależność pomiędzy zagęszczeniem stanu stacjonarnego, a wielkością komórki. Znacznie mniejszy był wpływ na gęstość optyczną w stanie spoczynkowym kultury ma tempo wzrostu (przy tym nieistotny statystycznie). Wyniki te wskazują, że pomiary OD w fazie spoczynkowej wydają się być niewystarczającą miarą dostosowania, a mogą być miarą wręcz błędną. Gęstość optyczna zależy od wielu właściwości komórek natomiast tempo wzrostu jest bardziej niezależnym parametrem. Dzieje się tak ponieważ jest ono oparte na pomiarach zwiększającej się gęstości kultury niezmieniających się komórek. Można zatem uznać łączne stosownie tempa wzrostu i zagęszczenia stanu stacjonarnego za lepszą miarę dostosowania.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorKorona, Ryszard - 129139 pl
dc.contributor.authorPięciak, Dagmarapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerKorona, Ryszard - 129139 pl
dc.contributor.reviewerKozłowski, Jan - 129382 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T14:22:44Z
dc.date.available2020-07-24T14:22:44Z
dc.date.submitted2013-10-17pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-73058-99320pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185954
dc.languagepolpl
dc.subject.enyeast, cell size, biomass, optical density, fitnesspl
dc.subject.pldrożdże, wielkość komórki, biomasa, gęstość optyczna, dostosowaniepl
dc.titleWpływ czynników środowiskowych i genetycznych na wielkości komórek i biomasę kultur drożdży.pl
dc.title.alternativeEffects of environmental and genetic factors on the size of the cells and yeast biomass.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Fitness is difficult to estimate because it would require to know how an organism succeeds in competition with other organisms in all environments in which it lives. In the laboratory, some important phenotypic traits, those most likely to be relevant in many different environments, are measured and used as proxies for fitness. Rate of growth and population density after exhaustion of resources are especially frequently used for microorganisms. Earlier work suggested that the yeast population density estimated by measuring the optical density can be strongly biased if the cell size varies. It is established that the cell size is positively correlated with the rate of growth, at least in some environments. There are also several indications that the cell size can vary widely among genetic variants. The aim of this study is to test to what extent the optical density of stationary state is a reliable measure of fitness if the cell size and growth rate vary. To this end, the maximum growth rate and the steady-state density of strains with deletions of a single gene were carried out. About one hundred of the deletion strains with diminished or increased cell volume were used. There was relatively high correlation between the steady-state density and the size of the cell. The effect of the rate of growth on the optical density of the culture was much weaker (and statistically insignificant) . These results indicate that the density of stationary phase is not a reliable fitness estimate. It can be a source of serious error if applied uncritically. The rate of growth is a preferable fitness proxy. This is because it is based on measurements of increasing density of cells whose properties remain stable. The two parameters, the rate of growth and the stationary phase density, can be combined into a common measure but only under defined conditions.
dc.abstract.plpl
Dostosowanie (fitness) organizmów jest trudne do oszacowania ponieważ, wymagałoby zmierzenia ich sukcesu w konkurencji z innymi organizmami uśrednionego dla wszystkich środowisk, w których przebywają. W warunkach laboratoryjnych przeprowadza się mierzenie ważnych cech fenotypowych, które z dużym prawdopodobieństwem są istotne w wielu różnych środowiskach, także tych naturalnych. W przypadku mikroorganizmów często stosuje się pomiary tempa wzrostu lub zagęszczenia populacji po wyczerpaniu zasobów, czyli w stanie stacjonarnym. Niektóre z wcześniejszych prac sugerowały, że oszacowania zagęszczenia populacji drożdży poprzez mierzenie jej gęstości optycznej mogą silnie zależeć od wielkości komórek. Poza tym, przynajmniej w niektórych środowiskach wielkość komórek jest pozytywnie skorelowana z tempem wzrostu. Istnieją także warianty genetyczne o różniące się wielkością komórek. Przedstawione badania mają na celu ocenę empiryczną zależności gęstości optycznej stanu stacjonarnego od wielkości komórki i tempa wzrostu. W tym celu dokonano pomiarów tempa wzrostu i gęstości stanu stacjonarnego szczepów posiadających delecję jednego genu zmieniającej przynajmniej jedną z tych cech. Stwierdzono dużą zależność pomiędzy zagęszczeniem stanu stacjonarnego, a wielkością komórki. Znacznie mniejszy był wpływ na gęstość optyczną w stanie spoczynkowym kultury ma tempo wzrostu (przy tym nieistotny statystycznie). Wyniki te wskazują, że pomiary OD w fazie spoczynkowej wydają się być niewystarczającą miarą dostosowania, a mogą być miarą wręcz błędną. Gęstość optyczna zależy od wielu właściwości komórek natomiast tempo wzrostu jest bardziej niezależnym parametrem. Dzieje się tak ponieważ jest ono oparte na pomiarach zwiększającej się gęstości kultury niezmieniających się komórek. Można zatem uznać łączne stosownie tempa wzrostu i zagęszczenia stanu stacjonarnego za lepszą miarę dostosowania.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Korona, Ryszard - 129139
dc.contributor.authorpl
Pięciak, Dagmara
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Korona, Ryszard - 129139
dc.contributor.reviewerpl
Kozłowski, Jan - 129382
dc.date.accessioned
2020-07-24T14:22:44Z
dc.date.available
2020-07-24T14:22:44Z
dc.date.submittedpl
2013-10-17
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-73058-99320
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185954
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
yeast, cell size, biomass, optical density, fitness
dc.subject.plpl
drożdże, wielkość komórki, biomasa, gęstość optyczna, dostosowanie
dc.titlepl
Wpływ czynników środowiskowych i genetycznych na wielkości komórek i biomasę kultur drożdży.
dc.title.alternativepl
Effects of environmental and genetic factors on the size of the cells and yeast biomass.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available