Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena wiedzy zdrowego społeczeństwa na temat cukrzycy ze szczególnym uwzględnieniem nawyków żywieniowych w porównaniu do wiedzy osób leczonych z powodu cukrzycy
Assessment of knowledge of a healthy society on diabetes with special emphasis on eating habits in comparison to the knowledge of the people treated for diabetes
Cukrzyca, wiedza, żywienie.
Diabetes mellitus, knowledge, nourishment.
Wprowadzenie: W ostatnich latach obserwuje się alarmujący wzrost zapadalności na cukrzycę. Szczególnie zwiększa się ilość osób z cukrzyca typu 2, która rozpoznawana jest u coraz młodszych pacjentów. W celu polepszenia ludzkiej wiedzy na temat chorób cywilizacyjnych istotne jest, by w pierwszej kolejności poznać ich poziom wiedzy.Cel: Ocena poziomu wiedzy populacji osób zdrowych na temat cukrzycy typu 2 z uwzględnieniem zaleceń żywieniowych i porównanie z wiedzą osób chorych na cukrzycę.Materiał i metody: Badanie przeprowadzano od grudnia 2014 roku do marca 2015 roku. Grupę badaną stanowiło 100 osób w różnym wieku mieszkających w województwie Małopolskim. Grupę kontrolną stanowiło 40 osób z udokumentowaną cukrzycę typu 2, leczonych ambulatoryjnie w poradni Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych w Krakowie. W badaniu wykorzystano dwa autorskie kwestionariusze zawierające pytania dotyczące cukrzycy oraz żywienia w cukrzycy stworzone dla potrzeb badania.Wyniki: Z przeprowadzonego badania wynika, że osoby bez cukrzycy uzyskały gorsze wyniki w stosunku do osób z cukrzycą. W grupie bez cukrzycy tylko 12% osób charakteryzowało się wysokim poziomem wiedzy. Trzydzieści procent charakteryzowało się średnim poziomem wiedzy, 39% niskim a 19% bardzo niskim. W grupie osób z cukrzycą punkty rozłożyły się równomiernie. Wysoki, średni i niski poziom uzyskało odpowiednio po 32,5% osób.Wnioski: Osoby bez cukrzycy mają gorszy poziom wiedzy na temat choroby w stosunku do osób z cukrzycą. Kobiety uzyskiwały lepsze wyniki od mężczyzn. Wraz z wiekiem obniża się poziom wiedzy ludzi, natomiast im wyższe wykształcenie tym większy poziom wiedzy wśród ludzi.
Introduction: In recent years there has been an alarming increase in the incidence of diabetes. Especially increasing number of people with type 2 diabetes, which is diagnosed in younger patients. In order to improve human knowledge on the diseases of civilization, it is important to first understand their level of knowledge.Objective: Evaluation level of knowledge of the healthy population on type 2 diabetes, taking into account dietary guidelines and a comparison with the knowledge of people with diabetes.Materials and method: The survey was carried out from December 2014 to March 2015 year. The study included 100 people , aged mean 16-85 years living in the Malopolska country. The controls consisted of 40 type 2 diabetes patients from outpatient clinic of the Department of Metabolic Diseases in Krakow. The study authors used two questionnaires containing questions about diabetes and nutrition in diabetes developed for the test.Results: A study found that people without diabetes achieved worse results in relation to people with diabetes. In the group without diabetes only 12% of those characterized by a high level of knowledge. Thirty percent was characterized by a medium level of knowledge, 39% low and 19% very low. Points have been distributed in group of person with diabetes evenly. High, medium and low levels respectively received 32.5% of people.Conclusion: People without diabetes have a poorer level of knowledge about the disease compared to people with diabetes. Women received better results than men. With age, it lowers the level of human knowledge. The higher the education the higher the level of knowledge among the people.
| dc.abstract.en | Introduction: In recent years there has been an alarming increase in the incidence of diabetes. Especially increasing number of people with type 2 diabetes, which is diagnosed in younger patients. In order to improve human knowledge on the diseases of civilization, it is important to first understand their level of knowledge.Objective: Evaluation level of knowledge of the healthy population on type 2 diabetes, taking into account dietary guidelines and a comparison with the knowledge of people with diabetes.Materials and method: The survey was carried out from December 2014 to March 2015 year. The study included 100 people , aged mean 16-85 years living in the Malopolska country. The controls consisted of 40 type 2 diabetes patients from outpatient clinic of the Department of Metabolic Diseases in Krakow. The study authors used two questionnaires containing questions about diabetes and nutrition in diabetes developed for the test.Results: A study found that people without diabetes achieved worse results in relation to people with diabetes. In the group without diabetes only 12% of those characterized by a high level of knowledge. Thirty percent was characterized by a medium level of knowledge, 39% low and 19% very low. Points have been distributed in group of person with diabetes evenly. High, medium and low levels respectively received 32.5% of people.Conclusion: People without diabetes have a poorer level of knowledge about the disease compared to people with diabetes. Women received better results than men. With age, it lowers the level of human knowledge. The higher the education the higher the level of knowledge among the people. | pl |
| dc.abstract.pl | Wprowadzenie: W ostatnich latach obserwuje się alarmujący wzrost zapadalności na cukrzycę. Szczególnie zwiększa się ilość osób z cukrzyca typu 2, która rozpoznawana jest u coraz młodszych pacjentów. W celu polepszenia ludzkiej wiedzy na temat chorób cywilizacyjnych istotne jest, by w pierwszej kolejności poznać ich poziom wiedzy.Cel: Ocena poziomu wiedzy populacji osób zdrowych na temat cukrzycy typu 2 z uwzględnieniem zaleceń żywieniowych i porównanie z wiedzą osób chorych na cukrzycę.Materiał i metody: Badanie przeprowadzano od grudnia 2014 roku do marca 2015 roku. Grupę badaną stanowiło 100 osób w różnym wieku mieszkających w województwie Małopolskim. Grupę kontrolną stanowiło 40 osób z udokumentowaną cukrzycę typu 2, leczonych ambulatoryjnie w poradni Katedry i Kliniki Chorób Metabolicznych w Krakowie. W badaniu wykorzystano dwa autorskie kwestionariusze zawierające pytania dotyczące cukrzycy oraz żywienia w cukrzycy stworzone dla potrzeb badania.Wyniki: Z przeprowadzonego badania wynika, że osoby bez cukrzycy uzyskały gorsze wyniki w stosunku do osób z cukrzycą. W grupie bez cukrzycy tylko 12% osób charakteryzowało się wysokim poziomem wiedzy. Trzydzieści procent charakteryzowało się średnim poziomem wiedzy, 39% niskim a 19% bardzo niskim. W grupie osób z cukrzycą punkty rozłożyły się równomiernie. Wysoki, średni i niski poziom uzyskało odpowiednio po 32,5% osób.Wnioski: Osoby bez cukrzycy mają gorszy poziom wiedzy na temat choroby w stosunku do osób z cukrzycą. Kobiety uzyskiwały lepsze wyniki od mężczyzn. Wraz z wiekiem obniża się poziom wiedzy ludzi, natomiast im wyższe wykształcenie tym większy poziom wiedzy wśród ludzi. | pl |
| dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
| dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
| dc.contributor.advisor | Konduracka, Ewa - 130237 | pl |
| dc.contributor.author | Zapiór, Magdalena | pl |
| dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
| dc.contributor.reviewer | Konduracka, Ewa - 130237 | pl |
| dc.contributor.reviewer | Kostkiewicz, Magdalena - 130307 | pl |
| dc.date.accessioned | 2020-07-26T11:47:51Z | |
| dc.date.available | 2020-07-26T11:47:51Z | |
| dc.date.submitted | 2015-07-09 | pl |
| dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
| dc.identifier.apd | diploma-94824-132795 | pl |
| dc.identifier.project | APD / O | pl |
| dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202369 | |
| dc.language | pol | pl |
| dc.subject.en | Diabetes mellitus, knowledge, nourishment. | pl |
| dc.subject.pl | Cukrzyca, wiedza, żywienie. | pl |
| dc.title | Ocena wiedzy zdrowego społeczeństwa na temat cukrzycy ze szczególnym uwzględnieniem nawyków żywieniowych w porównaniu do wiedzy osób leczonych z powodu cukrzycy | pl |
| dc.title.alternative | Assessment of knowledge of a healthy society on diabetes with special emphasis on eating habits in comparison to the knowledge of the people treated for diabetes | pl |
| dc.type | master | pl |
| dspace.entity.type | Publication |