Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
Medieval Catalan sweets in sources and literature (with a selection of texts from the 14th and 15th)
Autorka podpisana: Rozalia Sasor.
Książka pt. Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV w.) została podzielona na dwie części. Pierwsza stanowi szerokie tło historyczno-kulturowe problemu średniowiecznych słodyczy katalońskich. Część tę tworzą dwa rozdziały. W pierwszym z nich, autorstwa historyka Rafała Hryszko, sumarycznie nakreślono kontekst produkcji i konsumpcji słodyczy na obszarach Korony Aragonii w XIV i XV w. Osobne miejsce zajmuje w nim charakterystyka tradycji spożywania słodyczy w kręgach: dworskim, mieszczańskim, a nawet chłopskim Korony Aragonii. Rozdział ten zamyka prezentacja zdrowotnych i religijnych uwarunkowań konsumpcji słodyczy w katalońskim kręgu kulturowym w późnym średniowieczu. Z kolei w drugim rozdziale, autorstwa filolog i tłumaczki Rozalii Sasor, zatytułowanym Słodycze w późnośredniowiecznej literaturze katalońskiej, scharakteryzowano kwestie z zakresu problematyki żywieniowej ze szczególnym uwzględnieniem konsumpcji słodyczy w różnych rodzajach późnośredniowiecznej literatury katalońskiej, takich jak literatura dydaktyczna Ramona Llulla, anonimowa proza naukowa (Speculum al foder) czy powieść rycerska Joanota Martorella. Druga część pt. Słodycze w wybranych średniowiecznych tekstach katalońskich składa się z edycji tekstów, zarówno w oryginale starokatalońskim, jak i w przekładzie na język polski. W tej części zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. W niniejszym zbiorze zamieszczono w sumie 58 receptur na rozmaite słodycze zaczerpniętych z różnych źródeł, z których część (10 receptur) nie została ogłoszona drukiem. Osobne miejsce zajmują: fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony), wyimki ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Francesca Eiximenisa pt. Lo Crestià (Chrześcijanin), oraz zabytek piętnastowiecznej homiletyki — kazanie Wincentego Ferreriusza oznaczone jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r. Ta różnorodność tekstów dotyczących słodyczy ma na celu dostarczenie czytelnikowi nowych materiałów pozwalających zgłębić problematykę średniowiecznego cukiernictwa katalońskiego niejako z pierwszej ręki. I tak dane zawarte w kilkudziesięciu recepturach umożliwiają poznanie zasad wyrobu słodyczy przygotowywanych w katalońskim kręgu kulturowym, a spożywanych zarówno na obszarach Korony Aragonii, jak i poza jej granicami. Z kolei fragmenty prac późnośredniowiecznych luminarzy kultury katalońskiej — Eiximenisa i Ferreriusza — odzwierciedlają stanowisko Kościoła wobec nadmiernego spożywania słodyczy (Eiximenis) oraz ich konsumpcji w okresie umartwienia, czyli postu (Ferreriusz). Natomiast relacja zaczerpnięta z kroniki barcelońskiej pokazuje, jaką oprawę miało spożywanie słodyczy w kręgach możnych, tu: miejskich notabli i arystokracji. W tej perspektywie niniejsza publikacja rzuca światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w tym wypadku w epoce późnego średniowiecza.
| dc.abstract.pl | Książka pt. Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV w.) została podzielona na dwie części. Pierwsza stanowi szerokie tło historyczno-kulturowe problemu średniowiecznych słodyczy katalońskich. Część tę tworzą dwa rozdziały. W pierwszym z nich, autorstwa historyka Rafała Hryszko, sumarycznie nakreślono kontekst produkcji i konsumpcji słodyczy na obszarach Korony Aragonii w XIV i XV w. Osobne miejsce zajmuje w nim charakterystyka tradycji spożywania słodyczy w kręgach: dworskim, mieszczańskim, a nawet chłopskim Korony Aragonii. Rozdział ten zamyka prezentacja zdrowotnych i religijnych uwarunkowań konsumpcji słodyczy w katalońskim kręgu kulturowym w późnym średniowieczu. Z kolei w drugim rozdziale, autorstwa filolog i tłumaczki Rozalii Sasor, zatytułowanym Słodycze w późnośredniowiecznej literaturze katalońskiej, scharakteryzowano kwestie z zakresu problematyki żywieniowej ze szczególnym uwzględnieniem konsumpcji słodyczy w różnych rodzajach późnośredniowiecznej literatury katalońskiej, takich jak literatura dydaktyczna Ramona Llulla, anonimowa proza naukowa (Speculum al foder) czy powieść rycerska Joanota Martorella. Druga część pt. Słodycze w wybranych średniowiecznych tekstach katalońskich składa się z edycji tekstów, zarówno w oryginale starokatalońskim, jak i w przekładzie na język polski. W tej części zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. W niniejszym zbiorze zamieszczono w sumie 58 receptur na rozmaite słodycze zaczerpniętych z różnych źródeł, z których część (10 receptur) nie została ogłoszona drukiem. Osobne miejsce zajmują: fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony), wyimki ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Francesca Eiximenisa pt. Lo Crestià (Chrześcijanin), oraz zabytek piętnastowiecznej homiletyki — kazanie Wincentego Ferreriusza oznaczone jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r. Ta różnorodność tekstów dotyczących słodyczy ma na celu dostarczenie czytelnikowi nowych materiałów pozwalających zgłębić problematykę średniowiecznego cukiernictwa katalońskiego niejako z pierwszej ręki. I tak dane zawarte w kilkudziesięciu recepturach umożliwiają poznanie zasad wyrobu słodyczy przygotowywanych w katalońskim kręgu kulturowym, a spożywanych zarówno na obszarach Korony Aragonii, jak i poza jej granicami. Z kolei fragmenty prac późnośredniowiecznych luminarzy kultury katalońskiej — Eiximenisa i Ferreriusza — odzwierciedlają stanowisko Kościoła wobec nadmiernego spożywania słodyczy (Eiximenis) oraz ich konsumpcji w okresie umartwienia, czyli postu (Ferreriusz). Natomiast relacja zaczerpnięta z kroniki barcelońskiej pokazuje, jaką oprawę miało spożywanie słodyczy w kręgach możnych, tu: miejskich notabli i arystokracji. W tej perspektywie niniejsza publikacja rzuca światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w tym wypadku w epoce późnego średniowiecza. | pl |
| dc.affiliation | Wydział Filologiczny : Instytut Filologii Romańskiej | pl |
| dc.affiliation | Wydział Historyczny : Instytut Historii | pl |
| dc.contributor.author | Hryszko, Rafał - 128356 | pl |
| dc.contributor.author | Kośmider-Sasor, Rozalia - 160926 | pl |
| dc.date.accessioned | 2018-02-06T09:25:58Z | |
| dc.date.available | 2018-02-06T09:25:58Z | |
| dc.date.issued | 2017 | pl |
| dc.description.accesstime | 60 | |
| dc.description.additional | Autorka podpisana: Rozalia Sasor. | pl |
| dc.description.physical | 298 | pl |
| dc.description.publication | 13,6 | pl |
| dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy, po opublikowaniu | |
| dc.identifier.isbn | 978-83-65080-64-6 | pl |
| dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/49737 | |
| dc.language | pol | pl |
| dc.participation | Hryszko, Rafał: 50%; Kośmider-Sasor, Rozalia: 50%; | pl |
| dc.pubinfo | Kraków : Towarzystwo Wydawnicze "Historia Iagellonica" | pl |
| dc.pubinfo | : Uniwersytet Jagielloński | pl |
| dc.publisher.ministerial | Towarzystwo Wydawnicze Historia Iagellonica | pl |
| dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowa | * |
| dc.rights.licence | Bez licencji otwartego dostępu | |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl | * |
| dc.share.type | otwarte repozytorium | |
| dc.subtype | Monography | pl |
| dc.title | Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku) | pl |
| dc.title.alternative | Medieval Catalan sweets in sources and literature (with a selection of texts from the 14th and 15th) | pl |
| dc.type | Book | pl |
| dspace.entity.type | Publication |
* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.
Views
15
Views per month
Views per city
Downloads
Open Access