Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)

2017
book
monography
dc.abstract.plKsiążka pt. Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV w.) została podzielona na dwie części. Pierwsza stanowi szerokie tło historyczno-kulturowe problemu średniowiecznych słodyczy katalońskich. Część tę tworzą dwa rozdziały. W pierwszym z nich, autorstwa historyka Rafała Hryszko, sumarycznie nakreślono kontekst produkcji i konsumpcji słodyczy na obszarach Korony Aragonii w XIV i XV w. Osobne miejsce zajmuje w nim charakterystyka tradycji spożywania słodyczy w kręgach: dworskim, mieszczańskim, a nawet chłopskim Korony Aragonii. Rozdział ten zamyka prezentacja zdrowotnych i religijnych uwarunkowań konsumpcji słodyczy w katalońskim kręgu kulturowym w późnym średniowieczu. Z kolei w drugim rozdziale, autorstwa filolog i tłumaczki Rozalii Sasor, zatytułowanym Słodycze w późnośredniowiecznej literaturze katalońskiej, scharakteryzowano kwestie z zakresu problematyki żywieniowej ze szczególnym uwzględnieniem konsumpcji słodyczy w różnych rodzajach późnośredniowiecznej literatury katalońskiej, takich jak literatura dydaktyczna Ramona Llulla, anonimowa proza naukowa (Speculum al foder) czy powieść rycerska Joanota Martorella. Druga część pt. Słodycze w wybranych średniowiecznych tekstach katalońskich składa się z edycji tekstów, zarówno w oryginale starokatalońskim, jak i w przekładzie na język polski. W tej części zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. W niniejszym zbiorze zamieszczono w sumie 58 receptur na rozmaite słodycze zaczerpniętych z różnych źródeł, z których część (10 receptur) nie została ogłoszona drukiem. Osobne miejsce zajmują: fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony), wyimki ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Francesca Eiximenisa pt. Lo Crestià (Chrześcijanin), oraz zabytek piętnastowiecznej homiletyki — kazanie Wincentego Ferreriusza oznaczone jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r. Ta różnorodność tekstów dotyczących słodyczy ma na celu dostarczenie czytelnikowi nowych materiałów pozwalających zgłębić problematykę średniowiecznego cukiernictwa katalońskiego niejako z pierwszej ręki. I tak dane zawarte w kilkudziesięciu recepturach umożliwiają poznanie zasad wyrobu słodyczy przygotowywanych w katalońskim kręgu kulturowym, a spożywanych zarówno na obszarach Korony Aragonii, jak i poza jej granicami. Z kolei fragmenty prac późnośredniowiecznych luminarzy kultury katalońskiej — Eiximenisa i Ferreriusza — odzwierciedlają stanowisko Kościoła wobec nadmiernego spożywania słodyczy (Eiximenis) oraz ich konsumpcji w okresie umartwienia, czyli postu (Ferreriusz). Natomiast relacja zaczerpnięta z kroniki barcelońskiej pokazuje, jaką oprawę miało spożywanie słodyczy w kręgach możnych, tu: miejskich notabli i arystokracji. W tej perspektywie niniejsza publikacja rzuca światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w tym wypadku w epoce późnego średniowiecza.pl
dc.affiliationWydział Filologiczny : Instytut Filologii Romańskiejpl
dc.affiliationWydział Historyczny : Instytut Historiipl
dc.contributor.authorHryszko, Rafał - 128356 pl
dc.contributor.authorKośmider-Sasor, Rozalia - 160926 pl
dc.date.accessioned2018-02-06T09:25:58Z
dc.date.available2018-02-06T09:25:58Z
dc.date.issued2017pl
dc.description.accesstime60
dc.description.additionalAutorka podpisana: Rozalia Sasor.pl
dc.description.physical298pl
dc.description.publication13,6pl
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy, po opublikowaniu
dc.identifier.isbn978-83-65080-64-6pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/49737
dc.languagepolpl
dc.participationHryszko, Rafał: 50%; Kośmider-Sasor, Rozalia: 50%;pl
dc.pubinfoKraków : Towarzystwo Wydawnicze "Historia Iagellonica"pl
dc.pubinfo: Uniwersytet Jagiellońskipl
dc.publisher.ministerialTowarzystwo Wydawnicze Historia Iagellonicapl
dc.rightsUdzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowa*
dc.rights.licenceBez licencji otwartego dostępu
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl*
dc.share.typeotwarte repozytorium
dc.subtypeMonographypl
dc.titleŚredniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)pl
dc.title.alternativeMedieval Catalan sweets in sources and literature (with a selection of texts from the 14th and 15th)pl
dc.typeBookpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.plpl
Książka pt. Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV w.) została podzielona na dwie części. Pierwsza stanowi szerokie tło historyczno-kulturowe problemu średniowiecznych słodyczy katalońskich. Część tę tworzą dwa rozdziały. W pierwszym z nich, autorstwa historyka Rafała Hryszko, sumarycznie nakreślono kontekst produkcji i konsumpcji słodyczy na obszarach Korony Aragonii w XIV i XV w. Osobne miejsce zajmuje w nim charakterystyka tradycji spożywania słodyczy w kręgach: dworskim, mieszczańskim, a nawet chłopskim Korony Aragonii. Rozdział ten zamyka prezentacja zdrowotnych i religijnych uwarunkowań konsumpcji słodyczy w katalońskim kręgu kulturowym w późnym średniowieczu. Z kolei w drugim rozdziale, autorstwa filolog i tłumaczki Rozalii Sasor, zatytułowanym Słodycze w późnośredniowiecznej literaturze katalońskiej, scharakteryzowano kwestie z zakresu problematyki żywieniowej ze szczególnym uwzględnieniem konsumpcji słodyczy w różnych rodzajach późnośredniowiecznej literatury katalońskiej, takich jak literatura dydaktyczna Ramona Llulla, anonimowa proza naukowa (Speculum al foder) czy powieść rycerska Joanota Martorella. Druga część pt. Słodycze w wybranych średniowiecznych tekstach katalońskich składa się z edycji tekstów, zarówno w oryginale starokatalońskim, jak i w przekładzie na język polski. W tej części zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. W niniejszym zbiorze zamieszczono w sumie 58 receptur na rozmaite słodycze zaczerpniętych z różnych źródeł, z których część (10 receptur) nie została ogłoszona drukiem. Osobne miejsce zajmują: fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony), wyimki ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Francesca Eiximenisa pt. Lo Crestià (Chrześcijanin), oraz zabytek piętnastowiecznej homiletyki — kazanie Wincentego Ferreriusza oznaczone jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r. Ta różnorodność tekstów dotyczących słodyczy ma na celu dostarczenie czytelnikowi nowych materiałów pozwalających zgłębić problematykę średniowiecznego cukiernictwa katalońskiego niejako z pierwszej ręki. I tak dane zawarte w kilkudziesięciu recepturach umożliwiają poznanie zasad wyrobu słodyczy przygotowywanych w katalońskim kręgu kulturowym, a spożywanych zarówno na obszarach Korony Aragonii, jak i poza jej granicami. Z kolei fragmenty prac późnośredniowiecznych luminarzy kultury katalońskiej — Eiximenisa i Ferreriusza — odzwierciedlają stanowisko Kościoła wobec nadmiernego spożywania słodyczy (Eiximenis) oraz ich konsumpcji w okresie umartwienia, czyli postu (Ferreriusz). Natomiast relacja zaczerpnięta z kroniki barcelońskiej pokazuje, jaką oprawę miało spożywanie słodyczy w kręgach możnych, tu: miejskich notabli i arystokracji. W tej perspektywie niniejsza publikacja rzuca światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w tym wypadku w epoce późnego średniowiecza.
dc.affiliationpl
Wydział Filologiczny : Instytut Filologii Romańskiej
dc.affiliationpl
Wydział Historyczny : Instytut Historii
dc.contributor.authorpl
Hryszko, Rafał - 128356
dc.contributor.authorpl
Kośmider-Sasor, Rozalia - 160926
dc.date.accessioned
2018-02-06T09:25:58Z
dc.date.available
2018-02-06T09:25:58Z
dc.date.issuedpl
2017
dc.description.accesstime
60
dc.description.additionalpl
Autorka podpisana: Rozalia Sasor.
dc.description.physicalpl
298
dc.description.publicationpl
13,6
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy, po opublikowaniu
dc.identifier.isbnpl
978-83-65080-64-6
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/49737
dc.languagepl
pol
dc.participationpl
Hryszko, Rafał: 50%; Kośmider-Sasor, Rozalia: 50%;
dc.pubinfopl
Kraków : Towarzystwo Wydawnicze "Historia Iagellonica"
dc.pubinfopl
: Uniwersytet Jagielloński
dc.publisher.ministerialpl
Towarzystwo Wydawnicze Historia Iagellonica
dc.rights*
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowa
dc.rights.licence
Bez licencji otwartego dostępu
dc.rights.uri*
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl
dc.share.type
otwarte repozytorium
dc.subtypepl
Monography
dc.titlepl
Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
dc.title.alternativepl
Medieval Catalan sweets in sources and literature (with a selection of texts from the 14th and 15th)
dc.typepl
Book
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
15
Views per month
Views per city
Krakow
3
Wroclaw
3
Ashburn
1
Barcelona
1
Bielsko-Biala
1
Katowice
1
Lodz
1
Miękinia
1
Warsaw
1
Downloads
hryszko_kosmider-sasor_sredniowieczne_slodycze_2017.pdf
725
hryszko_kosmider-sasor_sredniowieczne_slodycze_2017.odt
11