Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Miękkie oblicze cykorii : o metaforach pojęciowych w prasie kulinarnej
The soft face of chicory : about conceptual metaphors in the culinary press
metafora pojęciowa
prasa kulinarna
conceptual metaphor
culinary press
Bibliogr. s. 85
W artykule dokonano analizy metafor pojęciowych w wybranej prasie kulinarnej. Z trzech czasopism: „Sól i Pieprz”, „Moje Gotowanie” i „Food & Friends” zostały wybrane metafory związane ze sztuką kulinarną. Podstawą analizy metafor pojęciowych uczyniono teorię metafory pojęciowej opisaną przez G. Lakoffa i M. Johnsona w 1980 roku. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej autor zwraca uwagę na funkcje i zawartość prasy (również w kontekście prasy kulinarnej) oraz metafory pojęciowe. W części praktycznej zostały przeanalizowane wybrane metafory.
The author of the article analyzes conceptual metaphors in the selected culinary press. Metaphors related to culinary art were selected from three magazines: “Sól i Pieprz”, “Moje Gotowanie” and “Food & Friends”. The basis for the analysis of conceptual metaphors will be the theory of conceptual metaphor described by G. Lakoff and M. Johnson in 1980. The work consists of two parts: theoretical and practical. In the theoretical part, the author draws attention to the functions and content of the press (also in the context of culinary press) and conceptual metaphors. In the practical part, selected metaphors were analyzed.
dc.abstract.en | The author of the article analyzes conceptual metaphors in the selected culinary press. Metaphors related to culinary art were selected from three magazines: “Sól i Pieprz”, “Moje Gotowanie” and “Food & Friends”. The basis for the analysis of conceptual metaphors will be the theory of conceptual metaphor described by G. Lakoff and M. Johnson in 1980. The work consists of two parts: theoretical and practical. In the theoretical part, the author draws attention to the functions and content of the press (also in the context of culinary press) and conceptual metaphors. In the practical part, selected metaphors were analyzed. | pl |
dc.abstract.pl | W artykule dokonano analizy metafor pojęciowych w wybranej prasie kulinarnej. Z trzech czasopism: „Sól i Pieprz”, „Moje Gotowanie” i „Food & Friends” zostały wybrane metafory związane ze sztuką kulinarną. Podstawą analizy metafor pojęciowych uczyniono teorię metafory pojęciowej opisaną przez G. Lakoffa i M. Johnsona w 1980 roku. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej autor zwraca uwagę na funkcje i zawartość prasy (również w kontekście prasy kulinarnej) oraz metafory pojęciowe. W części praktycznej zostały przeanalizowane wybrane metafory. | pl |
dc.affiliation | Wydział Filologiczny | pl |
dc.contributor.author | Kramarz, Bogumił - 191307 | pl |
dc.contributor.editor | Ścibior, Agnieszka - 216337 | pl |
dc.date.accession | 2022-12-15 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-12-17T07:23:11Z | |
dc.date.available | 2022-12-17T07:23:11Z | |
dc.date.issued | 2022 | pl |
dc.date.openaccess | 0 | |
dc.description.accesstime | w momencie opublikowania | |
dc.description.additional | Bibliogr. s. 85 | pl |
dc.description.physical | 84-95 | pl |
dc.description.points | 20 | pl |
dc.description.publication | 0,75 | pl |
dc.description.series | Monografia Towarzystwa Doktorantów Uniwersytetu Jagiellońskiego | |
dc.description.seriesnumber | 2 | |
dc.description.version | ostateczna wersja wydawcy | |
dc.identifier.isbn | 978-83-64232-63-3 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/304861 | |
dc.identifier.weblink | https://academic-journals.eu/pl/wydawcy/monografie-towarzystwa-doktorant%C3%B3w-uj/n,438,kulinaria-literatura-media-film | pl |
dc.language | pol | pl |
dc.language.container | pol | pl |
dc.pbn.affiliation | Dziedzina nauk humanistycznych : językoznawstwo | pl |
dc.pubinfo | Kraków : Oficyna Wydawnicza Kucharski | pl |
dc.publisher.ministerial | Oficyna Wydawnicza Kucharski | pl |
dc.rights | Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska | * |
dc.rights.licence | Inna otwarta licencja | |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode | * |
dc.share.type | inne | |
dc.sourceinfo | liczba autorów 5; liczba stron 98; liczba arkuszy wydawniczych 6,13; | pl |
dc.subject.en | conceptual metaphor | pl |
dc.subject.en | culinary press | pl |
dc.subject.pl | metafora pojęciowa | pl |
dc.subject.pl | prasa kulinarna | pl |
dc.subtype | Article | pl |
dc.title | Miękkie oblicze cykorii : o metaforach pojęciowych w prasie kulinarnej | pl |
dc.title.alternative | The soft face of chicory : about conceptual metaphors in the culinary press | pl |
dc.title.container | Kulinaria: literatura - media - film | pl |
dc.type | BookSection | pl |
dspace.entity.type | Publication |
* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.
Views
14
Views per month
Views per city
Downloads
Open Access