Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Doświadczenie migracji a zmiana nawyków żywieniowych wśród Polaków w Holandii
Experience of migration and the change of foodways among Poles in The Netherlands
akulturacja, jedzenie, kultura, migracje, nawyki żywieniowe, praktyki żywieniowe, tożsamość,
acculturation, food, culture, migration, foodways, food practices, identity
Ta praca skupia się na związku pomiędzy nawykami żywieniowymi a tożsamością – zarówno jednostek jak i grup. Podstawą teoretyczną jest założenie, iż jedzenie jest częścią kultury oraz niezwykle istotnym składnikiem tożsamości jednostek. Jest to uzasadnienie dla wykorzystania teorii akulturacji, czyli ogółu zmian, które zachodzą pod wpływem kontaktu międzykulturowego, powodowanego przez procesy migracyjne. Przedstawienie historii wielokulturowości Holandii uzasadnia zainteresowanie tym krajem jako miejscem kontaktu zróżnicowanych tożsamości kulturowych. Przeprowadzone przez autorkę badania miały na celu zbadanie, czy doświadczenie migracji ma wpływ na zmianę praktyk żywieniowych. Próba badawcza składała się z Polaków – już od XIX w. znani jako „naród migrantów” – który wyjechali do Holandii na co najmniej dwanaście miesięcy. Przeprowadzone badania jakościowe (techniką badawczą były wywiady pogłębione) pozwoliły zweryfikować hipotezę o bezwzględnym wpływie praktyk żywieniowych na tożsamość Polaków mieszkających w Holandii. Ponadto, opisana i przeanalizowana została rola pracy zawodowej jako czynnika silnie kształtującego nawyki żywieniowe.
The thesis focuses on the relation between foodways and identity - both on the individual and the group level. The theoretical basis is an assumption that food is a part of culture and an essential compotent of individuals' identity. This assumption validates use of acculturation theory - understood as whole of changes occurring due to intercultural contact, triggered by migration processes. Presentation of the history of multiculturalism in The Netherlands validates interest in this country as a place of contact between diverse cultural identities. The research conducted by author were aimed at examining whether experience of migration influences changes in food practices. The research population consisted of Poles - since XIX century known as "nation of migrants" - who migrated to The Netherlands for twelve months at least. Qualitative research that have been conducted (with in-depth interviews as a research technique) allowed to verify the hypothesis on absolute influence of food practices on identity of Poles living in The Netherlands. Moreover, the strong impact of career as a factor shaping food practices has been described and analyzed.
dc.abstract.en | The thesis focuses on the relation between foodways and identity - both on the individual and the group level. The theoretical basis is an assumption that food is a part of culture and an essential compotent of individuals' identity. This assumption validates use of acculturation theory - understood as whole of changes occurring due to intercultural contact, triggered by migration processes. Presentation of the history of multiculturalism in The Netherlands validates interest in this country as a place of contact between diverse cultural identities. The research conducted by author were aimed at examining whether experience of migration influences changes in food practices. The research population consisted of Poles - since XIX century known as "nation of migrants" - who migrated to The Netherlands for twelve months at least. Qualitative research that have been conducted (with in-depth interviews as a research technique) allowed to verify the hypothesis on absolute influence of food practices on identity of Poles living in The Netherlands. Moreover, the strong impact of career as a factor shaping food practices has been described and analyzed. | pl |
dc.abstract.pl | Ta praca skupia się na związku pomiędzy nawykami żywieniowymi a tożsamością – zarówno jednostek jak i grup. Podstawą teoretyczną jest założenie, iż jedzenie jest częścią kultury oraz niezwykle istotnym składnikiem tożsamości jednostek. Jest to uzasadnienie dla wykorzystania teorii akulturacji, czyli ogółu zmian, które zachodzą pod wpływem kontaktu międzykulturowego, powodowanego przez procesy migracyjne. Przedstawienie historii wielokulturowości Holandii uzasadnia zainteresowanie tym krajem jako miejscem kontaktu zróżnicowanych tożsamości kulturowych. Przeprowadzone przez autorkę badania miały na celu zbadanie, czy doświadczenie migracji ma wpływ na zmianę praktyk żywieniowych. Próba badawcza składała się z Polaków – już od XIX w. znani jako „naród migrantów” – który wyjechali do Holandii na co najmniej dwanaście miesięcy. Przeprowadzone badania jakościowe (techniką badawczą były wywiady pogłębione) pozwoliły zweryfikować hipotezę o bezwzględnym wpływie praktyk żywieniowych na tożsamość Polaków mieszkających w Holandii. Ponadto, opisana i przeanalizowana została rola pracy zawodowej jako czynnika silnie kształtującego nawyki żywieniowe. | pl |
dc.affiliation | Wydział Filozoficzny | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Bogunia-Borowska, Małgorzata - 127388 | pl |
dc.contributor.author | Gulska, Agata | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WF5 | pl |
dc.contributor.reviewer | Bogunia-Borowska, Małgorzata - 127388 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kopczyńska, Ewa - 141982 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-28T22:31:21Z | |
dc.date.available | 2023-07-28T22:31:21Z | |
dc.date.submitted | 2023-07-27 | pl |
dc.fieldofstudy | socjologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-169270-246119 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/317364 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | acculturation, food, culture, migration, foodways, food practices, identity | pl |
dc.subject.pl | akulturacja, jedzenie, kultura, migracje, nawyki żywieniowe, praktyki żywieniowe, tożsamość, | pl |
dc.title | Doświadczenie migracji a zmiana nawyków żywieniowych wśród Polaków w Holandii | pl |
dc.title.alternative | Experience of migration and the change of foodways among Poles in The Netherlands | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |