Doświadczenie migracji a zmiana nawyków żywieniowych wśród Polaków w Holandii

master
dc.abstract.enThe thesis focuses on the relation between foodways and identity - both on the individual and the group level. The theoretical basis is an assumption that food is a part of culture and an essential compotent of individuals' identity. This assumption validates use of acculturation theory - understood as whole of changes occurring due to intercultural contact, triggered by migration processes. Presentation of the history of multiculturalism in The Netherlands validates interest in this country as a place of contact between diverse cultural identities. The research conducted by author were aimed at examining whether experience of migration influences changes in food practices. The research population consisted of Poles - since XIX century known as "nation of migrants" - who migrated to The Netherlands for twelve months at least. Qualitative research that have been conducted (with in-depth interviews as a research technique) allowed to verify the hypothesis on absolute influence of food practices on identity of Poles living in The Netherlands. Moreover, the strong impact of career as a factor shaping food practices has been described and analyzed.pl
dc.abstract.plTa praca skupia się na związku pomiędzy nawykami żywieniowymi a tożsamością – zarówno jednostek jak i grup. Podstawą teoretyczną jest założenie, iż jedzenie jest częścią kultury oraz niezwykle istotnym składnikiem tożsamości jednostek. Jest to uzasadnienie dla wykorzystania teorii akulturacji, czyli ogółu zmian, które zachodzą pod wpływem kontaktu międzykulturowego, powodowanego przez procesy migracyjne. Przedstawienie historii wielokulturowości Holandii uzasadnia zainteresowanie tym krajem jako miejscem kontaktu zróżnicowanych tożsamości kulturowych. Przeprowadzone przez autorkę badania miały na celu zbadanie, czy doświadczenie migracji ma wpływ na zmianę praktyk żywieniowych. Próba badawcza składała się z Polaków – już od XIX w. znani jako „naród migrantów” – który wyjechali do Holandii na co najmniej dwanaście miesięcy. Przeprowadzone badania jakościowe (techniką badawczą były wywiady pogłębione) pozwoliły zweryfikować hipotezę o bezwzględnym wpływie praktyk żywieniowych na tożsamość Polaków mieszkających w Holandii. Ponadto, opisana i przeanalizowana została rola pracy zawodowej jako czynnika silnie kształtującego nawyki żywieniowe.pl
dc.affiliationWydział Filozoficznypl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorBogunia-Borowska, Małgorzata - 127388 pl
dc.contributor.authorGulska, Agatapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WF5pl
dc.contributor.reviewerBogunia-Borowska, Małgorzata - 127388 pl
dc.contributor.reviewerKopczyńska, Ewa - 141982 pl
dc.date.accessioned2023-07-28T22:31:21Z
dc.date.available2023-07-28T22:31:21Z
dc.date.submitted2023-07-27pl
dc.fieldofstudysocjologiapl
dc.identifier.apddiploma-169270-246119pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/317364
dc.languagepolpl
dc.subject.enacculturation, food, culture, migration, foodways, food practices, identitypl
dc.subject.plakulturacja, jedzenie, kultura, migracje, nawyki żywieniowe, praktyki żywieniowe, tożsamość,pl
dc.titleDoświadczenie migracji a zmiana nawyków żywieniowych wśród Polaków w Holandiipl
dc.title.alternativeExperience of migration and the change of foodways among Poles in The Netherlandspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The thesis focuses on the relation between foodways and identity - both on the individual and the group level. The theoretical basis is an assumption that food is a part of culture and an essential compotent of individuals' identity. This assumption validates use of acculturation theory - understood as whole of changes occurring due to intercultural contact, triggered by migration processes. Presentation of the history of multiculturalism in The Netherlands validates interest in this country as a place of contact between diverse cultural identities. The research conducted by author were aimed at examining whether experience of migration influences changes in food practices. The research population consisted of Poles - since XIX century known as "nation of migrants" - who migrated to The Netherlands for twelve months at least. Qualitative research that have been conducted (with in-depth interviews as a research technique) allowed to verify the hypothesis on absolute influence of food practices on identity of Poles living in The Netherlands. Moreover, the strong impact of career as a factor shaping food practices has been described and analyzed.
dc.abstract.plpl
Ta praca skupia się na związku pomiędzy nawykami żywieniowymi a tożsamością – zarówno jednostek jak i grup. Podstawą teoretyczną jest założenie, iż jedzenie jest częścią kultury oraz niezwykle istotnym składnikiem tożsamości jednostek. Jest to uzasadnienie dla wykorzystania teorii akulturacji, czyli ogółu zmian, które zachodzą pod wpływem kontaktu międzykulturowego, powodowanego przez procesy migracyjne. Przedstawienie historii wielokulturowości Holandii uzasadnia zainteresowanie tym krajem jako miejscem kontaktu zróżnicowanych tożsamości kulturowych. Przeprowadzone przez autorkę badania miały na celu zbadanie, czy doświadczenie migracji ma wpływ na zmianę praktyk żywieniowych. Próba badawcza składała się z Polaków – już od XIX w. znani jako „naród migrantów” – który wyjechali do Holandii na co najmniej dwanaście miesięcy. Przeprowadzone badania jakościowe (techniką badawczą były wywiady pogłębione) pozwoliły zweryfikować hipotezę o bezwzględnym wpływie praktyk żywieniowych na tożsamość Polaków mieszkających w Holandii. Ponadto, opisana i przeanalizowana została rola pracy zawodowej jako czynnika silnie kształtującego nawyki żywieniowe.
dc.affiliationpl
Wydział Filozoficzny
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Bogunia-Borowska, Małgorzata - 127388
dc.contributor.authorpl
Gulska, Agata
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WF5
dc.contributor.reviewerpl
Bogunia-Borowska, Małgorzata - 127388
dc.contributor.reviewerpl
Kopczyńska, Ewa - 141982
dc.date.accessioned
2023-07-28T22:31:21Z
dc.date.available
2023-07-28T22:31:21Z
dc.date.submittedpl
2023-07-27
dc.fieldofstudypl
socjologia
dc.identifier.apdpl
diploma-169270-246119
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/317364
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
acculturation, food, culture, migration, foodways, food practices, identity
dc.subject.plpl
akulturacja, jedzenie, kultura, migracje, nawyki żywieniowe, praktyki żywieniowe, tożsamość,
dc.titlepl
Doświadczenie migracji a zmiana nawyków żywieniowych wśród Polaków w Holandii
dc.title.alternativepl
Experience of migration and the change of foodways among Poles in The Netherlands
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
10
Views per month
Views per city
Warsaw
4
Lublin
1
Rotterdam
1
Rybnik
1
Sosnowiec
1
Valthermond
1
Wroclaw
1

No access

No Thumbnail Available
Collections