Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ diety niskokalorycznej na stężenie adipokin we krwi pacjentów otyłych
The effect of low-calorie diet on serum adipokines in the blood of obese patients
otyłość, tkanka tłuszczowa, dieta niskokaloryczna, adipokiny, cytokiny prozapalne
obesity, adipose tissue, low-calorie diet, adipokines, inflammatory cytokines
Monika ChmielWPŁYW DIETY NISKOKALORYCZNEJ NA STĘŻENIE ADIPOKIN WE KRWI PACJENTÓW OTYŁYCHWPROWADZENIE: Interwencja dietetyczna mająca na celu obniżenie zawartości tkanki tłuszczowej u osób otyłych nie jest konieczna tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Tkanka tłuszczowa jest aktywnym metabolicznie organem, uwalniającym adipokiny i cytokiny prozapalne, odgrywające istotną rolę w patogenezie powikłań otyłości. CEL PRACY: Celem niniejszego badania była ocena wpływu 3-miesięcznej diety niskokalorycznej na stężenie adipokin i cytokin prozapalnych we krwi pacjentów otyłych.MATERIAŁ I METODYKA: Badanie zostało przeprowadzone w grupie 69 osób otyłych (BMI ≥ 30,00 kg/m2), w tym 53 kobiet i 16 mężczyzn. Po 2-tygodniowym okresie adaptacyjnym (dieta 2400 kcal), 39 pacjentów kontynuowało dietę izokaloryczną, natomiast 30 pacjentów zastosowało dietę niskokaloryczną (kobiety 1200 kcal, mężczyźni 1500 kcal). Pomiary antropometryczne oraz biochemicznew surowicy krwi: (stężenie glukozy, insuliny, lipidogram, oraz adipokiny: leptyna, adiponektyna, wisfatyna, rezystyna, cytokiny prozapalne: IL-6, MCP-1, E-selektyna, VCAM-1, PECAM oraz białko ostrej fazy - CRP) wykonano przed i po trzech miesiącach stosowania diety.WYNIKI: Po trzech miesiącach stosowania diety niskokalorycznej zaobserwowano znamienne obniżenie masy ciała, zawartości tkanki tłuszczowej, obwodów talii i bioder Nie stwierdzono istotnego wpływu diety na parametry insulinooporności czy gospodarki lipidowej. Poziom leptyny uległ znamiennej redukcji. Zanotowano również zmniejszenie stężenia markerów zapalenia: CRP , E-selektyny , sPECAM, czego nie zaobserwowano w grupie pozostającej na diecie izokalorycznej. Analizaz uwzględnieniem płci wykazała, że stężenie CRP istotnie zmalało pod wpływem diety niskokalorycznej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, natomiast efekt obniżenia poziomów leptyny, E-selektyny i PECAM dotyczył tylko kobiet. Stężenie adiponektyny nie zmieniło się znamiennie, chociaż zaobserwowano tendencję wzrostową stężenia tej adipokiny u pacjentów po diecie niskokalorycznej w porównaniu do tendencji spadkowej w grupie kontrolnej. Zastosowana dieta niskokaloryczna nie wpłynęła na zmiany stężenia rezystyny, wisfatyny, IL-6, MCP-1 i VCAM-1.WNIOSKI: Zastosowana przez trzy miesiące dieta niskokaloryczna spowodowała istotne zmniejszenie masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej pacjentów otyłych, jednak czas lub skład diety nie był wystarczający do uzyskania znaczącej poprawy parametrów metabolicznych. Redukcji masy ciała towarzyszyło zmniejszenie stężenia leptyny, co może korzystnie wpłynąć na ograniczenie powikłań otyłości. Zastosowana dieta była wystarczająca również do wywołania korzystnego efektu w postaci zmniejszenia markerów procesu zapalnego, obniżenia poziomu CRP oraz zmniejszenia stężenia molekuł adhezyjnych, obniżając tym samym ryzyko powikłań sercowo – naczyniowych u tych pacjentów, a szczególnie u kobiet. Wnioski z niniejszego badania mogą być wykorzystane w praktyce dietetyka, jak i przy planowaniu kolejnych badań nad dietetycznym leczeniem otyłości.
Monika ChmielTHE EFFECT OF LOW-CALORIE DIET ON SERUM ADIPOKINES IN THE BLOOD OF OBESE PATIENTSBACKGROUND: Dietary intervention aimed at the reduction of body fat in obese people is not only necessary for aesthetic reasons, but primarily for health reasons. Adipose tissue is metabolically active organ, releasing proinflammatory adipokinesand cytokines, which play an important role in the pathogenesis of complications of obesity.PURPOSE: The aim of this study was to evaluate the effect of 3-month low-calorie diet on serum adipokines and inflammatory cytokines in the blood of obese patients.METHODS: The study was performed on a group of 69 obese patients (BMI ≥ 30.00 kg / m2), including 53 women and 16 men. After a 2-week adaptation period (2400 kcal diet), 39 patients continued isocaloric diet, while 30 patients applied the low-calorie diet (1,200 kcal for women, 1,500 kcal for men). Anthropometric measurementsand biochemical parameters in blood serum (blood glucose, insulin, lipids,and adipokines leptin, adiponectin, visfatin, resistin, pro-inflammatory cytokines IL-6, MCP-1, E-selectin, VCAM-1, PECAM and reactive protein phase - CRP) were measured before and after three months of dieting.RESULTS: After three months of a low-calorie diet a significant decrease in body weight, body fat, waist and hips circumferences was observed. No significant effect of diet on the parameters of insulin resistance and lipid metabolism was noticed. The level of leptin has been significantly reduced. Decrease in body weight was associated witha reduction in the inflammatory markers: CRP, E-selectin, sPECAM, which was not observed in the group remaining on a isocaloric diet. Analysis by gender showed that CRP levels decreased significantly in both women and men, and the effect of diet on leptin, E-selectin and PECAM concerned only women. Adiponectin level did not change significantly, although there was a tendency to increase concentration of this adipokine in patients following a low-calorie diet compared to the decreasing tendency in the control group. The applied low-calorie diet did not affect blood concentrations of resistin, visfatin, IL-6, MCP-1 and VCAM-1.CONCLUSIONS:, Low-calorie diet used for three months resulted in a significant decrease in body weight and adipose tissue of obese patients, but the time or the composition of the diet was not sufficient to achieve a significant improvement in metabolic parameters. Weight reduction was accompanied by a reduction in leptin levels, which may be beneficial to reduce the complications of obesity. Applied diet was also sufficient to induce a beneficial effect on the reduction of inflammatory markers: CRP and adhesion molecules, reducing the risk of cardiovascular complications in these patients, especially in women. The conclusions from this study can be used in the practice of dietetics, as well as when planning further studies on dietary treatment of obesity.
dc.abstract.en | Monika ChmielTHE EFFECT OF LOW-CALORIE DIET ON SERUM ADIPOKINES IN THE BLOOD OF OBESE PATIENTSBACKGROUND: Dietary intervention aimed at the reduction of body fat in obese people is not only necessary for aesthetic reasons, but primarily for health reasons. Adipose tissue is metabolically active organ, releasing proinflammatory adipokinesand cytokines, which play an important role in the pathogenesis of complications of obesity.PURPOSE: The aim of this study was to evaluate the effect of 3-month low-calorie diet on serum adipokines and inflammatory cytokines in the blood of obese patients.METHODS: The study was performed on a group of 69 obese patients (BMI ≥ 30.00 kg / m2), including 53 women and 16 men. After a 2-week adaptation period (2400 kcal diet), 39 patients continued isocaloric diet, while 30 patients applied the low-calorie diet (1,200 kcal for women, 1,500 kcal for men). Anthropometric measurementsand biochemical parameters in blood serum (blood glucose, insulin, lipids,and adipokines leptin, adiponectin, visfatin, resistin, pro-inflammatory cytokines IL-6, MCP-1, E-selectin, VCAM-1, PECAM and reactive protein phase - CRP) were measured before and after three months of dieting.RESULTS: After three months of a low-calorie diet a significant decrease in body weight, body fat, waist and hips circumferences was observed. No significant effect of diet on the parameters of insulin resistance and lipid metabolism was noticed. The level of leptin has been significantly reduced. Decrease in body weight was associated witha reduction in the inflammatory markers: CRP, E-selectin, sPECAM, which was not observed in the group remaining on a isocaloric diet. Analysis by gender showed that CRP levels decreased significantly in both women and men, and the effect of diet on leptin, E-selectin and PECAM concerned only women. Adiponectin level did not change significantly, although there was a tendency to increase concentration of this adipokine in patients following a low-calorie diet compared to the decreasing tendency in the control group. The applied low-calorie diet did not affect blood concentrations of resistin, visfatin, IL-6, MCP-1 and VCAM-1.CONCLUSIONS:, Low-calorie diet used for three months resulted in a significant decrease in body weight and adipose tissue of obese patients, but the time or the composition of the diet was not sufficient to achieve a significant improvement in metabolic parameters. Weight reduction was accompanied by a reduction in leptin levels, which may be beneficial to reduce the complications of obesity. Applied diet was also sufficient to induce a beneficial effect on the reduction of inflammatory markers: CRP and adhesion molecules, reducing the risk of cardiovascular complications in these patients, especially in women. The conclusions from this study can be used in the practice of dietetics, as well as when planning further studies on dietary treatment of obesity. | pl |
dc.abstract.pl | Monika ChmielWPŁYW DIETY NISKOKALORYCZNEJ NA STĘŻENIE ADIPOKIN WE KRWI PACJENTÓW OTYŁYCHWPROWADZENIE: Interwencja dietetyczna mająca na celu obniżenie zawartości tkanki tłuszczowej u osób otyłych nie jest konieczna tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Tkanka tłuszczowa jest aktywnym metabolicznie organem, uwalniającym adipokiny i cytokiny prozapalne, odgrywające istotną rolę w patogenezie powikłań otyłości. CEL PRACY: Celem niniejszego badania była ocena wpływu 3-miesięcznej diety niskokalorycznej na stężenie adipokin i cytokin prozapalnych we krwi pacjentów otyłych.MATERIAŁ I METODYKA: Badanie zostało przeprowadzone w grupie 69 osób otyłych (BMI ≥ 30,00 kg/m2), w tym 53 kobiet i 16 mężczyzn. Po 2-tygodniowym okresie adaptacyjnym (dieta 2400 kcal), 39 pacjentów kontynuowało dietę izokaloryczną, natomiast 30 pacjentów zastosowało dietę niskokaloryczną (kobiety 1200 kcal, mężczyźni 1500 kcal). Pomiary antropometryczne oraz biochemicznew surowicy krwi: (stężenie glukozy, insuliny, lipidogram, oraz adipokiny: leptyna, adiponektyna, wisfatyna, rezystyna, cytokiny prozapalne: IL-6, MCP-1, E-selektyna, VCAM-1, PECAM oraz białko ostrej fazy - CRP) wykonano przed i po trzech miesiącach stosowania diety.WYNIKI: Po trzech miesiącach stosowania diety niskokalorycznej zaobserwowano znamienne obniżenie masy ciała, zawartości tkanki tłuszczowej, obwodów talii i bioder Nie stwierdzono istotnego wpływu diety na parametry insulinooporności czy gospodarki lipidowej. Poziom leptyny uległ znamiennej redukcji. Zanotowano również zmniejszenie stężenia markerów zapalenia: CRP , E-selektyny , sPECAM, czego nie zaobserwowano w grupie pozostającej na diecie izokalorycznej. Analizaz uwzględnieniem płci wykazała, że stężenie CRP istotnie zmalało pod wpływem diety niskokalorycznej zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, natomiast efekt obniżenia poziomów leptyny, E-selektyny i PECAM dotyczył tylko kobiet. Stężenie adiponektyny nie zmieniło się znamiennie, chociaż zaobserwowano tendencję wzrostową stężenia tej adipokiny u pacjentów po diecie niskokalorycznej w porównaniu do tendencji spadkowej w grupie kontrolnej. Zastosowana dieta niskokaloryczna nie wpłynęła na zmiany stężenia rezystyny, wisfatyny, IL-6, MCP-1 i VCAM-1.WNIOSKI: Zastosowana przez trzy miesiące dieta niskokaloryczna spowodowała istotne zmniejszenie masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej pacjentów otyłych, jednak czas lub skład diety nie był wystarczający do uzyskania znaczącej poprawy parametrów metabolicznych. Redukcji masy ciała towarzyszyło zmniejszenie stężenia leptyny, co może korzystnie wpłynąć na ograniczenie powikłań otyłości. Zastosowana dieta była wystarczająca również do wywołania korzystnego efektu w postaci zmniejszenia markerów procesu zapalnego, obniżenia poziomu CRP oraz zmniejszenia stężenia molekuł adhezyjnych, obniżając tym samym ryzyko powikłań sercowo – naczyniowych u tych pacjentów, a szczególnie u kobiet. Wnioski z niniejszego badania mogą być wykorzystane w praktyce dietetyka, jak i przy planowaniu kolejnych badań nad dietetycznym leczeniem otyłości. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Góralska, Joanna - 129579 | pl |
dc.contributor.author | Chmiel, Monika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Góralska, Joanna - 129579 | pl |
dc.contributor.reviewer | Stolarz-Skrzypek, Katarzyna - 133514 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T11:53:01Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T11:53:01Z | |
dc.date.submitted | 2015-09-22 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-94909-182807 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/202451 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | obesity, adipose tissue, low-calorie diet, adipokines, inflammatory cytokines | pl |
dc.subject.pl | otyłość, tkanka tłuszczowa, dieta niskokaloryczna, adipokiny, cytokiny prozapalne | pl |
dc.title | Wpływ diety niskokalorycznej na stężenie adipokin we krwi pacjentów otyłych | pl |
dc.title.alternative | The effect of low-calorie diet on serum adipokines in the blood of obese patients | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |