Resilient niches : how non-financial capitals helped to overcome the COVID-19 crisis in local food systems

2024
journal article
article
dc.abstract.enThe COVID-19 pandemic created new challenges for actors in food systems. In many regions it threatened food security, well-being, and local economies. Its dynamic poses new kinds of problems and questions about sustainability, food sovereignty, and resilience of food systems. This paper focuses on the specificities of those actors in the system that are deprived of financial capital and are economically vulnerable but nevertheless manifest unique flexibility and develop diverse resilience strategies. Small, local, and informal food networks possess specific non-material resources, which shape their reaction to crisis. The results of a qualitative analysis of three case studies from Krakow (Poland) suggest that small-scale, informal structures, direct communication channels, and a pro-innovation environment together with a strong focus on social values are conducive to formation of resilient responses to the crisis. Soft capitals (relational, organizational, and knowledge capital) should therefore not be treated as a compensation for shortages of financial capital, but as important and effective resources for creating sustainable food systems.
dc.abstract.plPandemia Covid-19 stworzyła nowe wyzwania dla aktorów systemów żywnościowych. W wielu regionach zagrażało to bezpieczeństwu żywnościowemu, dobrostanowi i lokalnej gospodarce. Dynamika pandemii przekłada się na nowe rodzaje problemów i pytań dotyczących zrównoważonego rozwoju, suwerenności żywnościowej i odporności systemów żywnościowych. W artykule skupiono się na specyfice tych aktorów systemu, którzy są pozbawieni kapitałów finansowych, a mimo to charakteryzują się wyjątkową elastycznością i rozwijają różnorodne strategie odporności. Małe, lokalne i nieformalne sieci żywnościowe posiadają specyficzne zasoby niematerialne, które kształtują ich reakcję na kryzys. Wyniki analizy jakościowej trzech studiów przypadku z Krakowa (Polska) sugerują, że małe, nieformalne struktury, bezpośrednie kanały komunikacji i otoczenie proinnowacyjne w połączeniu z silnym skupieniem na wartościach społecznych sprzyjają kształtowaniu odporności na kryzys. Kapitałów miękkich (kapitału relacyjnego, organizacyjnego i wiedzy) nie należy zatem traktować jako kompensacji niedoborów finansowych, ale jako ważne i efektywne zasoby służące do tworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych.
dc.affiliationWydział Filozoficzny : Instytut Socjologii
dc.affiliationPion Prorektora ds. polityki kadrowej i finansowej : Dział ds. Bezpieczeństwa i Równego Traktowania – Bezpieczni UJ
dc.contributor.authorKopczyńska, Ewa - 141982
dc.contributor.authorMigalska, Aleksandra - 109497
dc.date.accessioned2025-01-30T14:16:03Z
dc.date.available2025-01-30T14:16:03Z
dc.date.createdat2025-01-30T14:16:03Zen
dc.date.issued2024
dc.date.openaccess0
dc.description.accesstimew momencie opublikowania
dc.description.number4
dc.description.sponsorshipidubidub_yes
dc.description.versionostateczna wersja wydawcy
dc.description.volume29
dc.identifier.articleid48
dc.identifier.doi10.5751/ES-15627-290448
dc.identifier.issn1708-3087
dc.identifier.projectNCN 2017/25/B/HS6/00617
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/546558
dc.languageeng
dc.language.containereng
dc.rightsDodaję tylko opis bibliograficzny
dc.rights.licenceCC-BY
dc.share.typeotwarte czasopismo
dc.subject.encapitals
dc.subject.enCOVID 19
dc.subject.enfood system
dc.subject.enlocal food networks
dc.subject.enresilience
dc.subject.plkapitały
dc.subject.plCOVID 19
dc.subject.plsystem żywnościowy
dc.subject.pllokalne sieci żywnościowe
dc.subject.plodporność
dc.subtypeArticle
dc.titleResilient niches : how non-financial capitals helped to overcome the COVID-19 crisis in local food systems
dc.title.journalEcology and Society
dc.typeJournalArticle
dspace.entity.typePublicationen
dc.abstract.en
The COVID-19 pandemic created new challenges for actors in food systems. In many regions it threatened food security, well-being, and local economies. Its dynamic poses new kinds of problems and questions about sustainability, food sovereignty, and resilience of food systems. This paper focuses on the specificities of those actors in the system that are deprived of financial capital and are economically vulnerable but nevertheless manifest unique flexibility and develop diverse resilience strategies. Small, local, and informal food networks possess specific non-material resources, which shape their reaction to crisis. The results of a qualitative analysis of three case studies from Krakow (Poland) suggest that small-scale, informal structures, direct communication channels, and a pro-innovation environment together with a strong focus on social values are conducive to formation of resilient responses to the crisis. Soft capitals (relational, organizational, and knowledge capital) should therefore not be treated as a compensation for shortages of financial capital, but as important and effective resources for creating sustainable food systems.
dc.abstract.pl
Pandemia Covid-19 stworzyła nowe wyzwania dla aktorów systemów żywnościowych. W wielu regionach zagrażało to bezpieczeństwu żywnościowemu, dobrostanowi i lokalnej gospodarce. Dynamika pandemii przekłada się na nowe rodzaje problemów i pytań dotyczących zrównoważonego rozwoju, suwerenności żywnościowej i odporności systemów żywnościowych. W artykule skupiono się na specyfice tych aktorów systemu, którzy są pozbawieni kapitałów finansowych, a mimo to charakteryzują się wyjątkową elastycznością i rozwijają różnorodne strategie odporności. Małe, lokalne i nieformalne sieci żywnościowe posiadają specyficzne zasoby niematerialne, które kształtują ich reakcję na kryzys. Wyniki analizy jakościowej trzech studiów przypadku z Krakowa (Polska) sugerują, że małe, nieformalne struktury, bezpośrednie kanały komunikacji i otoczenie proinnowacyjne w połączeniu z silnym skupieniem na wartościach społecznych sprzyjają kształtowaniu odporności na kryzys. Kapitałów miękkich (kapitału relacyjnego, organizacyjnego i wiedzy) nie należy zatem traktować jako kompensacji niedoborów finansowych, ale jako ważne i efektywne zasoby służące do tworzenia zrównoważonych systemów żywnościowych.
dc.affiliation
Wydział Filozoficzny : Instytut Socjologii
dc.affiliation
Pion Prorektora ds. polityki kadrowej i finansowej : Dział ds. Bezpieczeństwa i Równego Traktowania – Bezpieczni UJ
dc.contributor.author
Kopczyńska, Ewa - 141982
dc.contributor.author
Migalska, Aleksandra - 109497
dc.date.accessioned
2025-01-30T14:16:03Z
dc.date.available
2025-01-30T14:16:03Z
dc.date.createdaten
2025-01-30T14:16:03Z
dc.date.issued
2024
dc.date.openaccess
0
dc.description.accesstime
w momencie opublikowania
dc.description.number
4
dc.description.sponsorshipidub
idub_yes
dc.description.version
ostateczna wersja wydawcy
dc.description.volume
29
dc.identifier.articleid
48
dc.identifier.doi
10.5751/ES-15627-290448
dc.identifier.issn
1708-3087
dc.identifier.project
NCN 2017/25/B/HS6/00617
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/546558
dc.language
eng
dc.language.container
eng
dc.rights
Dodaję tylko opis bibliograficzny
dc.rights.licence
CC-BY
dc.share.type
otwarte czasopismo
dc.subject.en
capitals
dc.subject.en
COVID 19
dc.subject.en
food system
dc.subject.en
local food networks
dc.subject.en
resilience
dc.subject.pl
kapitały
dc.subject.pl
COVID 19
dc.subject.pl
system żywnościowy
dc.subject.pl
lokalne sieci żywnościowe
dc.subject.pl
odporność
dc.subtype
Article
dc.title
Resilient niches : how non-financial capitals helped to overcome the COVID-19 crisis in local food systems
dc.title.journal
Ecology and Society
dc.type
JournalArticle
dspace.entity.typeen
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
16
Views per month
Views per city
Myślenice
3
Brzoskwinia
2
Krakow
2
Krzeszowice
1

No access

No Thumbnail Available