Economic and legal conditions for starting up an international business: a comparative study of the restaurant business in Poland and Germany

master
dc.abstract.enThe main aim of the thesis is to present the essence of entrepreneurial process and firm internationalization and to perform a comparative analysis of economic and legal conditions for establishing a new venture in the restaurant business in Poland and Germany. This thesis based on the analysis of literature, articles, industry reports and statistical data. It includes a presentation of the essence of the entrepreneurship process and the business start-up process, a description of the concept of internationalization of an enterprise, consideration of the support of SMEs by the government and the EU in the process of establishment and internationalization. Also, the restaurant industry in Poland and Germany was analyzed and economic and legal conditions for the establishment of a restaurant business in these countries were identified. The research showed that in the pre-pandemic time, the restaurant industry in both countries was constantly developing, and a strong, stable economy and a favorable legal framework create good conditions for setting up a restaurant business in Poland and Germany.pl
dc.abstract.plGłównym celem pracy jest przedstawienie istoty procesu przedsiębiorczego i internacjonalizacji firmy oraz dokonanie analizy porównawczej warunków ekonomicznych i prawnych dla założenia nowego przedsięwzięcia w branży restauracyjnej w Polsce i Niemczech. Praca ta opiera się na analizie literatury, artykułów, raportów branżowych oraz danych statystycznych. Zawiera prezentację istoty procesu przedsiębiorczości i procesu zakładania działalności gospodarczej, opis koncepcji internacjonalizacji przedsiębiorstwa, uwzględnienie wsparcia MSP przez rząd i UE w procesie zakładania i internacjonalizacji. Przeanalizowano również branżę restauracyjną w Polsce i Niemczech oraz zidentyfikowano ekonomiczne i prawne uwarunkowania założenia działalności restauracyjnej w tych krajach. Badania wykazały, że w okresie przed pandemią branża restauracyjna w obu krajach stale się rozwijała, a silna, stabilna gospodarka i korzystne ramy prawne stwarzają dobre warunki do zakładania działalności restauracyjnej w Polsce i Niemczech.pl
dc.affiliationUniwersytet Jagielloński w Krakowiepl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorGancarczyk, Marta - USOS189051 pl
dc.contributor.authorOgorodnik, Oleksandr - USOS279965 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/UJKpl
dc.contributor.reviewerGancarczyk, Marta - USOS189051 pl
dc.contributor.reviewerKutera, Małgorzata - 129804 pl
dc.date.accessioned2024-11-29T00:16:10Z
dc.date.available2024-11-29T00:16:10Z
dc.date.submitted2021-07-09pl
dc.fieldofstudyBusiness and Finance Managementpl
dc.identifier.apddiploma-148951-279965pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/480371
dc.languageengpl
dc.subject.enRestaurant industry, entrepreneurship, internationalization, Poland, Germanypl
dc.subject.plBranża restauracyjna, przedsiębiorczość, internacjonalizacja, Polska, Niemcypl
dc.titleEconomic and legal conditions for starting up an international business: a comparative study of the restaurant business in Poland and Germanypl
dc.title.alternativeEkonomiczno-prawne uwarunkowania zakładania międzynarodowego przedsiębiorstwa: studium porównawcze działalności restauracyjnej w Polsce i Niemczech.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The main aim of the thesis is to present the essence of entrepreneurial process and firm internationalization and to perform a comparative analysis of economic and legal conditions for establishing a new venture in the restaurant business in Poland and Germany. This thesis based on the analysis of literature, articles, industry reports and statistical data. It includes a presentation of the essence of the entrepreneurship process and the business start-up process, a description of the concept of internationalization of an enterprise, consideration of the support of SMEs by the government and the EU in the process of establishment and internationalization. Also, the restaurant industry in Poland and Germany was analyzed and economic and legal conditions for the establishment of a restaurant business in these countries were identified. The research showed that in the pre-pandemic time, the restaurant industry in both countries was constantly developing, and a strong, stable economy and a favorable legal framework create good conditions for setting up a restaurant business in Poland and Germany.
dc.abstract.plpl
Głównym celem pracy jest przedstawienie istoty procesu przedsiębiorczego i internacjonalizacji firmy oraz dokonanie analizy porównawczej warunków ekonomicznych i prawnych dla założenia nowego przedsięwzięcia w branży restauracyjnej w Polsce i Niemczech. Praca ta opiera się na analizie literatury, artykułów, raportów branżowych oraz danych statystycznych. Zawiera prezentację istoty procesu przedsiębiorczości i procesu zakładania działalności gospodarczej, opis koncepcji internacjonalizacji przedsiębiorstwa, uwzględnienie wsparcia MSP przez rząd i UE w procesie zakładania i internacjonalizacji. Przeanalizowano również branżę restauracyjną w Polsce i Niemczech oraz zidentyfikowano ekonomiczne i prawne uwarunkowania założenia działalności restauracyjnej w tych krajach. Badania wykazały, że w okresie przed pandemią branża restauracyjna w obu krajach stale się rozwijała, a silna, stabilna gospodarka i korzystne ramy prawne stwarzają dobre warunki do zakładania działalności restauracyjnej w Polsce i Niemczech.
dc.affiliationpl
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Gancarczyk, Marta - USOS189051
dc.contributor.authorpl
Ogorodnik, Oleksandr - USOS279965
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/UJK
dc.contributor.reviewerpl
Gancarczyk, Marta - USOS189051
dc.contributor.reviewerpl
Kutera, Małgorzata - 129804
dc.date.accessioned
2024-11-29T00:16:10Z
dc.date.available
2024-11-29T00:16:10Z
dc.date.submittedpl
2021-07-09
dc.fieldofstudypl
Business and Finance Management
dc.identifier.apdpl
diploma-148951-279965
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/480371
dc.languagepl
eng
dc.subject.enpl
Restaurant industry, entrepreneurship, internationalization, Poland, Germany
dc.subject.plpl
Branża restauracyjna, przedsiębiorczość, internacjonalizacja, Polska, Niemcy
dc.titlepl
Economic and legal conditions for starting up an international business: a comparative study of the restaurant business in Poland and Germany
dc.title.alternativepl
Ekonomiczno-prawne uwarunkowania zakładania międzynarodowego przedsiębiorstwa: studium porównawcze działalności restauracyjnej w Polsce i Niemczech.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
11
Views per month
Views per city
Lambeth
3
Vinnytsia
3
Cebu City
1
Harringay
1
Krakow
1
Semporna
1
West Palm Beach
1

No access

No Thumbnail Available
Collections