Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wartości prozdrowotne przypraw ziołowych - wiedza i ich zastosowanie przez osoby dorosłe
przyprawy ziołowe, właściwości lecznicze, badania ankietowe
herbal spices, healing properties, surveys
W dzisiejszych czasach przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę w codziennych posiłkach. Oprócz tradycyjnych mieszanek przyprawowych można wyodrębnić również przyprawy ziołowe, korzenne i warzywne. Przyprawy występują w kilku formach: całe bądź zmielone części roślin, ich mieszanek, ekstraktów oraz mikrokapsułkowych substancji przyprawowych. Przedstawiona praca składa się z dwóch części teoretycznej i badawczej. W części teoretycznej przedstawiono właściwości konsumenckie i lecznicze wybranych przypraw i ich pozytywny lub negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wskazano, że stosowanie ziół w terapii musi być poprzedzone szeregiem badań, ponieważ niektóre przyprawy, a dokładniej substancje w nich zawarte, są w stanie wywoływać reakcje alergiczne. Może to nastąpić poprzez alergen zawarty w danej przyprawie, bądź po połączeniu z alergenami innych roślin.W części badawczej przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w grupie 97 respondentów oraz dokonano analizy uzyskanych odpowiedzi. Wyniki badań zostały opracowane statystycznie. Badania wykazały, że:1. Tylko połowa osób z grupy badanej jest świadoma wartości prozdrowotnych przypraw ziołowych. 2. Studenci używają przypraw zaledwie raz dziennie. Częściej stosują przyprawy osoby starsze, pracujące zawodowo, bo średnio dwa razy dziennie.3. Najbardziej znanymi przyprawami o charakterze leczniczym według osób z grupy badanej są: czosnek oraz imbir.
In today's world spices play a very important role in everyday meals. Except traditional mix of spices it is also possible to name herbal spices as well as spices of root or vegetables origin. Spices may occur in several forms: whole or ground parts of plants, its mixtures, extracts and microcapsule spice substances. This paper consists of two parts: theoretical and research one. In theoretical part medical and consumer properties of spices are presented as well as their positive or negative influence on human health. It was pointed that using spices in therapy must be preceded by an appropriate research because some spices or, to be more exact, some substances spices may include can evoke alergic side effects. It may be caused by allergen that is included in a particular spice or after connection with other plants' allergens. Survey results of a group of 97 respondents and its analysis are presented in the research part. Results are elaborated statistically. It was found in the research that:1. Only half of examined group is aware of health-promoting properties of herbal spices. 2. Students use spices only once a day. Spices are used more often by people in middle age who work. They use spices twice a day.3. According to the respondents, commonly known spices with healing properties are garlic and ginger.
dc.abstract.en | In today's world spices play a very important role in everyday meals. Except traditional mix of spices it is also possible to name herbal spices as well as spices of root or vegetables origin. Spices may occur in several forms: whole or ground parts of plants, its mixtures, extracts and microcapsule spice substances. This paper consists of two parts: theoretical and research one. In theoretical part medical and consumer properties of spices are presented as well as their positive or negative influence on human health. It was pointed that using spices in therapy must be preceded by an appropriate research because some spices or, to be more exact, some substances spices may include can evoke alergic side effects. It may be caused by allergen that is included in a particular spice or after connection with other plants' allergens. Survey results of a group of 97 respondents and its analysis are presented in the research part. Results are elaborated statistically. It was found in the research that:1. Only half of examined group is aware of health-promoting properties of herbal spices. 2. Students use spices only once a day. Spices are used more often by people in middle age who work. They use spices twice a day.3. According to the respondents, commonly known spices with healing properties are garlic and ginger. | pl |
dc.abstract.pl | W dzisiejszych czasach przyprawy odgrywają bardzo ważną rolę w codziennych posiłkach. Oprócz tradycyjnych mieszanek przyprawowych można wyodrębnić również przyprawy ziołowe, korzenne i warzywne. Przyprawy występują w kilku formach: całe bądź zmielone części roślin, ich mieszanek, ekstraktów oraz mikrokapsułkowych substancji przyprawowych. Przedstawiona praca składa się z dwóch części teoretycznej i badawczej. W części teoretycznej przedstawiono właściwości konsumenckie i lecznicze wybranych przypraw i ich pozytywny lub negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wskazano, że stosowanie ziół w terapii musi być poprzedzone szeregiem badań, ponieważ niektóre przyprawy, a dokładniej substancje w nich zawarte, są w stanie wywoływać reakcje alergiczne. Może to nastąpić poprzez alergen zawarty w danej przyprawie, bądź po połączeniu z alergenami innych roślin.W części badawczej przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w grupie 97 respondentów oraz dokonano analizy uzyskanych odpowiedzi. Wyniki badań zostały opracowane statystycznie. Badania wykazały, że:1. Tylko połowa osób z grupy badanej jest świadoma wartości prozdrowotnych przypraw ziołowych. 2. Studenci używają przypraw zaledwie raz dziennie. Częściej stosują przyprawy osoby starsze, pracujące zawodowo, bo średnio dwa razy dziennie.3. Najbardziej znanymi przyprawami o charakterze leczniczym według osób z grupy badanej są: czosnek oraz imbir. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.contributor.author | Żyła, Kinga | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.reviewer | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T20:21:16Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T20:21:16Z | |
dc.date.submitted | 2013-10-14 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-81967-150044 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/191540 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | herbal spices, healing properties, surveys | pl |
dc.subject.pl | przyprawy ziołowe, właściwości lecznicze, badania ankietowe | pl |
dc.title | Wartości prozdrowotne przypraw ziołowych - wiedza i ich zastosowanie przez osoby dorosłe | pl |
dc.title.alternative | Health-promoting properties of herbal spices - knowledge and its usage by adults | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |