Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Animal studies po polsku, czyli o działaniach prozwierzęcych w wybranych publikacjach z 2018 roku
Animal studies in Poland - pro-animal activities in chosen papers from 2018
studia nad zwierzętami, aktywizm prozwierzęcy w Polsce, literatura prozwierzęca, weganizm, wegetarianizm, ekoteologia, zwrot zwierzęcy, ruch zwierzęcy, prawa zwierząt, kulturowy aspekt jedzenia mięsa
animal studies, human-animal studies, animal activism in Poland, pro-animal literature, veganism, vegetarianism, eco-theologism, animal turn, animal movement, animal rights, cultural aspects of meat eating
W mojej pracy koncentruję się na rosnącym zainteresowaniu kwestiami prozwierzęcymi, co wiąże się z popularnością diet wegańskich i wegetariańskich, działaniami organizacji pozarządowych oraz pojawianiem się licznych publikacji, których autorzy stanowczo przeciwstawiają się uprzedmiotawianiu zwierząt.Celem pracy jest zbadanie zainteresowania tematyką prozwierzęcą w Polsce. Przyglądam się bliżej zagadnieniu, analizując trzy książki napisane przez polskich autorów, które zostały opublikowane w 2018 roku: „Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać" Jasia Kapeli, „Dziękuje za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta" Dariusza Gzyry i „Boskie zwierzęta” Szymona Hołowni.Powyższe publikacje analizuję pod kątem treści, języka i wykorzystanych w nich źródeł bibliograficznych. Korzystam również z własnych obserwacji strategii marketingowych wydawnictw i przyglądam się reakcjom na powyższe publikacje w środowisku wegańskim i prozwierzęcym.
The theme of work focuses on the growing interest in pro-animal matters manifesting in the popularity of vegan and vegetarian diets, non-goverment organisation’-s activities and the emergence of books which the authors essentially stand against objectifying animals.The aim of the work is to investigate the interest on pro-animal matters, on the basis of the analysis of three books, written by Polish authors and published in 2018: “Polish Meat. How I Became a Vegan and Stopped Being Afraid*” [Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać], by Jaś Kapela, “I Thank for the Pig’s Eyes. How Do We Hurt Animals*” [Dziękuje za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta] by Dariusz Gzyra and “Godly Animals*” [Boskie zwierzęta] by Szymon Hołownia.The analysis of these works is carried out in terms of the content, language and bibliographical sources. It is based on my own observations of the publishers’ marketing strategies and the reactions to this material in the vegan and pro-animal environments.*tłumaczenie wlasne
dc.abstract.en | The theme of work focuses on the growing interest in pro-animal matters manifesting in the popularity of vegan and vegetarian diets, non-goverment organisation’-s activities and the emergence of books which the authors essentially stand against objectifying animals.The aim of the work is to investigate the interest on pro-animal matters, on the basis of the analysis of three books, written by Polish authors and published in 2018: “Polish Meat. How I Became a Vegan and Stopped Being Afraid*” [Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać], by Jaś Kapela, “I Thank for the Pig’s Eyes. How Do We Hurt Animals*” [Dziękuje za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta] by Dariusz Gzyra and “Godly Animals*” [Boskie zwierzęta] by Szymon Hołownia.The analysis of these works is carried out in terms of the content, language and bibliographical sources. It is based on my own observations of the publishers’ marketing strategies and the reactions to this material in the vegan and pro-animal environments.*tłumaczenie wlasne | pl |
dc.abstract.pl | W mojej pracy koncentruję się na rosnącym zainteresowaniu kwestiami prozwierzęcymi, co wiąże się z popularnością diet wegańskich i wegetariańskich, działaniami organizacji pozarządowych oraz pojawianiem się licznych publikacji, których autorzy stanowczo przeciwstawiają się uprzedmiotawianiu zwierząt.Celem pracy jest zbadanie zainteresowania tematyką prozwierzęcą w Polsce. Przyglądam się bliżej zagadnieniu, analizując trzy książki napisane przez polskich autorów, które zostały opublikowane w 2018 roku: „Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać" Jasia Kapeli, „Dziękuje za świńskie oczy. Jak krzywdzimy zwierzęta" Dariusza Gzyry i „Boskie zwierzęta” Szymona Hołowni.Powyższe publikacje analizuję pod kątem treści, języka i wykorzystanych w nich źródeł bibliograficznych. Korzystam również z własnych obserwacji strategii marketingowych wydawnictw i przyglądam się reakcjom na powyższe publikacje w środowisku wegańskim i prozwierzęcym. | pl |
dc.affiliation | Wydział Polonistyki | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.contributor.advisor | Rybicka, Elżbieta - 131741 | pl |
dc.contributor.author | Radwan, Magdalena | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WP4 | pl |
dc.contributor.reviewer | Szmidt, Olga | pl |
dc.contributor.reviewer | Rybicka, Elżbieta - 131741 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T04:00:47Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T04:00:47Z | |
dc.date.submitted | 2019-09-20 | pl |
dc.fieldofstudy | teksty kultury | pl |
dc.identifier.apd | diploma-136857-193380 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238723 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | animal studies, human-animal studies, animal activism in Poland, pro-animal literature, veganism, vegetarianism, eco-theologism, animal turn, animal movement, animal rights, cultural aspects of meat eating | pl |
dc.subject.pl | studia nad zwierzętami, aktywizm prozwierzęcy w Polsce, literatura prozwierzęca, weganizm, wegetarianizm, ekoteologia, zwrot zwierzęcy, ruch zwierzęcy, prawa zwierząt, kulturowy aspekt jedzenia mięsa | pl |
dc.title | Animal studies po polsku, czyli o działaniach prozwierzęcych w wybranych publikacjach z 2018 roku | pl |
dc.title.alternative | Animal studies in Poland - pro-animal activities in chosen papers from 2018 | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |