Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena nawyków żywieniowych dzieci w wieku 4-5 lat ze środowiska miejskiego i wiejskiego
Evaluation of eating habits of children aged 4-5 years from urban and rural environments
nawyki żywieniowe, dzieci w wieku przedszkolnym, różnice miasto wieś.
eating habits, pre-school children, urban and rural differences
W pracy dokonano oceny występowania różnic w nawykach żywieniowych pomiędzy dziećmi zamieszkałymi w mieście a dziećmi zamieszkałymi na wsi, oraz pomiędzy dziewczynkami a chłopcami. W badaniu wzięło udział 100 rodziców w tym 50% dziewczynek i 50% chłopców w wieku przedszkolnym (4-5 lat). Ankietę wypełniały matki dzieci.Wyniki: w pracy zaobserwowano istotne różnice w częstości spożywania pomiędzy dziećmi zamieszkałymi w mieście a dziećmi zamieszkałymi na wsi, produktów takich jak: woda, którą dzieci z miasta piły o 22% częściej niż dzieci ze wsi, herbata, w której tym razem to dzieci ze wsi piły częściej o 28% oraz słodycze, które były spożywane przez dzieci mieszkające na wsi o 20% częściej od dzieci zamieszkałych w mieście. Ponadto odnotowano kilka nieprawidłowości w zachowaniach żywieniowych dzieci zarówno z miasta jak i wsi. Dzieci spożywały zbyt rzadko w stosunku do zalecanych norm: ryby, warzywa, pieczywo ciemne. Natomiast jadły zbyt często pieczywo jasne. Pojawiały się również odpowiednie częstości w spożyciu produktów takich jak: mleko, które często piło 74% dzieci zamieszkałych na wsi i 58% dzieci w mieście, napoje słodzone, które dzieci spożywały rzadko (74% w mieście i 70% na wsi) oraz produkty fast-food spożywane rzadko przez większą połowę dzieci (miasto 60% i wieś 64%). Wykazano korzystne nawyki w postaci spożywania owoców pomiędzy posiłkami u 76% dzieci z miasta i 74% dzieci ze wsi. Jednak słodycze były podawane zbyt często zarówno w mieście jak i na wsi (52% w mieście vs 70% wieś) i różnica ta była istotna statystycznie. Dzieci zamieszkałe w mieście o 34% częściej otrzymują suplementy diety od dzieci ze wsi (60% miasto vs 26% wieś). Alergie pokarmowe występowały tylko u 2% dzieci na wsi i 8% dzieci w mieście. Jedyne różnice w częstości spożycia warzyw wystąpiły pomiędzy dziewczynkami a chłopcami (44% chłopcy vs 24% dziewczynki).Przeprowadzone badanie ankietowe wśród rodziców na temat nawyków żywieniowych ich dzieci pozwoli zwrócić uwagę, na czym należy się skupić w edukacji zarówno dzieci jak i ich rodziców w celu modyfikacji złych i polepszenia dobrych nawyków żywieniowych.
The aim of this study was to assess the differences in food habits of urban and rural children and between girls and boys. The survey examined 100 parents of pre-school girls (50 %) and boys (50%) (4-5 years old). The questionnaires were filled in by mothers. Results: The study displays the key differences in meal frequency between urban and rural children such as: water is drunk by urban children 22% more often than rural children, tea is drunk 28% more often by rural children, and sweets are eaten 20% more often by rural children. Moreover, some distortions of eating habits of both urban and rural children were revealed. In contrary to nutritional recommendations both urban and rural children rarely eat fish, vegetables and whole meal. On the other hand, they eat more often white bread. There are also proper eating patterns: milk is often drunk by 74% of rural children and 58% of urban children, sweet beverages are rarely drunk by 74% of urban children and 70% of rural children, and fast food meals are rarely eaten by 60% of urban children and 64% of rural children. Positive habits like eating vegetables between main meals were observed in 76% urban children and 64% rural children. However, sweets are served too often for both urban (52%) and rural (70%) children and given difference is substantial for statistics. Urban children (60%) more often get dietary supplements than rural children (26%). Only 2% of rural children suffer from food allergy and 8% of urban children. The only differences in vegetable eating occur between girls (44%) and boys (24%). The given parent survey on children eating habits will pay attention to proper education of both children and their parents in order to modify wrong habits and improve good ones.
dc.abstract.en | The aim of this study was to assess the differences in food habits of urban and rural children and between girls and boys. The survey examined 100 parents of pre-school girls (50 %) and boys (50%) (4-5 years old). The questionnaires were filled in by mothers. Results: The study displays the key differences in meal frequency between urban and rural children such as: water is drunk by urban children 22% more often than rural children, tea is drunk 28% more often by rural children, and sweets are eaten 20% more often by rural children. Moreover, some distortions of eating habits of both urban and rural children were revealed. In contrary to nutritional recommendations both urban and rural children rarely eat fish, vegetables and whole meal. On the other hand, they eat more often white bread. There are also proper eating patterns: milk is often drunk by 74% of rural children and 58% of urban children, sweet beverages are rarely drunk by 74% of urban children and 70% of rural children, and fast food meals are rarely eaten by 60% of urban children and 64% of rural children. Positive habits like eating vegetables between main meals were observed in 76% urban children and 64% rural children. However, sweets are served too often for both urban (52%) and rural (70%) children and given difference is substantial for statistics. Urban children (60%) more often get dietary supplements than rural children (26%). Only 2% of rural children suffer from food allergy and 8% of urban children. The only differences in vegetable eating occur between girls (44%) and boys (24%). The given parent survey on children eating habits will pay attention to proper education of both children and their parents in order to modify wrong habits and improve good ones. | pl |
dc.abstract.pl | W pracy dokonano oceny występowania różnic w nawykach żywieniowych pomiędzy dziećmi zamieszkałymi w mieście a dziećmi zamieszkałymi na wsi, oraz pomiędzy dziewczynkami a chłopcami. W badaniu wzięło udział 100 rodziców w tym 50% dziewczynek i 50% chłopców w wieku przedszkolnym (4-5 lat). Ankietę wypełniały matki dzieci.Wyniki: w pracy zaobserwowano istotne różnice w częstości spożywania pomiędzy dziećmi zamieszkałymi w mieście a dziećmi zamieszkałymi na wsi, produktów takich jak: woda, którą dzieci z miasta piły o 22% częściej niż dzieci ze wsi, herbata, w której tym razem to dzieci ze wsi piły częściej o 28% oraz słodycze, które były spożywane przez dzieci mieszkające na wsi o 20% częściej od dzieci zamieszkałych w mieście. Ponadto odnotowano kilka nieprawidłowości w zachowaniach żywieniowych dzieci zarówno z miasta jak i wsi. Dzieci spożywały zbyt rzadko w stosunku do zalecanych norm: ryby, warzywa, pieczywo ciemne. Natomiast jadły zbyt często pieczywo jasne. Pojawiały się również odpowiednie częstości w spożyciu produktów takich jak: mleko, które często piło 74% dzieci zamieszkałych na wsi i 58% dzieci w mieście, napoje słodzone, które dzieci spożywały rzadko (74% w mieście i 70% na wsi) oraz produkty fast-food spożywane rzadko przez większą połowę dzieci (miasto 60% i wieś 64%). Wykazano korzystne nawyki w postaci spożywania owoców pomiędzy posiłkami u 76% dzieci z miasta i 74% dzieci ze wsi. Jednak słodycze były podawane zbyt często zarówno w mieście jak i na wsi (52% w mieście vs 70% wieś) i różnica ta była istotna statystycznie. Dzieci zamieszkałe w mieście o 34% częściej otrzymują suplementy diety od dzieci ze wsi (60% miasto vs 26% wieś). Alergie pokarmowe występowały tylko u 2% dzieci na wsi i 8% dzieci w mieście. Jedyne różnice w częstości spożycia warzyw wystąpiły pomiędzy dziewczynkami a chłopcami (44% chłopcy vs 24% dziewczynki).Przeprowadzone badanie ankietowe wśród rodziców na temat nawyków żywieniowych ich dzieci pozwoli zwrócić uwagę, na czym należy się skupić w edukacji zarówno dzieci jak i ich rodziców w celu modyfikacji złych i polepszenia dobrych nawyków żywieniowych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Stepaniak, Urszula - 128749 | pl |
dc.contributor.author | Karcińska, Joanna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Stepaniak, Urszula - 128749 | pl |
dc.contributor.reviewer | Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T02:52:06Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T02:52:06Z | |
dc.date.submitted | 2014-07-14 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-89134-165781 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/197618 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | eating habits, pre-school children, urban and rural differences | pl |
dc.subject.pl | nawyki żywieniowe, dzieci w wieku przedszkolnym, różnice miasto wieś. | pl |
dc.title | Ocena nawyków żywieniowych dzieci w wieku 4-5 lat ze środowiska miejskiego i wiejskiego | pl |
dc.title.alternative | Evaluation of eating habits of children aged 4-5 years from urban and rural environments | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |