Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Żywienie i suplementacja jako wsparcie w leczeniu endometriozy.
Nutrition and supplementation as support in the treatment of endometriosis
endometrioza, żywienie, suplementacja, dieta przeciwzapalna, dieta low FODMAP
endometriosis, nutrition, supplementation, anti-inflammatory diet, low FODMAP diet
Endometrioza jest chorobą powszechnie występującą wśród kobiet – szacuje się, że cierpi na nią co dziesiąta kobieta na świecie. Ze względu na skutki uboczne obecnie stosowanego leczenia, a także duży wpływ choroby na codzienne funkcjonowanie pacjentek, konieczne jest poszukiwanie nowych strategii wspomagających tradycyjne formy terapii. Pacjentki z endometriozą mogą mieć nietypowe potrzeby żywieniowe ze względu na częste współwystępowanie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, powszechnie występujące niedobory pokarmowe oraz wyższe narażenie na inne choroby – przykładowo nadciśnienie tętnicze. Celem pracy był przegląd aktualnej literatury naukowej dotyczącej związków diety i suplementacji z występowaniem, zaawansowaniem choroby i nasileniem dolegliwości z nią związanych. Podsumowano badania dotyczące wybranych suplementów diety – witaminy C i E, probiotyków, resweratrolu oraz suplementów wieloskładnikowych, a także diet takich jak: dieta Low FODMAP, „dieta na endometriozę” i dieta śródziemnomorska oraz poszczególnych składników codziennej diety. W przypadku wszystkich wymienionych składników i diet opisano pozytywne efekty w zakresie prewencji, łagodzenia objawów lub hamowania progresji choroby, jednak wyniki nie są jednoznaczne. Wynika to z trudności metodologicznych związanych z rozpoznaniem endometriozy i oceną diety oraz z trudności w zgromadzeniu odpowiednio licznych grup badawczych. Do zadań dietetyka należy dopasowanie odpowiedniej interwencji żywieniowej do potrzeb konkretnej pacjentki w oparciu o aktualną wiedzę naukową. Opisane publikacje sugerują istnienie wpływu odżywiania na stan kliniczny kobiet chorych na endometriozę i związek z występowaniem choroby, jednak ze względu na trudność prowadzenia badań dotyczących żywienia i endometriozy, w dalszym ciągu nie zostały sformułowane jasne wytyczne żywieniowe – z tego powodu istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań.
Endometriosis is a common disease – it is estimated to affect every tenth woman in the world. Due to the side effects of current treatment methods, and the impact of the disease on the daily functioning, new strategies are needed to support traditional forms of therapy. Patients may have unusual nutritional needs due to the frequent co-occurrence of gastrointestinal problems, common nutritional deficiencies and a higher risk of comorbidities – such as hypertension. The aim of the study was to review the current scientific literature regarding the associations between diet and supplementation with the incidence, severity, and the symptoms of endometriosis. The review included studies on selected dietary supplements (vitamins C and E, probiotics, resveratrol and multi-component supplements), diets (Low FODMAP diet, Endometriosis Diet and Mediterranean Diet), and individual components of daily diet. For all the ingredients and diets mentioned, positive effects were described in terms of prevention, alleviating symptoms or inhibiting progression of the disease, however, the results are not conclusive. This is due to the methodological difficulties associated both with the diagnosis of endometriosis and the assessment of diet, in addition to difficulties in recruitment of sufficiently large study groups. The dietitian's tasks include matching the nutritional intervention to specific patients’ needs based on current scientific knowledge. The reviewed publications suggest the impact of nutrition on the clinical state of women with endometriosis and the association with its incidence, however, due to the methodological difficulties in the field, clear nutritional guidelines have not been formulated, therefore further studies are needed.
dc.abstract.en | Endometriosis is a common disease – it is estimated to affect every tenth woman in the world. Due to the side effects of current treatment methods, and the impact of the disease on the daily functioning, new strategies are needed to support traditional forms of therapy. Patients may have unusual nutritional needs due to the frequent co-occurrence of gastrointestinal problems, common nutritional deficiencies and a higher risk of comorbidities – such as hypertension. The aim of the study was to review the current scientific literature regarding the associations between diet and supplementation with the incidence, severity, and the symptoms of endometriosis. The review included studies on selected dietary supplements (vitamins C and E, probiotics, resveratrol and multi-component supplements), diets (Low FODMAP diet, Endometriosis Diet and Mediterranean Diet), and individual components of daily diet. For all the ingredients and diets mentioned, positive effects were described in terms of prevention, alleviating symptoms or inhibiting progression of the disease, however, the results are not conclusive. This is due to the methodological difficulties associated both with the diagnosis of endometriosis and the assessment of diet, in addition to difficulties in recruitment of sufficiently large study groups. The dietitian's tasks include matching the nutritional intervention to specific patients’ needs based on current scientific knowledge. The reviewed publications suggest the impact of nutrition on the clinical state of women with endometriosis and the association with its incidence, however, due to the methodological difficulties in the field, clear nutritional guidelines have not been formulated, therefore further studies are needed. | pl |
dc.abstract.pl | Endometrioza jest chorobą powszechnie występującą wśród kobiet – szacuje się, że cierpi na nią co dziesiąta kobieta na świecie. Ze względu na skutki uboczne obecnie stosowanego leczenia, a także duży wpływ choroby na codzienne funkcjonowanie pacjentek, konieczne jest poszukiwanie nowych strategii wspomagających tradycyjne formy terapii. Pacjentki z endometriozą mogą mieć nietypowe potrzeby żywieniowe ze względu na częste współwystępowanie dolegliwości żołądkowo-jelitowych, powszechnie występujące niedobory pokarmowe oraz wyższe narażenie na inne choroby – przykładowo nadciśnienie tętnicze. Celem pracy był przegląd aktualnej literatury naukowej dotyczącej związków diety i suplementacji z występowaniem, zaawansowaniem choroby i nasileniem dolegliwości z nią związanych. Podsumowano badania dotyczące wybranych suplementów diety – witaminy C i E, probiotyków, resweratrolu oraz suplementów wieloskładnikowych, a także diet takich jak: dieta Low FODMAP, „dieta na endometriozę” i dieta śródziemnomorska oraz poszczególnych składników codziennej diety. W przypadku wszystkich wymienionych składników i diet opisano pozytywne efekty w zakresie prewencji, łagodzenia objawów lub hamowania progresji choroby, jednak wyniki nie są jednoznaczne. Wynika to z trudności metodologicznych związanych z rozpoznaniem endometriozy i oceną diety oraz z trudności w zgromadzeniu odpowiednio licznych grup badawczych. Do zadań dietetyka należy dopasowanie odpowiedniej interwencji żywieniowej do potrzeb konkretnej pacjentki w oparciu o aktualną wiedzę naukową. Opisane publikacje sugerują istnienie wpływu odżywiania na stan kliniczny kobiet chorych na endometriozę i związek z występowaniem choroby, jednak ze względu na trudność prowadzenia badań dotyczących żywienia i endometriozy, w dalszym ciągu nie zostały sformułowane jasne wytyczne żywieniowe – z tego powodu istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Dumnicka, Paulina - 186623 | pl |
dc.contributor.author | Jarosz, Alicja - USOS303439 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Dumnicka, Paulina - 186623 | pl |
dc.contributor.reviewer | Pac, Agnieszka - 133062 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-07-01T00:17:52Z | |
dc.date.available | 2024-07-01T00:17:52Z | |
dc.date.submitted | 2024-06-28 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-175928-303439 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/365821 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | endometriosis, nutrition, supplementation, anti-inflammatory diet, low FODMAP diet | pl |
dc.subject.pl | endometrioza, żywienie, suplementacja, dieta przeciwzapalna, dieta low FODMAP | pl |
dc.title | Żywienie i suplementacja jako wsparcie w leczeniu endometriozy. | pl |
dc.title.alternative | Nutrition and supplementation as support in the treatment of endometriosis | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |