Wpływ "treningu z niskim poziomem" na wydolność oraz adaptacje metaboliczne sportowców w wybranych sportach wytrzymałościowych.

licenciate
dc.abstract.enThe periodization of nutrition in sport has been of interest to scientists, trainers, and athletes for several years. Periodic changes in the diet are an element supporting the process of building an increasingly better sports performance. The purpose of this work was to gather current scientific knowledge on the subject of "training low", which due to its innovative approach to nutrition enjoys a considerable interest in the circle of elite athletes. The main part of the work is based on the analysis and comparison of results of scientific articles related to the periodization of carbohydrates in sport. To better understand the topic, the first chapter was devoted to issues related to energy in sport. The second chapter introduces various training protocols with low and high availability of carbohydrates during exercise. An innovative element of this work is the proposed additional "low training" protocol, which is a modification of the "train twice a day" method along with an example of a 7-day diet plan. The results of the presented research were similar for most athletes. Often, after the timely use of a proper diet, the formation of metabolic adaptations has been not-ed, which in theory could be beneficial in endurance sports, characterized by a moderate intensity of exercise, amounting to about 70% VO2max. The issue of achieving real benefits from these adaptations is a controversial element in the context of sports based on high-intensity exercises. That is why training with low carbohydrate availability seems to have the greatest application in ultra-endurance disciplines.pl
dc.abstract.plPeriodyzacja odżywiania w sporcie już od kilku lat stanowi obiekt zainteresowań naukowców, trenerów i sportowców. Okresowe zmiany w sposobie odżywiania stanowią element wspomagający w procesie budowania coraz lepszej formy sportowej. Celem tej pracy było zebranie aktualnej wiedzy naukowej na temat „treningu z niskim poziomem”, który ze względy na nowatorskie podejście do odżywiania cieszy się sporym zainteresowaniem w kręgu elitarnych sportowców. Główna część pracy opiera się na analizie i porównaniu wyników artykułów naukowych związanych z periodyzacją węglowodanów w sporcie. W celu lepszego zrozumienia tematu dwa pierwsze rozdziały zostały poświęcone zagadnieniom związanym z energią w sporcie oraz przybliżone zostały różne protokoły treningu z niską i wysoką dostępnością węglowodanów podczas ćwiczeń. Element nowatorski tej pracy stanowi zaproponowany dodatkowy protokołu „treningu niskiego”, który jest modyfikacją metody „trenuj dwa razy dziennie” wraz z przykładowym 7-dniowym jadłospisem. Wyniki przedstawionych badań w przypadku większości sportowców były podobne. Często, po terminowym zastosowaniu odpowiedniej diety zauważano powstawanie adaptacji metabolicznych, które w teorii mogłyby przynieść korzyści w sportach wytrzymałościowych, cechujących się umiarkowaną intensywnością ćwiczeń, wynoszącą około 70% VO2max. Kwestia osiągnięcia rzeczywistych korzyści z zaistniałych adaptacji stanowi element kontrowersyjny w kontekście sportów bazujących na wysokiej intensywności ćwiczeń. Dlatego trenowanie przy niskiej dostępności węglowodanów wydaję się mieć największe zastosowanie w dyscyplinach typu ultra-wytrzymałościowych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorOstachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052 pl
dc.contributor.authorMularczyk, Karolpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerOstachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052 pl
dc.contributor.reviewerPiwowar, Monika - 133169 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T06:32:09Z
dc.date.available2020-07-28T06:32:09Z
dc.date.submitted2020-06-29pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-141276-247956pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241058
dc.languagepolpl
dc.subject.enperiodization of nutrition, training, metabolic adaptations, efficiencypl
dc.subject.plperiodyzacja odżywiania, trening, adaptacje metaboliczne, wydolnośćpl
dc.titleWpływ "treningu z niskim poziomem" na wydolność oraz adaptacje metaboliczne sportowców w wybranych sportach wytrzymałościowych.pl
dc.title.alternativeThe impact of "training low" on the performance and metabolic adaptations of athletes in selected endurance sportspl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The periodization of nutrition in sport has been of interest to scientists, trainers, and athletes for several years. Periodic changes in the diet are an element supporting the process of building an increasingly better sports performance. The purpose of this work was to gather current scientific knowledge on the subject of "training low", which due to its innovative approach to nutrition enjoys a considerable interest in the circle of elite athletes. The main part of the work is based on the analysis and comparison of results of scientific articles related to the periodization of carbohydrates in sport. To better understand the topic, the first chapter was devoted to issues related to energy in sport. The second chapter introduces various training protocols with low and high availability of carbohydrates during exercise. An innovative element of this work is the proposed additional "low training" protocol, which is a modification of the "train twice a day" method along with an example of a 7-day diet plan. The results of the presented research were similar for most athletes. Often, after the timely use of a proper diet, the formation of metabolic adaptations has been not-ed, which in theory could be beneficial in endurance sports, characterized by a moderate intensity of exercise, amounting to about 70% VO2max. The issue of achieving real benefits from these adaptations is a controversial element in the context of sports based on high-intensity exercises. That is why training with low carbohydrate availability seems to have the greatest application in ultra-endurance disciplines.
dc.abstract.plpl
Periodyzacja odżywiania w sporcie już od kilku lat stanowi obiekt zainteresowań naukowców, trenerów i sportowców. Okresowe zmiany w sposobie odżywiania stanowią element wspomagający w procesie budowania coraz lepszej formy sportowej. Celem tej pracy było zebranie aktualnej wiedzy naukowej na temat „treningu z niskim poziomem”, który ze względy na nowatorskie podejście do odżywiania cieszy się sporym zainteresowaniem w kręgu elitarnych sportowców. Główna część pracy opiera się na analizie i porównaniu wyników artykułów naukowych związanych z periodyzacją węglowodanów w sporcie. W celu lepszego zrozumienia tematu dwa pierwsze rozdziały zostały poświęcone zagadnieniom związanym z energią w sporcie oraz przybliżone zostały różne protokoły treningu z niską i wysoką dostępnością węglowodanów podczas ćwiczeń. Element nowatorski tej pracy stanowi zaproponowany dodatkowy protokołu „treningu niskiego”, który jest modyfikacją metody „trenuj dwa razy dziennie” wraz z przykładowym 7-dniowym jadłospisem. Wyniki przedstawionych badań w przypadku większości sportowców były podobne. Często, po terminowym zastosowaniu odpowiedniej diety zauważano powstawanie adaptacji metabolicznych, które w teorii mogłyby przynieść korzyści w sportach wytrzymałościowych, cechujących się umiarkowaną intensywnością ćwiczeń, wynoszącą około 70% VO2max. Kwestia osiągnięcia rzeczywistych korzyści z zaistniałych adaptacji stanowi element kontrowersyjny w kontekście sportów bazujących na wysokiej intensywności ćwiczeń. Dlatego trenowanie przy niskiej dostępności węglowodanów wydaję się mieć największe zastosowanie w dyscyplinach typu ultra-wytrzymałościowych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Ostachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052
dc.contributor.authorpl
Mularczyk, Karol
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Ostachowska-Gąsior, Agnieszka - 133052
dc.contributor.reviewerpl
Piwowar, Monika - 133169
dc.date.accessioned
2020-07-28T06:32:09Z
dc.date.available
2020-07-28T06:32:09Z
dc.date.submittedpl
2020-06-29
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-141276-247956
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241058
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
periodization of nutrition, training, metabolic adaptations, efficiency
dc.subject.plpl
periodyzacja odżywiania, trening, adaptacje metaboliczne, wydolność
dc.titlepl
Wpływ "treningu z niskim poziomem" na wydolność oraz adaptacje metaboliczne sportowców w wybranych sportach wytrzymałościowych.
dc.title.alternativepl
The impact of "training low" on the performance and metabolic adaptations of athletes in selected endurance sports
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
180
Views per month
Views per city
Bialystok
32
Warsaw
23
Kleosin
18
Wroclaw
18
Krakow
10
Poznan
8
Gdow
7
Gdansk
4
Katowice
4
Dublin
3

No access

No Thumbnail Available