Wpływ ekstraktów z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na proliferacje, żywotność i apoptoze makrofagów RAW 264.7

master
dc.abstract.enConjugated dienes linoleic acid and trienes linolenic acid are biologically active substances having a wide range of medicinal properties. These molecules have antitumor activity, lower blood cholesterol and reduce plaque, enhance the metabolism of fats and therefore weight reduction, have antioxidant properties and stimulate the immune system and influence the bone mineralization. All of these beneficial properties make that these compounds can be used in addition to a number of therapies and can be used as in preventive medicine as dietary supplement.In the present study it was showed that extracts from egg yolks naturally enriched in conjugated fatty acids cause a decrease cell proliferation, decrease the vitality and increase apoptosis of macrophages which are an essential component of cell atherosclerotic lesions.pl
dc.abstract.plSprzężone dieny kwasu linolowego i trieny kwasu linolenowego to substancje biologicznie aktywne posiadające szerokie spektrum właściwości leczniczych. Działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi i redukują blaszkę miażdżycową, wzmagają metabolizm tłuszczy, a przez to redukują masę ciała, mają własności antyoksydacyjne i stymulują układ immunologiczny, a także wpływają na mineralizację kości. Wszystkie te korzystne własności powodują, że związki te mogą być stosowane jako uzupełnienie wielu terapii oraz mogą pełnić rolę prewencyjną. W niniejszej pracy wykazano, że ekstrakty z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogacone w sprzężone kwasy tłuszczowe powodują zmniejszenie proliferacji, spadek żywotności i wzrost apoptozy makrofagów, które są zasadniczym elementem komórkowym zmian miażdżycowych.pl
dc.affiliationWydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorMadeja, Zbigniew - 130173 pl
dc.contributor.authorDubiak, Monikapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBBBpl
dc.contributor.reviewerKostogryz, Renatapl
dc.contributor.reviewerMadeja, Zbigniew - 130173 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T15:42:04Z
dc.date.available2020-07-24T15:42:04Z
dc.date.submitted2013-06-19pl
dc.fieldofstudybiotechnologiapl
dc.identifier.apddiploma-74362-98164pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/187199
dc.languagepolpl
dc.subject.enatherosclerosis, linoleic acid, linolenic acid, macrophages RAW 264.7pl
dc.subject.plmiażdżyca, kwas linolowy, kwas linolenowy, makrofagi RAW 264.7pl
dc.titleWpływ ekstraktów z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na proliferacje, żywotność i apoptoze makrofagów RAW 264.7pl
dc.title.alternativeEffect of extracts from egg yolks naturally enriched with conjugated triens linolenic acid (CLnA) on proliferation, vitality and apoptosis of macrophages RAW 264.7pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Conjugated dienes linoleic acid and trienes linolenic acid are biologically active substances having a wide range of medicinal properties. These molecules have antitumor activity, lower blood cholesterol and reduce plaque, enhance the metabolism of fats and therefore weight reduction, have antioxidant properties and stimulate the immune system and influence the bone mineralization. All of these beneficial properties make that these compounds can be used in addition to a number of therapies and can be used as in preventive medicine as dietary supplement.In the present study it was showed that extracts from egg yolks naturally enriched in conjugated fatty acids cause a decrease cell proliferation, decrease the vitality and increase apoptosis of macrophages which are an essential component of cell atherosclerotic lesions.
dc.abstract.plpl
Sprzężone dieny kwasu linolowego i trieny kwasu linolenowego to substancje biologicznie aktywne posiadające szerokie spektrum właściwości leczniczych. Działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi i redukują blaszkę miażdżycową, wzmagają metabolizm tłuszczy, a przez to redukują masę ciała, mają własności antyoksydacyjne i stymulują układ immunologiczny, a także wpływają na mineralizację kości. Wszystkie te korzystne własności powodują, że związki te mogą być stosowane jako uzupełnienie wielu terapii oraz mogą pełnić rolę prewencyjną. W niniejszej pracy wykazano, że ekstrakty z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogacone w sprzężone kwasy tłuszczowe powodują zmniejszenie proliferacji, spadek żywotności i wzrost apoptozy makrofagów, które są zasadniczym elementem komórkowym zmian miażdżycowych.
dc.affiliationpl
Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Madeja, Zbigniew - 130173
dc.contributor.authorpl
Dubiak, Monika
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBBB
dc.contributor.reviewerpl
Kostogryz, Renata
dc.contributor.reviewerpl
Madeja, Zbigniew - 130173
dc.date.accessioned
2020-07-24T15:42:04Z
dc.date.available
2020-07-24T15:42:04Z
dc.date.submittedpl
2013-06-19
dc.fieldofstudypl
biotechnologia
dc.identifier.apdpl
diploma-74362-98164
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/187199
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
atherosclerosis, linoleic acid, linolenic acid, macrophages RAW 264.7
dc.subject.plpl
miażdżyca, kwas linolowy, kwas linolenowy, makrofagi RAW 264.7
dc.titlepl
Wpływ ekstraktów z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na proliferacje, żywotność i apoptoze makrofagów RAW 264.7
dc.title.alternativepl
Effect of extracts from egg yolks naturally enriched with conjugated triens linolenic acid (CLnA) on proliferation, vitality and apoptosis of macrophages RAW 264.7
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
2
Views per month
Views per city
Katowice
2

No access

No Thumbnail Available