Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ ekstraktów z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na proliferacje, żywotność i apoptoze makrofagów RAW 264.7
Effect of extracts from egg yolks naturally enriched with conjugated triens linolenic acid (CLnA) on proliferation, vitality and apoptosis of macrophages RAW 264.7
miażdżyca, kwas linolowy, kwas linolenowy, makrofagi RAW 264.7
atherosclerosis, linoleic acid, linolenic acid, macrophages RAW 264.7
Sprzężone dieny kwasu linolowego i trieny kwasu linolenowego to substancje biologicznie aktywne posiadające szerokie spektrum właściwości leczniczych. Działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi i redukują blaszkę miażdżycową, wzmagają metabolizm tłuszczy, a przez to redukują masę ciała, mają własności antyoksydacyjne i stymulują układ immunologiczny, a także wpływają na mineralizację kości. Wszystkie te korzystne własności powodują, że związki te mogą być stosowane jako uzupełnienie wielu terapii oraz mogą pełnić rolę prewencyjną. W niniejszej pracy wykazano, że ekstrakty z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogacone w sprzężone kwasy tłuszczowe powodują zmniejszenie proliferacji, spadek żywotności i wzrost apoptozy makrofagów, które są zasadniczym elementem komórkowym zmian miażdżycowych.
Conjugated dienes linoleic acid and trienes linolenic acid are biologically active substances having a wide range of medicinal properties. These molecules have antitumor activity, lower blood cholesterol and reduce plaque, enhance the metabolism of fats and therefore weight reduction, have antioxidant properties and stimulate the immune system and influence the bone mineralization. All of these beneficial properties make that these compounds can be used in addition to a number of therapies and can be used as in preventive medicine as dietary supplement.In the present study it was showed that extracts from egg yolks naturally enriched in conjugated fatty acids cause a decrease cell proliferation, decrease the vitality and increase apoptosis of macrophages which are an essential component of cell atherosclerotic lesions.
dc.abstract.en | Conjugated dienes linoleic acid and trienes linolenic acid are biologically active substances having a wide range of medicinal properties. These molecules have antitumor activity, lower blood cholesterol and reduce plaque, enhance the metabolism of fats and therefore weight reduction, have antioxidant properties and stimulate the immune system and influence the bone mineralization. All of these beneficial properties make that these compounds can be used in addition to a number of therapies and can be used as in preventive medicine as dietary supplement.In the present study it was showed that extracts from egg yolks naturally enriched in conjugated fatty acids cause a decrease cell proliferation, decrease the vitality and increase apoptosis of macrophages which are an essential component of cell atherosclerotic lesions. | pl |
dc.abstract.pl | Sprzężone dieny kwasu linolowego i trieny kwasu linolenowego to substancje biologicznie aktywne posiadające szerokie spektrum właściwości leczniczych. Działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi i redukują blaszkę miażdżycową, wzmagają metabolizm tłuszczy, a przez to redukują masę ciała, mają własności antyoksydacyjne i stymulują układ immunologiczny, a także wpływają na mineralizację kości. Wszystkie te korzystne własności powodują, że związki te mogą być stosowane jako uzupełnienie wielu terapii oraz mogą pełnić rolę prewencyjną. W niniejszej pracy wykazano, że ekstrakty z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogacone w sprzężone kwasy tłuszczowe powodują zmniejszenie proliferacji, spadek żywotności i wzrost apoptozy makrofagów, które są zasadniczym elementem komórkowym zmian miażdżycowych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Madeja, Zbigniew - 130173 | pl |
dc.contributor.author | Dubiak, Monika | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBBB | pl |
dc.contributor.reviewer | Kostogryz, Renata | pl |
dc.contributor.reviewer | Madeja, Zbigniew - 130173 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T15:42:04Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T15:42:04Z | |
dc.date.submitted | 2013-06-19 | pl |
dc.fieldofstudy | biotechnologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-74362-98164 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/187199 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | atherosclerosis, linoleic acid, linolenic acid, macrophages RAW 264.7 | pl |
dc.subject.pl | miażdżyca, kwas linolowy, kwas linolenowy, makrofagi RAW 264.7 | pl |
dc.title | Wpływ ekstraktów z żółtek jaj kurzych naturalnie wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na proliferacje, żywotność i apoptoze makrofagów RAW 264.7 | pl |
dc.title.alternative | Effect of extracts from egg yolks naturally enriched with conjugated triens linolenic acid (CLnA) on proliferation, vitality and apoptosis of macrophages RAW 264.7 | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |