Ocena stanu odżywienia oraz zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej.

master
dc.abstract.enIntroduction: A correct nutrition of youth means giving the body food in a suitable quality and quantity. It influences further physical and mental development of a young person. The incorrect nutrition may cause some irretrievable consequences and it may be a reason of such diseases as obesity, hypertension and diabetes. Aim: The aim was to analyze the state of nourishment and eating habits of young people in lower high school. Methods and references: I reached the aim by a diagnostic opinion poll and measurement methods. The research tool in an opinion poll method was a questionnaire published in Medicina Sportiva Praktica, volume 11, no. 3, year 2010. For a measurement method an electronic scales - Tanita BF 506, a tape measure and of the body mass index diagrams were used. Measurement of weight, height, stomach and hips girth were made among young people in first, second, and third class of the lower high school in Nowy Wiśnicz since 26th September until 7th October. The opinion poll method was made from 10th October till 27th October among the young people who had been measured before. Results: 71% of the youth who were questioned revealed that they are satisfied with their figure, which they see according to the body mass index. When doing research on the state of nourishment of these people it was stated that 79% of youth have a correct weight, that is body mass index between 5 and 75 “centyl” which is correct. Among the lower high school youth 5% of girls and 2% of boys are underweight and 9% of boys and 5% of girls were overweight. The research shows that there is a relevant relationship between sexes and eating fatty meat, pork, chicken, hamburgers, ice cream. The boys eat statistically more fatty ham than girls (p=0.01), pork (p=0.00), poultry (p=0.01), hamburgers (p=0.01), and ice-cream (p=0.04). What’s more, boys more than girls drink fizzy drinks (p=0.02). Regardless of the sex, a bit more than a half of the students (52%) eat fruit every day. 39% of the young people eat vegetables every day. Only 19% of the tested students eat whole meal bread, while as much as 72% of them eat white bread. Fish is eaten by 51% of the youth even more seldom than once a week and 12% don’t eat fish at all. The most popular snacks are fruit (71% of the interviewees), and sweets, which is a snack for 61% of the young people. 38% of the questioned youth eat 3 meals a day and only 15% of them eat 5 meals a day. The meals are eaten rather regularly by 54% of the youth. Conclusions: The analysis of the research shows that incorrect dietary behavior can be found among young people in lower high school. It indicates the need to continue prophylactic activities and also the need to introduce some topics connected with the rules of a healthy lifestyle and nourishment to the education.pl
dc.abstract.plWstęp: Prawidłowe żywienie młodzieży gimnazjalnej, polega na dostarczeniu do organizmu produktów żywnościowych w odpowiedniej ilości i jakości. Wpływa na prawidłowy dalszy rozwój fizyczny i umysłowy młodzieży. Nieprawidłowe żywienie może mieć dla młodzieży nieodwracalne skutki, i być w przyszłości czynnikiem zachorowania na chorobycywilizacyjne, takie jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II.Cel: Celem pracy było zbadanie stanu odżywienia i zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej.Materiał i metody: Do osiągnięcia celu pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, oraz metodą pomiarów. Jako narzędzie badawcze w metodzie sondażu wykorzystano kwestionariusz ankiety opublikowany w Medicina Sportiva Praktica, tom 11, nr. 3 z 2010 roku. Do metody pomiarów użyto elektronicznej wagi Tanita BF 556, centymetra oraz siatek centylowych wskaźnika BMI. Pomiary wagi, wzrostu, obwodu pasa i bioder wykonano wśród 100 gimnazjalistów uczęszczających do klasy I, II i III, z Nowego Wiśnicza w dniach od 26 września do 7 października 2011 roku. Metodę sondażu zastosowano w dniach od 10 października do 27 października 2011 roku wśród gimnazjalistów, u których wcześniej wykonano pomiary.Wyniki: Badana młodzież w 71% wykazała zadowolenie z własnej sylwetki oraz postrzegała ją zgodnie ze wskaźnikiem BMI. Badając stan odżywienia stwierdzono, że 79% młodzieży miało wskaźnik BMI między 5 a 75 centylem, czyli prawidłową masę ciała. Spośród młodzieży gimnazjalnej 5% dziewcząt i 2% chłopców miało niedowagę, a 9% chłopców i 5% dziewcząt otyłość. Badania wykazały istotne zależności miedzy płcią, a spożywaniem tłustych wędlin, wieprzowiny, drobiu, hamburgerów, lodów. Chłopcy istotnie statystycznie częściej niż dziewczęta spożywali tłuste wędliny (p=0,01), wieprzowinę (p=0,00), drób (p=0,01), hamburgery (p=0,01), lody (p=0,04). Chłopcy również istotnie częściej od dziewcząt pili napoje gazowane (p=0,02). Bez względu na płeć, nieco ponad połowa, bo 52% spożywało codziennie owoce. Warzywa codziennie spożywało tylko 39% gimnazjalistów. Pieczywo razowe spożywane było codziennie przez 19% badanych, a pieczywo pszenne codziennie spożywało 72% badanych. Ryby spożywało 51% badanych rzadziej niż raz w tygodniu, a nie spożywało ryb 12% badanych. Najczęściej spożywanymi produktami między posiłkami podstawowymi były owoce, które wskazało 71% i słodycze, które dojadało 61% badanych. Spośród respondentów 38% spożywało 3 posiłki w ciągu dnia, a tylko 15% spożywało 5 posiłków w ciągu dnia. Posiłki spożywało 54% badanych raczej regularnie. Wnioski: Z analizy przeprowadzonych badań wynika, że wśród młodzieży gimnazjalnej występują nieprawidłowe zachowania żywieniowe. Wskazuje to na potrzebę kontynuowania działań profilaktycznych i stałego wprowadzania do edukacji zdrowotnej tematów związanych z zasadami zdrowego żywienia.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorMajda, Anna - 130794 pl
dc.contributor.authorSkibkiewicz, Annapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerSchlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364 pl
dc.contributor.reviewerMajda, Anna - 130794 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T05:56:24Z
dc.date.available2020-07-24T05:56:24Z
dc.date.submitted2012-07-13pl
dc.fieldofstudypielęgniarstwopl
dc.identifier.apddiploma-65441-133322pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/178957
dc.languagepolpl
dc.subject.enyoung people in lower high school, eating habits, overweight, obesitypl
dc.subject.plmłodzież gimnazjalna, zwyczaje żywieniowe, nadwaga, otyłośćpl
dc.titleOcena stanu odżywienia oraz zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej.pl
dc.title.alternativeThe estimate of the state of nourishment and eating habits of young people in lower high school.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: A correct nutrition of youth means giving the body food in a suitable quality and quantity. It influences further physical and mental development of a young person. The incorrect nutrition may cause some irretrievable consequences and it may be a reason of such diseases as obesity, hypertension and diabetes. Aim: The aim was to analyze the state of nourishment and eating habits of young people in lower high school. Methods and references: I reached the aim by a diagnostic opinion poll and measurement methods. The research tool in an opinion poll method was a questionnaire published in Medicina Sportiva Praktica, volume 11, no. 3, year 2010. For a measurement method an electronic scales - Tanita BF 506, a tape measure and of the body mass index diagrams were used. Measurement of weight, height, stomach and hips girth were made among young people in first, second, and third class of the lower high school in Nowy Wiśnicz since 26th September until 7th October. The opinion poll method was made from 10th October till 27th October among the young people who had been measured before. Results: 71% of the youth who were questioned revealed that they are satisfied with their figure, which they see according to the body mass index. When doing research on the state of nourishment of these people it was stated that 79% of youth have a correct weight, that is body mass index between 5 and 75 “centyl” which is correct. Among the lower high school youth 5% of girls and 2% of boys are underweight and 9% of boys and 5% of girls were overweight. The research shows that there is a relevant relationship between sexes and eating fatty meat, pork, chicken, hamburgers, ice cream. The boys eat statistically more fatty ham than girls (p=0.01), pork (p=0.00), poultry (p=0.01), hamburgers (p=0.01), and ice-cream (p=0.04). What’s more, boys more than girls drink fizzy drinks (p=0.02). Regardless of the sex, a bit more than a half of the students (52%) eat fruit every day. 39% of the young people eat vegetables every day. Only 19% of the tested students eat whole meal bread, while as much as 72% of them eat white bread. Fish is eaten by 51% of the youth even more seldom than once a week and 12% don’t eat fish at all. The most popular snacks are fruit (71% of the interviewees), and sweets, which is a snack for 61% of the young people. 38% of the questioned youth eat 3 meals a day and only 15% of them eat 5 meals a day. The meals are eaten rather regularly by 54% of the youth. Conclusions: The analysis of the research shows that incorrect dietary behavior can be found among young people in lower high school. It indicates the need to continue prophylactic activities and also the need to introduce some topics connected with the rules of a healthy lifestyle and nourishment to the education.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Prawidłowe żywienie młodzieży gimnazjalnej, polega na dostarczeniu do organizmu produktów żywnościowych w odpowiedniej ilości i jakości. Wpływa na prawidłowy dalszy rozwój fizyczny i umysłowy młodzieży. Nieprawidłowe żywienie może mieć dla młodzieży nieodwracalne skutki, i być w przyszłości czynnikiem zachorowania na chorobycywilizacyjne, takie jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II.Cel: Celem pracy było zbadanie stanu odżywienia i zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej.Materiał i metody: Do osiągnięcia celu pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, oraz metodą pomiarów. Jako narzędzie badawcze w metodzie sondażu wykorzystano kwestionariusz ankiety opublikowany w Medicina Sportiva Praktica, tom 11, nr. 3 z 2010 roku. Do metody pomiarów użyto elektronicznej wagi Tanita BF 556, centymetra oraz siatek centylowych wskaźnika BMI. Pomiary wagi, wzrostu, obwodu pasa i bioder wykonano wśród 100 gimnazjalistów uczęszczających do klasy I, II i III, z Nowego Wiśnicza w dniach od 26 września do 7 października 2011 roku. Metodę sondażu zastosowano w dniach od 10 października do 27 października 2011 roku wśród gimnazjalistów, u których wcześniej wykonano pomiary.Wyniki: Badana młodzież w 71% wykazała zadowolenie z własnej sylwetki oraz postrzegała ją zgodnie ze wskaźnikiem BMI. Badając stan odżywienia stwierdzono, że 79% młodzieży miało wskaźnik BMI między 5 a 75 centylem, czyli prawidłową masę ciała. Spośród młodzieży gimnazjalnej 5% dziewcząt i 2% chłopców miało niedowagę, a 9% chłopców i 5% dziewcząt otyłość. Badania wykazały istotne zależności miedzy płcią, a spożywaniem tłustych wędlin, wieprzowiny, drobiu, hamburgerów, lodów. Chłopcy istotnie statystycznie częściej niż dziewczęta spożywali tłuste wędliny (p=0,01), wieprzowinę (p=0,00), drób (p=0,01), hamburgery (p=0,01), lody (p=0,04). Chłopcy również istotnie częściej od dziewcząt pili napoje gazowane (p=0,02). Bez względu na płeć, nieco ponad połowa, bo 52% spożywało codziennie owoce. Warzywa codziennie spożywało tylko 39% gimnazjalistów. Pieczywo razowe spożywane było codziennie przez 19% badanych, a pieczywo pszenne codziennie spożywało 72% badanych. Ryby spożywało 51% badanych rzadziej niż raz w tygodniu, a nie spożywało ryb 12% badanych. Najczęściej spożywanymi produktami między posiłkami podstawowymi były owoce, które wskazało 71% i słodycze, które dojadało 61% badanych. Spośród respondentów 38% spożywało 3 posiłki w ciągu dnia, a tylko 15% spożywało 5 posiłków w ciągu dnia. Posiłki spożywało 54% badanych raczej regularnie. Wnioski: Z analizy przeprowadzonych badań wynika, że wśród młodzieży gimnazjalnej występują nieprawidłowe zachowania żywieniowe. Wskazuje to na potrzebę kontynuowania działań profilaktycznych i stałego wprowadzania do edukacji zdrowotnej tematów związanych z zasadami zdrowego żywienia.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Majda, Anna - 130794
dc.contributor.authorpl
Skibkiewicz, Anna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Schlegel-Zawadzka, Małgorzata - 133364
dc.contributor.reviewerpl
Majda, Anna - 130794
dc.date.accessioned
2020-07-24T05:56:24Z
dc.date.available
2020-07-24T05:56:24Z
dc.date.submittedpl
2012-07-13
dc.fieldofstudypl
pielęgniarstwo
dc.identifier.apdpl
diploma-65441-133322
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/178957
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
young people in lower high school, eating habits, overweight, obesity
dc.subject.plpl
młodzież gimnazjalna, zwyczaje żywieniowe, nadwaga, otyłość
dc.titlepl
Ocena stanu odżywienia oraz zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej.
dc.title.alternativepl
The estimate of the state of nourishment and eating habits of young people in lower high school.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available