Wpływ stosowania selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny na stan odżywienia i sposób żywienia

master
dc.abstract.enSelective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are a group of drugs used to treat such disorders as: bipolar disorder, depressive disorders, obsessive-compulsive disorders, anxiety disorders, post-traumatic stress disorder, anorexia, bulimia, premature ejaculation or pain therapy. Substances included in this group are: citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine and sertraline. The therapeutic properties of these drugs are based on the inhibition of the SERT transporter present on the presynaptic membrane of the nerve cell, which is responsible for the reuptake of the neurotransmitter serotonin. As indicated by numerous studies, the use of selective serotonin reuptake inhibitors may be associated with side effects, including changes in nutritional behaviors and weight gain, but it is difficult to clearly explain the cause of this phenomenon. The main objective of the study was to identify changes in nutritional behavior and nutritional status in people using individual selective serotonin reuptake inhibitors. 76 people participated in the study. After rejecting incorrectly completed questionnaires, 60 questionnaires were analyzed. The study involved the users of a social networking site, associated in support groups for people with depressive disorders, drugs, phobias. The study was anonymous and voluntary. Each participant filled out an original questionnaire consisting of 37 questions. The study concluded that the use of SSRI may be associated with snacking between main meals. The results indicate statistical significance of this relationship. Interestingly, despite the lack of statistical significance of the relationship between taking a specific SSRI drug and increasing and decreasing appetite. The study found that among those receiving citalopram, an increase in appetite occurred in 44.4%, and decreased appetite in 11.1%. However, among those taking escitalopram, an increase in appetite occurred in 14.3%, and decreased appetite in 35.7%. In subjects taking fluoxetine, an increase in appetite occurred in 33.3%, and decreased appetite in 11.1%, and among recipients of paroxetine increased appetite occurred in 28.6%, and decreased appetite in 14.3%, among patients taking sertraline increased appetite occurred in 19%, and decreased appetite in 47.6%. The results of the study are ambiguous, therefore the impact of the use of selective serotonin reuptake inhibitors on the quality and amount of food consumed, on changing nutritional habits, including the number of main, balanced meals consumed during the day, as well as on the change in taste preferences, reduction or increase Appetite and weight gain or loss require further observation and testing.pl
dc.abstract.plSelektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny to grupa leków stosowanych w leczeniu takich zaburzeń jak: choroba afektywna dwubiegunowa, zaburzenia depresyjne, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, zaburzenia lękowe, zespół stresu pourazowego, anoreksja, bulimia, przedwczesny wytrysk czy w terapii bólu. Substancje zaliczane do tej grupy to: citalopram, escitalopram, fluoksetyna, fluwoksamina, paroksetyna i sertralina. Właściwości terapeutyczne tych leków opierają się na zahamowaniu działania transportera SERT obecnego na błonie presynaptycznej komórki nerwowej, który odpowiada za wychwyt zwrotny neuroprzekaźnika jakim jest serotonina. Jak wskazują badania, stosowanie leków z grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny może wiązać się wystąpieniem skutków ubocznych, w tym ze zmianą zachowań żywieniowych oraz z przyrostem masy ciała, jednak trudno jednoznacznie wyjaśnić przyczynę tego zjawiska. Głównym celem pracy było zidentyfikowanie zmian w zakresie zachowań żywieniowych oraz stanu odżywienia u osób stosujących poszczególne leki z grupy selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. W badaniu wzięło udział 76 osób. Po odrzuceniu niewłaściwie wypełnionych ankiet analizie poddano 60 ankiet. Do badania zaangażowano użytkowników portalu społecznościowego, zrzeszonych w grupach wsparcia dla osób z zaburzeniami depresyjnymi, lekowymi, fobiami. Badanie miało charakter anonimowy i dobrowolny. Każdy z uczestników wypełnił autorską ankietę składającą się z 37 pytań. W pracy stwierdzono, że stosowanie SSRI może być powiązane z podjadaniem między głównymi posiłkami. Wyniki wskazują na istotność statystyczną tej zależności. Co ciekawe, mimo braku istotności statystycznej zależności pomiędzy przyjmowaniem określonego leku SSRI a zwiększeniem i zmniejszeniem apetytu. W badaniu stwierdzono, że wśród przyjmujących citalopram zwiększenie apetytu wystąpiło u 44,4%, a zmniejszenie apetytu u 11,1%. Natomiast wśród przyjmujących escitalopram zwiększenie apetytu wystąpiło u 14,3%, a zmniejszenie apetytu u 35,7%. U osób przyjmujących fluoksetynę zwiększenie apetytu wystąpiło u 33,3% , a zmniejszenie apetytu u 11,1%, a wśród przyjmujących paroksetynę zwiększenie apetytu wystąpiło u 28,6%, a zmniejszenie apetytu u 14,3%, wśród przyjmujących sertralinę zwiększenie apetytu wystąpiło u 19%, a zmniejszenie apetytu u 47,6%. Wyniki badania są niejednoznaczne, dlatego wpływ stosowania leków z grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny na jakość oraz ilość spożywanego jedzenia, na zmianę nawyków żywieniowych, w tym ilość głównych, pełnowartościowych posiłków spożywanych w ciągu dnia, a także na zmianę preferencji smakowych, zmniejszenie lub zwiększenie apetytu oraz przyrost lub spadek masy ciała wymaga dalszych obserwacji i badań.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorWalecki, Piotr - 133731 pl
dc.contributor.authorKsiążek, Annapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerSkop-Lewandowska, Agata - 133407 pl
dc.contributor.reviewerWalecki, Piotr - 133731 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T03:22:04Z
dc.date.available2020-07-28T03:22:04Z
dc.date.submitted2019-07-19pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-136086-253434pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238122
dc.languagepolpl
dc.subject.enSSRI, diet, eating habits, nutritional statuspl
dc.subject.plSSRI, dieta, nawyki żywieniowe, sposób żywienia, stan odżywieniapl
dc.titleWpływ stosowania selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny na stan odżywienia i sposób żywieniapl
dc.title.alternativeThe effects of selective serotonin reuptake inhibitors on nutritional status and nutritional behaviourpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are a group of drugs used to treat such disorders as: bipolar disorder, depressive disorders, obsessive-compulsive disorders, anxiety disorders, post-traumatic stress disorder, anorexia, bulimia, premature ejaculation or pain therapy. Substances included in this group are: citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine and sertraline. The therapeutic properties of these drugs are based on the inhibition of the SERT transporter present on the presynaptic membrane of the nerve cell, which is responsible for the reuptake of the neurotransmitter serotonin. As indicated by numerous studies, the use of selective serotonin reuptake inhibitors may be associated with side effects, including changes in nutritional behaviors and weight gain, but it is difficult to clearly explain the cause of this phenomenon. The main objective of the study was to identify changes in nutritional behavior and nutritional status in people using individual selective serotonin reuptake inhibitors. 76 people participated in the study. After rejecting incorrectly completed questionnaires, 60 questionnaires were analyzed. The study involved the users of a social networking site, associated in support groups for people with depressive disorders, drugs, phobias. The study was anonymous and voluntary. Each participant filled out an original questionnaire consisting of 37 questions. The study concluded that the use of SSRI may be associated with snacking between main meals. The results indicate statistical significance of this relationship. Interestingly, despite the lack of statistical significance of the relationship between taking a specific SSRI drug and increasing and decreasing appetite. The study found that among those receiving citalopram, an increase in appetite occurred in 44.4%, and decreased appetite in 11.1%. However, among those taking escitalopram, an increase in appetite occurred in 14.3%, and decreased appetite in 35.7%. In subjects taking fluoxetine, an increase in appetite occurred in 33.3%, and decreased appetite in 11.1%, and among recipients of paroxetine increased appetite occurred in 28.6%, and decreased appetite in 14.3%, among patients taking sertraline increased appetite occurred in 19%, and decreased appetite in 47.6%. The results of the study are ambiguous, therefore the impact of the use of selective serotonin reuptake inhibitors on the quality and amount of food consumed, on changing nutritional habits, including the number of main, balanced meals consumed during the day, as well as on the change in taste preferences, reduction or increase Appetite and weight gain or loss require further observation and testing.
dc.abstract.plpl
Selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny to grupa leków stosowanych w leczeniu takich zaburzeń jak: choroba afektywna dwubiegunowa, zaburzenia depresyjne, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, zaburzenia lękowe, zespół stresu pourazowego, anoreksja, bulimia, przedwczesny wytrysk czy w terapii bólu. Substancje zaliczane do tej grupy to: citalopram, escitalopram, fluoksetyna, fluwoksamina, paroksetyna i sertralina. Właściwości terapeutyczne tych leków opierają się na zahamowaniu działania transportera SERT obecnego na błonie presynaptycznej komórki nerwowej, który odpowiada za wychwyt zwrotny neuroprzekaźnika jakim jest serotonina. Jak wskazują badania, stosowanie leków z grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny może wiązać się wystąpieniem skutków ubocznych, w tym ze zmianą zachowań żywieniowych oraz z przyrostem masy ciała, jednak trudno jednoznacznie wyjaśnić przyczynę tego zjawiska. Głównym celem pracy było zidentyfikowanie zmian w zakresie zachowań żywieniowych oraz stanu odżywienia u osób stosujących poszczególne leki z grupy selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny. W badaniu wzięło udział 76 osób. Po odrzuceniu niewłaściwie wypełnionych ankiet analizie poddano 60 ankiet. Do badania zaangażowano użytkowników portalu społecznościowego, zrzeszonych w grupach wsparcia dla osób z zaburzeniami depresyjnymi, lekowymi, fobiami. Badanie miało charakter anonimowy i dobrowolny. Każdy z uczestników wypełnił autorską ankietę składającą się z 37 pytań. W pracy stwierdzono, że stosowanie SSRI może być powiązane z podjadaniem między głównymi posiłkami. Wyniki wskazują na istotność statystyczną tej zależności. Co ciekawe, mimo braku istotności statystycznej zależności pomiędzy przyjmowaniem określonego leku SSRI a zwiększeniem i zmniejszeniem apetytu. W badaniu stwierdzono, że wśród przyjmujących citalopram zwiększenie apetytu wystąpiło u 44,4%, a zmniejszenie apetytu u 11,1%. Natomiast wśród przyjmujących escitalopram zwiększenie apetytu wystąpiło u 14,3%, a zmniejszenie apetytu u 35,7%. U osób przyjmujących fluoksetynę zwiększenie apetytu wystąpiło u 33,3% , a zmniejszenie apetytu u 11,1%, a wśród przyjmujących paroksetynę zwiększenie apetytu wystąpiło u 28,6%, a zmniejszenie apetytu u 14,3%, wśród przyjmujących sertralinę zwiększenie apetytu wystąpiło u 19%, a zmniejszenie apetytu u 47,6%. Wyniki badania są niejednoznaczne, dlatego wpływ stosowania leków z grupy selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny na jakość oraz ilość spożywanego jedzenia, na zmianę nawyków żywieniowych, w tym ilość głównych, pełnowartościowych posiłków spożywanych w ciągu dnia, a także na zmianę preferencji smakowych, zmniejszenie lub zwiększenie apetytu oraz przyrost lub spadek masy ciała wymaga dalszych obserwacji i badań.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Walecki, Piotr - 133731
dc.contributor.authorpl
Książek, Anna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Skop-Lewandowska, Agata - 133407
dc.contributor.reviewerpl
Walecki, Piotr - 133731
dc.date.accessioned
2020-07-28T03:22:04Z
dc.date.available
2020-07-28T03:22:04Z
dc.date.submittedpl
2019-07-19
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-136086-253434
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238122
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
SSRI, diet, eating habits, nutritional status
dc.subject.plpl
SSRI, dieta, nawyki żywieniowe, sposób żywienia, stan odżywienia
dc.titlepl
Wpływ stosowania selektywnych inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny na stan odżywienia i sposób żywienia
dc.title.alternativepl
The effects of selective serotonin reuptake inhibitors on nutritional status and nutritional behaviour
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available