Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Produkcja piwa i rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym.
The beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period
EGYPT, PREDYNASTIC, BEER, TECHNOLOGY, BREWERIES
EGIPT, PREDYNASTYCZNY, PIWO, TECHNOLOGIA, BROWARY
The subject of this paper is the process of beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period. The first part was devoted to beer production technology. Iconographic and archaeobotanical sources are discussed and various reconstructions of the brewing process presented. Then descriptions of selected objects, interpreted as breweries are presented. The third part is an analysis of these installations. Attention was paid to: 1) the function of these objects were to meet, 2) the genesis of the type of brewing kiln, 3) chronological and geographical development of the brewery. The main conclusions of the work are: 1) during predynastic times beer was produced on the basis of a dual treatment of grain system, the formula used until the time of the New Kingdom, 2) beer could arise from mixing wheatporridge with malt, 3) beer production technology developed in Upper Egypt before Naqada IID period, 4) the invention of beer production could weigh on the economic success of the Nagadan population; 5) type of brewing kiln survived almost unchanged to the end of the predynastic period in Egypt.
Przedmiotem prezentowanej pracy jest proces produkcji piwa oraz rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym. Pierwsza część została poświęcona technologii produkcji piwa. Omówiono źródła ikonograficzne i archeobotaniczne oraz zaprezentowano różne rekonstrukcje procesu warzenia. Następnie przedstawione zostały opisy wybranych obiektów, interpretowanych jako browary. Trzecią część stanowi analiza wspomnianych instalacji. Zwrócono uwagę na: 1) funkcję, jaką obiekty te miały spełniać; 2) genezę powstania typu pieca warzelniczego; 3) chronologiczny oraz geograficzny rozwój browarów. Najważniejszymi wnioskami pracy są: 1) piwo w okresie predynastycznym było produkowane w oparciu o system dwojakiego potraktowania ziarna, formule stosowanej aż do czasów Nowego Państwa; 2) piwo mogło powstać w wyniku zmieszania pszenicznej owsianki ze słodem; 3) technologia produkcji piwa ukształtowała się w Górnym Egipcie przed okresem Nagada IID; 4) wynalazek produkcji piwa mógł zaważyć o gospodarczym sukcesie ludności kultury Nagada; 5) typ pieca warzelniczego przetrwał w niemal niezmienionej formie do schyłku okresu predynastycznego w Egipcie.
dc.abstract.en | The subject of this paper is the process of beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period. The first part was devoted to beer production technology. Iconographic and archaeobotanical sources are discussed and various reconstructions of the brewing process presented. Then descriptions of selected objects, interpreted as breweries are presented. The third part is an analysis of these installations. Attention was paid to: 1) the function of these objects were to meet, 2) the genesis of the type of brewing kiln, 3) chronological and geographical development of the brewery. The main conclusions of the work are: 1) during predynastic times beer was produced on the basis of a dual treatment of grain system, the formula used until the time of the New Kingdom, 2) beer could arise from mixing wheatporridge with malt, 3) beer production technology developed in Upper Egypt before Naqada IID period, 4) the invention of beer production could weigh on the economic success of the Nagadan population; 5) type of brewing kiln survived almost unchanged to the end of the predynastic period in Egypt. | pl |
dc.abstract.other | Przedmiotem prezentowanej pracy jest proces produkcji piwa oraz rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym. Pierwsza część została poświęcona technologii produkcji piwa. Omówiono źródła ikonograficzne i archeobotaniczne oraz zaprezentowano różne rekonstrukcje procesu warzenia. Następnie przedstawione zostały opisy wybranych obiektów, interpretowanych jako browary. Trzecią część stanowi analiza wspomnianych instalacji. Zwrócono uwagę na: 1) funkcję, jaką obiekty te miały spełniać; 2) genezę powstania typu pieca warzelniczego; 3) chronologiczny oraz geograficzny rozwój browarów. Najważniejszymi wnioskami pracy są: 1) piwo w okresie predynastycznym było produkowane w oparciu o system dwojakiego potraktowania ziarna, formule stosowanej aż do czasów Nowego Państwa; 2) piwo mogło powstać w wyniku zmieszania pszenicznej owsianki ze słodem; 3) technologia produkcji piwa ukształtowała się w Górnym Egipcie przed okresem Nagada IID; 4) wynalazek produkcji piwa mógł zaważyć o gospodarczym sukcesie ludności kultury Nagada; 5) typ pieca warzelniczego przetrwał w niemal niezmienionej formie do schyłku okresu predynastycznego w Egipcie. | pl |
dc.affiliation | Wydział Historyczny | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.contributor.advisor | Ciałowicz, Krzysztof - 127567 | pl |
dc.contributor.author | Adamski, Bartosz | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WH3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Śliwa, Joachim - 132315 | pl |
dc.contributor.reviewer | Ciałowicz, Krzysztof - 127567 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-21T23:49:21Z | |
dc.date.available | 2020-07-21T23:49:21Z | |
dc.date.submitted | 2011-11-28 | pl |
dc.fieldofstudy | archeologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-63227-62013 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/176722 | |
dc.subject.en | EGYPT, PREDYNASTIC, BEER, TECHNOLOGY, BREWERIES | pl |
dc.subject.other | EGIPT, PREDYNASTYCZNY, PIWO, TECHNOLOGIA, BROWARY | pl |
dc.title | Produkcja piwa i rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym. | pl |
dc.title.alternative | The beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |