Produkcja piwa i rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym.

master
dc.abstract.enThe subject of this paper is the process of beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period. The first part was devoted to beer production technology. Iconographic and archaeobotanical sources are discussed and various reconstructions of the brewing process presented. Then descriptions of selected objects, interpreted as breweries are presented. The third part is an analysis of these installations. Attention was paid to: 1) the function of these objects were to meet, 2) the genesis of the type of brewing kiln, 3) chronological and geographical development of the brewery. The main conclusions of the work are: 1) during predynastic times beer was produced on the basis of a dual treatment of grain system, the formula used until the time of the New Kingdom, 2) beer could arise from mixing wheatporridge with malt, 3) beer production technology developed in Upper Egypt before Naqada IID period, 4) the invention of beer production could weigh on the economic success of the Nagadan population; 5) type of brewing kiln survived almost unchanged to the end of the predynastic period in Egypt.pl
dc.abstract.otherPrzedmiotem prezentowanej pracy jest proces produkcji piwa oraz rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym. Pierwsza część została poświęcona technologii produkcji piwa. Omówiono źródła ikonograficzne i archeobotaniczne oraz zaprezentowano różne rekonstrukcje procesu warzenia. Następnie przedstawione zostały opisy wybranych obiektów, interpretowanych jako browary. Trzecią część stanowi analiza wspomnianych instalacji. Zwrócono uwagę na: 1) funkcję, jaką obiekty te miały spełniać; 2) genezę powstania typu pieca warzelniczego; 3) chronologiczny oraz geograficzny rozwój browarów. Najważniejszymi wnioskami pracy są: 1) piwo w okresie predynastycznym było produkowane w oparciu o system dwojakiego potraktowania ziarna, formule stosowanej aż do czasów Nowego Państwa; 2) piwo mogło powstać w wyniku zmieszania pszenicznej owsianki ze słodem; 3) technologia produkcji piwa ukształtowała się w Górnym Egipcie przed okresem Nagada IID; 4) wynalazek produkcji piwa mógł zaważyć o gospodarczym sukcesie ludności kultury Nagada; 5) typ pieca warzelniczego przetrwał w niemal niezmienionej formie do schyłku okresu predynastycznego w Egipcie.pl
dc.affiliationWydział Historycznypl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.contributor.advisorCiałowicz, Krzysztof - 127567 pl
dc.contributor.authorAdamski, Bartoszpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WH3pl
dc.contributor.reviewerŚliwa, Joachim - 132315 pl
dc.contributor.reviewerCiałowicz, Krzysztof - 127567 pl
dc.date.accessioned2020-07-21T23:49:21Z
dc.date.available2020-07-21T23:49:21Z
dc.date.submitted2011-11-28pl
dc.fieldofstudyarcheologiapl
dc.identifier.apddiploma-63227-62013pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/176722
dc.subject.enEGYPT, PREDYNASTIC, BEER, TECHNOLOGY, BREWERIESpl
dc.subject.otherEGIPT, PREDYNASTYCZNY, PIWO, TECHNOLOGIA, BROWARYpl
dc.titleProdukcja piwa i rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym.pl
dc.title.alternativeThe beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic periodpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The subject of this paper is the process of beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period. The first part was devoted to beer production technology. Iconographic and archaeobotanical sources are discussed and various reconstructions of the brewing process presented. Then descriptions of selected objects, interpreted as breweries are presented. The third part is an analysis of these installations. Attention was paid to: 1) the function of these objects were to meet, 2) the genesis of the type of brewing kiln, 3) chronological and geographical development of the brewery. The main conclusions of the work are: 1) during predynastic times beer was produced on the basis of a dual treatment of grain system, the formula used until the time of the New Kingdom, 2) beer could arise from mixing wheatporridge with malt, 3) beer production technology developed in Upper Egypt before Naqada IID period, 4) the invention of beer production could weigh on the economic success of the Nagadan population; 5) type of brewing kiln survived almost unchanged to the end of the predynastic period in Egypt.
dc.abstract.otherpl
Przedmiotem prezentowanej pracy jest proces produkcji piwa oraz rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym. Pierwsza część została poświęcona technologii produkcji piwa. Omówiono źródła ikonograficzne i archeobotaniczne oraz zaprezentowano różne rekonstrukcje procesu warzenia. Następnie przedstawione zostały opisy wybranych obiektów, interpretowanych jako browary. Trzecią część stanowi analiza wspomnianych instalacji. Zwrócono uwagę na: 1) funkcję, jaką obiekty te miały spełniać; 2) genezę powstania typu pieca warzelniczego; 3) chronologiczny oraz geograficzny rozwój browarów. Najważniejszymi wnioskami pracy są: 1) piwo w okresie predynastycznym było produkowane w oparciu o system dwojakiego potraktowania ziarna, formule stosowanej aż do czasów Nowego Państwa; 2) piwo mogło powstać w wyniku zmieszania pszenicznej owsianki ze słodem; 3) technologia produkcji piwa ukształtowała się w Górnym Egipcie przed okresem Nagada IID; 4) wynalazek produkcji piwa mógł zaważyć o gospodarczym sukcesie ludności kultury Nagada; 5) typ pieca warzelniczego przetrwał w niemal niezmienionej formie do schyłku okresu predynastycznego w Egipcie.
dc.affiliationpl
Wydział Historyczny
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.contributor.advisorpl
Ciałowicz, Krzysztof - 127567
dc.contributor.authorpl
Adamski, Bartosz
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WH3
dc.contributor.reviewerpl
Śliwa, Joachim - 132315
dc.contributor.reviewerpl
Ciałowicz, Krzysztof - 127567
dc.date.accessioned
2020-07-21T23:49:21Z
dc.date.available
2020-07-21T23:49:21Z
dc.date.submittedpl
2011-11-28
dc.fieldofstudypl
archeologia
dc.identifier.apdpl
diploma-63227-62013
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/176722
dc.subject.enpl
EGYPT, PREDYNASTIC, BEER, TECHNOLOGY, BREWERIES
dc.subject.otherpl
EGIPT, PREDYNASTYCZNY, PIWO, TECHNOLOGIA, BROWARY
dc.titlepl
Produkcja piwa i rozwój browarnictwa w starożytnym Egipcie w okresie predynastycznym.
dc.title.alternativepl
The beer production and the development of brewing in ancient Egypt during the predynastic period
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
47
Views per month
Views per city
Wroclaw
9
Warsaw
7
Krakow
6
Poznan
4
Sanok
3
Carmel
1
Cewice
1
Cybinka
1
Dublin
1
Katowice
1

No access

No Thumbnail Available