Znaczenie kuchni włoskiej oraz kuchni japońskiej w żywieniu studentów Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum

master
dc.abstract.enIn recent years there has been an increase of interest in Italian cuisine and Japanese cuisine in Poland among students, who are eager to get to know foreign cultures. Students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum, as people who promote a healthy lifestyle, should pay more attention to the selection of products in their own diets. Italian and Japanese cuisines are considered healthy, because of large number of fresh ingredients like vegetables, fish and seafood. Those cuisines have a unique taste and aroma, which attracts a lot of people. The aim of this thesis is to define the characteristic features of Italian and Japanese cuisine and to find and describe the differences that affect the greater popularity of one of them. In addition, the aim was to determine hints that should guide students in choosing a specific type of cuisine and properly balanced diet. The research was carried out using an anonymous questionnaire consisting of 26 open and closed questions, single choice, multiple choice questions and 5 information questions. 214 responses were received from students in the field of: medical, medical - dentistry and dietetics of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum. The results show that both cuisines are present in the diet of the surveyed students, however Italian cuisine gained much more popularity. Major reasons are: greater availability of the ingredients of this kitchen, the number of places offering Italian food and the price. Japanese cuisine has been recognized as healthier, however too high a price of dishes cause that they are not consumed very often by the surveyed.pl
dc.abstract.plKuchnia włoska oraz kuchnia japońska zyskują obecnie dużą popularność w Polsce, także wśród studentów, którzy chętnie poznają obce kultury. Studenci Wydziału Lekarskiego jako osoby propagujące zdrowie i zdrowy styl życia powinny zwracać uwagę na dobór produktów w swojej diecie. Obie analizowane kuchnie są uważane za zdrowe ze względu na obecność świeżych składników, warzyw oraz ryb i owoców morza. Cechuje je także wyjątkowy smak i aromat, którym przyciągają swoich miłośników.Celem niniejszej pracy jest zdefiniowanie charakterystycznych cech kuchni włoskiej i kuchni japońskiej oraz znalezienie i opisanie różnic, które wpływają na większą popularność jednej z nich. Ponadto za cel postawiono nakreślenie wskazówek, którymi powinni kierować się studenci wybierając określony rodzaj kuchni w kontekście odpowiednio zbilansowanej diety.Badania zostały przeprowadzone przy użyciu anonimowej ankiety składającej się z 26 pytań otwartych i zamkniętych, jednokrotnego i wielokrotnego wyboru, a także 5 pytań informacyjnych. Uzyskano 214 odpowiedzi od studentów kierunku: lekarskiego, lekarsko – dentystycznego i dietetyki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.Wyniki ukazują, iż obie kuchnie są obecne w żywieniu badanych studentów, jednak kuchnia włoska zyskała dużo większą popularność. Jest to spowodowane większą dostępnością składników tej kuchni, ilością lokali oferujących włoskie potrawy oraz ceną. Kuchnia japońska została natomiast uznana za zdrowszą, jednak zbyt wysoka cena potraw sprawia, iż nie są one często spożywane przez ankietowanych.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorHelbin, Jadwiga - 129704 pl
dc.contributor.authorGabryś, Paulinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerHelbin, Jadwiga - 129704 pl
dc.contributor.reviewerMyszkowska, Dorotapl
dc.date.accessioned2020-07-27T19:04:40Z
dc.date.available2020-07-27T19:04:40Z
dc.date.submitted2018-09-19pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-126576-175488pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/230581
dc.languagepolpl
dc.subject.enItalian cuisine, Japanese cuisine, students, nutritionpl
dc.subject.plkuchnia włoska, kuchnia japońska, studenci, żywieniepl
dc.titleZnaczenie kuchni włoskiej oraz kuchni japońskiej w żywieniu studentów Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicumpl
dc.title.alternativeImportance of Italian cuisine and Japanese cuisine in the nutrition of students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicumpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In recent years there has been an increase of interest in Italian cuisine and Japanese cuisine in Poland among students, who are eager to get to know foreign cultures. Students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum, as people who promote a healthy lifestyle, should pay more attention to the selection of products in their own diets. Italian and Japanese cuisines are considered healthy, because of large number of fresh ingredients like vegetables, fish and seafood. Those cuisines have a unique taste and aroma, which attracts a lot of people. The aim of this thesis is to define the characteristic features of Italian and Japanese cuisine and to find and describe the differences that affect the greater popularity of one of them. In addition, the aim was to determine hints that should guide students in choosing a specific type of cuisine and properly balanced diet. The research was carried out using an anonymous questionnaire consisting of 26 open and closed questions, single choice, multiple choice questions and 5 information questions. 214 responses were received from students in the field of: medical, medical - dentistry and dietetics of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum. The results show that both cuisines are present in the diet of the surveyed students, however Italian cuisine gained much more popularity. Major reasons are: greater availability of the ingredients of this kitchen, the number of places offering Italian food and the price. Japanese cuisine has been recognized as healthier, however too high a price of dishes cause that they are not consumed very often by the surveyed.
dc.abstract.plpl
Kuchnia włoska oraz kuchnia japońska zyskują obecnie dużą popularność w Polsce, także wśród studentów, którzy chętnie poznają obce kultury. Studenci Wydziału Lekarskiego jako osoby propagujące zdrowie i zdrowy styl życia powinny zwracać uwagę na dobór produktów w swojej diecie. Obie analizowane kuchnie są uważane za zdrowe ze względu na obecność świeżych składników, warzyw oraz ryb i owoców morza. Cechuje je także wyjątkowy smak i aromat, którym przyciągają swoich miłośników.Celem niniejszej pracy jest zdefiniowanie charakterystycznych cech kuchni włoskiej i kuchni japońskiej oraz znalezienie i opisanie różnic, które wpływają na większą popularność jednej z nich. Ponadto za cel postawiono nakreślenie wskazówek, którymi powinni kierować się studenci wybierając określony rodzaj kuchni w kontekście odpowiednio zbilansowanej diety.Badania zostały przeprowadzone przy użyciu anonimowej ankiety składającej się z 26 pytań otwartych i zamkniętych, jednokrotnego i wielokrotnego wyboru, a także 5 pytań informacyjnych. Uzyskano 214 odpowiedzi od studentów kierunku: lekarskiego, lekarsko – dentystycznego i dietetyki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.Wyniki ukazują, iż obie kuchnie są obecne w żywieniu badanych studentów, jednak kuchnia włoska zyskała dużo większą popularność. Jest to spowodowane większą dostępnością składników tej kuchni, ilością lokali oferujących włoskie potrawy oraz ceną. Kuchnia japońska została natomiast uznana za zdrowszą, jednak zbyt wysoka cena potraw sprawia, iż nie są one często spożywane przez ankietowanych.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Helbin, Jadwiga - 129704
dc.contributor.authorpl
Gabryś, Paulina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Helbin, Jadwiga - 129704
dc.contributor.reviewerpl
Myszkowska, Dorota
dc.date.accessioned
2020-07-27T19:04:40Z
dc.date.available
2020-07-27T19:04:40Z
dc.date.submittedpl
2018-09-19
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-126576-175488
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/230581
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Italian cuisine, Japanese cuisine, students, nutrition
dc.subject.plpl
kuchnia włoska, kuchnia japońska, studenci, żywienie
dc.titlepl
Znaczenie kuchni włoskiej oraz kuchni japońskiej w żywieniu studentów Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
dc.title.alternativepl
Importance of Italian cuisine and Japanese cuisine in the nutrition of students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
22
Views per month
Views per city
Warsaw
5
Wroclaw
3
Jaworzno
2
Dublin
1
Gdynia
1
Gorzów Wielkopolski
1
Kalisz
1
Katowice
1
Krakow
1
Lezajsk
1

No access

No Thumbnail Available