Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Znaczenie kuchni włoskiej oraz kuchni japońskiej w żywieniu studentów Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
Importance of Italian cuisine and Japanese cuisine in the nutrition of students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum
kuchnia włoska, kuchnia japońska, studenci, żywienie
Italian cuisine, Japanese cuisine, students, nutrition
Kuchnia włoska oraz kuchnia japońska zyskują obecnie dużą popularność w Polsce, także wśród studentów, którzy chętnie poznają obce kultury. Studenci Wydziału Lekarskiego jako osoby propagujące zdrowie i zdrowy styl życia powinny zwracać uwagę na dobór produktów w swojej diecie. Obie analizowane kuchnie są uważane za zdrowe ze względu na obecność świeżych składników, warzyw oraz ryb i owoców morza. Cechuje je także wyjątkowy smak i aromat, którym przyciągają swoich miłośników.Celem niniejszej pracy jest zdefiniowanie charakterystycznych cech kuchni włoskiej i kuchni japońskiej oraz znalezienie i opisanie różnic, które wpływają na większą popularność jednej z nich. Ponadto za cel postawiono nakreślenie wskazówek, którymi powinni kierować się studenci wybierając określony rodzaj kuchni w kontekście odpowiednio zbilansowanej diety.Badania zostały przeprowadzone przy użyciu anonimowej ankiety składającej się z 26 pytań otwartych i zamkniętych, jednokrotnego i wielokrotnego wyboru, a także 5 pytań informacyjnych. Uzyskano 214 odpowiedzi od studentów kierunku: lekarskiego, lekarsko – dentystycznego i dietetyki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.Wyniki ukazują, iż obie kuchnie są obecne w żywieniu badanych studentów, jednak kuchnia włoska zyskała dużo większą popularność. Jest to spowodowane większą dostępnością składników tej kuchni, ilością lokali oferujących włoskie potrawy oraz ceną. Kuchnia japońska została natomiast uznana za zdrowszą, jednak zbyt wysoka cena potraw sprawia, iż nie są one często spożywane przez ankietowanych.
In recent years there has been an increase of interest in Italian cuisine and Japanese cuisine in Poland among students, who are eager to get to know foreign cultures. Students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum, as people who promote a healthy lifestyle, should pay more attention to the selection of products in their own diets. Italian and Japanese cuisines are considered healthy, because of large number of fresh ingredients like vegetables, fish and seafood. Those cuisines have a unique taste and aroma, which attracts a lot of people. The aim of this thesis is to define the characteristic features of Italian and Japanese cuisine and to find and describe the differences that affect the greater popularity of one of them. In addition, the aim was to determine hints that should guide students in choosing a specific type of cuisine and properly balanced diet. The research was carried out using an anonymous questionnaire consisting of 26 open and closed questions, single choice, multiple choice questions and 5 information questions. 214 responses were received from students in the field of: medical, medical - dentistry and dietetics of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum. The results show that both cuisines are present in the diet of the surveyed students, however Italian cuisine gained much more popularity. Major reasons are: greater availability of the ingredients of this kitchen, the number of places offering Italian food and the price. Japanese cuisine has been recognized as healthier, however too high a price of dishes cause that they are not consumed very often by the surveyed.
dc.abstract.en | In recent years there has been an increase of interest in Italian cuisine and Japanese cuisine in Poland among students, who are eager to get to know foreign cultures. Students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum, as people who promote a healthy lifestyle, should pay more attention to the selection of products in their own diets. Italian and Japanese cuisines are considered healthy, because of large number of fresh ingredients like vegetables, fish and seafood. Those cuisines have a unique taste and aroma, which attracts a lot of people. The aim of this thesis is to define the characteristic features of Italian and Japanese cuisine and to find and describe the differences that affect the greater popularity of one of them. In addition, the aim was to determine hints that should guide students in choosing a specific type of cuisine and properly balanced diet. The research was carried out using an anonymous questionnaire consisting of 26 open and closed questions, single choice, multiple choice questions and 5 information questions. 214 responses were received from students in the field of: medical, medical - dentistry and dietetics of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum. The results show that both cuisines are present in the diet of the surveyed students, however Italian cuisine gained much more popularity. Major reasons are: greater availability of the ingredients of this kitchen, the number of places offering Italian food and the price. Japanese cuisine has been recognized as healthier, however too high a price of dishes cause that they are not consumed very often by the surveyed. | pl |
dc.abstract.pl | Kuchnia włoska oraz kuchnia japońska zyskują obecnie dużą popularność w Polsce, także wśród studentów, którzy chętnie poznają obce kultury. Studenci Wydziału Lekarskiego jako osoby propagujące zdrowie i zdrowy styl życia powinny zwracać uwagę na dobór produktów w swojej diecie. Obie analizowane kuchnie są uważane za zdrowe ze względu na obecność świeżych składników, warzyw oraz ryb i owoców morza. Cechuje je także wyjątkowy smak i aromat, którym przyciągają swoich miłośników.Celem niniejszej pracy jest zdefiniowanie charakterystycznych cech kuchni włoskiej i kuchni japońskiej oraz znalezienie i opisanie różnic, które wpływają na większą popularność jednej z nich. Ponadto za cel postawiono nakreślenie wskazówek, którymi powinni kierować się studenci wybierając określony rodzaj kuchni w kontekście odpowiednio zbilansowanej diety.Badania zostały przeprowadzone przy użyciu anonimowej ankiety składającej się z 26 pytań otwartych i zamkniętych, jednokrotnego i wielokrotnego wyboru, a także 5 pytań informacyjnych. Uzyskano 214 odpowiedzi od studentów kierunku: lekarskiego, lekarsko – dentystycznego i dietetyki Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.Wyniki ukazują, iż obie kuchnie są obecne w żywieniu badanych studentów, jednak kuchnia włoska zyskała dużo większą popularność. Jest to spowodowane większą dostępnością składników tej kuchni, ilością lokali oferujących włoskie potrawy oraz ceną. Kuchnia japońska została natomiast uznana za zdrowszą, jednak zbyt wysoka cena potraw sprawia, iż nie są one często spożywane przez ankietowanych. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Helbin, Jadwiga - 129704 | pl |
dc.contributor.author | Gabryś, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Helbin, Jadwiga - 129704 | pl |
dc.contributor.reviewer | Myszkowska, Dorota | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T19:04:40Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T19:04:40Z | |
dc.date.submitted | 2018-09-19 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-126576-175488 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/230581 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Italian cuisine, Japanese cuisine, students, nutrition | pl |
dc.subject.pl | kuchnia włoska, kuchnia japońska, studenci, żywienie | pl |
dc.title | Znaczenie kuchni włoskiej oraz kuchni japońskiej w żywieniu studentów Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum | pl |
dc.title.alternative | Importance of Italian cuisine and Japanese cuisine in the nutrition of students of the Faculty of Medicine of the Jagiellonian University Collegium Medicum | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |