Dieta bezglutenowa i jej zastosowanie

licenciate
dc.abstract.enThe aim of the study is to present diseases in which it is necessary to use a gluten-free diet and analyze the legitimacy of the elimination of gluten in healthy subjects. Gluten is a plant protein present in wheat, rye and barley. Gluten-free plants with high nutritional qualities are amaranth, buckwheat, quinoa and teff. Since the gluten-free diet is the elimination diet and the long-term application may lead to deficiencies of minerals and vitamins, it should be consulted with a nutritionist. Gluten-related diseases include celiac disease, wheat allergy and non-coeliac gluten sensitivity. Celiac disease is small intestine enteropathy, which is characterized by atrophy of the intestinal villi. After diagnosis it is necessary to lifelong adherence to a gluten-free diet. Wheat allergy is one of the most common allergies among children and require the removal of products containing wheat. Non-coeliac gluten sensitivity is a controversial disease in which it is recommended to follow a gluten-free diet. There is no evidence of a beneficial effect of gluten-free diet on BMI, health and sports performance of healthy people, without gluten-related diseases, so a gluten-free diet should not be recommended to the general population.pl
dc.abstract.plCelem pracy jest przedstawienie jednostek chorobowych, w których konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej i przeanalizowanie zasadności eliminacji glutenu u osób zdrowych. Gluten jest białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wśród roślin bezglutenowych o dużych walorach odżywczych można wymienić amarantus, gryka, komosa ryżowa i teff. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, przy jej wieloletnim stosowaniu mogą pojawić się niedobory minerałów i witamin, dlatego powinna być konsultowana z dietetykiem. Do schorzeń glutenozależnych należą celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalna nietolerancja glutenu. Celiakia jest enteropatią jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, którą charakteryzuje zanik kosmków jelitowych. Po jej zdiagnozowaniu konieczne jest dożywotnie przestrzeganie diety bezglutenowej. Alergia na pszenicę jest jedną z najczęstszych alergii wieku dziecięcego i wymaga wyeliminowania jedynie produktów zawierających pszenicę. Nieceliakalna nietolerancja glutenu jest jednostką kontrowersyjną, w jej przebiegu zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej. Nie ma dowodów na korzystny wpływ diety bezglutenowej na BMI, zdrowie i wydolność sportową ludzi zdrowych, bez osób glutenozależnych, dlatego nie powinna być ona zalecana populacji generalnej.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKozioł-Kozakowska, Agnieszkapl
dc.contributor.authorSolarz, Gabrielapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKozioł-Kozakowska, Agnieszkapl
dc.contributor.reviewerFyderek, Krzysztof - 129406 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T21:19:15Z
dc.date.available2020-07-26T21:19:15Z
dc.date.submitted2016-06-29pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-104623-180840pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211033
dc.languagepolpl
dc.subject.enGluten-free diet, Gluten-related disorders, Coeliac diseasepl
dc.subject.plDieta bezglutenowa, Choroby glutenozależne, Celiakiapl
dc.titleDieta bezglutenowa i jej zastosowaniepl
dc.title.alternativeGluten-free diet and its usagepl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of the study is to present diseases in which it is necessary to use a gluten-free diet and analyze the legitimacy of the elimination of gluten in healthy subjects. Gluten is a plant protein present in wheat, rye and barley. Gluten-free plants with high nutritional qualities are amaranth, buckwheat, quinoa and teff. Since the gluten-free diet is the elimination diet and the long-term application may lead to deficiencies of minerals and vitamins, it should be consulted with a nutritionist. Gluten-related diseases include celiac disease, wheat allergy and non-coeliac gluten sensitivity. Celiac disease is small intestine enteropathy, which is characterized by atrophy of the intestinal villi. After diagnosis it is necessary to lifelong adherence to a gluten-free diet. Wheat allergy is one of the most common allergies among children and require the removal of products containing wheat. Non-coeliac gluten sensitivity is a controversial disease in which it is recommended to follow a gluten-free diet. There is no evidence of a beneficial effect of gluten-free diet on BMI, health and sports performance of healthy people, without gluten-related diseases, so a gluten-free diet should not be recommended to the general population.
dc.abstract.plpl
Celem pracy jest przedstawienie jednostek chorobowych, w których konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej i przeanalizowanie zasadności eliminacji glutenu u osób zdrowych. Gluten jest białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wśród roślin bezglutenowych o dużych walorach odżywczych można wymienić amarantus, gryka, komosa ryżowa i teff. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, przy jej wieloletnim stosowaniu mogą pojawić się niedobory minerałów i witamin, dlatego powinna być konsultowana z dietetykiem. Do schorzeń glutenozależnych należą celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalna nietolerancja glutenu. Celiakia jest enteropatią jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, którą charakteryzuje zanik kosmków jelitowych. Po jej zdiagnozowaniu konieczne jest dożywotnie przestrzeganie diety bezglutenowej. Alergia na pszenicę jest jedną z najczęstszych alergii wieku dziecięcego i wymaga wyeliminowania jedynie produktów zawierających pszenicę. Nieceliakalna nietolerancja glutenu jest jednostką kontrowersyjną, w jej przebiegu zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej. Nie ma dowodów na korzystny wpływ diety bezglutenowej na BMI, zdrowie i wydolność sportową ludzi zdrowych, bez osób glutenozależnych, dlatego nie powinna być ona zalecana populacji generalnej.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kozioł-Kozakowska, Agnieszka
dc.contributor.authorpl
Solarz, Gabriela
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kozioł-Kozakowska, Agnieszka
dc.contributor.reviewerpl
Fyderek, Krzysztof - 129406
dc.date.accessioned
2020-07-26T21:19:15Z
dc.date.available
2020-07-26T21:19:15Z
dc.date.submittedpl
2016-06-29
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-104623-180840
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211033
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Gluten-free diet, Gluten-related disorders, Coeliac disease
dc.subject.plpl
Dieta bezglutenowa, Choroby glutenozależne, Celiakia
dc.titlepl
Dieta bezglutenowa i jej zastosowanie
dc.title.alternativepl
Gluten-free diet and its usage
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
109
Views per month
Views per city
Warsaw
35
Reda
5
Wolbrom
5
Katowice
4
Kielce
4
Krakow
4
Poznan
4
Wroclaw
4
Lodz
3
Lowicz
3

No access

No Thumbnail Available