Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Dieta bezglutenowa i jej zastosowanie
Gluten-free diet and its usage
Dieta bezglutenowa, Choroby glutenozależne, Celiakia
Gluten-free diet, Gluten-related disorders, Coeliac disease
Celem pracy jest przedstawienie jednostek chorobowych, w których konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej i przeanalizowanie zasadności eliminacji glutenu u osób zdrowych. Gluten jest białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wśród roślin bezglutenowych o dużych walorach odżywczych można wymienić amarantus, gryka, komosa ryżowa i teff. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, przy jej wieloletnim stosowaniu mogą pojawić się niedobory minerałów i witamin, dlatego powinna być konsultowana z dietetykiem. Do schorzeń glutenozależnych należą celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalna nietolerancja glutenu. Celiakia jest enteropatią jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, którą charakteryzuje zanik kosmków jelitowych. Po jej zdiagnozowaniu konieczne jest dożywotnie przestrzeganie diety bezglutenowej. Alergia na pszenicę jest jedną z najczęstszych alergii wieku dziecięcego i wymaga wyeliminowania jedynie produktów zawierających pszenicę. Nieceliakalna nietolerancja glutenu jest jednostką kontrowersyjną, w jej przebiegu zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej. Nie ma dowodów na korzystny wpływ diety bezglutenowej na BMI, zdrowie i wydolność sportową ludzi zdrowych, bez osób glutenozależnych, dlatego nie powinna być ona zalecana populacji generalnej.
The aim of the study is to present diseases in which it is necessary to use a gluten-free diet and analyze the legitimacy of the elimination of gluten in healthy subjects. Gluten is a plant protein present in wheat, rye and barley. Gluten-free plants with high nutritional qualities are amaranth, buckwheat, quinoa and teff. Since the gluten-free diet is the elimination diet and the long-term application may lead to deficiencies of minerals and vitamins, it should be consulted with a nutritionist. Gluten-related diseases include celiac disease, wheat allergy and non-coeliac gluten sensitivity. Celiac disease is small intestine enteropathy, which is characterized by atrophy of the intestinal villi. After diagnosis it is necessary to lifelong adherence to a gluten-free diet. Wheat allergy is one of the most common allergies among children and require the removal of products containing wheat. Non-coeliac gluten sensitivity is a controversial disease in which it is recommended to follow a gluten-free diet. There is no evidence of a beneficial effect of gluten-free diet on BMI, health and sports performance of healthy people, without gluten-related diseases, so a gluten-free diet should not be recommended to the general population.
dc.abstract.en | The aim of the study is to present diseases in which it is necessary to use a gluten-free diet and analyze the legitimacy of the elimination of gluten in healthy subjects. Gluten is a plant protein present in wheat, rye and barley. Gluten-free plants with high nutritional qualities are amaranth, buckwheat, quinoa and teff. Since the gluten-free diet is the elimination diet and the long-term application may lead to deficiencies of minerals and vitamins, it should be consulted with a nutritionist. Gluten-related diseases include celiac disease, wheat allergy and non-coeliac gluten sensitivity. Celiac disease is small intestine enteropathy, which is characterized by atrophy of the intestinal villi. After diagnosis it is necessary to lifelong adherence to a gluten-free diet. Wheat allergy is one of the most common allergies among children and require the removal of products containing wheat. Non-coeliac gluten sensitivity is a controversial disease in which it is recommended to follow a gluten-free diet. There is no evidence of a beneficial effect of gluten-free diet on BMI, health and sports performance of healthy people, without gluten-related diseases, so a gluten-free diet should not be recommended to the general population. | pl |
dc.abstract.pl | Celem pracy jest przedstawienie jednostek chorobowych, w których konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej i przeanalizowanie zasadności eliminacji glutenu u osób zdrowych. Gluten jest białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu. Wśród roślin bezglutenowych o dużych walorach odżywczych można wymienić amarantus, gryka, komosa ryżowa i teff. Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną, przy jej wieloletnim stosowaniu mogą pojawić się niedobory minerałów i witamin, dlatego powinna być konsultowana z dietetykiem. Do schorzeń glutenozależnych należą celiakia, alergia na pszenicę i nieceliakalna nietolerancja glutenu. Celiakia jest enteropatią jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, którą charakteryzuje zanik kosmków jelitowych. Po jej zdiagnozowaniu konieczne jest dożywotnie przestrzeganie diety bezglutenowej. Alergia na pszenicę jest jedną z najczęstszych alergii wieku dziecięcego i wymaga wyeliminowania jedynie produktów zawierających pszenicę. Nieceliakalna nietolerancja glutenu jest jednostką kontrowersyjną, w jej przebiegu zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej. Nie ma dowodów na korzystny wpływ diety bezglutenowej na BMI, zdrowie i wydolność sportową ludzi zdrowych, bez osób glutenozależnych, dlatego nie powinna być ona zalecana populacji generalnej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kozioł-Kozakowska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.author | Solarz, Gabriela | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kozioł-Kozakowska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.reviewer | Fyderek, Krzysztof - 129406 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T21:19:15Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T21:19:15Z | |
dc.date.submitted | 2016-06-29 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-104623-180840 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211033 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Gluten-free diet, Gluten-related disorders, Coeliac disease | pl |
dc.subject.pl | Dieta bezglutenowa, Choroby glutenozależne, Celiakia | pl |
dc.title | Dieta bezglutenowa i jej zastosowanie | pl |
dc.title.alternative | Gluten-free diet and its usage | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |