Reglamentacja dóbr na przykładzie rynku mięsa w PRL

licenciate
dc.abstract.enThis BA dissertation aims to depict planned economy worked once in Poland. First chapter describes both planned economy and free market economy. They are compared not only in terms of economical aspects but also social aspects. Second chapter describes rationing of goods. There are informations about its ways, methods and also motives. Third chapter considers about rationing history in Poland. Besides economical motives, which caused this process, there are also described reactions of society. The last chapter describes closely process of rationing meat in PRL.pl
dc.abstract.plCelem niniejszej pracy jest przedstawienie panującej niegdyś w Polsce gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Pierwszy rozdział opisuje zarówno wspomnianą gospodarkę jak i gospodarkę wolnorynkową. Następnie są one porównane nie tylko pod względem aspektów ekonomicznych, ale także społecznych. W drugim rozdziale przedstawiono pojęcie reglamentacji dóbr. Znajdują się w nim informacje o jej sposobach i metodach oraz przyczynach jej wprowadzenia w życie. Trzeci rozdział traktuje o historii reglamentacji w Polsce. Oprócz ekonomicznych przesłanek, które do tego doprowadziły, opisano również reakcje oraz stosunek społeczeństwa do procesu, który doprowadził do ograniczenia ich wolności. Ostatni rozdział szczegółowo przedstawia proces reglamentacji mięsa w PRL-u.pl
dc.affiliationWydział Prawa i Administracjipl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorSmaga, Marcin - 131941 pl
dc.contributor.authorSycz, Maciejpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WPA3pl
dc.contributor.reviewerSmaga, Marcin - 131941 pl
dc.contributor.reviewerWłudyka, Tadeusz - 132679 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T03:17:15Z
dc.date.available2020-07-28T03:17:15Z
dc.date.submitted2019-07-08pl
dc.fieldofstudyadministracjapl
dc.identifier.apddiploma-136003-225972pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238047
dc.languagepolpl
dc.subject.eneconomy, free market economy, planned economy, production, trading, market forces, demand, supply, shortage of goods, rationing, meat rationing, goodspl
dc.subject.plekonomia, gospodarka wolnorynkowa, gospodarka nakazowo-rozdzielcza, produkcja, proces wymiany, mechanizm rynkowy, popyt, podaż, niedobór dóbr, reglamentacja, reglamentacja mięsa, dobrapl
dc.titleReglamentacja dóbr na przykładzie rynku mięsa w PRLpl
dc.title.alternativeRationing by the example of meat market in PRLpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
This BA dissertation aims to depict planned economy worked once in Poland. First chapter describes both planned economy and free market economy. They are compared not only in terms of economical aspects but also social aspects. Second chapter describes rationing of goods. There are informations about its ways, methods and also motives. Third chapter considers about rationing history in Poland. Besides economical motives, which caused this process, there are also described reactions of society. The last chapter describes closely process of rationing meat in PRL.
dc.abstract.plpl
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie panującej niegdyś w Polsce gospodarki nakazowo-rozdzielczej. Pierwszy rozdział opisuje zarówno wspomnianą gospodarkę jak i gospodarkę wolnorynkową. Następnie są one porównane nie tylko pod względem aspektów ekonomicznych, ale także społecznych. W drugim rozdziale przedstawiono pojęcie reglamentacji dóbr. Znajdują się w nim informacje o jej sposobach i metodach oraz przyczynach jej wprowadzenia w życie. Trzeci rozdział traktuje o historii reglamentacji w Polsce. Oprócz ekonomicznych przesłanek, które do tego doprowadziły, opisano również reakcje oraz stosunek społeczeństwa do procesu, który doprowadził do ograniczenia ich wolności. Ostatni rozdział szczegółowo przedstawia proces reglamentacji mięsa w PRL-u.
dc.affiliationpl
Wydział Prawa i Administracji
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Smaga, Marcin - 131941
dc.contributor.authorpl
Sycz, Maciej
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WPA3
dc.contributor.reviewerpl
Smaga, Marcin - 131941
dc.contributor.reviewerpl
Włudyka, Tadeusz - 132679
dc.date.accessioned
2020-07-28T03:17:15Z
dc.date.available
2020-07-28T03:17:15Z
dc.date.submittedpl
2019-07-08
dc.fieldofstudypl
administracja
dc.identifier.apdpl
diploma-136003-225972
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/238047
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
economy, free market economy, planned economy, production, trading, market forces, demand, supply, shortage of goods, rationing, meat rationing, goods
dc.subject.plpl
ekonomia, gospodarka wolnorynkowa, gospodarka nakazowo-rozdzielcza, produkcja, proces wymiany, mechanizm rynkowy, popyt, podaż, niedobór dóbr, reglamentacja, reglamentacja mięsa, dobra
dc.titlepl
Reglamentacja dóbr na przykładzie rynku mięsa w PRL
dc.title.alternativepl
Rationing by the example of meat market in PRL
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
18
Views per month
Views per city
Glasgow
4
Dublin
2
Szczecin
2
Wroclaw
2
Gdansk
1
Krakow
1
Rzeszów
1
Tarnowskie Gory
1
Trzemeszno
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available