Sposób żywienia osób pracujących fizycznie w oparciu o wywiady 24-godzinne.

master
dc.abstract.enNutritional habits defined by a balanced diet meeting the energy and nutrient requirements should be the main component of a healthy lifestyle. The appropriate nutrition model plays a special role, if it comes to manual workers doing a hard physical job and exposed to harmful environmental factors. Meeting the increased energy, macro- and micronutrient requirement in the diet seems to be the basic objective in the prevention of the development of many diseases. The appropriate nutrition model affects both the productivity of work and the maintenance of physical and mental health. The main aim of this study was the assessment of the nutritional habits of physical workers using the 24-hour dietary recalls.53 men aged 20 to 60 employed at the coke plant placed in Krakow were enrolled into the study between April and June 2018. 3 records concerning 2 random weekdays and 1 holiday were taken from each worker. The data was entered into the DietaPro program, then analyzed in a statistical software and discussed. On the basis of the obtained results it was concluded that the nutritional habits of the coke plant employees differed from the desired model recommended by the dietary guidelines. Percent composition of the daily intake was divergent from the recommendations of present associations, too low energy intake, which did not meet the recommended energy requirement was also noticed. Working in heavy engineering is characterized by the increased energy expenditure, hence the insufficient diet may cause the drop in productivity and contribute to the development and exacerbation of the existing diseases. Moreover, the diet of the workers is characterized by high animal protein and saturated fatty acids intake, but a very low consumption of vegetables and fruit in the diet, which brought together with the mentioned factors is the cause of many diseases development, i.e. cardiovascular diseases.On this account, it is worth to focus on the adequate education of the society and thereby pay attention to the groups of individuals doing the physical work to expand their awareness about the appropriate nutrition and minimise the tendency to choose low-quality food.pl
dc.abstract.plSposób żywienia polegający na zbilansowanej diecie, pokrywającej zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze powinien być głównym komponentem zdrowego stylu życia. Właściwy model żywienia odgrywa szczególną rolę wśród osób zatrudnionych na stanowiskach robotniczych, wykonujących ciężką fizyczną pracę oraz narażonych na szkodliwe czynniki środowiskowe. Pokrycie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego oraz podwyższonego udziału poszczególnych marko-oraz mikroelementów w diecie, wydaje się być podstawowym celem w prewencji rozwoju wielu chorób. Odpowiedni model żywienia wpływa zarówno na wydajność wykonywanej pracy, ale także na zachowanie zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Głównym celem niniejszej pracy była ocena sposobu żywienia pracowników fizycznych poprzez zebranie 24-godzinnych wywiadów żywieniowych. Badaniem objęto 53 mężczyzn w wieku od 20 do 60 lat zatrudnionych w zakładzie koksowniczym działającym na terenie Krakowa w okresie od kwietnia do czerwca 2018 roku. Dla każdego pracownika zebrano 3 wywiady obejmujące losowe 2 dni należące do tygodnia oraz 1 dzień świąteczny. Dane zostały wprowadzone do programu dietetycznego DietaPro, a następnie przeanalizowane w programie statystycznym oraz omówione.Na podstawie uzyskanych wyników badania wywnioskowano, iż sposób żywienia pracowników koksowni odbiega od pożądanego modelu rekomendowanego przez wytyczne żywieniowe. Rozkład procentowego zalecanego dziennego spożycia jest niezgodny z zaleceniami współczesnych towarzystw, a także odnotowano zbyt małą podaż energetyczną diety, niezaspokajającą zalecanego zapotrzebowania energetycznego. Praca w przemyśle ciężkim, charakteryzuje się zwiększonym kosztem energetycznym, dlatego niedoborowa dieta może spowodować obniżenie wydajności oraz przyczynić się do rozwoju lub pogłębienia istniejących schorzeń. Ponadto dieta pracowników charakteryzuje się wysokim spożyciem białek zwierzęcych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast bardzo małym spożyciem warzyw i owoców w diecie, co w połączeniu z powyższymi czynnikami jest przyczyną rozwoju wielu chorób m.in. sercowo-naczyniowych. Z tego względu warto skupić się na odpowiedniej edukacji społeczeństwa, a tym samym szczególną uwagę należy zwrócić na grupy osób wykonujących pracę fizyczną, aby rozwinąć ich świadomość na temat prawidłowego odżywiania oraz zminimalizować tendencję do wyboru żywności o niskiej jakości.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorZając, Joanna - 104448 pl
dc.contributor.authorKuras, Agatapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerZając, Joanna - 104448 pl
dc.contributor.reviewerMyszkowska, Dorotapl
dc.date.accessioned2020-07-28T02:33:51Z
dc.date.available2020-07-28T02:33:51Z
dc.date.submitted2019-07-19pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-135360-250011pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237470
dc.languagepolpl
dc.subject.ennutritional habits, physical workers, 24-hour dietary recallpl
dc.subject.plsposób żywienia, pracownicy fizyczni, wywiad 24-godzinnypl
dc.titleSposób żywienia osób pracujących fizycznie w oparciu o wywiady 24-godzinne.pl
dc.title.alternativeNutritional habits of physical workers based on 24-hour dietary recallspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Nutritional habits defined by a balanced diet meeting the energy and nutrient requirements should be the main component of a healthy lifestyle. The appropriate nutrition model plays a special role, if it comes to manual workers doing a hard physical job and exposed to harmful environmental factors. Meeting the increased energy, macro- and micronutrient requirement in the diet seems to be the basic objective in the prevention of the development of many diseases. The appropriate nutrition model affects both the productivity of work and the maintenance of physical and mental health. The main aim of this study was the assessment of the nutritional habits of physical workers using the 24-hour dietary recalls.53 men aged 20 to 60 employed at the coke plant placed in Krakow were enrolled into the study between April and June 2018. 3 records concerning 2 random weekdays and 1 holiday were taken from each worker. The data was entered into the DietaPro program, then analyzed in a statistical software and discussed. On the basis of the obtained results it was concluded that the nutritional habits of the coke plant employees differed from the desired model recommended by the dietary guidelines. Percent composition of the daily intake was divergent from the recommendations of present associations, too low energy intake, which did not meet the recommended energy requirement was also noticed. Working in heavy engineering is characterized by the increased energy expenditure, hence the insufficient diet may cause the drop in productivity and contribute to the development and exacerbation of the existing diseases. Moreover, the diet of the workers is characterized by high animal protein and saturated fatty acids intake, but a very low consumption of vegetables and fruit in the diet, which brought together with the mentioned factors is the cause of many diseases development, i.e. cardiovascular diseases.On this account, it is worth to focus on the adequate education of the society and thereby pay attention to the groups of individuals doing the physical work to expand their awareness about the appropriate nutrition and minimise the tendency to choose low-quality food.
dc.abstract.plpl
Sposób żywienia polegający na zbilansowanej diecie, pokrywającej zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze powinien być głównym komponentem zdrowego stylu życia. Właściwy model żywienia odgrywa szczególną rolę wśród osób zatrudnionych na stanowiskach robotniczych, wykonujących ciężką fizyczną pracę oraz narażonych na szkodliwe czynniki środowiskowe. Pokrycie zwiększonego zapotrzebowania energetycznego oraz podwyższonego udziału poszczególnych marko-oraz mikroelementów w diecie, wydaje się być podstawowym celem w prewencji rozwoju wielu chorób. Odpowiedni model żywienia wpływa zarówno na wydajność wykonywanej pracy, ale także na zachowanie zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Głównym celem niniejszej pracy była ocena sposobu żywienia pracowników fizycznych poprzez zebranie 24-godzinnych wywiadów żywieniowych. Badaniem objęto 53 mężczyzn w wieku od 20 do 60 lat zatrudnionych w zakładzie koksowniczym działającym na terenie Krakowa w okresie od kwietnia do czerwca 2018 roku. Dla każdego pracownika zebrano 3 wywiady obejmujące losowe 2 dni należące do tygodnia oraz 1 dzień świąteczny. Dane zostały wprowadzone do programu dietetycznego DietaPro, a następnie przeanalizowane w programie statystycznym oraz omówione.Na podstawie uzyskanych wyników badania wywnioskowano, iż sposób żywienia pracowników koksowni odbiega od pożądanego modelu rekomendowanego przez wytyczne żywieniowe. Rozkład procentowego zalecanego dziennego spożycia jest niezgodny z zaleceniami współczesnych towarzystw, a także odnotowano zbyt małą podaż energetyczną diety, niezaspokajającą zalecanego zapotrzebowania energetycznego. Praca w przemyśle ciężkim, charakteryzuje się zwiększonym kosztem energetycznym, dlatego niedoborowa dieta może spowodować obniżenie wydajności oraz przyczynić się do rozwoju lub pogłębienia istniejących schorzeń. Ponadto dieta pracowników charakteryzuje się wysokim spożyciem białek zwierzęcych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast bardzo małym spożyciem warzyw i owoców w diecie, co w połączeniu z powyższymi czynnikami jest przyczyną rozwoju wielu chorób m.in. sercowo-naczyniowych. Z tego względu warto skupić się na odpowiedniej edukacji społeczeństwa, a tym samym szczególną uwagę należy zwrócić na grupy osób wykonujących pracę fizyczną, aby rozwinąć ich świadomość na temat prawidłowego odżywiania oraz zminimalizować tendencję do wyboru żywności o niskiej jakości.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Zając, Joanna - 104448
dc.contributor.authorpl
Kuras, Agata
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Zając, Joanna - 104448
dc.contributor.reviewerpl
Myszkowska, Dorota
dc.date.accessioned
2020-07-28T02:33:51Z
dc.date.available
2020-07-28T02:33:51Z
dc.date.submittedpl
2019-07-19
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-135360-250011
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/237470
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nutritional habits, physical workers, 24-hour dietary recall
dc.subject.plpl
sposób żywienia, pracownicy fizyczni, wywiad 24-godzinny
dc.titlepl
Sposób żywienia osób pracujących fizycznie w oparciu o wywiady 24-godzinne.
dc.title.alternativepl
Nutritional habits of physical workers based on 24-hour dietary recalls
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
76
Views per month
Views per city
Warsaw
18
Katowice
8
Krakow
6
Wroclaw
5
Poznan
4
Kielce
3
Lodz
3
Bialystok
2
Gdynia
2
Kalisz
2

No access

No Thumbnail Available