Rola witamin z grupy B pochodzenia bakteryjnego w organizmie człowieka.

licenciate
dc.abstract.enThe aim of the thesis is to show the correlation between microorganisms colonizing the human digestive system and the synthesis of B complex vitamins. The role of fat-soluble vitamins (A, D, E, K) and water-soluble vitamins (C, B complex) and its role in the human body, as well as excess, deficiency and nutrition sources are included. The work contains information about the composition of the digestive system microbiome and the functions it performs, which affect the body's homeostasis. The factors, which influence changes in the number and biodiversity of the microbiome and the resulting health consequences are presented. The influence of antibiotics, diet and the environment was particularly taken into account. The thesis contains current knowledge about the role of bacterial synthesis of vitamins in the human body. It presents species of microorganisms capable of synthesizing individual vitamins in vitro and in vivo. Information on the further metabolic fate of bacterial-derived vitamins synthesized in the small intestine and in the large intestine was included. The thesis describes the use of microorganisms in the production of dietary supplements and fermented milk products. Further research directions, which could provide better understanding of the topic have been outlined.pl
dc.abstract.plCelem pracy jest wykazanie korelacji między drobnoustrojami zasiedlającymi układ pokarmowy człowieka a syntezą witamin z grupy B. Omówiona została rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (C, kompleks witamin z grupy B) w organizmie człowieka, skutki ich nadmiaru, niedoboru oraz zapotrzebowanie i źródła żywieniowe. W pracy zawarte zostały informacje o składzie mikrobiomu układu pokarmowego oraz pełnionych przez niego funkcjach, które wpływają na zachowanie homeostazy organizmu. Przedstawione zostały czynniki wpływające na zmiany liczebności i bioróżnórodności mikrobiomu oraz wynikające z tego konsekwencje zdrowotne. Szczególnie uwzględniony został wpływ antybiotyków, diety oraz środowiska. Praca zawiera aktualną wiedzę na temat roli bakteryjnej syntezy witamin w organizmie człowieka. Przedstawia gatunki drobnoustrojów zdolne do syntezy poszczególnych witamin in vitro i in vivo. Zawarte zostały informacje o dalszym losie metabolicznym witamin pochodzenia bakteryjnego syntetyzowanych w jelicie cienkim oraz w jelicie grubym. W pracy zostało opisane wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji suplementów diety i mlecznych produktów fermentowanych. Nakreślone zostały dalsze kierunki badań umożliwiających lepsze poznanie zjawiska biosyntezy witamin i ich wpływu na organizm człowieka.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.contributor.authorUrbańska, Gabrielapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerTomusiak-Plebanek, Anna - 200520 pl
dc.contributor.reviewerStrus, Magdalena - 133523 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T15:29:02Z
dc.date.available2020-07-27T15:29:02Z
dc.date.submitted2018-09-17pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-122885-213648pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227293
dc.languagepolpl
dc.subject.enmicrobiome, vitamins, vitamin biosynthesis, dysbiosispl
dc.subject.plmikrobiom, witaminy, biosynteza witamin, dysbioza.pl
dc.titleRola witamin z grupy B pochodzenia bakteryjnego w organizmie człowieka.pl
dc.title.alternativeThe role of B complex vitamins of bacterial origin in the human body.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The aim of the thesis is to show the correlation between microorganisms colonizing the human digestive system and the synthesis of B complex vitamins. The role of fat-soluble vitamins (A, D, E, K) and water-soluble vitamins (C, B complex) and its role in the human body, as well as excess, deficiency and nutrition sources are included. The work contains information about the composition of the digestive system microbiome and the functions it performs, which affect the body's homeostasis. The factors, which influence changes in the number and biodiversity of the microbiome and the resulting health consequences are presented. The influence of antibiotics, diet and the environment was particularly taken into account. The thesis contains current knowledge about the role of bacterial synthesis of vitamins in the human body. It presents species of microorganisms capable of synthesizing individual vitamins in vitro and in vivo. Information on the further metabolic fate of bacterial-derived vitamins synthesized in the small intestine and in the large intestine was included. The thesis describes the use of microorganisms in the production of dietary supplements and fermented milk products. Further research directions, which could provide better understanding of the topic have been outlined.
dc.abstract.plpl
Celem pracy jest wykazanie korelacji między drobnoustrojami zasiedlającymi układ pokarmowy człowieka a syntezą witamin z grupy B. Omówiona została rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (C, kompleks witamin z grupy B) w organizmie człowieka, skutki ich nadmiaru, niedoboru oraz zapotrzebowanie i źródła żywieniowe. W pracy zawarte zostały informacje o składzie mikrobiomu układu pokarmowego oraz pełnionych przez niego funkcjach, które wpływają na zachowanie homeostazy organizmu. Przedstawione zostały czynniki wpływające na zmiany liczebności i bioróżnórodności mikrobiomu oraz wynikające z tego konsekwencje zdrowotne. Szczególnie uwzględniony został wpływ antybiotyków, diety oraz środowiska. Praca zawiera aktualną wiedzę na temat roli bakteryjnej syntezy witamin w organizmie człowieka. Przedstawia gatunki drobnoustrojów zdolne do syntezy poszczególnych witamin in vitro i in vivo. Zawarte zostały informacje o dalszym losie metabolicznym witamin pochodzenia bakteryjnego syntetyzowanych w jelicie cienkim oraz w jelicie grubym. W pracy zostało opisane wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji suplementów diety i mlecznych produktów fermentowanych. Nakreślone zostały dalsze kierunki badań umożliwiających lepsze poznanie zjawiska biosyntezy witamin i ich wpływu na organizm człowieka.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.contributor.authorpl
Urbańska, Gabriela
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Tomusiak-Plebanek, Anna - 200520
dc.contributor.reviewerpl
Strus, Magdalena - 133523
dc.date.accessioned
2020-07-27T15:29:02Z
dc.date.available
2020-07-27T15:29:02Z
dc.date.submittedpl
2018-09-17
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-122885-213648
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227293
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
microbiome, vitamins, vitamin biosynthesis, dysbiosis
dc.subject.plpl
mikrobiom, witaminy, biosynteza witamin, dysbioza.
dc.titlepl
Rola witamin z grupy B pochodzenia bakteryjnego w organizmie człowieka.
dc.title.alternativepl
The role of B complex vitamins of bacterial origin in the human body.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
127
Views per month
Views per city
Warsaw
27
Krakow
11
Poznan
9
Wroclaw
8
Katowice
6
Olsztyn
5
Siedlce
5
Lodz
4
Opole
3
Puck
3

No access

No Thumbnail Available