Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena stabilności emulsji O/W sporządzanych na bazie gotowych podłoży kosmetycznych
The stabilty assessmnet of O/W emulsions prepared with ready to use cosmetic bases.
stabilność emulsji, badania trwałości, gotowe podłoża O/W, emulsje kosmetyczne
Emulsion stability, ready to use cosmetic bases, cosmetic emulsions, stability assesment
Emulsje kosmetyczne stanowią jedną z najliczniejszych grup kosmetyków obecnych na rynku. Stosowane są praktycznie codziennie w postaci mleczek do demakijażu, kremów, śmietanek czy balsamów do ciała. Warunki przechowywania i użytkowania, a także odpowiednio dobrany skład zapewniają emulsji stabilność fizykochemiczną oraz mikrobiologiczną. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań stabilności emulsji kosmetycznych typu olej w wodzie, przygotowywanych na bazie gotowego podłoża złożonego Emulgade SE-PF. Podczas badań emulsje przechowywano w komorach klimatycznych w różnych warunkach temperatury i wilgotności. Dokonano analizy właściwości poszczególnych układów bezpośrednio po sporządzeniu oraz po odpowiednim okresie przechowywania. Ocenie poddano też wpływ homogenizacji na trwałość emulsji. W tym celu, sporządzone emulsje poddano 10-minutowej homogenizacji przy prędkości 10 tys. obr./min. i porównano z emulsjami, które nie zostały zhomogenizowane. Zbadano również, jaki wpływ na stabilność układów emulsyjnych ma opakowanie. W tym celu jedną z serii emulsji przechowywano w temperaturze podwyższonej w otwartych opakowaniach.W wyniku badań stwierdzono, że emulsje poddane homogenizacji wykazywały większą trwałość w stosunku do emulsji niehomogenizowanych. Ujednolicone emulsje charakteryzowały się większą gładkością i lepszą konsystencją. Przechowywanie w podwyższonej temperaturze przyśpieszyło proces rozdzielania fazy olejowej oraz wodnej. Emulsje przechowywane w otwartych pojemnikach w podwyższonej temperaturze uległy rozkładowi po upływie 24h. Przechowywanie w temperaturze obniżonej spowolniło proces destabilizacji emulsji.
Cosmetic emulsions are one of the largest groups of cosmetics. They are used almost every day in the form of lotions for removing make-up, creams and body lotions. Conditions of storage and use, as well as balanced formula ensure the physicochemical and microbiological stability of the emulsion. This work presents the results of study oil-in-water emulsion stability prepared on the basis substrate complex Emulgade SE-PF.During the test emulsions were stored in climate chambers under various conditions of temperature and humidity. The emulsions were tested immediately after preparation and after an appropriate storage time. The effect of homogenization and packaging on the stability of the emulsion was also investigated. The prepared emulsion was subjected to the 10-minute homogenization at a speed of 10 000 rpm and compared with emulsions that have not been homogenized. Part of the emulsion was stored in open containers at elevated temperature. The research revealed that the homogenized emulsions showed better stability compared to the non-homogenized emulsion. Homogenized emulsions were characterized by greater smoothness and better consistency. Storage at elevated temperatures accelerated the process of separating the oil and water phases. Emulsions stored in an open containers at elevated temperature decomposed after 24 hours. Storage at low temperature slowed down the process of destabilization of the emulsion.
dc.abstract.en | Cosmetic emulsions are one of the largest groups of cosmetics. They are used almost every day in the form of lotions for removing make-up, creams and body lotions. Conditions of storage and use, as well as balanced formula ensure the physicochemical and microbiological stability of the emulsion. This work presents the results of study oil-in-water emulsion stability prepared on the basis substrate complex Emulgade SE-PF.During the test emulsions were stored in climate chambers under various conditions of temperature and humidity. The emulsions were tested immediately after preparation and after an appropriate storage time. The effect of homogenization and packaging on the stability of the emulsion was also investigated. The prepared emulsion was subjected to the 10-minute homogenization at a speed of 10 000 rpm and compared with emulsions that have not been homogenized. Part of the emulsion was stored in open containers at elevated temperature. The research revealed that the homogenized emulsions showed better stability compared to the non-homogenized emulsion. Homogenized emulsions were characterized by greater smoothness and better consistency. Storage at elevated temperatures accelerated the process of separating the oil and water phases. Emulsions stored in an open containers at elevated temperature decomposed after 24 hours. Storage at low temperature slowed down the process of destabilization of the emulsion. | pl |
dc.abstract.pl | Emulsje kosmetyczne stanowią jedną z najliczniejszych grup kosmetyków obecnych na rynku. Stosowane są praktycznie codziennie w postaci mleczek do demakijażu, kremów, śmietanek czy balsamów do ciała. Warunki przechowywania i użytkowania, a także odpowiednio dobrany skład zapewniają emulsji stabilność fizykochemiczną oraz mikrobiologiczną. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań stabilności emulsji kosmetycznych typu olej w wodzie, przygotowywanych na bazie gotowego podłoża złożonego Emulgade SE-PF. Podczas badań emulsje przechowywano w komorach klimatycznych w różnych warunkach temperatury i wilgotności. Dokonano analizy właściwości poszczególnych układów bezpośrednio po sporządzeniu oraz po odpowiednim okresie przechowywania. Ocenie poddano też wpływ homogenizacji na trwałość emulsji. W tym celu, sporządzone emulsje poddano 10-minutowej homogenizacji przy prędkości 10 tys. obr./min. i porównano z emulsjami, które nie zostały zhomogenizowane. Zbadano również, jaki wpływ na stabilność układów emulsyjnych ma opakowanie. W tym celu jedną z serii emulsji przechowywano w temperaturze podwyższonej w otwartych opakowaniach.W wyniku badań stwierdzono, że emulsje poddane homogenizacji wykazywały większą trwałość w stosunku do emulsji niehomogenizowanych. Ujednolicone emulsje charakteryzowały się większą gładkością i lepszą konsystencją. Przechowywanie w podwyższonej temperaturze przyśpieszyło proces rozdzielania fazy olejowej oraz wodnej. Emulsje przechowywane w otwartych pojemnikach w podwyższonej temperaturze uległy rozkładowi po upływie 24h. Przechowywanie w temperaturze obniżonej spowolniło proces destabilizacji emulsji. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Jachowicz, Renata - 129780 | pl |
dc.contributor.author | Sobolewska, Ewa | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Maciejewska, Aldona - 130776 | pl |
dc.contributor.reviewer | Jachowicz, Renata - 129780 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T17:45:52Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T17:45:52Z | |
dc.date.submitted | 2013-07-04 | pl |
dc.fieldofstudy | kosmetologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-76473-150051 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/189124 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Emulsion stability, ready to use cosmetic bases, cosmetic emulsions, stability assesment | pl |
dc.subject.pl | stabilność emulsji, badania trwałości, gotowe podłoża O/W, emulsje kosmetyczne | pl |
dc.title | Ocena stabilności emulsji O/W sporządzanych na bazie gotowych podłoży kosmetycznych | pl |
dc.title.alternative | The stabilty assessmnet of O/W emulsions prepared with ready to use cosmetic bases. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |