Ocena stabilności emulsji O/W sporządzanych na bazie gotowych podłoży kosmetycznych

master
dc.abstract.enCosmetic emulsions are one of the largest groups of cosmetics. They are used almost every day in the form of lotions for removing make-up, creams and body lotions. Conditions of storage and use, as well as balanced formula ensure the physicochemical and microbiological stability of the emulsion. This work presents the results of study oil-in-water emulsion stability prepared on the basis substrate complex Emulgade SE-PF.During the test emulsions were stored in climate chambers under various conditions of temperature and humidity. The emulsions were tested immediately after preparation and after an appropriate storage time. The effect of homogenization and packaging on the stability of the emulsion was also investigated. The prepared emulsion was subjected to the 10-minute homogenization at a speed of 10 000 rpm and compared with emulsions that have not been homogenized. Part of the emulsion was stored in open containers at elevated temperature. The research revealed that the homogenized emulsions showed better stability compared to the non-homogenized emulsion. Homogenized emulsions were characterized by greater smoothness and better consistency. Storage at elevated temperatures accelerated the process of separating the oil and water phases. Emulsions stored in an open containers at elevated temperature decomposed after 24 hours. Storage at low temperature slowed down the process of destabilization of the emulsion.pl
dc.abstract.plEmulsje kosmetyczne stanowią jedną z najliczniejszych grup kosmetyków obecnych na rynku. Stosowane są praktycznie codziennie w postaci mleczek do demakijażu, kremów, śmietanek czy balsamów do ciała. Warunki przechowywania i użytkowania, a także odpowiednio dobrany skład zapewniają emulsji stabilność fizykochemiczną oraz mikrobiologiczną. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań stabilności emulsji kosmetycznych typu olej w wodzie, przygotowywanych na bazie gotowego podłoża złożonego Emulgade SE-PF. Podczas badań emulsje przechowywano w komorach klimatycznych w różnych warunkach temperatury i wilgotności. Dokonano analizy właściwości poszczególnych układów bezpośrednio po sporządzeniu oraz po odpowiednim okresie przechowywania. Ocenie poddano też wpływ homogenizacji na trwałość emulsji. W tym celu, sporządzone emulsje poddano 10-minutowej homogenizacji przy prędkości 10 tys. obr./min. i porównano z emulsjami, które nie zostały zhomogenizowane. Zbadano również, jaki wpływ na stabilność układów emulsyjnych ma opakowanie. W tym celu jedną z serii emulsji przechowywano w temperaturze podwyższonej w otwartych opakowaniach.W wyniku badań stwierdzono, że emulsje poddane homogenizacji wykazywały większą trwałość w stosunku do emulsji niehomogenizowanych. Ujednolicone emulsje charakteryzowały się większą gładkością i lepszą konsystencją. Przechowywanie w podwyższonej temperaturze przyśpieszyło proces rozdzielania fazy olejowej oraz wodnej. Emulsje przechowywane w otwartych pojemnikach w podwyższonej temperaturze uległy rozkładowi po upływie 24h. Przechowywanie w temperaturze obniżonej spowolniło proces destabilizacji emulsji.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorJachowicz, Renata - 129780 pl
dc.contributor.authorSobolewska, Ewapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerMaciejewska, Aldona - 130776 pl
dc.contributor.reviewerJachowicz, Renata - 129780 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T17:45:52Z
dc.date.available2020-07-24T17:45:52Z
dc.date.submitted2013-07-04pl
dc.fieldofstudykosmetologiapl
dc.identifier.apddiploma-76473-150051pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/189124
dc.languagepolpl
dc.subject.enEmulsion stability, ready to use cosmetic bases, cosmetic emulsions, stability assesmentpl
dc.subject.plstabilność emulsji, badania trwałości, gotowe podłoża O/W, emulsje kosmetycznepl
dc.titleOcena stabilności emulsji O/W sporządzanych na bazie gotowych podłoży kosmetycznychpl
dc.title.alternativeThe stabilty assessmnet of O/W emulsions prepared with ready to use cosmetic bases.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Cosmetic emulsions are one of the largest groups of cosmetics. They are used almost every day in the form of lotions for removing make-up, creams and body lotions. Conditions of storage and use, as well as balanced formula ensure the physicochemical and microbiological stability of the emulsion. This work presents the results of study oil-in-water emulsion stability prepared on the basis substrate complex Emulgade SE-PF.During the test emulsions were stored in climate chambers under various conditions of temperature and humidity. The emulsions were tested immediately after preparation and after an appropriate storage time. The effect of homogenization and packaging on the stability of the emulsion was also investigated. The prepared emulsion was subjected to the 10-minute homogenization at a speed of 10 000 rpm and compared with emulsions that have not been homogenized. Part of the emulsion was stored in open containers at elevated temperature. The research revealed that the homogenized emulsions showed better stability compared to the non-homogenized emulsion. Homogenized emulsions were characterized by greater smoothness and better consistency. Storage at elevated temperatures accelerated the process of separating the oil and water phases. Emulsions stored in an open containers at elevated temperature decomposed after 24 hours. Storage at low temperature slowed down the process of destabilization of the emulsion.
dc.abstract.plpl
Emulsje kosmetyczne stanowią jedną z najliczniejszych grup kosmetyków obecnych na rynku. Stosowane są praktycznie codziennie w postaci mleczek do demakijażu, kremów, śmietanek czy balsamów do ciała. Warunki przechowywania i użytkowania, a także odpowiednio dobrany skład zapewniają emulsji stabilność fizykochemiczną oraz mikrobiologiczną. W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań stabilności emulsji kosmetycznych typu olej w wodzie, przygotowywanych na bazie gotowego podłoża złożonego Emulgade SE-PF. Podczas badań emulsje przechowywano w komorach klimatycznych w różnych warunkach temperatury i wilgotności. Dokonano analizy właściwości poszczególnych układów bezpośrednio po sporządzeniu oraz po odpowiednim okresie przechowywania. Ocenie poddano też wpływ homogenizacji na trwałość emulsji. W tym celu, sporządzone emulsje poddano 10-minutowej homogenizacji przy prędkości 10 tys. obr./min. i porównano z emulsjami, które nie zostały zhomogenizowane. Zbadano również, jaki wpływ na stabilność układów emulsyjnych ma opakowanie. W tym celu jedną z serii emulsji przechowywano w temperaturze podwyższonej w otwartych opakowaniach.W wyniku badań stwierdzono, że emulsje poddane homogenizacji wykazywały większą trwałość w stosunku do emulsji niehomogenizowanych. Ujednolicone emulsje charakteryzowały się większą gładkością i lepszą konsystencją. Przechowywanie w podwyższonej temperaturze przyśpieszyło proces rozdzielania fazy olejowej oraz wodnej. Emulsje przechowywane w otwartych pojemnikach w podwyższonej temperaturze uległy rozkładowi po upływie 24h. Przechowywanie w temperaturze obniżonej spowolniło proces destabilizacji emulsji.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Jachowicz, Renata - 129780
dc.contributor.authorpl
Sobolewska, Ewa
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Maciejewska, Aldona - 130776
dc.contributor.reviewerpl
Jachowicz, Renata - 129780
dc.date.accessioned
2020-07-24T17:45:52Z
dc.date.available
2020-07-24T17:45:52Z
dc.date.submittedpl
2013-07-04
dc.fieldofstudypl
kosmetologia
dc.identifier.apdpl
diploma-76473-150051
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/189124
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Emulsion stability, ready to use cosmetic bases, cosmetic emulsions, stability assesment
dc.subject.plpl
stabilność emulsji, badania trwałości, gotowe podłoża O/W, emulsje kosmetyczne
dc.titlepl
Ocena stabilności emulsji O/W sporządzanych na bazie gotowych podłoży kosmetycznych
dc.title.alternativepl
The stabilty assessmnet of O/W emulsions prepared with ready to use cosmetic bases.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
290
Views per month
Views per city
Warsaw
64
Poznan
25
Lodz
15
Wroclaw
15
Krakow
13
Katowice
9
Lublin
9
Kielce
7
Koluszki
7
Bydgoszcz
5

No access

No Thumbnail Available