Spożywanie cukrów prostych a występowanie dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit.

master
dc.abstract.enIntroduction:Inflammatory bowel diseases include Crohn's disease and ulcerative colitis. They are chronic diseases of the gastrointestinal tract with a complex etiology involving genetic, environmental, and immunological factors as well as intestinal dysbiosis. Particular attention is paid to the importance of environmental factors, including the impact of diet on the development and course of inflammatory bowel disease.Aim of the study:The aim of this study was to assess the relationship between the consumption of simple sugars and the frequency and severity of symptoms in patients with inflammatory bowel diseases.Materials and methods:The study included 53 patients with inflammatory bowel disease in remission. An original questionnaire containing questions about clinical data and episodes of symptoms was used, along with an original semi-quantitative dietary questionnaire and a subjective assessment scale. Participants were divided into groups based on their intake of simple sugars, categorized as lower and higher intake according to the median. Analyses were performed in PS IMAGO PRO 10, using t-tests, U Mann-Whitney, and chi-square test.Results:Statistically significant differences were observed in the number of abdominal pain episodes, which were higher in the group with lower simple sugar consumption (p = 0.016). No differences were observed in the number of other ailments. Subgroup analysis showed significantly more frequent abdominal pain in the group of patients with Crohn's disease consuming less simple sugars (p=0.004). No correlation was found between the consumption of simple sugars and levels of stress, life satisfaction, or severity of symptoms.Conclusions:Sugar consumption was not significantly associated with the occurrence of ailments in patients with inflammatory bowel disease. An inverse relationship was found between the consumption of simple sugars and the occurrence of abdominal pain in patients with Crohn's disease. The results indicate the need for further research.pl
dc.abstract.plWstęp:Nieswoiste zapalenia jelit obejmują chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Należą do przewlekłych schorzeń przewodu pokarmowego o złożonej etiologii obejmującej czynniki genetyczne, środowiskowe i immunologiczne oraz dysbiozę jelitową. Szczególną uwagę zwraca się na znaczenie czynników środowiskowych, w tym wpływu diety na rozwój i przebieg nieswoistych zapaleń jelit.Cel pracy:Celem badania była ocena zależności między spożyciem cukrów prostych, a częstością i nasileniem występowania dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit.Materiały i metody:Badanie objęło 53 pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit w stadium remisji. Użyto autorskiego kwestionariusza zawierającego pytania o dane kliniczne i epizody dolegliwości oraz autorskiego półilościowego kwestionariusza żywieniowego i skali subiektywnej oceny. Uczestników podzielono na grupy o niższym i wyższym spożyciu cukrów prostych według mediany ich spożycia. Analizy przeprowadzono w PS IMAGO PRO 10, z wykorzystaniem testów t, U Manna-Whitneya i chi-kwadrat.Wyniki:Zaobserwowano statystycznie istotną różnicę w liczbie epizodów bólu brzucha, która była większa w grupie o niższym spożyciu cukrów prostych (p=0,016). Nie zaobserwowano różnic w występowaniu innych dolegliwości. Analiza w podgrupach wykazała istotnie częstsze bóle brzucha w grupie pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna spożywających mniej cukrów prostych (p=0,004). Nie wykazano korelacji pomiędzy spożyciem cukrów prostych, a poziomem stresu, satysfakcją z życia i nasileniem objawów. Wnioski:Spożycie cukrów prostych nie było istotnie związane z występowaniem dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Wykazano odwrotną zależność pomiędzy spożyciem cukrów prostych, a występowaniem bólu brzucha u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Wyniki wskazują na konieczność prowadzenia dalszych badań.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorCibor, Dorota - 129029 pl
dc.contributor.authorNoga, Kamil - USOS273226 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerCibor, Dorota - 129029 pl
dc.contributor.reviewerWędrychowicz, Andrzej - 133750 pl
dc.date.accessioned2025-07-17T22:32:34Z
dc.date.available2025-07-17T22:32:34Z
dc.date.createdat2025-07-17T22:32:34Zen
dc.date.submitted2025-07-17pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-184858-273226pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/557682
dc.languagepolpl
dc.subject.enInflammatory bowel disease, Crohn’s disease, ulcerative colitis, simple sugars, diet.pl
dc.subject.plNieswoiste zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukry proste, dieta.pl
dc.titleSpożywanie cukrów prostych a występowanie dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit.pl
dc.title.alternativeConsumption of simple sugars and the occurrence of symptoms in patients with inflammatory bowel disease.pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction:Inflammatory bowel diseases include Crohn's disease and ulcerative colitis. They are chronic diseases of the gastrointestinal tract with a complex etiology involving genetic, environmental, and immunological factors as well as intestinal dysbiosis. Particular attention is paid to the importance of environmental factors, including the impact of diet on the development and course of inflammatory bowel disease.Aim of the study:The aim of this study was to assess the relationship between the consumption of simple sugars and the frequency and severity of symptoms in patients with inflammatory bowel diseases.Materials and methods:The study included 53 patients with inflammatory bowel disease in remission. An original questionnaire containing questions about clinical data and episodes of symptoms was used, along with an original semi-quantitative dietary questionnaire and a subjective assessment scale. Participants were divided into groups based on their intake of simple sugars, categorized as lower and higher intake according to the median. Analyses were performed in PS IMAGO PRO 10, using t-tests, U Mann-Whitney, and chi-square test.Results:Statistically significant differences were observed in the number of abdominal pain episodes, which were higher in the group with lower simple sugar consumption (p = 0.016). No differences were observed in the number of other ailments. Subgroup analysis showed significantly more frequent abdominal pain in the group of patients with Crohn's disease consuming less simple sugars (p=0.004). No correlation was found between the consumption of simple sugars and levels of stress, life satisfaction, or severity of symptoms.Conclusions:Sugar consumption was not significantly associated with the occurrence of ailments in patients with inflammatory bowel disease. An inverse relationship was found between the consumption of simple sugars and the occurrence of abdominal pain in patients with Crohn's disease. The results indicate the need for further research.
dc.abstract.plpl
Wstęp:Nieswoiste zapalenia jelit obejmują chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Należą do przewlekłych schorzeń przewodu pokarmowego o złożonej etiologii obejmującej czynniki genetyczne, środowiskowe i immunologiczne oraz dysbiozę jelitową. Szczególną uwagę zwraca się na znaczenie czynników środowiskowych, w tym wpływu diety na rozwój i przebieg nieswoistych zapaleń jelit.Cel pracy:Celem badania była ocena zależności między spożyciem cukrów prostych, a częstością i nasileniem występowania dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit.Materiały i metody:Badanie objęło 53 pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit w stadium remisji. Użyto autorskiego kwestionariusza zawierającego pytania o dane kliniczne i epizody dolegliwości oraz autorskiego półilościowego kwestionariusza żywieniowego i skali subiektywnej oceny. Uczestników podzielono na grupy o niższym i wyższym spożyciu cukrów prostych według mediany ich spożycia. Analizy przeprowadzono w PS IMAGO PRO 10, z wykorzystaniem testów t, U Manna-Whitneya i chi-kwadrat.Wyniki:Zaobserwowano statystycznie istotną różnicę w liczbie epizodów bólu brzucha, która była większa w grupie o niższym spożyciu cukrów prostych (p=0,016). Nie zaobserwowano różnic w występowaniu innych dolegliwości. Analiza w podgrupach wykazała istotnie częstsze bóle brzucha w grupie pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna spożywających mniej cukrów prostych (p=0,004). Nie wykazano korelacji pomiędzy spożyciem cukrów prostych, a poziomem stresu, satysfakcją z życia i nasileniem objawów. Wnioski:Spożycie cukrów prostych nie było istotnie związane z występowaniem dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Wykazano odwrotną zależność pomiędzy spożyciem cukrów prostych, a występowaniem bólu brzucha u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Wyniki wskazują na konieczność prowadzenia dalszych badań.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Cibor, Dorota - 129029
dc.contributor.authorpl
Noga, Kamil - USOS273226
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Cibor, Dorota - 129029
dc.contributor.reviewerpl
Wędrychowicz, Andrzej - 133750
dc.date.accessioned
2025-07-17T22:32:34Z
dc.date.available
2025-07-17T22:32:34Z
dc.date.createdaten
2025-07-17T22:32:34Z
dc.date.submittedpl
2025-07-17
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-184858-273226
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/557682
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Inflammatory bowel disease, Crohn’s disease, ulcerative colitis, simple sugars, diet.
dc.subject.plpl
Nieswoiste zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukry proste, dieta.
dc.titlepl
Spożywanie cukrów prostych a występowanie dolegliwości u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit.
dc.title.alternativepl
Consumption of simple sugars and the occurrence of symptoms in patients with inflammatory bowel disease.
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
0
Views per month

No access

No Thumbnail Available
Collections