Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Grzyby podziemne w diecie małych ssaków
Hypogeous fungi in the diet of small mammals
grzyby hypogeiczne, mykofagia, gryzonie
mycophagy, mycophagist, rodents
Grzyby podziemne są sztuczną, polifiletyczną grupą, w skład której wchodzą przedstawiciele gromad Ascomycota, Basidiomycota i Zygomycota. Cechą charakterystyczną tych organizmów jest tworzenie i dojrzewanie owocników wewnątrz gleby. Hypogeiczność jako cecha powstała niezależnie w wielu liniach rozwojowych grzybów. Są to w większości organizmy symbiotyczne, wchodzące w relacje mikoryzowe z roślinami, choć występują gatunki saprobiontyczne. Grzyby podziemne do rozprzestrzenienia zarodników w środowisku wymagają organizmów wektorowych, którymi najczęściej są ssaki zjadające owocniki grzybów. Jednymi z konsumentów grzybów hypogeicznych są gryzonie: myszy, nornice oraz wiewiórki. Grzyby podziemne stanowią uzupełnienie diety tych zwierząt, szczególnie w okresach braku innego pożywienia (wiosna), oraz w okresach gromadzenia zapasów zimowych (jesień). Niektóre gryzonie przystosowały się do diety złożonej w dużym stopniu z grzybów podziemnych. Tworzenie przez grzyby podziemne mikoryz, oraz ścisłe relacje z konsumującymi ich owocniki ssakami, prowadzi do powstania sieci bliskich zależności ekologicznych pomiędzy tymi taksonomicznie odległymi organizmami. W niektórych wypadkach odgrywają one dużą rolę m.in w przypadku sukcesji roślinności. Grzyby podziemne na terenie Polski są grupą słabo poznaną i wymagają szczegółowych badań mających na celu ustalenie ich zróżnicowania gatunkowego, ekologii i rozmieszczenia.
Hypogeous fungi is an artificial, polyphyletic group, consisting of representatives of Ascomycota, Basidiomycota and Zygomycota. Characteristic feature of those organisms is formation and maturation of sporocarps in the soil. This feature evolved independently in many evolutionary lineages of fungi. Hypogeous fungi are mostly symbiotic organisms, forming mycorrhizas with various plants, however, saprotrophic species are also known. To spread spores in the environment, hypogeous fungi require vectors, which often are mammals consuming their sporocarps. One of such mycophagists are rodents: mouse, voles and squirrels. Hypogeous sporocarps are usually the supplements of animal diet, especially in periods when other food sources are scarce (spring) or when the animals prepare for winter (autumn). Some rodents evolved the adaptations for the diet consisting in majority of hypogeous fungi. Close co-operation between mycorrhizal plants, hypogeous fungi and small mammals make a interesting ecological net of relations between taxonomically remote organisms. In some cases they play an important role, e.g. during primary plant succession. Hypogeous fungi are poorly known group in Poland, and research on their diversity, ecology and distribution is need.
dc.abstract.en | Hypogeous fungi is an artificial, polyphyletic group, consisting of representatives of Ascomycota, Basidiomycota and Zygomycota. Characteristic feature of those organisms is formation and maturation of sporocarps in the soil. This feature evolved independently in many evolutionary lineages of fungi. Hypogeous fungi are mostly symbiotic organisms, forming mycorrhizas with various plants, however, saprotrophic species are also known. To spread spores in the environment, hypogeous fungi require vectors, which often are mammals consuming their sporocarps. One of such mycophagists are rodents: mouse, voles and squirrels. Hypogeous sporocarps are usually the supplements of animal diet, especially in periods when other food sources are scarce (spring) or when the animals prepare for winter (autumn). Some rodents evolved the adaptations for the diet consisting in majority of hypogeous fungi. Close co-operation between mycorrhizal plants, hypogeous fungi and small mammals make a interesting ecological net of relations between taxonomically remote organisms. In some cases they play an important role, e.g. during primary plant succession. Hypogeous fungi are poorly known group in Poland, and research on their diversity, ecology and distribution is need. | pl |
dc.abstract.pl | Grzyby podziemne są sztuczną, polifiletyczną grupą, w skład której wchodzą przedstawiciele gromad Ascomycota, Basidiomycota i Zygomycota. Cechą charakterystyczną tych organizmów jest tworzenie i dojrzewanie owocników wewnątrz gleby. Hypogeiczność jako cecha powstała niezależnie w wielu liniach rozwojowych grzybów. Są to w większości organizmy symbiotyczne, wchodzące w relacje mikoryzowe z roślinami, choć występują gatunki saprobiontyczne. Grzyby podziemne do rozprzestrzenienia zarodników w środowisku wymagają organizmów wektorowych, którymi najczęściej są ssaki zjadające owocniki grzybów. Jednymi z konsumentów grzybów hypogeicznych są gryzonie: myszy, nornice oraz wiewiórki. Grzyby podziemne stanowią uzupełnienie diety tych zwierząt, szczególnie w okresach braku innego pożywienia (wiosna), oraz w okresach gromadzenia zapasów zimowych (jesień). Niektóre gryzonie przystosowały się do diety złożonej w dużym stopniu z grzybów podziemnych. Tworzenie przez grzyby podziemne mikoryz, oraz ścisłe relacje z konsumującymi ich owocniki ssakami, prowadzi do powstania sieci bliskich zależności ekologicznych pomiędzy tymi taksonomicznie odległymi organizmami. W niektórych wypadkach odgrywają one dużą rolę m.in. w przypadku sukcesji roślinności. Grzyby podziemne na terenie Polski są grupą słabo poznaną i wymagają szczegółowych badań mających na celu ustalenie ich zróżnicowania gatunkowego, ekologii i rozmieszczenia. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Mleczko, Piotr - 130686 | pl |
dc.contributor.author | Komur, Patryk | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Zubek, Szymon - 133934 | pl |
dc.contributor.reviewer | Mleczko, Piotr - 130686 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-24T18:45:37Z | |
dc.date.available | 2020-07-24T18:45:37Z | |
dc.date.submitted | 2013-07-16 | pl |
dc.fieldofstudy | - ochrona przyrody | pl |
dc.fieldofstudy | biologia i geologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-77555-128995 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/190055 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | mycophagy, mycophagist, rodents | pl |
dc.subject.pl | grzyby hypogeiczne, mykofagia, gryzonie | pl |
dc.title | Grzyby podziemne w diecie małych ssaków | pl |
dc.title.alternative | Hypogeous fungi in the diet of small mammals | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |