Redukcja masy ciała – próba optymalizacji na własnym przykładzie.

licenciate
dc.abstract.enIntroduction: Obesity is considered an epidemic of the 21st century. Mass media present many methods of body mass reduction, which are often not evidence-based.Aim: Collection of current data about obesity. Definition of adequate nutritional restrictions and appropriate physical activity that would lead to an effective reduction of body mass.Materials and metods: At first a review of studies available at PubMed and Polska Bibliografia Lekarska (Polish Medical Bibliography) was performed. The patient underwent a physical examinaton as well as blood, urine and cardiac stress tests. Body composition was estimated using bioelectrical impedance analysis. Additionally a nutritional assessment was performed. Physical activity level was estimated using the self-reported activity method. The next step consisted of a dietary modification and the introduction of physical activity. After the intervention period the tests and evaluations were performed again.Results: The issue of obesity was presented based on the assembled literature. The modification of diet and physical activity led to a body mass reduction of 6,9 kg, as well as the reduction of total and LDL cholesterol levels. The reduction of lean body mass was minimal. Blood test at the end of the study showed sideropenic anemia.Conclusions: An adequate diet and well-adjusted physical activity lead to a reduction of body fat percentage and an improvement of aerobic capacity. These changes have a positive impact on the patient’s health. Weight reduction diet and physical activity might cause deficiencies of some microelements. This issue should be taken into account while creating the patient’s dietary plan.pl
dc.abstract.plWstęp: Otyłość jest określana epidemią XXI wieku. W mediach opisywanych jest wiele metod redukcji masy ciała, które nie maja potwierdzenia w nauce. Cel: Zebranie aktualnej wiedzy na temat otyłości oraz określenie optymalnych restrykcji żywieniowych i odpowiednio dostosowanego treningu skutecznego w redukcji masy ciała. Materiał i metody: W pierwszej kolejności dokonano przeglądu badań dostępnych w przeglądarce PubMed i Polskiej Bibliografii Lekarskiej. Następnie wykonano badanie pacjenta: EKG, badania laboratoryjne, morfologię, próbę wysiłkową. Stosując metodę impedancji bioelektrycznej wykonano analizę składu ciała, dodatkowo sporządzono chronometraż i przeprowadzono ogólny wywiad żywieniowy. Kolejnym krokiem była modyfikacja diety badanego oraz wdrożenie aktywności fizycznej. Badania i pomiary powtórzono po okresie modyfikacji aktywności fizycznej i żywieniowej.Wyniki: Na podstawie zebranej literatury przedstawiono problem, jakim jest otyłość. Modyfikacja diety wraz z wdrożeniem aktywności fizycznej spowodowała zwiększenie wydolności organizmu, obniżenie masy ciała o 6,9 kg, obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Redukcja beztłuszczowej masy ciała jest znikoma. Niekorzystną zmianą okazało się wystąpienie anemii z niedoboru żelaza.Wnioski: Odpowiednie restrykcje żywieniowe i dobrze dobrana aktywność fizyczna poprawiają wydolność tlenową organizmu i powodują zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej. Takie zmiany przekładają się korzystnie na poprawę stanu zdrowia pacjenta. Dieta redukcyjna i aktywność fizyczna mogą powodować wystąpienie niedoborów niektórych składników, co powinno zostać uwzględnione tworząc jadłospis dla danego pacjenta.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorGawroński, Wojciechpl
dc.contributor.authorMielnik, Danielpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerGawroński, Wojciechpl
dc.contributor.reviewerPietrucha, Artur - 200711 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T15:53:02Z
dc.date.available2020-07-27T15:53:02Z
dc.date.submitted2018-07-04pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-123271-179867pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227660
dc.languagepolpl
dc.subject.enobesity, overweight, nutrition, physical activity, body mass reductionpl
dc.subject.plotyłość, nadwaga, żywienie, aktywność fizyczna, redukcja masy ciałapl
dc.titleRedukcja masy ciała – próba optymalizacji na własnym przykładzie.pl
dc.title.alternativeBody mass reduction- an attempt to optimalise based on my ownpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Obesity is considered an epidemic of the 21st century. Mass media present many methods of body mass reduction, which are often not evidence-based.Aim: Collection of current data about obesity. Definition of adequate nutritional restrictions and appropriate physical activity that would lead to an effective reduction of body mass.Materials and metods: At first a review of studies available at PubMed and Polska Bibliografia Lekarska (Polish Medical Bibliography) was performed. The patient underwent a physical examinaton as well as blood, urine and cardiac stress tests. Body composition was estimated using bioelectrical impedance analysis. Additionally a nutritional assessment was performed. Physical activity level was estimated using the self-reported activity method. The next step consisted of a dietary modification and the introduction of physical activity. After the intervention period the tests and evaluations were performed again.Results: The issue of obesity was presented based on the assembled literature. The modification of diet and physical activity led to a body mass reduction of 6,9 kg, as well as the reduction of total and LDL cholesterol levels. The reduction of lean body mass was minimal. Blood test at the end of the study showed sideropenic anemia.Conclusions: An adequate diet and well-adjusted physical activity lead to a reduction of body fat percentage and an improvement of aerobic capacity. These changes have a positive impact on the patient’s health. Weight reduction diet and physical activity might cause deficiencies of some microelements. This issue should be taken into account while creating the patient’s dietary plan.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Otyłość jest określana epidemią XXI wieku. W mediach opisywanych jest wiele metod redukcji masy ciała, które nie maja potwierdzenia w nauce. Cel: Zebranie aktualnej wiedzy na temat otyłości oraz określenie optymalnych restrykcji żywieniowych i odpowiednio dostosowanego treningu skutecznego w redukcji masy ciała. Materiał i metody: W pierwszej kolejności dokonano przeglądu badań dostępnych w przeglądarce PubMed i Polskiej Bibliografii Lekarskiej. Następnie wykonano badanie pacjenta: EKG, badania laboratoryjne, morfologię, próbę wysiłkową. Stosując metodę impedancji bioelektrycznej wykonano analizę składu ciała, dodatkowo sporządzono chronometraż i przeprowadzono ogólny wywiad żywieniowy. Kolejnym krokiem była modyfikacja diety badanego oraz wdrożenie aktywności fizycznej. Badania i pomiary powtórzono po okresie modyfikacji aktywności fizycznej i żywieniowej.Wyniki: Na podstawie zebranej literatury przedstawiono problem, jakim jest otyłość. Modyfikacja diety wraz z wdrożeniem aktywności fizycznej spowodowała zwiększenie wydolności organizmu, obniżenie masy ciała o 6,9 kg, obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Redukcja beztłuszczowej masy ciała jest znikoma. Niekorzystną zmianą okazało się wystąpienie anemii z niedoboru żelaza.Wnioski: Odpowiednie restrykcje żywieniowe i dobrze dobrana aktywność fizyczna poprawiają wydolność tlenową organizmu i powodują zmniejszenie poziomu tkanki tłuszczowej. Takie zmiany przekładają się korzystnie na poprawę stanu zdrowia pacjenta. Dieta redukcyjna i aktywność fizyczna mogą powodować wystąpienie niedoborów niektórych składników, co powinno zostać uwzględnione tworząc jadłospis dla danego pacjenta.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Gawroński, Wojciech
dc.contributor.authorpl
Mielnik, Daniel
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Gawroński, Wojciech
dc.contributor.reviewerpl
Pietrucha, Artur - 200711
dc.date.accessioned
2020-07-27T15:53:02Z
dc.date.available
2020-07-27T15:53:02Z
dc.date.submittedpl
2018-07-04
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-123271-179867
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/227660
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
obesity, overweight, nutrition, physical activity, body mass reduction
dc.subject.plpl
otyłość, nadwaga, żywienie, aktywność fizyczna, redukcja masy ciała
dc.titlepl
Redukcja masy ciała – próba optymalizacji na własnym przykładzie.
dc.title.alternativepl
Body mass reduction- an attempt to optimalise based on my own
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
81
Views per month
Views per city
Warsaw
24
Krakow
11
Wroclaw
10
Poznan
4
Bydgoszcz
2
Dublin
2
Katowice
2
Lublin
2
Słupsk
2
Chorzów
1

No access

No Thumbnail Available