Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej: cechy wspólne i różnicujące
Comparison of shōjin ryōri and vegan diet: common and different features
Dieta wegańska, shōjin ryōri, kuchnia buddyjska, kuchnia japońska.
Buddhist cuisine, Japanese cuisine, shōjin ryōri, vegan diet.
Tematem danej pracy jest porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej poprzez zestawienie ich cech wspólnych i różnicujących. Mimo że wielu badaczy kuchni japońskiej określa shōjin ryōri mianem japońskiej, wegetariańskiej kuchni klasztornej, na fali zainteresowania weganizmem i dietą wegańską można napotkać na nienaukowe przedstawienia shōjin ryōri jako wegańskiego nurtu w kuchni japońskiej. W wyniku analizy cech wspólnych i różnicujących dla diety wegańskiej a shōjin ryōri, przeprowadzonej głównie na podstawie dostępnej literatury naukowej, udało się opisać wiele podobieństw pomiędzy tymi dwoma zjawiskami i pokazano, że niektóre z nich mają odmienne podstawy. Stwierdzono, że kluczowa różnica pomiędzy tymi dwoma zjawiskami polega na dopuszczeniu użycia nabiału i jaj w shōjin ryōri, co jest niedopuszczalne w przypadku diety wegańskiej. Tym samym zasugerowano, że określenie całej japońskiej kuchni buddyjskiej jako wegańskiej jest nieprawidłowe i bardziej poprawne byłoby scharakteryzowanie tylko kompletnie roślinnych dań shōjin ryōri jako wegańskich.
The subject of this bachelor thesis is a comparison of shōjin ryōri and vegan diet through the juxtaposition of their common and different features. Although many researchers of the Japanese cuisine describe shōjin ryōri as vegetarian Japanese temple cuisine, the wave of interest in veganism and a vegan diet has caused some non-scientific depictions of shōjin ryōri as a vegan style present in the Japanese cuisine. As a result of the analysis of common and different features between shōjin ryōri and vegan diet, mainly based on the available scientific literature, many common characteristics were described, and it was shown that some of them have a different basis. It was discovered that the key difference between shōjin ryōri and vegan diet is that dairy and eggs usage is allowed in shōjin ryōri, which is non-acceptable in case of the vegan diet. Thereby, it was suggested that the depiction of the whole Japanese Buddhist cuisine as a vegan one is not accurate, and it would be more correct to characterize wholly plant-based dishes of the shōjin ryōri only as vegan.
dc.abstract.en | The subject of this bachelor thesis is a comparison of shōjin ryōri and vegan diet through the juxtaposition of their common and different features. Although many researchers of the Japanese cuisine describe shōjin ryōri as vegetarian Japanese temple cuisine, the wave of interest in veganism and a vegan diet has caused some non-scientific depictions of shōjin ryōri as a vegan style present in the Japanese cuisine. As a result of the analysis of common and different features between shōjin ryōri and vegan diet, mainly based on the available scientific literature, many common characteristics were described, and it was shown that some of them have a different basis. It was discovered that the key difference between shōjin ryōri and vegan diet is that dairy and eggs usage is allowed in shōjin ryōri, which is non-acceptable in case of the vegan diet. Thereby, it was suggested that the depiction of the whole Japanese Buddhist cuisine as a vegan one is not accurate, and it would be more correct to characterize wholly plant-based dishes of the shōjin ryōri only as vegan. | pl |
dc.abstract.pl | Tematem danej pracy jest porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej poprzez zestawienie ich cech wspólnych i różnicujących. Mimo że wielu badaczy kuchni japońskiej określa shōjin ryōri mianem japońskiej, wegetariańskiej kuchni klasztornej, na fali zainteresowania weganizmem i dietą wegańską można napotkać na nienaukowe przedstawienia shōjin ryōri jako wegańskiego nurtu w kuchni japońskiej. W wyniku analizy cech wspólnych i różnicujących dla diety wegańskiej a shōjin ryōri, przeprowadzonej głównie na podstawie dostępnej literatury naukowej, udało się opisać wiele podobieństw pomiędzy tymi dwoma zjawiskami i pokazano, że niektóre z nich mają odmienne podstawy. Stwierdzono, że kluczowa różnica pomiędzy tymi dwoma zjawiskami polega na dopuszczeniu użycia nabiału i jaj w shōjin ryōri, co jest niedopuszczalne w przypadku diety wegańskiej. Tym samym zasugerowano, że określenie całej japońskiej kuchni buddyjskiej jako wegańskiej jest nieprawidłowe i bardziej poprawne byłoby scharakteryzowanie tylko kompletnie roślinnych dań shōjin ryōri jako wegańskich. | pl |
dc.affiliation | Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych | pl |
dc.area | obszar nauk humanistycznych | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Zemanek, Bogdan - 132896 | pl |
dc.contributor.author | Lisitsyna, Kristina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WSMP | pl |
dc.contributor.reviewer | Zemanek, Bogdan - 132896 | pl |
dc.contributor.reviewer | Trojnar, Ewa - 173764 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-28T06:42:01Z | |
dc.date.available | 2020-07-28T06:42:01Z | |
dc.date.submitted | 2020-07-15 | pl |
dc.fieldofstudy | studia dalekowschodnie | pl |
dc.identifier.apd | diploma-141541-241960 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241212 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | Buddhist cuisine, Japanese cuisine, shōjin ryōri, vegan diet. | pl |
dc.subject.pl | Dieta wegańska, shōjin ryōri, kuchnia buddyjska, kuchnia japońska. | pl |
dc.title | Porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej: cechy wspólne i różnicujące | pl |
dc.title.alternative | Comparison of shōjin ryōri and vegan diet: common and different features | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |