Porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej: cechy wspólne i różnicujące

licenciate
dc.abstract.enThe subject of this bachelor thesis is a comparison of shōjin ryōri and vegan diet through the juxtaposition of their common and different features. Although many researchers of the Japanese cuisine describe shōjin ryōri as vegetarian Japanese temple cuisine, the wave of interest in veganism and a vegan diet has caused some non-scientific depictions of shōjin ryōri as a vegan style present in the Japanese cuisine. As a result of the analysis of common and different features between shōjin ryōri and vegan diet, mainly based on the available scientific literature, many common characteristics were described, and it was shown that some of them have a different basis. It was discovered that the key difference between shōjin ryōri and vegan diet is that dairy and eggs usage is allowed in shōjin ryōri, which is non-acceptable in case of the vegan diet. Thereby, it was suggested that the depiction of the whole Japanese Buddhist cuisine as a vegan one is not accurate, and it would be more correct to characterize wholly plant-based dishes of the shōjin ryōri only as vegan.pl
dc.abstract.plTematem danej pracy jest porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej poprzez zestawienie ich cech wspólnych i różnicujących. Mimo że wielu badaczy kuchni japońskiej określa shōjin ryōri mianem japońskiej, wegetariańskiej kuchni klasztornej, na fali zainteresowania weganizmem i dietą wegańską można napotkać na nienaukowe przedstawienia shōjin ryōri jako wegańskiego nurtu w kuchni japońskiej. W wyniku analizy cech wspólnych i różnicujących dla diety wegańskiej a shōjin ryōri, przeprowadzonej głównie na podstawie dostępnej literatury naukowej, udało się opisać wiele podobieństw pomiędzy tymi dwoma zjawiskami i pokazano, że niektóre z nich mają odmienne podstawy. Stwierdzono, że kluczowa różnica pomiędzy tymi dwoma zjawiskami polega na dopuszczeniu użycia nabiału i jaj w shōjin ryōri, co jest niedopuszczalne w przypadku diety wegańskiej. Tym samym zasugerowano, że określenie całej japońskiej kuchni buddyjskiej jako wegańskiej jest nieprawidłowe i bardziej poprawne byłoby scharakteryzowanie tylko kompletnie roślinnych dań shōjin ryōri jako wegańskich.pl
dc.affiliationWydział Studiów Międzynarodowych i Politycznychpl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorZemanek, Bogdan - 132896 pl
dc.contributor.authorLisitsyna, Kristinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WSMPpl
dc.contributor.reviewerZemanek, Bogdan - 132896 pl
dc.contributor.reviewerTrojnar, Ewa - 173764 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T06:42:01Z
dc.date.available2020-07-28T06:42:01Z
dc.date.submitted2020-07-15pl
dc.fieldofstudystudia dalekowschodniepl
dc.identifier.apddiploma-141541-241960pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241212
dc.languagepolpl
dc.subject.enBuddhist cuisine, Japanese cuisine, shōjin ryōri, vegan diet.pl
dc.subject.plDieta wegańska, shōjin ryōri, kuchnia buddyjska, kuchnia japońska.pl
dc.titlePorównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej: cechy wspólne i różnicującepl
dc.title.alternativeComparison of shōjin ryōri and vegan diet: common and different featurespl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The subject of this bachelor thesis is a comparison of shōjin ryōri and vegan diet through the juxtaposition of their common and different features. Although many researchers of the Japanese cuisine describe shōjin ryōri as vegetarian Japanese temple cuisine, the wave of interest in veganism and a vegan diet has caused some non-scientific depictions of shōjin ryōri as a vegan style present in the Japanese cuisine. As a result of the analysis of common and different features between shōjin ryōri and vegan diet, mainly based on the available scientific literature, many common characteristics were described, and it was shown that some of them have a different basis. It was discovered that the key difference between shōjin ryōri and vegan diet is that dairy and eggs usage is allowed in shōjin ryōri, which is non-acceptable in case of the vegan diet. Thereby, it was suggested that the depiction of the whole Japanese Buddhist cuisine as a vegan one is not accurate, and it would be more correct to characterize wholly plant-based dishes of the shōjin ryōri only as vegan.
dc.abstract.plpl
Tematem danej pracy jest porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej poprzez zestawienie ich cech wspólnych i różnicujących. Mimo że wielu badaczy kuchni japońskiej określa shōjin ryōri mianem japońskiej, wegetariańskiej kuchni klasztornej, na fali zainteresowania weganizmem i dietą wegańską można napotkać na nienaukowe przedstawienia shōjin ryōri jako wegańskiego nurtu w kuchni japońskiej. W wyniku analizy cech wspólnych i różnicujących dla diety wegańskiej a shōjin ryōri, przeprowadzonej głównie na podstawie dostępnej literatury naukowej, udało się opisać wiele podobieństw pomiędzy tymi dwoma zjawiskami i pokazano, że niektóre z nich mają odmienne podstawy. Stwierdzono, że kluczowa różnica pomiędzy tymi dwoma zjawiskami polega na dopuszczeniu użycia nabiału i jaj w shōjin ryōri, co jest niedopuszczalne w przypadku diety wegańskiej. Tym samym zasugerowano, że określenie całej japońskiej kuchni buddyjskiej jako wegańskiej jest nieprawidłowe i bardziej poprawne byłoby scharakteryzowanie tylko kompletnie roślinnych dań shōjin ryōri jako wegańskich.
dc.affiliationpl
Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Zemanek, Bogdan - 132896
dc.contributor.authorpl
Lisitsyna, Kristina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WSMP
dc.contributor.reviewerpl
Zemanek, Bogdan - 132896
dc.contributor.reviewerpl
Trojnar, Ewa - 173764
dc.date.accessioned
2020-07-28T06:42:01Z
dc.date.available
2020-07-28T06:42:01Z
dc.date.submittedpl
2020-07-15
dc.fieldofstudypl
studia dalekowschodnie
dc.identifier.apdpl
diploma-141541-241960
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241212
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Buddhist cuisine, Japanese cuisine, shōjin ryōri, vegan diet.
dc.subject.plpl
Dieta wegańska, shōjin ryōri, kuchnia buddyjska, kuchnia japońska.
dc.titlepl
Porównanie shōjin ryōri a diety wegańskiej: cechy wspólne i różnicujące
dc.title.alternativepl
Comparison of shōjin ryōri and vegan diet: common and different features
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
22
Views per month
Views per city
Chandler
2
Dublin
2
Krakow
2
Raszyn
2
Warsaw
2
Wroclaw
2
Des Moines
1
Gdansk
1
Gorzów Wielkopolski
1
Poznan
1

No access

No Thumbnail Available