Żywność probiotyczna

licenciate
dc.abstract.enProbiotic food is defined as food products that contain viable probiotic microorganisms in a proper amount and are able to positively impact consumer's health. In this work, probiotic dairy (yoghurt, ice-cream, cheese) and non-dairy products (fruit, vegetables, cereals, soy products) were presented. It described microbes (lactic acid bacteria, bifidobacteria) which exert a positive effect on human's body and factors (eg. temperature, pH) determining their survival in a particular type of food. In addtion, it presented the health benefits resulting from consumption of probiotic products and from activities of organisms contained in them. Particular attention should be paid especially to anticarcinogenic properties of probiotic strains. Probiotic food has a very high potential. It is necessary to popularize these products and to do further researches which analyze properties of microorganisms which may have a positive impact on health.pl
dc.abstract.plŻywność probiotyczna są to produkty spożywcze, które zawierają żywe mikroorganizmy probiotyczne w odpowiedniej ilości i mogą wywołać dodatni wpływ na zdrowie konsumenta. W niniejszej pracy przedstawiono produkty probiotyczne nabiałowe (jogurty, lody, sery) i nienabiałowe (owocowe, warzywne, zbożowe, sojowe). Opisano również drobnoustroje (bakterie kwasu mlekowego, bifidobakterie) wywierające pozytywny efekt na organizm człowieka oraz czynniki warunkujące ich przeżywalność w danym typie pokarmu (np. temperatura, pH). Ponadto zaprezentowano korzyści zdrowotne będące rezultatem spożywania produktów o charakterze probiotycznym i aktywności zawartych w nich organizmów. Na szczególną uwagę powinny zasługiwać zwłaszcza właściwości przeciwnowotworowe szczepów probiotycznych. Żywność probiotyczna ma bardzo duży potencjał. Konieczna jest popularyzacja produktów spożywczych o takim charakterze oraz dalsze przeprowadzanie doświadczeń, których przedmiotem jest analizowanie właściwości mikroorganizmów mogących mieć pozytywny wpływ na zdrowie.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorTurnau, Katarzyna - 132450 pl
dc.contributor.authorZięba, Magdalenapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerTurnau, Katarzyna - 132450 pl
dc.contributor.reviewerWażny, Rafałpl
dc.date.accessioned2020-07-25T06:55:00Z
dc.date.available2020-07-25T06:55:00Z
dc.date.submitted2015-07-10pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-93582-160769pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/201329
dc.languagepolpl
dc.subject.enprobiotic organisms, dairy products, non-dairy products, Lactobacillus, Bifidobacteriumpl
dc.subject.plorganizmy probiotyczne, produkty nabiałowe, produkty nienabiałowe, Lactobacillus, Bifidobacteriumpl
dc.titleŻywność probiotycznapl
dc.title.alternativeProbiotic foodpl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Probiotic food is defined as food products that contain viable probiotic microorganisms in a proper amount and are able to positively impact consumer's health. In this work, probiotic dairy (yoghurt, ice-cream, cheese) and non-dairy products (fruit, vegetables, cereals, soy products) were presented. It described microbes (lactic acid bacteria, bifidobacteria) which exert a positive effect on human's body and factors (eg. temperature, pH) determining their survival in a particular type of food. In addtion, it presented the health benefits resulting from consumption of probiotic products and from activities of organisms contained in them. Particular attention should be paid especially to anticarcinogenic properties of probiotic strains. Probiotic food has a very high potential. It is necessary to popularize these products and to do further researches which analyze properties of microorganisms which may have a positive impact on health.
dc.abstract.plpl
Żywność probiotyczna są to produkty spożywcze, które zawierają żywe mikroorganizmy probiotyczne w odpowiedniej ilości i mogą wywołać dodatni wpływ na zdrowie konsumenta. W niniejszej pracy przedstawiono produkty probiotyczne nabiałowe (jogurty, lody, sery) i nienabiałowe (owocowe, warzywne, zbożowe, sojowe). Opisano również drobnoustroje (bakterie kwasu mlekowego, bifidobakterie) wywierające pozytywny efekt na organizm człowieka oraz czynniki warunkujące ich przeżywalność w danym typie pokarmu (np. temperatura, pH). Ponadto zaprezentowano korzyści zdrowotne będące rezultatem spożywania produktów o charakterze probiotycznym i aktywności zawartych w nich organizmów. Na szczególną uwagę powinny zasługiwać zwłaszcza właściwości przeciwnowotworowe szczepów probiotycznych. Żywność probiotyczna ma bardzo duży potencjał. Konieczna jest popularyzacja produktów spożywczych o takim charakterze oraz dalsze przeprowadzanie doświadczeń, których przedmiotem jest analizowanie właściwości mikroorganizmów mogących mieć pozytywny wpływ na zdrowie.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Turnau, Katarzyna - 132450
dc.contributor.authorpl
Zięba, Magdalena
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Turnau, Katarzyna - 132450
dc.contributor.reviewerpl
Ważny, Rafał
dc.date.accessioned
2020-07-25T06:55:00Z
dc.date.available
2020-07-25T06:55:00Z
dc.date.submittedpl
2015-07-10
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-93582-160769
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/201329
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
probiotic organisms, dairy products, non-dairy products, Lactobacillus, Bifidobacterium
dc.subject.plpl
organizmy probiotyczne, produkty nabiałowe, produkty nienabiałowe, Lactobacillus, Bifidobacterium
dc.titlepl
Żywność probiotyczna
dc.title.alternativepl
Probiotic food
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
83
Views per month
Views per city
Warsaw
11
Poznan
9
Wroclaw
9
Gdansk
4
Krakow
4
Iganie Nowe
3
Nowy Sącz
3
Rzeszów
3
Dublin
2
Gliwice
2

No access

No Thumbnail Available