Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Żywność probiotyczna
Probiotic food
organizmy probiotyczne, produkty nabiałowe, produkty nienabiałowe, Lactobacillus, Bifidobacterium
probiotic organisms, dairy products, non-dairy products, Lactobacillus, Bifidobacterium
Żywność probiotyczna są to produkty spożywcze, które zawierają żywe mikroorganizmy probiotyczne w odpowiedniej ilości i mogą wywołać dodatni wpływ na zdrowie konsumenta. W niniejszej pracy przedstawiono produkty probiotyczne nabiałowe (jogurty, lody, sery) i nienabiałowe (owocowe, warzywne, zbożowe, sojowe). Opisano również drobnoustroje (bakterie kwasu mlekowego, bifidobakterie) wywierające pozytywny efekt na organizm człowieka oraz czynniki warunkujące ich przeżywalność w danym typie pokarmu (np. temperatura, pH). Ponadto zaprezentowano korzyści zdrowotne będące rezultatem spożywania produktów o charakterze probiotycznym i aktywności zawartych w nich organizmów. Na szczególną uwagę powinny zasługiwać zwłaszcza właściwości przeciwnowotworowe szczepów probiotycznych. Żywność probiotyczna ma bardzo duży potencjał. Konieczna jest popularyzacja produktów spożywczych o takim charakterze oraz dalsze przeprowadzanie doświadczeń, których przedmiotem jest analizowanie właściwości mikroorganizmów mogących mieć pozytywny wpływ na zdrowie.
Probiotic food is defined as food products that contain viable probiotic microorganisms in a proper amount and are able to positively impact consumer's health. In this work, probiotic dairy (yoghurt, ice-cream, cheese) and non-dairy products (fruit, vegetables, cereals, soy products) were presented. It described microbes (lactic acid bacteria, bifidobacteria) which exert a positive effect on human's body and factors (eg. temperature, pH) determining their survival in a particular type of food. In addtion, it presented the health benefits resulting from consumption of probiotic products and from activities of organisms contained in them. Particular attention should be paid especially to anticarcinogenic properties of probiotic strains. Probiotic food has a very high potential. It is necessary to popularize these products and to do further researches which analyze properties of microorganisms which may have a positive impact on health.
dc.abstract.en | Probiotic food is defined as food products that contain viable probiotic microorganisms in a proper amount and are able to positively impact consumer's health. In this work, probiotic dairy (yoghurt, ice-cream, cheese) and non-dairy products (fruit, vegetables, cereals, soy products) were presented. It described microbes (lactic acid bacteria, bifidobacteria) which exert a positive effect on human's body and factors (eg. temperature, pH) determining their survival in a particular type of food. In addtion, it presented the health benefits resulting from consumption of probiotic products and from activities of organisms contained in them. Particular attention should be paid especially to anticarcinogenic properties of probiotic strains. Probiotic food has a very high potential. It is necessary to popularize these products and to do further researches which analyze properties of microorganisms which may have a positive impact on health. | pl |
dc.abstract.pl | Żywność probiotyczna są to produkty spożywcze, które zawierają żywe mikroorganizmy probiotyczne w odpowiedniej ilości i mogą wywołać dodatni wpływ na zdrowie konsumenta. W niniejszej pracy przedstawiono produkty probiotyczne nabiałowe (jogurty, lody, sery) i nienabiałowe (owocowe, warzywne, zbożowe, sojowe). Opisano również drobnoustroje (bakterie kwasu mlekowego, bifidobakterie) wywierające pozytywny efekt na organizm człowieka oraz czynniki warunkujące ich przeżywalność w danym typie pokarmu (np. temperatura, pH). Ponadto zaprezentowano korzyści zdrowotne będące rezultatem spożywania produktów o charakterze probiotycznym i aktywności zawartych w nich organizmów. Na szczególną uwagę powinny zasługiwać zwłaszcza właściwości przeciwnowotworowe szczepów probiotycznych. Żywność probiotyczna ma bardzo duży potencjał. Konieczna jest popularyzacja produktów spożywczych o takim charakterze oraz dalsze przeprowadzanie doświadczeń, których przedmiotem jest analizowanie właściwości mikroorganizmów mogących mieć pozytywny wpływ na zdrowie. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Turnau, Katarzyna - 132450 | pl |
dc.contributor.author | Zięba, Magdalena | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Turnau, Katarzyna - 132450 | pl |
dc.contributor.reviewer | Ważny, Rafał | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-25T06:55:00Z | |
dc.date.available | 2020-07-25T06:55:00Z | |
dc.date.submitted | 2015-07-10 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-93582-160769 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/201329 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | probiotic organisms, dairy products, non-dairy products, Lactobacillus, Bifidobacterium | pl |
dc.subject.pl | organizmy probiotyczne, produkty nabiałowe, produkty nienabiałowe, Lactobacillus, Bifidobacterium | pl |
dc.title | Żywność probiotyczna | pl |
dc.title.alternative | Probiotic food | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |