Postępowanie dietetyczne w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka.

licenciate
dc.abstract.enThe therapeutic process in the case of gastrointestinal diseases has always been closely correlated, not only with the institution of an appropriate form of pharmacological treatment, but also with the implementation of changes in the patient's lifestyle, including appropriate nutrition. One of the most common diseases of the upper gastrointestinal tract is chronic gastritis. This disease can have a different course, some patients are asymptomatic, others have dyspeptic symptoms, such as postprandial epigastric pain, early satiety, feeling of fullness or nausea. If such symptoms are present, it is worth considering using an easily digestible diet in the patient, which may reduce the symptoms, including by reducing gastric secretion and also causing less mechanical irritation of the mucosa by food. Moreover, it has been proven that using in patient’s diet several products can alleviate inflammation of the gastric mucosa as well as support the process of Helicobacter pylori eradication, which is mostly responsible for the occurrence of chronic inflammatory changes in the stomach. Introducing into the patient’s diet products containing individual amino acids, antioxidants, minerals, vitamins, probiotics or selected spices may result in improving of the patient’s quality of life. The aim of this study was to present chronic gastritis, including therapeutic procedures with pharmacological treatment and appropriate dietary recommendations. Based on the literature data, it was intended to indicate how food products can affect the patient’s health and well-being. Preparation of an example menu and so-called anti-menu for patients diagnosed with stomach diseases allowed for detailed familiarization with nutrition therapy not only from the theoretical but also practical point of view. In the preparation of this bachelor work, scientific articles and books concerning diseases of the upper gastrointestinal tract and nutritional issues were used, which were published in the years 2001-2020. Research methods were based on searching online databases such as PubMed and Google Scholar, and keywords such as gastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutriton as well as gastritis, gastric disease nutrition and easily digestible diet were used.pl
dc.abstract.plW chorobach układu pokarmowego postępowanie terapeutyczne od zawsze ściśle korelowało nie tylko z przyjęciem odpowiednich form leczenia farmakologicznego, ale także z wdrożeniem zmian w stylu życia pacjenta, w tym dotyczących odpowiedniego żywienia. Jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego jest przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. Ta choroba może mieć zróżnicowany przebieg, u jednych przyjmuje postać bezobjawową, u innych występują objawy dyspeptyczne, jak poposiłkowe pobolewania w nadbrzuszu, uczucie wczesnej sytości, pełności, nudności. Jeżeli takie symptomy są obecne, warto rozważyć zastosowanie u chorego diety łatwostrawnej, która może zmniejszyć objawy, m.in. przez ograniczenie wydzielania treści żołądkowej, a także spowodować mniejsze mechaniczne podrażnienie błony śluzowej przez pokarm. Co więcej, stosowanie w diecie pacjenta poszczególnych produktów spożywczych może skutkować złagodzeniem stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, a także wspomóc proces eradykacji bakterii Helicobacter pylori, która w największym stopniu odpowiada za wystąpienie przewlekłych zmian zapalnych w żołądku. Wdrożenie do diety pacjenta produktów zawierających poszczególne aminokwasy, antyoksydanty, składniki mineralne, witaminy, probiotyki czy niektóre przyprawy może prowadzić do poprawy jakości życia chorego. Celem niniejszej pracy było przedstawienie przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, z uwzględnieniem postępowania terapeutycznego, na który składają się leczenie farmakologiczne i odpowiednie zalecenia dietetyczne. W oparciu o dane z piśmiennictwa, zamierzono wskazać, jak produkty spożywcze mogą wpływać na stan zdrowia pacjenta i jego samopoczucie. Opracowanie przykładowego jadłospisu oraz tzw. anty-jadłospisu dla chorych z rozpoznaną chorobą żołądka pozwoliło na szczegółowe zapoznanie się z terapią żywieniową nie tylko od strony teoretycznej, ale też praktycznej. W przygotowaniu pracy wykorzystano artykuły naukowe i książki dotyczące chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego i problematyki żywieniowej, które były opublikowane w latach 2001-2020. Metody badawcze opierały się na przeszukiwaniu internetowych baz danych, takich jak PubMed oraz Google Scholar, a posłużono się następującymi słowami kluczowymi: gastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutrition, a także: zapalenie żołądka, żywienie w chorobach żołądka, dieta łatwostrawna.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorMach, Tomasz - 130768 pl
dc.contributor.authorOrczyk, Olgapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerMach, Tomasz - 130768 pl
dc.contributor.reviewerCibor, Dorota - 129029 pl
dc.date.accessioned2020-07-28T06:30:32Z
dc.date.available2020-07-28T06:30:32Z
dc.date.submitted2020-07-03pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-141237-245631pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241033
dc.languagepolpl
dc.subject.engastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutrition, gastritis, gastric disease nutrition, easily digestible dietpl
dc.subject.plgastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutrition, zapalenie żoładka, żywienie w chorobach żołądka, dieta łatwostrawnapl
dc.titlePostępowanie dietetyczne w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka.pl
dc.title.alternativeDietary therapy in chronic gastritis.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The therapeutic process in the case of gastrointestinal diseases has always been closely correlated, not only with the institution of an appropriate form of pharmacological treatment, but also with the implementation of changes in the patient's lifestyle, including appropriate nutrition. One of the most common diseases of the upper gastrointestinal tract is chronic gastritis. This disease can have a different course, some patients are asymptomatic, others have dyspeptic symptoms, such as postprandial epigastric pain, early satiety, feeling of fullness or nausea. If such symptoms are present, it is worth considering using an easily digestible diet in the patient, which may reduce the symptoms, including by reducing gastric secretion and also causing less mechanical irritation of the mucosa by food. Moreover, it has been proven that using in patient’s diet several products can alleviate inflammation of the gastric mucosa as well as support the process of Helicobacter pylori eradication, which is mostly responsible for the occurrence of chronic inflammatory changes in the stomach. Introducing into the patient’s diet products containing individual amino acids, antioxidants, minerals, vitamins, probiotics or selected spices may result in improving of the patient’s quality of life. The aim of this study was to present chronic gastritis, including therapeutic procedures with pharmacological treatment and appropriate dietary recommendations. Based on the literature data, it was intended to indicate how food products can affect the patient’s health and well-being. Preparation of an example menu and so-called anti-menu for patients diagnosed with stomach diseases allowed for detailed familiarization with nutrition therapy not only from the theoretical but also practical point of view. In the preparation of this bachelor work, scientific articles and books concerning diseases of the upper gastrointestinal tract and nutritional issues were used, which were published in the years 2001-2020. Research methods were based on searching online databases such as PubMed and Google Scholar, and keywords such as gastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutriton as well as gastritis, gastric disease nutrition and easily digestible diet were used.
dc.abstract.plpl
W chorobach układu pokarmowego postępowanie terapeutyczne od zawsze ściśle korelowało nie tylko z przyjęciem odpowiednich form leczenia farmakologicznego, ale także z wdrożeniem zmian w stylu życia pacjenta, w tym dotyczących odpowiedniego żywienia. Jedną z najczęstszych chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego jest przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. Ta choroba może mieć zróżnicowany przebieg, u jednych przyjmuje postać bezobjawową, u innych występują objawy dyspeptyczne, jak poposiłkowe pobolewania w nadbrzuszu, uczucie wczesnej sytości, pełności, nudności. Jeżeli takie symptomy są obecne, warto rozważyć zastosowanie u chorego diety łatwostrawnej, która może zmniejszyć objawy, m.in. przez ograniczenie wydzielania treści żołądkowej, a także spowodować mniejsze mechaniczne podrażnienie błony śluzowej przez pokarm. Co więcej, stosowanie w diecie pacjenta poszczególnych produktów spożywczych może skutkować złagodzeniem stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, a także wspomóc proces eradykacji bakterii Helicobacter pylori, która w największym stopniu odpowiada za wystąpienie przewlekłych zmian zapalnych w żołądku. Wdrożenie do diety pacjenta produktów zawierających poszczególne aminokwasy, antyoksydanty, składniki mineralne, witaminy, probiotyki czy niektóre przyprawy może prowadzić do poprawy jakości życia chorego. Celem niniejszej pracy było przedstawienie przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka, z uwzględnieniem postępowania terapeutycznego, na który składają się leczenie farmakologiczne i odpowiednie zalecenia dietetyczne. W oparciu o dane z piśmiennictwa, zamierzono wskazać, jak produkty spożywcze mogą wpływać na stan zdrowia pacjenta i jego samopoczucie. Opracowanie przykładowego jadłospisu oraz tzw. anty-jadłospisu dla chorych z rozpoznaną chorobą żołądka pozwoliło na szczegółowe zapoznanie się z terapią żywieniową nie tylko od strony teoretycznej, ale też praktycznej. W przygotowaniu pracy wykorzystano artykuły naukowe i książki dotyczące chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego i problematyki żywieniowej, które były opublikowane w latach 2001-2020. Metody badawcze opierały się na przeszukiwaniu internetowych baz danych, takich jak PubMed oraz Google Scholar, a posłużono się następującymi słowami kluczowymi: gastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutrition, a także: zapalenie żołądka, żywienie w chorobach żołądka, dieta łatwostrawna.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Mach, Tomasz - 130768
dc.contributor.authorpl
Orczyk, Olga
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Mach, Tomasz - 130768
dc.contributor.reviewerpl
Cibor, Dorota - 129029
dc.date.accessioned
2020-07-28T06:30:32Z
dc.date.available
2020-07-28T06:30:32Z
dc.date.submittedpl
2020-07-03
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-141237-245631
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/241033
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
gastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutrition, gastritis, gastric disease nutrition, easily digestible diet
dc.subject.plpl
gastritis, chronic gastritis, Helicobacter pylori, nutrition, zapalenie żoładka, żywienie w chorobach żołądka, dieta łatwostrawna
dc.titlepl
Postępowanie dietetyczne w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka.
dc.title.alternativepl
Dietary therapy in chronic gastritis.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available