Motyw kanibalizmu w Krainie Wódki Mo Yana

master
dc.abstract.enIn this master’s thesis author analysesthe motif of cannibalism in the novel The Republic of Wine by Mo Yan and tries to prove, that it was not included in the book only as an element intended to shock the audience. Anthropophagy is a motif that appears frequently in Chinese literature and history, so the following work will focus on this area. This is necessary in order to fully understand its significance in The Republic of Wine. The first chapter presents the main elements of Mo Yan’s biography, discussing events in his life that had a significant impact on the formation of his later writing style. The socio-cultural background in which he grew up is also outlined, which makes it possible to see and better understand the context of his work, which is extremely important for a more complete interpretation of The Republic of Wine. The second chapter of the work explores history of cannibalism and provides a detailed overview of its various forms. Included are cases known from modern history, such as the plane crash in the Andes, where survivors were forced to eat the meat of their dead fellow passengers in order to survive. It was also explained what ritual cannibalism consists of in a metaphorical sense using the Catholic faith as an example, and in a literal sense based on Aztec tradition. This was followed by a discussion of endocannibalism, its causes and goals. Another type of cannibalism is medicinal cannibalism, known both in Europe and China, where it was the highest form of filial devotion, the most important Confucian virtue. The following section characterizes the phenomenon of cannibalism resulting from extreme emotions - both negative, such as hatred, and positive. Using the example of one of America's most notorious serial killers, Jeffrey Dahmer, a special case of anthropophagy - anthropophagy resulting from love - was discussed. Author also mentions magical cannibalism, i.e. cannibalism by means of which the eater was supposed to take on the characteristics of the person being eaten, such as his intelligence or strength. A separate subsection takes a more detailed look at medical-philial cannibalism in China. It explains what subcategories it was divided into, discusses all the conditions that had to be met for it to be effective, and cites legends in which it was an important part of the narrative. A large part of the subsection discusses the validity of glorifying this variety of anthropophagy. The next subsection is devoted to a more detailed description of the mechanisms occurring in the human body during starvation, which in turn allows us to understand cannibalism as a consequence of extreme hunger. This phenomenon is illustrated with events from the China Great Famine, which was mostly a consequence of government action. The next section of the chapter discusses cases of cannibalism occurring during the Cultural Revolution. Documented cases are cited, and the author also tries to find the reason why anthropophagy at that time was so widespread despite shortage of food did not occure at that time. The third and final chapter of the work is devoted to the analysis of the motif of cannibalism in The Republic of Wine. The introduction discusses the structure of the work and introduces its characters. Then the passages of the novel in which the author decided to use the motif of cannibalism are cited. The next section proceeds to attempt to analyze the meaning of the theme of anthropophagy. It formulates several theories aimed at explaining what the author wanted to convey by using this motif.pl
dc.abstract.plNiniejsza praca magisterska poświęcona jest analizie motywu kanibalizmu w Krainie wódki autorstwa Mo Yana oraz udowodnienie, że nie znalazł się w powieści jedynie jako element mający na celu zszokowanie odbiorcy. Antropofagia stanowi motyw często pojawiający się w literaturze i w historii Chin, dlatego w poniższej pracy główny nacisk położony będzie na tym obszarze. Jest to niezbędne, by móc w pełni zrozumieć jego znaczenie w Krainie wódki. W pierwszym rozdziale przedstawiono najważniejsze elementy biografii autora, omówiono wydarzenia z jego życia, które miały znaczący wpływ na kształtowanie jego późniejszego stylu pisarskiego. Zarysowano społeczno-kulturowe tło, w którym dorastał, co pozwala dostrzec i lepiej zrozumieć kontekst jego twórczości, niezwykle ważny dla pełniejszej interpretacji Krainy wódki. Drugi rozdział pracy poświęcony jest historii kanibalizmu oraz przedstawia szczegółowy przegląd różnych jego form. Uwzględnione zostały przypadki znane z współczesnej historii, jak na przykład katastrofa lotnicza w Andach, gdzie rozbitkowie, aby przeżyć zmuszeni byli do spożywania mięsa zmarłych współpasażerów. Wyjaśniono również na czym polega kanibalizm rytualny w rozumieniu metaforycznym na przykładzie wiary katolickiej oraz dosłownym na podstawie tradycji Azteków. Następnie omówiony został endokanibalizm, jego przyczyny i cele. Kolejnym rodzajem kanibalizmu jest kanibalizm leczniczy, znany zarówno na terenie Europy jak i Chin, w których stanowił najwyższą formę oddania synowskiego, czyli najważniejszej cnoty konfucjańskiej. W dalszej części rozdziału scharakteryzowano zjawisko kanibalizmu wynikającego ze skrajnych emocji - zarówno negatywnych, czyli na przykład nienawiści, jak i pozytywnych. Na przykładzie jednego z najbardziej znanych amerykańskich seryjnych morderców, Jeffrey Dahmera omówiono szczególny przypadek antropofagii, czyli antropofagię wynikającą z miłości. Następnie wspomniano również o kanibalizmie magicznym, czyli takim, za pomocą którego jedzący miał przejąć cechy osoby jedzonej, jak na przykład jej inteligencję czy siłę. W niektórych kręgach kulturowych wierzono bowiem, że spożycie organu kojarzącego się z danym atrybutem będzie jednoznaczne z przejęciem go przez osobę jedzącą. W osobnym podrozdziale szczegółowiej przybliżono kanibalizm medyczno-filialny w Chinach. Wyjaśniono na jakie podkategorie się dzielił, omówiono warunki jakie trzeba było spełnić, żeby był skuteczny i przytoczono legendy, w których stanowił ważną część narracji. Dużą część podrozdziału stanowi również dyskusja na temat słuszności gloryfikacji tej odmiany antropofagii. Następny podrozdział poświęcony został dokładniejszemu opisowi mechanizmów zachodzących w ludzkim organizmie podczas głodówki, co z kolei pozwala zrozumieć kanibalizm jako następstwo skrajnego głodu. Zjawisko to zostało zilustrowane zdarzeniami z czasów wielkiego głodu, który w największej mierze był konsekwencją działań rządu. W kolejnej części rozdziału omówione zostały przypadki kanibalizmu mające miejsce podczas rewolucji kulturalnej. Przytoczone zostały udokumentowane przypadki, autorka starała się również znaleźć przyczynę, dla której antropofagia w tamtym czasie była tak rozpowszechniona mimo dostatku pożywienia. Trzeci i zarazem ostatni rozdział pracy poświęcony jest analizie motywu kanibalizmu w Krainie wódki. W ramach wstępu omówiono strukturę dzieła i przedstawiono jego bohaterów. Następnie przytoczone zostały fragmenty powieści, w których autor zdecydował się na użycie motywu kanibalizmu, z podziałem na poszczególne postaci. W następnym podrozdziale przystąpiono do prób analizy znaczenia wątku antropofagii. Sformułowano w nim kilka teorii mających na celu wyjaśnienie, co autor chciał przekazać używając tego motywu.pl
dc.affiliationUniwersytet Jagielloński w Krakowiepl
dc.areaobszar nauk humanistycznychpl
dc.contributor.advisorSarek, Katarzyna - USOS204096 pl
dc.contributor.authorKrólik, Julia - USOS322695 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/UJKpl
dc.contributor.reviewerSarek, Katarzyna - USOS204096 pl
dc.contributor.reviewerGrzybek, Joanna - USOS223899 pl
dc.date.accessioned2024-11-13T23:35:04Z
dc.date.available2024-11-13T23:35:04Z
dc.date.createdat2024-11-13T23:35:04Zen
dc.date.submitted2024-11-07pl
dc.fieldofstudyfilologia orientalna - sinologiapl
dc.identifier.apddiploma-178827-322695pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/463172
dc.languagepolpl
dc.subject.enThe Republic of Wine, cannibalism, anthropophagy, filial cannibalism, medicinal cannibalism, Chinese literature, Mo Yan, magic realismpl
dc.subject.plKraina Wódki, kanibalizm, antropofagia, endokanibalizm, kanibalizm filialny, kanibalizm leczniczy, literatura chińska, Mo Yan, realizm magicznypl
dc.titleMotyw kanibalizmu w Krainie Wódki Mo Yanapl
dc.title.alternativeThe Motif of Cannibalism in The Republic of Wine by Mo Yanpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
In this master’s thesis author analysesthe motif of cannibalism in the novel The Republic of Wine by Mo Yan and tries to prove, that it was not included in the book only as an element intended to shock the audience. Anthropophagy is a motif that appears frequently in Chinese literature and history, so the following work will focus on this area. This is necessary in order to fully understand its significance in The Republic of Wine. The first chapter presents the main elements of Mo Yan’s biography, discussing events in his life that had a significant impact on the formation of his later writing style. The socio-cultural background in which he grew up is also outlined, which makes it possible to see and better understand the context of his work, which is extremely important for a more complete interpretation of The Republic of Wine. The second chapter of the work explores history of cannibalism and provides a detailed overview of its various forms. Included are cases known from modern history, such as the plane crash in the Andes, where survivors were forced to eat the meat of their dead fellow passengers in order to survive. It was also explained what ritual cannibalism consists of in a metaphorical sense using the Catholic faith as an example, and in a literal sense based on Aztec tradition. This was followed by a discussion of endocannibalism, its causes and goals. Another type of cannibalism is medicinal cannibalism, known both in Europe and China, where it was the highest form of filial devotion, the most important Confucian virtue. The following section characterizes the phenomenon of cannibalism resulting from extreme emotions - both negative, such as hatred, and positive. Using the example of one of America's most notorious serial killers, Jeffrey Dahmer, a special case of anthropophagy - anthropophagy resulting from love - was discussed. Author also mentions magical cannibalism, i.e. cannibalism by means of which the eater was supposed to take on the characteristics of the person being eaten, such as his intelligence or strength. A separate subsection takes a more detailed look at medical-philial cannibalism in China. It explains what subcategories it was divided into, discusses all the conditions that had to be met for it to be effective, and cites legends in which it was an important part of the narrative. A large part of the subsection discusses the validity of glorifying this variety of anthropophagy. The next subsection is devoted to a more detailed description of the mechanisms occurring in the human body during starvation, which in turn allows us to understand cannibalism as a consequence of extreme hunger. This phenomenon is illustrated with events from the China Great Famine, which was mostly a consequence of government action. The next section of the chapter discusses cases of cannibalism occurring during the Cultural Revolution. Documented cases are cited, and the author also tries to find the reason why anthropophagy at that time was so widespread despite shortage of food did not occure at that time. The third and final chapter of the work is devoted to the analysis of the motif of cannibalism in The Republic of Wine. The introduction discusses the structure of the work and introduces its characters. Then the passages of the novel in which the author decided to use the motif of cannibalism are cited. The next section proceeds to attempt to analyze the meaning of the theme of anthropophagy. It formulates several theories aimed at explaining what the author wanted to convey by using this motif.
dc.abstract.plpl
Niniejsza praca magisterska poświęcona jest analizie motywu kanibalizmu w Krainie wódki autorstwa Mo Yana oraz udowodnienie, że nie znalazł się w powieści jedynie jako element mający na celu zszokowanie odbiorcy. Antropofagia stanowi motyw często pojawiający się w literaturze i w historii Chin, dlatego w poniższej pracy główny nacisk położony będzie na tym obszarze. Jest to niezbędne, by móc w pełni zrozumieć jego znaczenie w Krainie wódki. W pierwszym rozdziale przedstawiono najważniejsze elementy biografii autora, omówiono wydarzenia z jego życia, które miały znaczący wpływ na kształtowanie jego późniejszego stylu pisarskiego. Zarysowano społeczno-kulturowe tło, w którym dorastał, co pozwala dostrzec i lepiej zrozumieć kontekst jego twórczości, niezwykle ważny dla pełniejszej interpretacji Krainy wódki. Drugi rozdział pracy poświęcony jest historii kanibalizmu oraz przedstawia szczegółowy przegląd różnych jego form. Uwzględnione zostały przypadki znane z współczesnej historii, jak na przykład katastrofa lotnicza w Andach, gdzie rozbitkowie, aby przeżyć zmuszeni byli do spożywania mięsa zmarłych współpasażerów. Wyjaśniono również na czym polega kanibalizm rytualny w rozumieniu metaforycznym na przykładzie wiary katolickiej oraz dosłownym na podstawie tradycji Azteków. Następnie omówiony został endokanibalizm, jego przyczyny i cele. Kolejnym rodzajem kanibalizmu jest kanibalizm leczniczy, znany zarówno na terenie Europy jak i Chin, w których stanowił najwyższą formę oddania synowskiego, czyli najważniejszej cnoty konfucjańskiej. W dalszej części rozdziału scharakteryzowano zjawisko kanibalizmu wynikającego ze skrajnych emocji - zarówno negatywnych, czyli na przykład nienawiści, jak i pozytywnych. Na przykładzie jednego z najbardziej znanych amerykańskich seryjnych morderców, Jeffrey Dahmera omówiono szczególny przypadek antropofagii, czyli antropofagię wynikającą z miłości. Następnie wspomniano również o kanibalizmie magicznym, czyli takim, za pomocą którego jedzący miał przejąć cechy osoby jedzonej, jak na przykład jej inteligencję czy siłę. W niektórych kręgach kulturowych wierzono bowiem, że spożycie organu kojarzącego się z danym atrybutem będzie jednoznaczne z przejęciem go przez osobę jedzącą. W osobnym podrozdziale szczegółowiej przybliżono kanibalizm medyczno-filialny w Chinach. Wyjaśniono na jakie podkategorie się dzielił, omówiono warunki jakie trzeba było spełnić, żeby był skuteczny i przytoczono legendy, w których stanowił ważną część narracji. Dużą część podrozdziału stanowi również dyskusja na temat słuszności gloryfikacji tej odmiany antropofagii. Następny podrozdział poświęcony został dokładniejszemu opisowi mechanizmów zachodzących w ludzkim organizmie podczas głodówki, co z kolei pozwala zrozumieć kanibalizm jako następstwo skrajnego głodu. Zjawisko to zostało zilustrowane zdarzeniami z czasów wielkiego głodu, który w największej mierze był konsekwencją działań rządu. W kolejnej części rozdziału omówione zostały przypadki kanibalizmu mające miejsce podczas rewolucji kulturalnej. Przytoczone zostały udokumentowane przypadki, autorka starała się również znaleźć przyczynę, dla której antropofagia w tamtym czasie była tak rozpowszechniona mimo dostatku pożywienia. Trzeci i zarazem ostatni rozdział pracy poświęcony jest analizie motywu kanibalizmu w Krainie wódki. W ramach wstępu omówiono strukturę dzieła i przedstawiono jego bohaterów. Następnie przytoczone zostały fragmenty powieści, w których autor zdecydował się na użycie motywu kanibalizmu, z podziałem na poszczególne postaci. W następnym podrozdziale przystąpiono do prób analizy znaczenia wątku antropofagii. Sformułowano w nim kilka teorii mających na celu wyjaśnienie, co autor chciał przekazać używając tego motywu.
dc.affiliationpl
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
dc.areapl
obszar nauk humanistycznych
dc.contributor.advisorpl
Sarek, Katarzyna - USOS204096
dc.contributor.authorpl
Królik, Julia - USOS322695
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/UJK
dc.contributor.reviewerpl
Sarek, Katarzyna - USOS204096
dc.contributor.reviewerpl
Grzybek, Joanna - USOS223899
dc.date.accessioned
2024-11-13T23:35:04Z
dc.date.available
2024-11-13T23:35:04Z
dc.date.createdaten
2024-11-13T23:35:04Z
dc.date.submittedpl
2024-11-07
dc.fieldofstudypl
filologia orientalna - sinologia
dc.identifier.apdpl
diploma-178827-322695
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/463172
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
The Republic of Wine, cannibalism, anthropophagy, filial cannibalism, medicinal cannibalism, Chinese literature, Mo Yan, magic realism
dc.subject.plpl
Kraina Wódki, kanibalizm, antropofagia, endokanibalizm, kanibalizm filialny, kanibalizm leczniczy, literatura chińska, Mo Yan, realizm magiczny
dc.titlepl
Motyw kanibalizmu w Krainie Wódki Mo Yana
dc.title.alternativepl
The Motif of Cannibalism in The Republic of Wine by Mo Yan
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
62
Views per month
Views per city
Bytom
11
Krakow
7
Zabrze
7
Warsaw
6
Wroclaw
6
Lodz
5
Bielsko-Biala
2
Katowice
2
Kłobuck
2
Albuquerque
1

No access

No Thumbnail Available
Collections