Badania właściwości lipofilowych tiopochodnych merbitalu, kwasu etylometylobarbiturowego oraz barbitalu techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z odwróconymi fazami (RP-HPLC)

master
dc.abstract.enLipophilicity of 15 thiobarbituric acid derivatives was assessed by RP-HPLC method with isocratic elution and by “shake-flask” method.In the RP-HPLC method a reversed-phase column RP-18 was used as stationary phase and a combination of water and methanol in various percentages as mobile phase. Based on the measurements for each compound, the logkw value was determined by extrapolation. The logD values were determined using shake-flask method in octanol and Tris-HCl buffer solution system (pH 7,4).Lipophilicity was also calculated by computer programs VCCLAB (ALOGPs, ALOGP, MLOGP, logPKOWWIN, XLOGP2, XLOGP3) and MarvinSketch (logDMarvin and logPMarvin).Then the correlation between parameters obtained using different methods was tested to assess the accuracy of applied methods.Based on the survey, it was found that the lipophilicity of structurally possible thiobarbituric acid derivatives changes in the following way:2-thio < 4-thio < dithioderivatives < 2,4,6-trithioderivativesThe studies did not allow to conclude, which of the isomeric dithioderivatives: 2,4-dithio- or 4,6-dithio- are more lipophilic.pl
dc.abstract.plCelem pracy było zbadanie lipofilowości 15 tiobarbituranów. Do tego celu zastosowano dwie metody: RP-HPLC z przepływem izokratycznym oraz metodę wytrząsania.W metodzie z wykorzystaniem RP-HPLC jako fazę stacjonarną zastosowano kolumnę z odwrócona fazą RP-18, jako eluentu użyto układu metanol/woda przy różnej zawartości procentowej metanolu w fazie ruchomej. Na podstawie przeprowadzonych pomiarów, dla każdego związku metodą ekstrapolacji wyznaczono parametr lipofilowości logkw.Stosując metodę wytrząsania (w układzie oktanol-roztwór buforowy TRIS-HCl o pH=7,4) wyznaczono parametr lipofilowości logD. Lipofilowość szacowano także za pomocą programów komputerowych VCCLAB (ALOGPs, ALOGP, MLOGP, logPKOWWIN, XLOGP2, XLOGP3) oraz MarvinSketch.Otrzymane różnymi metodami wartości parametrów lipofilowości korelowano ze sobą, sprawdzając dokładność zastosowanych metod.Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że lipofilowość strukturalnie dopuszczalnych tiopochodnych barbituranów zmienia się w kolejności:2-tio < 4-tio < ditiopochodne < 2,4,6-tritiopochodnePrzeprowadzone badania nie pozwoliły na jednoznaczne stwierdzenie, które z izomerycznych ditiopochodnych: 2,4-ditio czy 4,6-ditiopochodne charakteryzują się większą lipofilowością.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorStasiewicz-Urban, Anna - 133492 pl
dc.contributor.advisorPękala, Elżbieta - 133125 pl
dc.contributor.authorMularz, Alicjapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerPękala, Elżbieta - 133125 pl
dc.contributor.reviewerStasiewicz-Urban, Anna - 133492 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T13:30:07Z
dc.date.available2020-07-24T13:30:07Z
dc.date.submitted2012-10-26pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-72109-77701pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185137
dc.languagepolpl
dc.subject.enlipophilicity, thiobarbiturates, shake-flask, RP-HPLCpl
dc.subject.pllipofilowość, tiobarbiturany, metoda wytrząsania, RP-HPLCpl
dc.titleBadania właściwości lipofilowych tiopochodnych merbitalu, kwasu etylometylobarbiturowego oraz barbitalu techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z odwróconymi fazami (RP-HPLC)pl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Lipophilicity of 15 thiobarbituric acid derivatives was assessed by RP-HPLC method with isocratic elution and by “shake-flask” method.In the RP-HPLC method a reversed-phase column RP-18 was used as stationary phase and a combination of water and methanol in various percentages as mobile phase. Based on the measurements for each compound, the logkw value was determined by extrapolation. The logD values were determined using shake-flask method in octanol and Tris-HCl buffer solution system (pH 7,4).Lipophilicity was also calculated by computer programs VCCLAB (ALOGPs, ALOGP, MLOGP, logPKOWWIN, XLOGP2, XLOGP3) and MarvinSketch (logDMarvin and logPMarvin).Then the correlation between parameters obtained using different methods was tested to assess the accuracy of applied methods.Based on the survey, it was found that the lipophilicity of structurally possible thiobarbituric acid derivatives changes in the following way:2-thio < 4-thio < dithioderivatives < 2,4,6-trithioderivativesThe studies did not allow to conclude, which of the isomeric dithioderivatives: 2,4-dithio- or 4,6-dithio- are more lipophilic.
dc.abstract.plpl
Celem pracy było zbadanie lipofilowości 15 tiobarbituranów. Do tego celu zastosowano dwie metody: RP-HPLC z przepływem izokratycznym oraz metodę wytrząsania.W metodzie z wykorzystaniem RP-HPLC jako fazę stacjonarną zastosowano kolumnę z odwrócona fazą RP-18, jako eluentu użyto układu metanol/woda przy różnej zawartości procentowej metanolu w fazie ruchomej. Na podstawie przeprowadzonych pomiarów, dla każdego związku metodą ekstrapolacji wyznaczono parametr lipofilowości logkw.Stosując metodę wytrząsania (w układzie oktanol-roztwór buforowy TRIS-HCl o pH=7,4) wyznaczono parametr lipofilowości logD. Lipofilowość szacowano także za pomocą programów komputerowych VCCLAB (ALOGPs, ALOGP, MLOGP, logPKOWWIN, XLOGP2, XLOGP3) oraz MarvinSketch.Otrzymane różnymi metodami wartości parametrów lipofilowości korelowano ze sobą, sprawdzając dokładność zastosowanych metod.Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że lipofilowość strukturalnie dopuszczalnych tiopochodnych barbituranów zmienia się w kolejności:2-tio < 4-tio < ditiopochodne < 2,4,6-tritiopochodnePrzeprowadzone badania nie pozwoliły na jednoznaczne stwierdzenie, które z izomerycznych ditiopochodnych: 2,4-ditio czy 4,6-ditiopochodne charakteryzują się większą lipofilowością.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Stasiewicz-Urban, Anna - 133492
dc.contributor.advisorpl
Pękala, Elżbieta - 133125
dc.contributor.authorpl
Mularz, Alicja
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Pękala, Elżbieta - 133125
dc.contributor.reviewerpl
Stasiewicz-Urban, Anna - 133492
dc.date.accessioned
2020-07-24T13:30:07Z
dc.date.available
2020-07-24T13:30:07Z
dc.date.submittedpl
2012-10-26
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-72109-77701
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/185137
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
lipophilicity, thiobarbiturates, shake-flask, RP-HPLC
dc.subject.plpl
lipofilowość, tiobarbiturany, metoda wytrząsania, RP-HPLC
dc.titlepl
Badania właściwości lipofilowych tiopochodnych merbitalu, kwasu etylometylobarbiturowego oraz barbitalu techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej z odwróconymi fazami (RP-HPLC)
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
30
Views per month
Views per city
Warsaw
17
Wroclaw
2
Dublin
1
Gadka
1
Gdansk
1
Katowice
1
Lodz
1
Ostrowsko
1
Tychy
1

No access

No Thumbnail Available