Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej studentów w czasie pandemii
Assessment of changes in eating habits and physical activity of students during the pandemic
pandemia, koronawirus, żywienie, aktywność fizyczna, lockdown
pandemic, coronavirus, nutrition, physical activity, lockdown
Pandemia koronawirusa rozpoczęła się wybuchem epidemii SARS-CoV-2 w chińskim mieście Wuhan. W Polsce pierwszy przypadek odnotowano 4 marca 2020 roku, co skutkowało natychmiastowym wprowadzeniem obostrzeń takich jak przymusowa izolacja, kwarantanna, zamknięcie szkół i uczelni czy lokali usługowych. Koronawirus rozprzestrzenia się przede wszystkim drogą kropelkową, a po zakażeniu daje objawy podobne do przeziębienia i grypy. Na ciężki przebieg infekcji narażone są głównie osoby starsze oraz cierpiące na choroby współistniejące. Pandemia zmieniła funkcjonowanie uczelni na całym świecie. Wprowadzenie zdalnego trybu nauczania stało się wyzwaniem dla całego systemu szkolnictwa. Izolacja wpłynęła na nawyki żywieniowe studentów, jak również na ich poziom aktywności fizycznej. Zauważono dynamiczny wzrost występowania otyłości oraz zwiększoną skłonność do zaburzeń psychicznych, w tym depresji. Celem pracy była ocena stopnia zmiany nawyków żywieniowych oraz poziomu aktywności fizycznej wśród studentów. Do zebrania informacji wykorzystano autorski kwestionariusz. Ankietę udostępniono internetowo i rozesłano do studentów kierunków medycznych oraz technicznych. Do badania zakwalifikowano 208 studentów w wieku 19-33 lata. Analizy statystycznej danych dokonano za pomocą programu PS IMAGO PRO. Wykazano, że w trakcie pandemii studenci byli mniej aktywni fizycznie. Dodatkowo, masa ciała studentów podczas lockdownu zwiększyła się. Przyrost masy ciała studentów kierunków medycznych był porównywalny w odniesieniu do studentów kierunków technicznych. Studenci częściej sięgali też po alkohol, natomiast spożywali posiłki z podobną regularnością jak przed pandemią.
The coronavirus pandemic began with the SARS-CoV-2 outbreak in the Chinese city of Wuhan. In Poland, the first case was recorded on March 4, 2020, which resulted in the immediate introduction of restrictions including isolation, quarantine, closure of schools and universities or service premises. Coronavirus spreads primarily through air borne droplets and, when infected, gives symptoms similar to colds and flu. The pandemic changed the functioning of universities around the world. The introduction of remote learning has become a challenge for the entire school system. Isolation affected the students' eating habits as well as their level of physical activity. A dynamic increase in the prevalence of obesity and an increased tendency to mental disorders, including depression, also was noted. The aim of the study was to assess the degree of changes in eating habits and the level of physical activity among students. An original questionnaire was used to collect the information. The questionnaire was made available online and sent to students of medical and technical faculties. 208 students aged 19-33 were qualified for the study. Statistical analysis of the data was performer using the PS IMAGO PRO software. The study showed that students were less physically active during the pandemic. Additionally, the body weight of the students during the lock down increased. The weight gain of medical faculty students was comparable to that of technical faculties students. Students also used alkohol more often, but ate meals with a similar regularity as beforethe pandemic.
dc.abstract.en | The coronavirus pandemic began with the SARS-CoV-2 outbreak in the Chinese city of Wuhan. In Poland, the first case was recorded on March 4, 2020, which resulted in the immediate introduction of restrictions including isolation, quarantine, closure of schools and universities or service premises. Coronavirus spreads primarily through air borne droplets and, when infected, gives symptoms similar to colds and flu. The pandemic changed the functioning of universities around the world. The introduction of remote learning has become a challenge for the entire school system. Isolation affected the students' eating habits as well as their level of physical activity. A dynamic increase in the prevalence of obesity and an increased tendency to mental disorders, including depression, also was noted. The aim of the study was to assess the degree of changes in eating habits and the level of physical activity among students. An original questionnaire was used to collect the information. The questionnaire was made available online and sent to students of medical and technical faculties. 208 students aged 19-33 were qualified for the study. Statistical analysis of the data was performer using the PS IMAGO PRO software. The study showed that students were less physically active during the pandemic. Additionally, the body weight of the students during the lock down increased. The weight gain of medical faculty students was comparable to that of technical faculties students. Students also used alkohol more often, but ate meals with a similar regularity as beforethe pandemic. | pl |
dc.abstract.pl | Pandemia koronawirusa rozpoczęła się wybuchem epidemii SARS-CoV-2 w chińskim mieście Wuhan. W Polsce pierwszy przypadek odnotowano 4 marca 2020 roku, co skutkowało natychmiastowym wprowadzeniem obostrzeń takich jak przymusowa izolacja, kwarantanna, zamknięcie szkół i uczelni czy lokali usługowych. Koronawirus rozprzestrzenia się przede wszystkim drogą kropelkową, a po zakażeniu daje objawy podobne do przeziębienia i grypy. Na ciężki przebieg infekcji narażone są głównie osoby starsze oraz cierpiące na choroby współistniejące. Pandemia zmieniła funkcjonowanie uczelni na całym świecie. Wprowadzenie zdalnego trybu nauczania stało się wyzwaniem dla całego systemu szkolnictwa. Izolacja wpłynęła na nawyki żywieniowe studentów, jak również na ich poziom aktywności fizycznej. Zauważono dynamiczny wzrost występowania otyłości oraz zwiększoną skłonność do zaburzeń psychicznych, w tym depresji. Celem pracy była ocena stopnia zmiany nawyków żywieniowych oraz poziomu aktywności fizycznej wśród studentów. Do zebrania informacji wykorzystano autorski kwestionariusz. Ankietę udostępniono internetowo i rozesłano do studentów kierunków medycznych oraz technicznych. Do badania zakwalifikowano 208 studentów w wieku 19-33 lata. Analizy statystycznej danych dokonano za pomocą programu PS IMAGO PRO. Wykazano, że w trakcie pandemii studenci byli mniej aktywni fizycznie. Dodatkowo, masa ciała studentów podczas lockdownu zwiększyła się. Przyrost masy ciała studentów kierunków medycznych był porównywalny w odniesieniu do studentów kierunków technicznych. Studenci częściej sięgali też po alkohol, natomiast spożywali posiłki z podobną regularnością jak przed pandemią. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Wojciechowska, Wiktoria | pl |
dc.contributor.author | Dziedzic, Zuzanna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Wojciechowska, Wiktoria | pl |
dc.contributor.reviewer | Kloch, Małgorzata - 148287 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-10-18T21:36:21Z | |
dc.date.available | 2023-10-18T21:36:21Z | |
dc.date.submitted | 2023-10-18 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-162870-295324 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/321320 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | pandemic, coronavirus, nutrition, physical activity, lockdown | pl |
dc.subject.pl | pandemia, koronawirus, żywienie, aktywność fizyczna, lockdown | pl |
dc.title | Ocena zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej studentów w czasie pandemii | pl |
dc.title.alternative | Assessment of changes in eating habits and physical activity of students during the pandemic | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |