Poziom wiedzy żywieniowej wśród studentów kierunków medycznych - badanie kwestionariuszowe.

master
dc.abstract.enMaintaining a proper nutritional pattern and leading a healthy lifestyle constitute one of the protective factors against metabolic diseases such as obesity, diabetes type 2, and hypertension. Health care professionals should possess an appropriate level of nutritional knowledge in order to counsel their patients, thus taking care of their health by limiting the prevalence and progression of metabolic diseases. Currently, we can observe a low level of nutritional knowledge among medical students worldwide, which may result from an improper curriculum or inadequate guidance in nutrition education classes. Medical students, in order to competently provide nutritional advice, not only require reliable and up-to-date nutritional knowledge but also confidence and adequate skills in delivering it, which is why it is so important that nutritional education is taught successfully to allow students to use such knowledge in their future work practice.Conclusions: The level of nutritional knowledge in the studied group of Polish medical students was not related to their waist circumference, gender, or smoking. There was a significant difference in the level of nutritional knowledge depending on the respondents' academic majors: between medicine and dietetics and between laboratory diagnostics and dietetics.pl
dc.abstract.plPrzestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania oraz prowadzenie zdrowego trybu życia stanowi jeden z czynników zapobiegających rozwojowi chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. Pracownicy służby zdrowia powinni dysponować odpowiednim poziomem wiedzy żywieniowej, aby móc prowadzić skuteczne poradnictwo żywieniowe zarówno w celu prewencji jak i zapobiegania progresji chorób metabolicznych. Obecnie wśród studentów kierunków medycznych na całym świecie można zaobserwować niski poziom wiedzy żywieniowej, który może wynikać z niewłaściwego programu nauczania lub nieadekwatnego prowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej. Studenci kierunków medycznych potrzebują nie tylko rzetelnej i aktualnej wiedzy żywieniowej, ale również pewności oraz umiejętności jej przekazywania. Ważne jest, aby edukacja żywieniowa była prowadzona w sposób prawidłowy i umożliwiający studentom jej wykorzystanie w przyszłej praktyce zawodowej. Wnioski: Poziom wiedzy żywieniowej w badanej grupie polskich studentów kierunków medycznych nie był zależny od ich obwodu pasa, płci oraz palenia papierosów. Istotna różnica w poziomie wiedzy żywieniowej występowała zależnie od kierunku studiów respondentów, a mianowicie pomiędzy kierunkiem lekarskim a dietetyką oraz między diagnostyką laboratoryjną a dietetyką.pl
dc.affiliationWydział Lekarskipl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKurnik-Łucka, Magdalenapl
dc.contributor.authorNiedbałowska, Juliapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WLpl
dc.contributor.reviewerKurnik-Łucka, Magdalenapl
dc.contributor.reviewerLatacz, Gniewomir - 200736 pl
dc.date.accessioned2023-07-10T22:24:01Z
dc.date.available2023-07-10T22:24:01Z
dc.date.submitted2023-07-10pl
dc.fieldofstudydietetykapl
dc.identifier.apddiploma-168339-259001pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/315384
dc.languagepolpl
dc.subject.ennutritional knowledge, level of knowledge, medical studentspl
dc.subject.plwiedza żywieniowa, poziom wiedzy, studenci kierunków medycznychpl
dc.titlePoziom wiedzy żywieniowej wśród studentów kierunków medycznych - badanie kwestionariuszowe.pl
dc.title.alternativeThe level of nutritional knowledge among medical studentss – questionnaire surveypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Maintaining a proper nutritional pattern and leading a healthy lifestyle constitute one of the protective factors against metabolic diseases such as obesity, diabetes type 2, and hypertension. Health care professionals should possess an appropriate level of nutritional knowledge in order to counsel their patients, thus taking care of their health by limiting the prevalence and progression of metabolic diseases. Currently, we can observe a low level of nutritional knowledge among medical students worldwide, which may result from an improper curriculum or inadequate guidance in nutrition education classes. Medical students, in order to competently provide nutritional advice, not only require reliable and up-to-date nutritional knowledge but also confidence and adequate skills in delivering it, which is why it is so important that nutritional education is taught successfully to allow students to use such knowledge in their future work practice.Conclusions: The level of nutritional knowledge in the studied group of Polish medical students was not related to their waist circumference, gender, or smoking. There was a significant difference in the level of nutritional knowledge depending on the respondents' academic majors: between medicine and dietetics and between laboratory diagnostics and dietetics.
dc.abstract.plpl
Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania oraz prowadzenie zdrowego trybu życia stanowi jeden z czynników zapobiegających rozwojowi chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. Pracownicy służby zdrowia powinni dysponować odpowiednim poziomem wiedzy żywieniowej, aby móc prowadzić skuteczne poradnictwo żywieniowe zarówno w celu prewencji jak i zapobiegania progresji chorób metabolicznych. Obecnie wśród studentów kierunków medycznych na całym świecie można zaobserwować niski poziom wiedzy żywieniowej, który może wynikać z niewłaściwego programu nauczania lub nieadekwatnego prowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej. Studenci kierunków medycznych potrzebują nie tylko rzetelnej i aktualnej wiedzy żywieniowej, ale również pewności oraz umiejętności jej przekazywania. Ważne jest, aby edukacja żywieniowa była prowadzona w sposób prawidłowy i umożliwiający studentom jej wykorzystanie w przyszłej praktyce zawodowej. Wnioski: Poziom wiedzy żywieniowej w badanej grupie polskich studentów kierunków medycznych nie był zależny od ich obwodu pasa, płci oraz palenia papierosów. Istotna różnica w poziomie wiedzy żywieniowej występowała zależnie od kierunku studiów respondentów, a mianowicie pomiędzy kierunkiem lekarskim a dietetyką oraz między diagnostyką laboratoryjną a dietetyką.
dc.affiliationpl
Wydział Lekarski
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kurnik-Łucka, Magdalena
dc.contributor.authorpl
Niedbałowska, Julia
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WL
dc.contributor.reviewerpl
Kurnik-Łucka, Magdalena
dc.contributor.reviewerpl
Latacz, Gniewomir - 200736
dc.date.accessioned
2023-07-10T22:24:01Z
dc.date.available
2023-07-10T22:24:01Z
dc.date.submittedpl
2023-07-10
dc.fieldofstudypl
dietetyka
dc.identifier.apdpl
diploma-168339-259001
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/315384
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nutritional knowledge, level of knowledge, medical students
dc.subject.plpl
wiedza żywieniowa, poziom wiedzy, studenci kierunków medycznych
dc.titlepl
Poziom wiedzy żywieniowej wśród studentów kierunków medycznych - badanie kwestionariuszowe.
dc.title.alternativepl
The level of nutritional knowledge among medical studentss – questionnaire survey
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
39
Views per month
Views per city
Lublin
8
Warsaw
7
Łomża
5
Krakow
3
Tarnów
3
Człuchów
2
Poznan
2
Krzepice
1
Opole
1
Ruda Śląska
1

No access

No Thumbnail Available
Collections