Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Poziom wiedzy żywieniowej wśród studentów kierunków medycznych - badanie kwestionariuszowe.
The level of nutritional knowledge among medical studentss – questionnaire survey
wiedza żywieniowa, poziom wiedzy, studenci kierunków medycznych
nutritional knowledge, level of knowledge, medical students
Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania oraz prowadzenie zdrowego trybu życia stanowi jeden z czynników zapobiegających rozwojowi chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. Pracownicy służby zdrowia powinni dysponować odpowiednim poziomem wiedzy żywieniowej, aby móc prowadzić skuteczne poradnictwo żywieniowe zarówno w celu prewencji jak i zapobiegania progresji chorób metabolicznych. Obecnie wśród studentów kierunków medycznych na całym świecie można zaobserwować niski poziom wiedzy żywieniowej, który może wynikać z niewłaściwego programu nauczania lub nieadekwatnego prowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej. Studenci kierunków medycznych potrzebują nie tylko rzetelnej i aktualnej wiedzy żywieniowej, ale również pewności oraz umiejętności jej przekazywania. Ważne jest, aby edukacja żywieniowa była prowadzona w sposób prawidłowy i umożliwiający studentom jej wykorzystanie w przyszłej praktyce zawodowej. Wnioski: Poziom wiedzy żywieniowej w badanej grupie polskich studentów kierunków medycznych nie był zależny od ich obwodu pasa, płci oraz palenia papierosów. Istotna różnica w poziomie wiedzy żywieniowej występowała zależnie od kierunku studiów respondentów, a mianowicie pomiędzy kierunkiem lekarskim a dietetyką oraz między diagnostyką laboratoryjną a dietetyką.
Maintaining a proper nutritional pattern and leading a healthy lifestyle constitute one of the protective factors against metabolic diseases such as obesity, diabetes type 2, and hypertension. Health care professionals should possess an appropriate level of nutritional knowledge in order to counsel their patients, thus taking care of their health by limiting the prevalence and progression of metabolic diseases. Currently, we can observe a low level of nutritional knowledge among medical students worldwide, which may result from an improper curriculum or inadequate guidance in nutrition education classes. Medical students, in order to competently provide nutritional advice, not only require reliable and up-to-date nutritional knowledge but also confidence and adequate skills in delivering it, which is why it is so important that nutritional education is taught successfully to allow students to use such knowledge in their future work practice.Conclusions: The level of nutritional knowledge in the studied group of Polish medical students was not related to their waist circumference, gender, or smoking. There was a significant difference in the level of nutritional knowledge depending on the respondents' academic majors: between medicine and dietetics and between laboratory diagnostics and dietetics.
dc.abstract.en | Maintaining a proper nutritional pattern and leading a healthy lifestyle constitute one of the protective factors against metabolic diseases such as obesity, diabetes type 2, and hypertension. Health care professionals should possess an appropriate level of nutritional knowledge in order to counsel their patients, thus taking care of their health by limiting the prevalence and progression of metabolic diseases. Currently, we can observe a low level of nutritional knowledge among medical students worldwide, which may result from an improper curriculum or inadequate guidance in nutrition education classes. Medical students, in order to competently provide nutritional advice, not only require reliable and up-to-date nutritional knowledge but also confidence and adequate skills in delivering it, which is why it is so important that nutritional education is taught successfully to allow students to use such knowledge in their future work practice.Conclusions: The level of nutritional knowledge in the studied group of Polish medical students was not related to their waist circumference, gender, or smoking. There was a significant difference in the level of nutritional knowledge depending on the respondents' academic majors: between medicine and dietetics and between laboratory diagnostics and dietetics. | pl |
dc.abstract.pl | Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania oraz prowadzenie zdrowego trybu życia stanowi jeden z czynników zapobiegających rozwojowi chorób metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze. Pracownicy służby zdrowia powinni dysponować odpowiednim poziomem wiedzy żywieniowej, aby móc prowadzić skuteczne poradnictwo żywieniowe zarówno w celu prewencji jak i zapobiegania progresji chorób metabolicznych. Obecnie wśród studentów kierunków medycznych na całym świecie można zaobserwować niski poziom wiedzy żywieniowej, który może wynikać z niewłaściwego programu nauczania lub nieadekwatnego prowadzenia zajęć z edukacji żywieniowej. Studenci kierunków medycznych potrzebują nie tylko rzetelnej i aktualnej wiedzy żywieniowej, ale również pewności oraz umiejętności jej przekazywania. Ważne jest, aby edukacja żywieniowa była prowadzona w sposób prawidłowy i umożliwiający studentom jej wykorzystanie w przyszłej praktyce zawodowej. Wnioski: Poziom wiedzy żywieniowej w badanej grupie polskich studentów kierunków medycznych nie był zależny od ich obwodu pasa, płci oraz palenia papierosów. Istotna różnica w poziomie wiedzy żywieniowej występowała zależnie od kierunku studiów respondentów, a mianowicie pomiędzy kierunkiem lekarskim a dietetyką oraz między diagnostyką laboratoryjną a dietetyką. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kurnik-Łucka, Magdalena | pl |
dc.contributor.author | Niedbałowska, Julia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kurnik-Łucka, Magdalena | pl |
dc.contributor.reviewer | Latacz, Gniewomir - 200736 | pl |
dc.date.accessioned | 2023-07-10T22:24:01Z | |
dc.date.available | 2023-07-10T22:24:01Z | |
dc.date.submitted | 2023-07-10 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-168339-259001 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/315384 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutritional knowledge, level of knowledge, medical students | pl |
dc.subject.pl | wiedza żywieniowa, poziom wiedzy, studenci kierunków medycznych | pl |
dc.title | Poziom wiedzy żywieniowej wśród studentów kierunków medycznych - badanie kwestionariuszowe. | pl |
dc.title.alternative | The level of nutritional knowledge among medical studentss – questionnaire survey | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |