Wzrost i starzenie szczepów drożdży S. cerevisiae nie produkujących komórek spoczynkowych.

licenciate
dc.abstract.enQuiescent cells of S. cerevisiae are adapted to prolonged starvation and differ significantly physiologically from non-quiescent cells. The study compared the survivability of yeast colonies during 7 weeks of starvation in two groups: starains producing quiescent cells and strains not producing quiescent cells. The experiment showed no differences between the two tested gropus. Measurments were made after the first and after the sixth week of starvation. In most yeast strains, a decrease in the maximum growth rate was observed between measurements before and after starvation. However, no clear differences were observed between strains producing quiescent cells and strains not producing quiescent cells.pl
dc.abstract.plKomórki spoczynkowe S. cerevisiae są przystosowane do długotrwałego głodzenia i znacznie różnią się fizjologicznie od komórek niespoczynkowych. W pracy porównano przeżywalność kolonii drożdży w czasie 7 tygodniowego głodzenia w dwóch grupach: szczepach wytwarzających komórki spoczynkowe oraz szczepach niewytwarzających komórek spoczynkowych. Eksperyment nie wykazał różnic między badanymi grupami. Przeprowadzono również pomiary maksymalnego tempa wzrostu w bogatej pożywce. Pomiary wykonane zostały po pierwszym i po szóstym tygodniu głodzenia. U większości szczepów drożdży zaobserwowano spadek maksymalnego tempa wzrostu pomiędzy pomiarami przed i po głodzeniu. Jednak nie zaobserwowano wyraźnych różnic pomiędzy szczepami wytwarzającymi komórki spoczynkowe, a szczepami niewytwarzającymi komórek spoczynkowych.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorWłoch-Salamon, Dominika - 161495 pl
dc.contributor.authorWałach, Ewapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerWłoch-Salamon, Dominika - 161495 pl
dc.contributor.reviewerZieliński, Piotrpl
dc.date.accessioned2022-09-26T21:34:53Z
dc.date.available2022-09-26T21:34:53Z
dc.date.submitted2022-09-23pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-155903-277792pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/300184
dc.languagepolpl
dc.subject.enquiescence, tolerance, starvation, Saccharomyces cerevisiae, growth ratepl
dc.subject.plkomórki spoczynkowe, tolerancja, głodzenie, Saccharomyces cerevisiae, tempo wzrostupl
dc.titleWzrost i starzenie szczepów drożdży S. cerevisiae nie produkujących komórek spoczynkowych.pl
dc.title.alternativeGrowth and aging of S. cerevisiae strains that do not produce quiescent cells.pl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Quiescent cells of S. cerevisiae are adapted to prolonged starvation and differ significantly physiologically from non-quiescent cells. The study compared the survivability of yeast colonies during 7 weeks of starvation in two groups: starains producing quiescent cells and strains not producing quiescent cells. The experiment showed no differences between the two tested gropus. Measurments were made after the first and after the sixth week of starvation. In most yeast strains, a decrease in the maximum growth rate was observed between measurements before and after starvation. However, no clear differences were observed between strains producing quiescent cells and strains not producing quiescent cells.
dc.abstract.plpl
Komórki spoczynkowe S. cerevisiae są przystosowane do długotrwałego głodzenia i znacznie różnią się fizjologicznie od komórek niespoczynkowych. W pracy porównano przeżywalność kolonii drożdży w czasie 7 tygodniowego głodzenia w dwóch grupach: szczepach wytwarzających komórki spoczynkowe oraz szczepach niewytwarzających komórek spoczynkowych. Eksperyment nie wykazał różnic między badanymi grupami. Przeprowadzono również pomiary maksymalnego tempa wzrostu w bogatej pożywce. Pomiary wykonane zostały po pierwszym i po szóstym tygodniu głodzenia. U większości szczepów drożdży zaobserwowano spadek maksymalnego tempa wzrostu pomiędzy pomiarami przed i po głodzeniu. Jednak nie zaobserwowano wyraźnych różnic pomiędzy szczepami wytwarzającymi komórki spoczynkowe, a szczepami niewytwarzającymi komórek spoczynkowych.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Włoch-Salamon, Dominika - 161495
dc.contributor.authorpl
Wałach, Ewa
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Włoch-Salamon, Dominika - 161495
dc.contributor.reviewerpl
Zieliński, Piotr
dc.date.accessioned
2022-09-26T21:34:53Z
dc.date.available
2022-09-26T21:34:53Z
dc.date.submittedpl
2022-09-23
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-155903-277792
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/300184
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
quiescence, tolerance, starvation, Saccharomyces cerevisiae, growth rate
dc.subject.plpl
komórki spoczynkowe, tolerancja, głodzenie, Saccharomyces cerevisiae, tempo wzrostu
dc.titlepl
Wzrost i starzenie szczepów drożdży S. cerevisiae nie produkujących komórek spoczynkowych.
dc.title.alternativepl
Growth and aging of S. cerevisiae strains that do not produce quiescent cells.
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
7
Views per month
Views per city
Krakow
2
Bialystok
1
Chorzów
1
Lodz
1
Warsaw
1

No access

No Thumbnail Available