Badania przemian chemicznych tempery jajowej w warunkach naturalnego starzenia

master
dc.abstract.enEgg tempera is a painting technique known since antiquity. It consists in applying a powdered pigment mixed with an organic binder containing water and egg yolk. The aim of the study was to determine whether changes in the chemical structure of the egg tempera occur during natural aging. The transformations of both egg tempera with model pigments: azurite, lead white and yellow ochre, as well as the binder itself were investigated. A number of spectroscopic methods were used for this purpose. The attenuated total infrared spectroscopy (ATR-FTIR) allowed the observation of the bands from the binder and tempera pigments, while Raman spectroscopy only showed bands of the tested pigments. Electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy was also used to observe copper ions in egg tempera with azurite. The color change of tempera samples with pigments was measured based on the CIELab color model and the contact angle was also measured. The elemental composition of individual pigments was also analyzed using X-ray fluorescence spectroscopy (XRF). The chosen goal of the research work has been achieved. During the natural aging of egg tempera, no changes were observed indicating the occurrence of chemical changes in their structure. In addition, analogous tests of egg tempera were performed under accelerated aging conditions at two temperatures: 40ºC and 80ºC. In both cases, a reduced pressure of 0.2 bar was used to accelerate the evaporation of the volatile components of the tempera. Chemical changes were observed in all tempera samples aged at a temperature equal to 80°C and under reduced pressure which are mainly related to sample dehydration.pl
dc.abstract.plTempera jajowa jest techniką malarską znaną od starożytności. Polega na nanoszeniu sproszkowanego pigmentu wymieszanego z organicznym spoiwem zawierającym wodę i żółtko jaja kurzego. Celem pracy było ustalenie czy w czasie naturalnego starzenia zachodzą zmiany w strukturze chemicznej tempery jajowej. Badano przemiany zarówno tempery jajowej z modelowymi pigmentami: azurytem, bielą ołowiową i ugrem hawańskim, jak i samego spoiwa. Zastosowano do tego celu szereg metod spektroskopowych. Spektroskopia osłabionego całkowitego odbicia w podczerwieni (ATR-FTIR) umożliwiła obserwację pasm pochodzących od spoiwa i pigmentów tempery, natomiast spektroskopia ramanowska tylko pasm badanych pigmentów. Do obserwacji jonów miedzi w temperze jajowej z azurytem zastosowano również spektroskopię elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR). Wykonano pomiar zmiany barwy próbek tempery z pigmentami w oparciu o model barw CIELab oraz pomiar kąta zwilżania. Została także wykonana analiza składu pierwiastkowego poszczególnych pigmentów za pomocą spektroskopii fluorescencji rentgenowskiej (XRF). Zrealizowano obrany cel pracy badawczej. W czasie naturalnego starzenia temper jajowych nie zaobserwowano zmian wskazujących na zachodzenie przemian chemicznych w ich strukturze. Dodatkowo wykonano analogiczne badania tempery jajowej w warunkach starzenia przyspieszonego prowadzonego w dwóch temperaturach: 40ºC i 80ºC. W obu przypadkach zastosowano obniżone ciśnienie równe 0,2 bar w celu przyspieszenia odparowania składników lotnych tempery. Zaobserwowano zmiany chemiczne wszystkich próbek temper jajowych starzonych w temperaturze równej 80ºC i pod obniżonym ciśnieniem, które związane są głównie z odwodnianiem próbek.pl
dc.affiliationWydział Chemiipl
dc.areaobszar nauk ścisłychpl
dc.contributor.advisorKruczała, Krzysztof - 129508 pl
dc.contributor.authorKulesza, Celinapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WC3pl
dc.contributor.reviewerKruczała, Krzysztof - 129508 pl
dc.contributor.reviewerOrzeł, Łukasz - 131198 pl
dc.date.accessioned2022-10-18T21:35:19Z
dc.date.available2022-10-18T21:35:19Z
dc.date.submitted2022-10-18pl
dc.fieldofstudychemiapl
dc.identifier.apddiploma-155118-247552pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301896
dc.languagepolpl
dc.subject.enegg tempera, natural aging, FTIR-ATR spectroscopy, Raman spectroscopy, CIELab, EPR spectroscopy, contact angle, pigments, azurite, lead white, yellow ochrepl
dc.subject.pltempera jajowa, starzenie naturalne, spektroskopia FTIR-ATR, spektroskopia Ramana, CIELab, spektroskopia EPR, kąt zwilżania, pigmenty, azuryt, biel ołowiowa, ugier hawańskipl
dc.titleBadania przemian chemicznych tempery jajowej w warunkach naturalnego starzeniapl
dc.title.alternativeInvestigation of chemical transformations of egg tempera under natural aging conditionspl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Egg tempera is a painting technique known since antiquity. It consists in applying a powdered pigment mixed with an organic binder containing water and egg yolk. The aim of the study was to determine whether changes in the chemical structure of the egg tempera occur during natural aging. The transformations of both egg tempera with model pigments: azurite, lead white and yellow ochre, as well as the binder itself were investigated. A number of spectroscopic methods were used for this purpose. The attenuated total infrared spectroscopy (ATR-FTIR) allowed the observation of the bands from the binder and tempera pigments, while Raman spectroscopy only showed bands of the tested pigments. Electron paramagnetic resonance (EPR) spectroscopy was also used to observe copper ions in egg tempera with azurite. The color change of tempera samples with pigments was measured based on the CIELab color model and the contact angle was also measured. The elemental composition of individual pigments was also analyzed using X-ray fluorescence spectroscopy (XRF). The chosen goal of the research work has been achieved. During the natural aging of egg tempera, no changes were observed indicating the occurrence of chemical changes in their structure. In addition, analogous tests of egg tempera were performed under accelerated aging conditions at two temperatures: 40ºC and 80ºC. In both cases, a reduced pressure of 0.2 bar was used to accelerate the evaporation of the volatile components of the tempera. Chemical changes were observed in all tempera samples aged at a temperature equal to 80°C and under reduced pressure which are mainly related to sample dehydration.
dc.abstract.plpl
Tempera jajowa jest techniką malarską znaną od starożytności. Polega na nanoszeniu sproszkowanego pigmentu wymieszanego z organicznym spoiwem zawierającym wodę i żółtko jaja kurzego. Celem pracy było ustalenie czy w czasie naturalnego starzenia zachodzą zmiany w strukturze chemicznej tempery jajowej. Badano przemiany zarówno tempery jajowej z modelowymi pigmentami: azurytem, bielą ołowiową i ugrem hawańskim, jak i samego spoiwa. Zastosowano do tego celu szereg metod spektroskopowych. Spektroskopia osłabionego całkowitego odbicia w podczerwieni (ATR-FTIR) umożliwiła obserwację pasm pochodzących od spoiwa i pigmentów tempery, natomiast spektroskopia ramanowska tylko pasm badanych pigmentów. Do obserwacji jonów miedzi w temperze jajowej z azurytem zastosowano również spektroskopię elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR). Wykonano pomiar zmiany barwy próbek tempery z pigmentami w oparciu o model barw CIELab oraz pomiar kąta zwilżania. Została także wykonana analiza składu pierwiastkowego poszczególnych pigmentów za pomocą spektroskopii fluorescencji rentgenowskiej (XRF). Zrealizowano obrany cel pracy badawczej. W czasie naturalnego starzenia temper jajowych nie zaobserwowano zmian wskazujących na zachodzenie przemian chemicznych w ich strukturze. Dodatkowo wykonano analogiczne badania tempery jajowej w warunkach starzenia przyspieszonego prowadzonego w dwóch temperaturach: 40ºC i 80ºC. W obu przypadkach zastosowano obniżone ciśnienie równe 0,2 bar w celu przyspieszenia odparowania składników lotnych tempery. Zaobserwowano zmiany chemiczne wszystkich próbek temper jajowych starzonych w temperaturze równej 80ºC i pod obniżonym ciśnieniem, które związane są głównie z odwodnianiem próbek.
dc.affiliationpl
Wydział Chemii
dc.areapl
obszar nauk ścisłych
dc.contributor.advisorpl
Kruczała, Krzysztof - 129508
dc.contributor.authorpl
Kulesza, Celina
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WC3
dc.contributor.reviewerpl
Kruczała, Krzysztof - 129508
dc.contributor.reviewerpl
Orzeł, Łukasz - 131198
dc.date.accessioned
2022-10-18T21:35:19Z
dc.date.available
2022-10-18T21:35:19Z
dc.date.submittedpl
2022-10-18
dc.fieldofstudypl
chemia
dc.identifier.apdpl
diploma-155118-247552
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/301896
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
egg tempera, natural aging, FTIR-ATR spectroscopy, Raman spectroscopy, CIELab, EPR spectroscopy, contact angle, pigments, azurite, lead white, yellow ochre
dc.subject.plpl
tempera jajowa, starzenie naturalne, spektroskopia FTIR-ATR, spektroskopia Ramana, CIELab, spektroskopia EPR, kąt zwilżania, pigmenty, azuryt, biel ołowiowa, ugier hawański
dc.titlepl
Badania przemian chemicznych tempery jajowej w warunkach naturalnego starzenia
dc.title.alternativepl
Investigation of chemical transformations of egg tempera under natural aging conditions
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
4
Views per month
Views per city
Krakow
2
Wieliczka
1
Wroclaw
1

No access

No Thumbnail Available
Collections