Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych po 65 roku życia
Assessment of the nutritional status of hospitalized patients over 65 years of age
stan odżywienia, niedożywanie, osoby starsze, depresja
nutritional status, malnutrition, the elderly, depression
Wstęp: W dzisiejszych czasach obserwuje się starzenie społeczeństwa, co prowadzi do zmniejszenia aktywności fizycznej oraz psychicznej. Powoduje to wiele zmian w funkcjonowaniu organizmu ludzi starszych, co często prowadzi do rozwoju zaburzeń odżywiania, które prowadzą do występowania wielu chorób.Cel pracy: Głównym celem pracy była analiza stanu odżywienia pacjentów po 65. roku życia hospitalizowanych w oddziałach geriatrycznych. Celem pracy była również ocena zależności, między występowaniem niedożywienia wśród pacjentów geriatrycznych, rozwojem objawów depresji.Materiał i metody: Badanie zostało przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki ankietowej wśród 60 pacjentów Oddziału Chorób Wewnętrznych i Geriatrii. Do uzyskania celu wykorzystano narzędzie badawcze w postaci skali MNA, skali GDS oraz własny kwestionariusz ankiety dotyczący danych socjometrycznych pacjentów. Wyniki: W oparciu o wyniki skali MNA najczęściej występującym zaburzeniem stanu odżywienia jest niedożywienie - 28,3%. Prawidłowy stan odżywienia występuję u 45,0% badanych pacjentów, a ryzyko wystąpienia niedożywienia u 26,7% respondentów. 78% badanych pacjentów zażywa więcej niż 3 leki przepisane na receptę dziennie, co pokazuję, że stan odżywienia pacjentów jest związany z występowaniem wielochorobowości wśród ludzi w podeszłym wieku. Przeanalizowano zależność między stanem odżywienia pacjentów a czynnikami socjodemograficznymi, takimi jak wiek, płeć, miejsce zamieszkania, relacje społeczne oraz miejsce stałego pobytu pacjentów. Wykazano korelację między stanem odżywienia pacjentów, a stopniem rozwoju objawów depresji. Wnioski: Na podstawie analizowanych danych najczęstszym zaburzeniem stanu odżywienia u pacjentów po 65 roku życia jest niedożywienie. Znaczący wpływ na stan odżywienia pacjentów ma miejsce ich stałego pobytu, stopień rozwoju objawów depresji oraz wartość wskaźnika BMI.
Introducion: These days society is aging, which leads to a decrease in physical and mental activity. This causes many changes in the functioning of the elderly people, which often leads to the development of eating disorders that lead to the occurrence of many diseases.Aim of the study: The main purpose of the study was to analyze the nutritional status of patients over 65 hospitalized in the geriatric wards. The aim of the study was also to assess the relationship between the occurrence of malnutrition in geriatric patients and the depression symptoms development.Material and methods: The study was carried out by means of a diagnostic survey with the use of a questionnaire technique among 60 patients of the Department of Internal Diseases and Geriatrics. To achieve the goal, a survey tool in the form of the MNA scale, GDS scale and own questionnaire on the subject of sociometric data of patients were used.Results: Based on the results of the MNA scale, the most common nutritional status disorder is malnutrition with 28.3%. Normal nutritional status is present in 45.0% of the examined patients, and the risk of malnutrition in 26.7% of the respondents. 78% of the surveyed patients take more than 3 prescription drugs per day, which shows that the nutritional status of the patients is related to the occurrence of multimorbidity among the elderly. The correlation between patients' nutritional status and sociodemographic factors such as age, gender, place of residence, social relations, and patients' place of residence was analyzed. A correlation between the nutritional status of the patients and the degree of development of depressive symptoms was shown.Conclusions: Based on the analyzed data, the most common disturbance in nutritional status in patients over 65 is malnutrition. The nutritional status of patients is significantly influenced by the place of their permanent stay, the degree of development of depression symptoms and the value of the BMI index.
dc.abstract.en | Introducion: These days society is aging, which leads to a decrease in physical and mental activity. This causes many changes in the functioning of the elderly people, which often leads to the development of eating disorders that lead to the occurrence of many diseases.Aim of the study: The main purpose of the study was to analyze the nutritional status of patients over 65 hospitalized in the geriatric wards. The aim of the study was also to assess the relationship between the occurrence of malnutrition in geriatric patients and the depression symptoms development.Material and methods: The study was carried out by means of a diagnostic survey with the use of a questionnaire technique among 60 patients of the Department of Internal Diseases and Geriatrics. To achieve the goal, a survey tool in the form of the MNA scale, GDS scale and own questionnaire on the subject of sociometric data of patients were used.Results: Based on the results of the MNA scale, the most common nutritional status disorder is malnutrition with 28.3%. Normal nutritional status is present in 45.0% of the examined patients, and the risk of malnutrition in 26.7% of the respondents. 78% of the surveyed patients take more than 3 prescription drugs per day, which shows that the nutritional status of the patients is related to the occurrence of multimorbidity among the elderly. The correlation between patients' nutritional status and sociodemographic factors such as age, gender, place of residence, social relations, and patients' place of residence was analyzed. A correlation between the nutritional status of the patients and the degree of development of depressive symptoms was shown.Conclusions: Based on the analyzed data, the most common disturbance in nutritional status in patients over 65 is malnutrition. The nutritional status of patients is significantly influenced by the place of their permanent stay, the degree of development of depression symptoms and the value of the BMI index. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: W dzisiejszych czasach obserwuje się starzenie społeczeństwa, co prowadzi do zmniejszenia aktywności fizycznej oraz psychicznej. Powoduje to wiele zmian w funkcjonowaniu organizmu ludzi starszych, co często prowadzi do rozwoju zaburzeń odżywiania, które prowadzą do występowania wielu chorób.Cel pracy: Głównym celem pracy była analiza stanu odżywienia pacjentów po 65. roku życia hospitalizowanych w oddziałach geriatrycznych. Celem pracy była również ocena zależności, między występowaniem niedożywienia wśród pacjentów geriatrycznych, rozwojem objawów depresji.Materiał i metody: Badanie zostało przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem techniki ankietowej wśród 60 pacjentów Oddziału Chorób Wewnętrznych i Geriatrii. Do uzyskania celu wykorzystano narzędzie badawcze w postaci skali MNA, skali GDS oraz własny kwestionariusz ankiety dotyczący danych socjometrycznych pacjentów. Wyniki: W oparciu o wyniki skali MNA najczęściej występującym zaburzeniem stanu odżywienia jest niedożywienie - 28,3%. Prawidłowy stan odżywienia występuję u 45,0% badanych pacjentów, a ryzyko wystąpienia niedożywienia u 26,7% respondentów. 78% badanych pacjentów zażywa więcej niż 3 leki przepisane na receptę dziennie, co pokazuję, że stan odżywienia pacjentów jest związany z występowaniem wielochorobowości wśród ludzi w podeszłym wieku. Przeanalizowano zależność między stanem odżywienia pacjentów a czynnikami socjodemograficznymi, takimi jak wiek, płeć, miejsce zamieszkania, relacje społeczne oraz miejsce stałego pobytu pacjentów. Wykazano korelację między stanem odżywienia pacjentów, a stopniem rozwoju objawów depresji. Wnioski: Na podstawie analizowanych danych najczęstszym zaburzeniem stanu odżywienia u pacjentów po 65 roku życia jest niedożywienie. Znaczący wpływ na stan odżywienia pacjentów ma miejsce ich stałego pobytu, stopień rozwoju objawów depresji oraz wartość wskaźnika BMI. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Gabryś, Teresa - 129411 | pl |
dc.contributor.author | Papież, Agnieszka | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Kózka, Maria - 200551 | pl |
dc.contributor.reviewer | Gabryś, Teresa - 129411 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-13T22:17:00Z | |
dc.date.available | 2022-07-13T22:17:00Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-13 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-160523-219746 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/296886 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutritional status, malnutrition, the elderly, depression | pl |
dc.subject.pl | stan odżywienia, niedożywanie, osoby starsze, depresja | pl |
dc.title | Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych po 65 roku życia | pl |
dc.title.alternative | Assessment of the nutritional status of hospitalized patients over 65 years of age | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |