Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ nadekspresji wybranych białek na chronologiczny czas życia drożdży Saccharomyces cerevisiae
The effect of overexpression of selected proteins on the chronological lifespan of yeast Saccharomyces cerevisiae
drożdże, nadekspresja, chronologiczny czas życia, głodzenie, przeżywalność
yeast, overexpression, chronological lifespan, starvation, survival
Na odkrycia związane z procesami starzenia znaczący wpływ miały badania prowadzone nad jednokomórkowym eukariotycznym organizmem modelowym - Saccharomyces cerevisiae. Wiele istotnych w procesach starzenia czynników jest ewolucyjnie konserwatywnych. W chronologicznym modelu starzenia się drożdży długość życia komórki liczona jest jako czas przetrwania w stanie stacjonarnym. Sprawdzono, czy nadekspresja wybranych białek wpływa na chronologiczne starzenie drożdży piekarniczych. W plazmidzie BG1805 geny znajdowały się pod silnym promotorem GAL1, który kontrolował ich ekspresję w zależności od cukru znajdującego się w pożywce. Po wzbudzeniu nadekspresji komórki głodzono w wodzie przez cztery tygodnie. Co tydzień przenoszono niewielką ilość głodzonych kultur po nadekspresji oraz kultur bez plazmidów do świeżego podłoża. Następnie sprawdzano, czy drożdże powróciły do wzrostu poprzez pomiar gęstości optycznej. Pozwoliło to oszacować tydzień, w którym szczepy wymarły. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy szczepami z nadekspresją ani pomiędzy szczepami z grupy badanej i kontrolnej, niezależnie czy doszło do nadekspresji, czy nie. Prawdopodobnie nadekspresja wybranych do eksperymentu białek nie skracała życia drożdży, lecz spowolniła ich wzrost.
The studies on unicellular eucaryotic model organism, Saccharomyces cerevisiae, had a significant impact on discoveries related to aging processes. Many relevant factors connected with aging processes are evolutionary conservative. In the chronological model of yeast aging, cell lifespan is counted as the survival time at stationary state. The study was designed to examine influence of overexpression of selected proteins on the chronological aging of budding yeast. Examined genes were under the strong GAL1 promoter in the BG1805 plasmid. The genes expression was dependent on sugar in the medium. Cells were starved for four weeks in water after overexpression induction. Optical density of cultures with and without overexpression was measured weekly to estimate the week in which the strains died out. There were no statistically significant differences between the overexpressing strains and between the test and control groups, whether overexpressed or not. Probably overexpression of proteins selected for the experiment did not shorten the life of yeast, but slowed down their growth
dc.abstract.en | The studies on unicellular eucaryotic model organism, Saccharomyces cerevisiae, had a significant impact on discoveries related to aging processes. Many relevant factors connected with aging processes are evolutionary conservative. In the chronological model of yeast aging, cell lifespan is counted as the survival time at stationary state. The study was designed to examine influence of overexpression of selected proteins on the chronological aging of budding yeast. Examined genes were under the strong GAL1 promoter in the BG1805 plasmid. The genes expression was dependent on sugar in the medium. Cells were starved for four weeks in water after overexpression induction. Optical density of cultures with and without overexpression was measured weekly to estimate the week in which the strains died out. There were no statistically significant differences between the overexpressing strains and between the test and control groups, whether overexpressed or not. Probably overexpression of proteins selected for the experiment did not shorten the life of yeast, but slowed down their growth | pl |
dc.abstract.pl | Na odkrycia związane z procesami starzenia znaczący wpływ miały badania prowadzone nad jednokomórkowym eukariotycznym organizmem modelowym - Saccharomyces cerevisiae. Wiele istotnych w procesach starzenia czynników jest ewolucyjnie konserwatywnych. W chronologicznym modelu starzenia się drożdży długość życia komórki liczona jest jako czas przetrwania w stanie stacjonarnym. Sprawdzono, czy nadekspresja wybranych białek wpływa na chronologiczne starzenie drożdży piekarniczych. W plazmidzie BG1805 geny znajdowały się pod silnym promotorem GAL1, który kontrolował ich ekspresję w zależności od cukru znajdującego się w pożywce. Po wzbudzeniu nadekspresji komórki głodzono w wodzie przez cztery tygodnie. Co tydzień przenoszono niewielką ilość głodzonych kultur po nadekspresji oraz kultur bez plazmidów do świeżego podłoża. Następnie sprawdzano, czy drożdże powróciły do wzrostu poprzez pomiar gęstości optycznej. Pozwoliło to oszacować tydzień, w którym szczepy wymarły. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy szczepami z nadekspresją ani pomiędzy szczepami z grupy badanej i kontrolnej, niezależnie czy doszło do nadekspresji, czy nie. Prawdopodobnie nadekspresja wybranych do eksperymentu białek nie skracała życia drożdży, lecz spowolniła ich wzrost. | pl |
dc.affiliation | Wydział Biologii | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Tomala, Katarzyna - 132395 | pl |
dc.contributor.author | Potera, Katarzyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WBNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Tomala, Katarzyna - 132395 | pl |
dc.contributor.reviewer | Korona, Ryszard - 129139 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T22:38:02Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T22:38:02Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-31 | pl |
dc.fieldofstudy | biologia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-130932-229592 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233861 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | yeast, overexpression, chronological lifespan, starvation, survival | pl |
dc.subject.pl | drożdże, nadekspresja, chronologiczny czas życia, głodzenie, przeżywalność | pl |
dc.title | Wpływ nadekspresji wybranych białek na chronologiczny czas życia drożdży Saccharomyces cerevisiae | pl |
dc.title.alternative | The effect of overexpression of selected proteins on the chronological lifespan of yeast Saccharomyces cerevisiae | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |