Wpływ nadekspresji wybranych białek na chronologiczny czas życia drożdży Saccharomyces cerevisiae

licenciate
dc.abstract.enThe studies on unicellular eucaryotic model organism, Saccharomyces cerevisiae, had a significant impact on discoveries related to aging processes. Many relevant factors connected with aging processes are evolutionary conservative. In the chronological model of yeast aging, cell lifespan is counted as the survival time at stationary state. The study was designed to examine influence of overexpression of selected proteins on the chronological aging of budding yeast. Examined genes were under the strong GAL1 promoter in the BG1805 plasmid. The genes expression was dependent on sugar in the medium. Cells were starved for four weeks in water after overexpression induction. Optical density of cultures with and without overexpression was measured weekly to estimate the week in which the strains died out. There were no statistically significant differences between the overexpressing strains and between the test and control groups, whether overexpressed or not. Probably overexpression of proteins selected for the experiment did not shorten the life of yeast, but slowed down their growthpl
dc.abstract.plNa odkrycia związane z procesami starzenia znaczący wpływ miały badania prowadzone nad jednokomórkowym eukariotycznym organizmem modelowym - Saccharomyces cerevisiae. Wiele istotnych w procesach starzenia czynników jest ewolucyjnie konserwatywnych. W chronologicznym modelu starzenia się drożdży długość życia komórki liczona jest jako czas przetrwania w stanie stacjonarnym. Sprawdzono, czy nadekspresja wybranych białek wpływa na chronologiczne starzenie drożdży piekarniczych. W plazmidzie BG1805 geny znajdowały się pod silnym promotorem GAL1, który kontrolował ich ekspresję w zależności od cukru znajdującego się w pożywce. Po wzbudzeniu nadekspresji komórki głodzono w wodzie przez cztery tygodnie. Co tydzień przenoszono niewielką ilość głodzonych kultur po nadekspresji oraz kultur bez plazmidów do świeżego podłoża. Następnie sprawdzano, czy drożdże powróciły do wzrostu poprzez pomiar gęstości optycznej. Pozwoliło to oszacować tydzień, w którym szczepy wymarły. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy szczepami z nadekspresją ani pomiędzy szczepami z grupy badanej i kontrolnej, niezależnie czy doszło do nadekspresji, czy nie. Prawdopodobnie nadekspresja wybranych do eksperymentu białek nie skracała życia drożdży, lecz spowolniła ich wzrost.pl
dc.affiliationWydział Biologiipl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.contributor.advisorTomala, Katarzyna - 132395 pl
dc.contributor.authorPotera, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WBNOZpl
dc.contributor.reviewerTomala, Katarzyna - 132395 pl
dc.contributor.reviewerKorona, Ryszard - 129139 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T22:38:02Z
dc.date.available2020-07-27T22:38:02Z
dc.date.submitted2019-07-31pl
dc.fieldofstudybiologiapl
dc.identifier.apddiploma-130932-229592pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233861
dc.languagepolpl
dc.subject.enyeast, overexpression, chronological lifespan, starvation, survivalpl
dc.subject.pldrożdże, nadekspresja, chronologiczny czas życia, głodzenie, przeżywalnośćpl
dc.titleWpływ nadekspresji wybranych białek na chronologiczny czas życia drożdży Saccharomyces cerevisiaepl
dc.title.alternativeThe effect of overexpression of selected proteins on the chronological lifespan of yeast Saccharomyces cerevisiaepl
dc.typelicenciatepl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The studies on unicellular eucaryotic model organism, Saccharomyces cerevisiae, had a significant impact on discoveries related to aging processes. Many relevant factors connected with aging processes are evolutionary conservative. In the chronological model of yeast aging, cell lifespan is counted as the survival time at stationary state. The study was designed to examine influence of overexpression of selected proteins on the chronological aging of budding yeast. Examined genes were under the strong GAL1 promoter in the BG1805 plasmid. The genes expression was dependent on sugar in the medium. Cells were starved for four weeks in water after overexpression induction. Optical density of cultures with and without overexpression was measured weekly to estimate the week in which the strains died out. There were no statistically significant differences between the overexpressing strains and between the test and control groups, whether overexpressed or not. Probably overexpression of proteins selected for the experiment did not shorten the life of yeast, but slowed down their growth
dc.abstract.plpl
Na odkrycia związane z procesami starzenia znaczący wpływ miały badania prowadzone nad jednokomórkowym eukariotycznym organizmem modelowym - Saccharomyces cerevisiae. Wiele istotnych w procesach starzenia czynników jest ewolucyjnie konserwatywnych. W chronologicznym modelu starzenia się drożdży długość życia komórki liczona jest jako czas przetrwania w stanie stacjonarnym. Sprawdzono, czy nadekspresja wybranych białek wpływa na chronologiczne starzenie drożdży piekarniczych. W plazmidzie BG1805 geny znajdowały się pod silnym promotorem GAL1, który kontrolował ich ekspresję w zależności od cukru znajdującego się w pożywce. Po wzbudzeniu nadekspresji komórki głodzono w wodzie przez cztery tygodnie. Co tydzień przenoszono niewielką ilość głodzonych kultur po nadekspresji oraz kultur bez plazmidów do świeżego podłoża. Następnie sprawdzano, czy drożdże powróciły do wzrostu poprzez pomiar gęstości optycznej. Pozwoliło to oszacować tydzień, w którym szczepy wymarły. Nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic pomiędzy szczepami z nadekspresją ani pomiędzy szczepami z grupy badanej i kontrolnej, niezależnie czy doszło do nadekspresji, czy nie. Prawdopodobnie nadekspresja wybranych do eksperymentu białek nie skracała życia drożdży, lecz spowolniła ich wzrost.
dc.affiliationpl
Wydział Biologii
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.contributor.advisorpl
Tomala, Katarzyna - 132395
dc.contributor.authorpl
Potera, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WBNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Tomala, Katarzyna - 132395
dc.contributor.reviewerpl
Korona, Ryszard - 129139
dc.date.accessioned
2020-07-27T22:38:02Z
dc.date.available
2020-07-27T22:38:02Z
dc.date.submittedpl
2019-07-31
dc.fieldofstudypl
biologia
dc.identifier.apdpl
diploma-130932-229592
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233861
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
yeast, overexpression, chronological lifespan, starvation, survival
dc.subject.plpl
drożdże, nadekspresja, chronologiczny czas życia, głodzenie, przeżywalność
dc.titlepl
Wpływ nadekspresji wybranych białek na chronologiczny czas życia drożdży Saccharomyces cerevisiae
dc.title.alternativepl
The effect of overexpression of selected proteins on the chronological lifespan of yeast Saccharomyces cerevisiae
dc.typepl
licenciate
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
16
Views per month
Views per city
Lublin
2
Swilcza
2
Warsaw
2
Wroclaw
2
Dublin
1
Karachi
1
Krakow
1
Poznan
1
Rzeszów
1
Tarnów
1

No access

No Thumbnail Available