Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Opracowanie i optymalizacja procedur przygotowania próbek produktów pszczelich do analiz WWA metodami HPLC i GC-MS.
Development and optimization procedures of preparation bee products samples for analysis of PAH methods HPLC and GC-MS.
WWA, produkty pszczele, HPLC, GC-MS
PAH, bee products, HPLC, GC-MS
Celem przeprowadzonych badań było opracowanie procedury badawczej pozwalającej na oznaczenie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w materiale pszczelim przy użyciu metod chromatografii cieczowej oraz gazowej sprzężonej z detektorem mas. Podjęto również próbę oceny zawartości i stopnia akumulacji WWA w materiale pszczelim. Badany materiał pochodził z dwóch pasiek - pierzga oraz pszczoły z pasieki Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, miód z pasieki ,,Dębina’’. Badania prowadzone metodą HPLC nie przyniosły oczekiwanego efektu - nie udało się oznaczyć WWA w pierzdze. W przypadku metody GC-MS opracowano procedurę użyteczną do oznaczania WWA w materiale pszczelim.Największą zawartość tych związków w próbkach modelowych (nienarażonych na działanie zanieczyszczeń) odnotowano w tułowiach pszczół. Potwierdza to doniesienia literaturowe, że WWA akumulują się w dużym stopniu w tkankach organizmów żywych. Na kolejnych miejscach uplasował się miód oraz pierzga.Testowe próbki miodu i pierzgi (narażone na działanie zanieczyszczeń) umieszczono w dwóch miejscach pomiarowych - przy drodze szybkiego ruchu oraz na łące. Zawartość WWA w próbkach znajdujących się w pierwszym punkcie pomiarowym czterdziestokrotnie przewyższa zawartość WWA w próbkach, które umieszczone zostały na łące. WWA powstają w procesach półspalania, które towarzyszą szkodliwemu oddziaływaniu przemysłu motoryzacyjnego i komunikacji na środowisko. Niska zawartość tych związków w próbkach umieszczonych na łące potwierdza dane literaturowe, w których mowa jest o reakcjach fotodegradacji WWA i ich znacznym rozkładzie przy narażeniu na działanie promieniowania słonecznego.Opracowana procedura przygotowania próbek metodą ekstrakcji ciecz-ciecz oraz analiza otrzymanych ekstraktów techniką GC-MS okazała się użyteczna do oznaczania WWA w skomplikowanej matrycy, jaką jest materiał pszczeli.
The purpose of this study was to elaborate the method which can be used for indication of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH’s) in bee products. Two analytical methods were selected - high performance liquid chromatography (HPLC) and gas chromatography with mass detector (GCMS).Another purpose of this study was to indicate a content of PAH’s in bee products which came from apiary ,,Dębina’’ and apiary which belongs to Agricultural University in Cracow. The analyzed products were: bee pollen, honey and bees (the trunks of the bees).There was impossible to indicate a content of PAH’s in bee products with HPLC method. Regarding to GC-MS method it was possible to indicate these compounds in analyzed samples. The main proposal of this study is that the best method to indicate PAH’s in bees material is GC - MS.The highest content of PAH’s in model samples (which was not exposed to pollutants) was indicated in bees trunks. These compounds accumulate easily in tissues of living organisms. Lower content of PAH’s was observed in honey and bee pollen.The test samples of honey and bee pollen (which were exposed to effect of pollutants) were put in two places - first was near a highway and second – on the meadow. The content of PAH’s in samples that were near a highway was about forty times higher than in the samples that were placed on the meadow.The developed procedure of sample preparation with liquid-liquid extraction and the analysis of the extracts with GC-MS method were useful to detect the content of PAH’s in bees products.
dc.abstract.en | The purpose of this study was to elaborate the method which can be used for indication of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH’s) in bee products. Two analytical methods were selected - high performance liquid chromatography (HPLC) and gas chromatography with mass detector (GCMS).Another purpose of this study was to indicate a content of PAH’s in bee products which came from apiary ,,Dębina’’ and apiary which belongs to Agricultural University in Cracow. The analyzed products were: bee pollen, honey and bees (the trunks of the bees).There was impossible to indicate a content of PAH’s in bee products with HPLC method. Regarding to GC-MS method it was possible to indicate these compounds in analyzed samples. The main proposal of this study is that the best method to indicate PAH’s in bees material is GC - MS.The highest content of PAH’s in model samples (which was not exposed to pollutants) was indicated in bees trunks. These compounds accumulate easily in tissues of living organisms. Lower content of PAH’s was observed in honey and bee pollen.The test samples of honey and bee pollen (which were exposed to effect of pollutants) were put in two places - first was near a highway and second – on the meadow. The content of PAH’s in samples that were near a highway was about forty times higher than in the samples that were placed on the meadow.The developed procedure of sample preparation with liquid-liquid extraction and the analysis of the extracts with GC-MS method were useful to detect the content of PAH’s in bees products. | pl |
dc.abstract.pl | Celem przeprowadzonych badań było opracowanie procedury badawczej pozwalającej na oznaczenie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w materiale pszczelim przy użyciu metod chromatografii cieczowej oraz gazowej sprzężonej z detektorem mas. Podjęto również próbę oceny zawartości i stopnia akumulacji WWA w materiale pszczelim. Badany materiał pochodził z dwóch pasiek - pierzga oraz pszczoły z pasieki Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, miód z pasieki ,,Dębina’’. Badania prowadzone metodą HPLC nie przyniosły oczekiwanego efektu - nie udało się oznaczyć WWA w pierzdze. W przypadku metody GC-MS opracowano procedurę użyteczną do oznaczania WWA w materiale pszczelim.Największą zawartość tych związków w próbkach modelowych (nienarażonych na działanie zanieczyszczeń) odnotowano w tułowiach pszczół. Potwierdza to doniesienia literaturowe, że WWA akumulują się w dużym stopniu w tkankach organizmów żywych. Na kolejnych miejscach uplasował się miód oraz pierzga.Testowe próbki miodu i pierzgi (narażone na działanie zanieczyszczeń) umieszczono w dwóch miejscach pomiarowych - przy drodze szybkiego ruchu oraz na łące. Zawartość WWA w próbkach znajdujących się w pierwszym punkcie pomiarowym czterdziestokrotnie przewyższa zawartość WWA w próbkach, które umieszczone zostały na łące. WWA powstają w procesach półspalania, które towarzyszą szkodliwemu oddziaływaniu przemysłu motoryzacyjnego i komunikacji na środowisko. Niska zawartość tych związków w próbkach umieszczonych na łące potwierdza dane literaturowe, w których mowa jest o reakcjach fotodegradacji WWA i ich znacznym rozkładzie przy narażeniu na działanie promieniowania słonecznego.Opracowana procedura przygotowania próbek metodą ekstrakcji ciecz-ciecz oraz analiza otrzymanych ekstraktów techniką GC-MS okazała się użyteczna do oznaczania WWA w skomplikowanej matrycy, jaką jest materiał pszczeli. | pl |
dc.affiliation | Wydział Chemii | pl |
dc.area | obszar nauk ścisłych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.contributor.advisor | Zięba, Katarzyna - 160866 | pl |
dc.contributor.author | Woźniak, Anna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WC3 | pl |
dc.contributor.reviewer | Łabanowska, Maria - 130038 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zięba, Katarzyna - 160866 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T20:04:04Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T20:04:04Z | |
dc.date.submitted | 2016-07-06 | pl |
dc.fieldofstudy | chemia środowiska | pl |
dc.identifier.apd | diploma-103336-135880 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/209866 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | PAH, bee products, HPLC, GC-MS | pl |
dc.subject.pl | WWA, produkty pszczele, HPLC, GC-MS | pl |
dc.title | Opracowanie i optymalizacja procedur przygotowania próbek produktów pszczelich do analiz WWA metodami HPLC i GC-MS. | pl |
dc.title.alternative | Development and optimization procedures of preparation bee products samples for analysis of PAH methods HPLC and GC-MS. | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |