Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Ocena sposobu żywienia pacjentów chorujących na nieswoiste zapalne choroby jelit
Assessment of the diet of patients suffering from inflammatory bowel diseases
nieswoiste zapalne choroby jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, żywienie dzieci, dieta przemysłowa
inflammatory bowel diseases, Crohn's diseasem, children's nutrition, industrial diet
Do nieswoiste zapalne choroby jelit (IBD) zalicza się chorobę Leśniowskiego-Crohna (CD) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (UC). Cechują się one przewlekłym stanem zapalnym, który może obejmować każdy odcinek przewodu pokarmowego oraz okresami zaostrzeń i remisji. Etiopatogeneza nieswoistych zapalnych chorób jelit obejmuje czynniki genetyczne, drobnoustrojowe, a także środowiskowe, takie jak dieta. Odpowiednio zbilansowana dieta może wpłynąć na przebieg choroby poprzez zmniejszenie lub zwiększenie dolegliwości jakie występują w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Jest to szczególnie ważne u pacjentów pediatrycznych, u których istnieje ryzyko wstąpienia niedożywienia. W przypadku braku możliwości pokrycia całkowitego zapotrzebowania energetycznego, żywienie doustne należy uzupełnić preparatami diety przemysłowej. Według najnowszych badań, leczenie żywieniowe jest skuteczne w osiągnięciu choroby, zwłaszcza u pacjentów pediatrycznych, a otrzymane efekty są porównywalne do efektów uzyskanych dzięki zastosowaniu leczenia farmakologicznego. Celem leczenia żywieniowego jest poprawa stanu odżywiania chorego oraz osiągnięcia remisji choroby i jej utrzymanie. Badaniem zostało objętych 51 dzieci, w większości chłopców. Ankieta zawierająca 54 pytania została umieszczona na forach internetowych dotyczących nieswoistych chorób zapalnych jelit. Analizę statystyczną wykonano w programie IBM SPSS Statistics 27, a do sporządzenia wykresów oraz tabel posłużono się programem MS Office 2019. Zbieranie danych odbywało się od grudnia 2020 roku do kwietnia 2021 roku.Z przeprowadzonego badania wynika, że u pacjentów cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna częściej niż w populacji ogólnej występuje niedowaga. Może ona wynikać z leczenia farmakologicznego oraz chirurgicznego i powodować zaburzenie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Ponadto dieta pacjentów cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna odbiega od zaleceń ESPEN. Jest ona uboga w pełnowartościowe białko, pieczywo ciemne, kasze, mleko oraz warzywa i owoce. Niewystarczające spożycie tych produktów wynika z obawy przed nasileniem objawów choroby. Badanie własne wykazało również, że większość pacjentów nie stosuje preparatów diety przemysłowej w przebiegu choroby Leśniowskiego-Craohna, co głównie spowodowane jest stosunkowo późnym wprowadzeniem tego leku na terenie Polski.
Lesniowski-Crohn (CD) and Ulcerative Colitis (UC) are classified as Inflammatory Bowel Diseases IBD. They can be characterized by lasting inflammation of every part of the digestive system and periods of exacerbations and remissions. The etiopathogenesis of Inflammatory Bowel Diseases includes genetic, microbial and environmental factors such as diet. Properly balanced diet may have an impact on the course of illness by reducing or increasing symptoms caused by Lesniowski-Crohn and Ulcerative Colitis diseases. It is especially important for pediatric patients who are at risk of undernourishment. In a scenario in which it is not possible to meet energetic demand, oral nutrition can be supplemented by products of the industrial diet. According to the latest research the nutrition treatment is effective in terms of disease control, especially for pediatric patients. Effects are comparable to the results achieved by pharmacological treatment. The aim of nutritional treatment is to improve the nutritional status of the patient, remission and maintaining it. The group of 51 kids, mostly the boys, was tested. The 54-questions form was posted on forums dedicated to Inflammatory Bowel Diseases. The statistical analysis was conducted using IBM SPSS Statistics 27 and the MS Office to prepare the charts and tables. Data was collected from December 2020 to April 2021. Few conclusions were made on the basis of conducted research. People who suffered from Lesniowski-Crohn disease more often were classified as underweight persons than average. The reason for that could be the applied treatment method (pharmacological or surgical) and lead to problems with digestion and absorption of nutrients. Additionally, the diet applied to patients is different than ESPEN recommendations. The diet itself can be described as low protein, with a limited amount of dark bread, groats, milk, vegetables and fruits. Insufficient consumption is justified by the fear of further disease symptoms. The majority of people suffering from Lesniowski-Crohn disease did not use industrial diet, mostly because of relatively late treatment introduction into the Polish market.
dc.abstract.en | Lesniowski-Crohn (CD) and Ulcerative Colitis (UC) are classified as Inflammatory Bowel Diseases IBD. They can be characterized by lasting inflammation of every part of the digestive system and periods of exacerbations and remissions. The etiopathogenesis of Inflammatory Bowel Diseases includes genetic, microbial and environmental factors such as diet. Properly balanced diet may have an impact on the course of illness by reducing or increasing symptoms caused by Lesniowski-Crohn and Ulcerative Colitis diseases. It is especially important for pediatric patients who are at risk of undernourishment. In a scenario in which it is not possible to meet energetic demand, oral nutrition can be supplemented by products of the industrial diet. According to the latest research the nutrition treatment is effective in terms of disease control, especially for pediatric patients. Effects are comparable to the results achieved by pharmacological treatment. The aim of nutritional treatment is to improve the nutritional status of the patient, remission and maintaining it. The group of 51 kids, mostly the boys, was tested. The 54-questions form was posted on forums dedicated to Inflammatory Bowel Diseases. The statistical analysis was conducted using IBM SPSS Statistics 27 and the MS Office to prepare the charts and tables. Data was collected from December 2020 to April 2021. Few conclusions were made on the basis of conducted research. People who suffered from Lesniowski-Crohn disease more often were classified as underweight persons than average. The reason for that could be the applied treatment method (pharmacological or surgical) and lead to problems with digestion and absorption of nutrients. Additionally, the diet applied to patients is different than ESPEN recommendations. The diet itself can be described as low protein, with a limited amount of dark bread, groats, milk, vegetables and fruits. Insufficient consumption is justified by the fear of further disease symptoms. The majority of people suffering from Lesniowski-Crohn disease did not use industrial diet, mostly because of relatively late treatment introduction into the Polish market. | pl |
dc.abstract.pl | Do nieswoiste zapalne choroby jelit (IBD) zalicza się chorobę Leśniowskiego-Crohna (CD) oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego (UC). Cechują się one przewlekłym stanem zapalnym, który może obejmować każdy odcinek przewodu pokarmowego oraz okresami zaostrzeń i remisji. Etiopatogeneza nieswoistych zapalnych chorób jelit obejmuje czynniki genetyczne, drobnoustrojowe, a także środowiskowe, takie jak dieta. Odpowiednio zbilansowana dieta może wpłynąć na przebieg choroby poprzez zmniejszenie lub zwiększenie dolegliwości jakie występują w przebiegu choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Jest to szczególnie ważne u pacjentów pediatrycznych, u których istnieje ryzyko wstąpienia niedożywienia. W przypadku braku możliwości pokrycia całkowitego zapotrzebowania energetycznego, żywienie doustne należy uzupełnić preparatami diety przemysłowej. Według najnowszych badań, leczenie żywieniowe jest skuteczne w osiągnięciu choroby, zwłaszcza u pacjentów pediatrycznych, a otrzymane efekty są porównywalne do efektów uzyskanych dzięki zastosowaniu leczenia farmakologicznego. Celem leczenia żywieniowego jest poprawa stanu odżywiania chorego oraz osiągnięcia remisji choroby i jej utrzymanie. Badaniem zostało objętych 51 dzieci, w większości chłopców. Ankieta zawierająca 54 pytania została umieszczona na forach internetowych dotyczących nieswoistych chorób zapalnych jelit. Analizę statystyczną wykonano w programie IBM SPSS Statistics 27, a do sporządzenia wykresów oraz tabel posłużono się programem MS Office 2019. Zbieranie danych odbywało się od grudnia 2020 roku do kwietnia 2021 roku.Z przeprowadzonego badania wynika, że u pacjentów cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna częściej niż w populacji ogólnej występuje niedowaga. Może ona wynikać z leczenia farmakologicznego oraz chirurgicznego i powodować zaburzenie trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Ponadto dieta pacjentów cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna odbiega od zaleceń ESPEN. Jest ona uboga w pełnowartościowe białko, pieczywo ciemne, kasze, mleko oraz warzywa i owoce. Niewystarczające spożycie tych produktów wynika z obawy przed nasileniem objawów choroby. Badanie własne wykazało również, że większość pacjentów nie stosuje preparatów diety przemysłowej w przebiegu choroby Leśniowskiego-Craohna, co głównie spowodowane jest stosunkowo późnym wprowadzeniem tego leku na terenie Polski. | pl |
dc.affiliation | Wydział Lekarski | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Kozioł-Kozakowska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.author | Groszek, Paulina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WL | pl |
dc.contributor.reviewer | Kozioł-Kozakowska, Agnieszka | pl |
dc.contributor.reviewer | Zwolińska-Wcisło, Małgorzata - 133936 | pl |
dc.date.accessioned | 2022-07-05T21:34:42Z | |
dc.date.available | 2022-07-05T21:34:42Z | |
dc.date.submitted | 2022-07-05 | pl |
dc.fieldofstudy | dietetyka | pl |
dc.identifier.apd | diploma-154700-279516 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/294574 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | inflammatory bowel diseases, Crohn's diseasem, children's nutrition, industrial diet | pl |
dc.subject.pl | nieswoiste zapalne choroby jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, żywienie dzieci, dieta przemysłowa | pl |
dc.title | Ocena sposobu żywienia pacjentów chorujących na nieswoiste zapalne choroby jelit | pl |
dc.title.alternative | Assessment of the diet of patients suffering from inflammatory bowel diseases | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |