Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Znaczenie prawidłowego żywienia w procesie starzenia się organizmu człowieka
Proper Nutrition and Aging of Human Body
żywienie, starzenie się, antyoksydanty, osoby starsze
nutrition, aging, antioxidants, old people
Szybki rozwój medycyny oraz poprawa ogólnych warunków życia sprawiły, że średnia długość życia człowieka uległa wydłużeniu. Zarówno w Europie, jak i w Polsce widać wyraźny wzrost liczby osób w wieku starszym.Celem prezentowanej pracy jest ocena żywienia osób starszych w aspekcie jego wpływu na spowolnienie procesu starzenia się organizmu człowieka. Praca oparta jest na przeglądzie piśmiennictwa z lat 2006-2011 dostępnego w bazach danych czasopism tematycznych oraz bazie danych Pubmed.Starzenie się organizmu ludzkiego jest procesem fizjologicznym i nieodwracalnym. W pracy przedstawiono zmiany jakie zachodzą w organizmie człowieka w wyniku starzenia się oraz na jakie elementy prawidłowego żywienia osób starszych należy zwrócić uwagę. Można sprawić, aby proces starzenia był wolniejszy. Wśród czynników, które mają wpływ na ten proces należy pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w mikro- i makroskładniki oraz odpowiednim poziomie aktywności fizycznej. Do składników diety istotnie wpływających na proces starzenia się należą: pochodzące z pożywienia, antyoksydanty, flawonoidy oraz wybrane składniki mineralne np. selen. Przykładowo flawonoidy mają w organizmie człowieka działanie przeciwzapalne, uszczelniają i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacniają też działanie innych antyoksydantów. Selen jest podstawowym mikroskładnikiem, współdziała z witaminą E opóźniając proces starzenia się komórek organizmu, bierze udział w tworzeniu enzymu przeciwutleniającego – peroksydazy glutationowej.
Rapid development of medicine and improvement of general living conditions resulted in the extension of average human lifespan. Both in Europe and in Poland, a distinct increase in the number of old people is visible.The goal of this work is the asses the eating habits of old people with regard to their effect on slowing the aging process of human body. The thesis is based on the review of literature from 2006-2011 available in databases of thematic periodicals and in the Pubmed database.The aging of human body is a physiological and irreversible process. The thesis describes the changes that occur in human body with age and defines the areas of proper nutrition of old people that should be given special attention. The aging process can be slowed. A proper diet rich in micro- and macronutrients and proper physical activity play an important role among the factors that influence the process.Elements of a diet that significantly influence the aging process include antioxidants, flavonoids, and chosen mineral components e.g. selenium, that are provided in food. For example flavonoids have anti-inflammatory qualities and also seal and improve flexibility of blood vessels. They also enhance the effects of other antioxidants. Selenium is the main micronutrient that, together with vitamin E, delays the aging of body cells and participates in creation of antioxidizing enzyme – glutathione peroxidase.
dc.abstract.en | Rapid development of medicine and improvement of general living conditions resulted in the extension of average human lifespan. Both in Europe and in Poland, a distinct increase in the number of old people is visible.The goal of this work is the asses the eating habits of old people with regard to their effect on slowing the aging process of human body. The thesis is based on the review of literature from 2006-2011 available in databases of thematic periodicals and in the Pubmed database.The aging of human body is a physiological and irreversible process. The thesis describes the changes that occur in human body with age and defines the areas of proper nutrition of old people that should be given special attention. The aging process can be slowed. A proper diet rich in micro- and macronutrients and proper physical activity play an important role among the factors that influence the process.Elements of a diet that significantly influence the aging process include antioxidants, flavonoids, and chosen mineral components e.g. selenium, that are provided in food. For example flavonoids have anti-inflammatory qualities and also seal and improve flexibility of blood vessels. They also enhance the effects of other antioxidants. Selenium is the main micronutrient that, together with vitamin E, delays the aging of body cells and participates in creation of antioxidizing enzyme – glutathione peroxidase. | pl |
dc.abstract.pl | Szybki rozwój medycyny oraz poprawa ogólnych warunków życia sprawiły, że średnia długość życia człowieka uległa wydłużeniu. Zarówno w Europie, jak i w Polsce widać wyraźny wzrost liczby osób w wieku starszym.Celem prezentowanej pracy jest ocena żywienia osób starszych w aspekcie jego wpływu na spowolnienie procesu starzenia się organizmu człowieka. Praca oparta jest na przeglądzie piśmiennictwa z lat 2006-2011 dostępnego w bazach danych czasopism tematycznych oraz bazie danych Pubmed.Starzenie się organizmu ludzkiego jest procesem fizjologicznym i nieodwracalnym. W pracy przedstawiono zmiany jakie zachodzą w organizmie człowieka w wyniku starzenia się oraz na jakie elementy prawidłowego żywienia osób starszych należy zwrócić uwagę. Można sprawić, aby proces starzenia był wolniejszy. Wśród czynników, które mają wpływ na ten proces należy pamiętać o odpowiedniej diecie bogatej w mikro- i makroskładniki oraz odpowiednim poziomie aktywności fizycznej. Do składników diety istotnie wpływających na proces starzenia się należą: pochodzące z pożywienia, antyoksydanty, flawonoidy oraz wybrane składniki mineralne np. selen. Przykładowo flawonoidy mają w organizmie człowieka działanie przeciwzapalne, uszczelniają i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacniają też działanie innych antyoksydantów. Selen jest podstawowym mikroskładnikiem, współdziała z witaminą E opóźniając proces starzenia się komórek organizmu, bierze udział w tworzeniu enzymu przeciwutleniającego – peroksydazy glutationowej. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.contributor.advisor | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.author | Wierzbicka, Ewelina | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Ścibor, Monika - 133620 | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-23T21:53:13Z | |
dc.date.available | 2020-07-23T21:53:13Z | |
dc.date.submitted | 2012-03-08 | pl |
dc.fieldofstudy | inspekcja sanitarna | pl |
dc.identifier.apd | diploma-63603-101950 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/177227 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutrition, aging, antioxidants, old people | pl |
dc.subject.pl | żywienie, starzenie się, antyoksydanty, osoby starsze | pl |
dc.title | Znaczenie prawidłowego żywienia w procesie starzenia się organizmu człowieka | pl |
dc.title.alternative | Proper Nutrition and Aging of Human Body | pl |
dc.type | licenciate | pl |
dspace.entity.type | Publication |