Stan odżywienia pacjentów powyżej 65 r.ż. a czas hospitalizacji

master
dc.abstract.enIntroduction: Nutritional disorders are one of the key factors in the prognosis of elderly patients after surgery. Problems resulting from poor nutritional status adversely affect the whole body, worsen quality of life, and increase the incidence of postoperative complications and prolong hospitalization.The purpose of the work: The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients over 65 years of age surgically treated for cancer and non-cancer conditions and to determine the relationship between nutritional status and the occurrence of complications and hospitalization time.Material and methods: The study included 100 patients of the Department of General, Oncological and Minimally Invasive Surgery in Kraków. The criterion for inclusion of the patient in the study was: the patient's age above 65 years, the surgical procedure performed, and the mental state enabling to conduct the study. The research method used to collect the material was a diagnostic survey. Techniques such as: interview and analysis of medical records were used. Research tools were used to assess nutritional status: BMI, NRS 2002 scale and MNA scale. Modified classification of postoperative complications according to Clavien-Dindo was used to assess postoperative complications.Results: Malnourished patients according to BMI constituted 3% of the subjects, according to MNA- 6% of the subjects, while according to NRS 2002- 26% of the subjects. Longer hospitalization time was observed in patients with malnutrition or at risk of malnutrition in whom nutrition therapy was indicated. Patients malnourished according to NRS 2002 and MNA have a higher risk of complications than patients who are well nourished.Conclusions: The nutritional status of patients affects the duration of hospitalization and the incidence of postoperative complications.pl
dc.abstract.plWstęp: Zaburzenia odżywiania stanowią jeden z kluczowych czynników rokowania pacjentów w podeszłym wieku po zabiegach operacyjnych. Problemy wynikające z nieprawidłowego stanu odżywienia wpływają negatywnie na cały organizm, pogarszają jakość życia oraz zwiększają częstość występowania powikłań pooperacyjnych i wydłużają czas hospitalizacji.Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu odżywienia pacjentów powyżej 65 roku życia leczonych chirurgicznie z powodu schorzeń nowotworowych i nienowotworowych oraz określenie związku pomiędzy stanem odżywienia a wystąpieniem powikłań i czasem hospitalizacji.Materiał i metody: Badaniem objęto 100 pacjentów Oddziału Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Małoinwazyjnej w Krakowie. Kryterium włączenia pacjenta do badania stanowiło: wiek pacjenta powyżej 65 roku życia, przeprowadzony zabieg operacyjny oraz stan psychiczny umożliwiający przeprowadzenie badania. Metodą badawczą, która posłużyła do zebrania materiału był sondaż diagnostyczny. Wykorzystano techniki takie jak: wywiad oraz analiza dokumentacji medycznej. Do oceny stanu odżywienia wykorzystano narzędzia badawcze: BMI, skala NRS 2002 oraz skala MNA. Do oceny powikłań pooperacyjnych posłużono się Zmodyfikowaną klasyfikacją powikłań pooperacyjnych według Clavien-Dindo.Wyniki: Pacjenci niedożywieni wg BMI stanowili 3% badanych, wg MNA- 6% badanych, natomiast wg NRS 2002- 26% badanych. Dłuższy czas hospitalizacji dotyczył pacjentów, u których występowało niedożywienie lub jego ryzyko i u których wskazane było leczenie żywieniowe. U pacjentów niedożywionych wg NRS 2002 oraz MNA występuje większe ryzyko wystąpienia powikłań niż u pacjentów prawidłowo odżywionych.Wnioski: Stan odżywienia pacjentów wpływa na czas hospitalizacji oraz częstość wystąpienia powikłań pooperacyjnych.pl
dc.affiliationWydział Nauk o Zdrowiupl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorWalewska, Elżbieta - 133732 pl
dc.contributor.authorPtaszyńska, Wiolettapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WNOZpl
dc.contributor.reviewerWalewska, Elżbieta - 133732 pl
dc.contributor.reviewerSzura, Mirosław - 133606 pl
dc.date.accessioned2022-07-12T22:09:56Z
dc.date.available2022-07-12T22:09:56Z
dc.date.submitted2022-07-12pl
dc.fieldofstudypielęgniarstwopl
dc.identifier.apddiploma-159440-249190pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/296482
dc.languagepolpl
dc.subject.ennutritional status, NRS-2002, MNA, hospitalization timepl
dc.subject.plstan odżywienia, NRS-2002, MNA, czas hospitalizacjipl
dc.titleStan odżywienia pacjentów powyżej 65 r.ż. a czas hospitalizacjipl
dc.title.alternativeNutritional status of patients over 65 years of age and duration of hospitalizationpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Introduction: Nutritional disorders are one of the key factors in the prognosis of elderly patients after surgery. Problems resulting from poor nutritional status adversely affect the whole body, worsen quality of life, and increase the incidence of postoperative complications and prolong hospitalization.The purpose of the work: The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients over 65 years of age surgically treated for cancer and non-cancer conditions and to determine the relationship between nutritional status and the occurrence of complications and hospitalization time.Material and methods: The study included 100 patients of the Department of General, Oncological and Minimally Invasive Surgery in Kraków. The criterion for inclusion of the patient in the study was: the patient's age above 65 years, the surgical procedure performed, and the mental state enabling to conduct the study. The research method used to collect the material was a diagnostic survey. Techniques such as: interview and analysis of medical records were used. Research tools were used to assess nutritional status: BMI, NRS 2002 scale and MNA scale. Modified classification of postoperative complications according to Clavien-Dindo was used to assess postoperative complications.Results: Malnourished patients according to BMI constituted 3% of the subjects, according to MNA- 6% of the subjects, while according to NRS 2002- 26% of the subjects. Longer hospitalization time was observed in patients with malnutrition or at risk of malnutrition in whom nutrition therapy was indicated. Patients malnourished according to NRS 2002 and MNA have a higher risk of complications than patients who are well nourished.Conclusions: The nutritional status of patients affects the duration of hospitalization and the incidence of postoperative complications.
dc.abstract.plpl
Wstęp: Zaburzenia odżywiania stanowią jeden z kluczowych czynników rokowania pacjentów w podeszłym wieku po zabiegach operacyjnych. Problemy wynikające z nieprawidłowego stanu odżywienia wpływają negatywnie na cały organizm, pogarszają jakość życia oraz zwiększają częstość występowania powikłań pooperacyjnych i wydłużają czas hospitalizacji.Cel pracy: Celem pracy była ocena stanu odżywienia pacjentów powyżej 65 roku życia leczonych chirurgicznie z powodu schorzeń nowotworowych i nienowotworowych oraz określenie związku pomiędzy stanem odżywienia a wystąpieniem powikłań i czasem hospitalizacji.Materiał i metody: Badaniem objęto 100 pacjentów Oddziału Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Małoinwazyjnej w Krakowie. Kryterium włączenia pacjenta do badania stanowiło: wiek pacjenta powyżej 65 roku życia, przeprowadzony zabieg operacyjny oraz stan psychiczny umożliwiający przeprowadzenie badania. Metodą badawczą, która posłużyła do zebrania materiału był sondaż diagnostyczny. Wykorzystano techniki takie jak: wywiad oraz analiza dokumentacji medycznej. Do oceny stanu odżywienia wykorzystano narzędzia badawcze: BMI, skala NRS 2002 oraz skala MNA. Do oceny powikłań pooperacyjnych posłużono się Zmodyfikowaną klasyfikacją powikłań pooperacyjnych według Clavien-Dindo.Wyniki: Pacjenci niedożywieni wg BMI stanowili 3% badanych, wg MNA- 6% badanych, natomiast wg NRS 2002- 26% badanych. Dłuższy czas hospitalizacji dotyczył pacjentów, u których występowało niedożywienie lub jego ryzyko i u których wskazane było leczenie żywieniowe. U pacjentów niedożywionych wg NRS 2002 oraz MNA występuje większe ryzyko wystąpienia powikłań niż u pacjentów prawidłowo odżywionych.Wnioski: Stan odżywienia pacjentów wpływa na czas hospitalizacji oraz częstość wystąpienia powikłań pooperacyjnych.
dc.affiliationpl
Wydział Nauk o Zdrowiu
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Walewska, Elżbieta - 133732
dc.contributor.authorpl
Ptaszyńska, Wioletta
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WNOZ
dc.contributor.reviewerpl
Walewska, Elżbieta - 133732
dc.contributor.reviewerpl
Szura, Mirosław - 133606
dc.date.accessioned
2022-07-12T22:09:56Z
dc.date.available
2022-07-12T22:09:56Z
dc.date.submittedpl
2022-07-12
dc.fieldofstudypl
pielęgniarstwo
dc.identifier.apdpl
diploma-159440-249190
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/296482
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
nutritional status, NRS-2002, MNA, hospitalization time
dc.subject.plpl
stan odżywienia, NRS-2002, MNA, czas hospitalizacji
dc.titlepl
Stan odżywienia pacjentów powyżej 65 r.ż. a czas hospitalizacji
dc.title.alternativepl
Nutritional status of patients over 65 years of age and duration of hospitalization
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
30
Views per month
Views per city
Warsaw
5
Krakow
3
Wroclaw
3
Katowice
2
Poznan
2
Bialystok
1
Brzozów
1
Bydgoszcz
1
Czerwionka-Leszczyny
1
Elblag
1

No access

No Thumbnail Available
Collections