n-3 PUFA a czynniki ryzyka powikłań w zespole metabolicznym - badanie Bioclaims

master
dc.abstract.enBackground:The metabolic syndrome (MS) is a pathological condition, which is composed of such metabolic factors as: abdominal obesity, insulin resistance, hyperinsulinemia, impaired glucose tolerance, elevated blood pressure, high level of triglycerides and decreased HDL-cholesterol fraction. These metabolic disorders lead to development of cardiovascular disease and diabetes type 2. Pharmacological and nonpharmacological therapy are used in the treatment of MS. Nonpharmacological therapy consists of weight reduction, regular physical activity and diet modification. Diet should be rich in polyunsaturated fatty acids omega 3, such as α-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Regular consumption of n-3 PUFAs can lower blood pressure, reduce the lipid levels, inflammation and hypercoagulability. Currently in Europe, eleven institutions are doing research on the n-3 PUFAs and their effects on the human body, this project is called Bioclaims, and the presented results are part of this project.Aims:The aim of this study was to demonstrate the effect of n-3 PUFAs on risk factors for cardiovascular diseases and type 2 diabetes in metabolic syndrome. The analysed risk factors are: leveles of glucose, insulin, triglycerides, free fatty acids, total cholesterol and HDL cholesterol.Materials and methods:The study group consisted of 24 patients, who have been supplemented with n-3 PUFA for 3 months. The control group consisted of 27 people, who on placebo for the same period of time. For the determinations of glucose, triglycerides, free fatty acids, total cholesterol and HDL cholesterol enzymatic colorimetric assay were used. For the determinations of insulin- immunoradiometric assay. Results:Polyunsaturated fatty acids omega 3 (EPA and DHA) had any effect on level of glucose, insulin, FFA and total cholesterol (p > 0,05). The results showed that patients, supplemented with N-3 PUFA had significantly lower triglicerides level during OGTT, (p < 0,05). HDL cholesterol level significantly increased after EPA/DHA vs placebo supplementation (p < 0,05).Conclusions:Polyunsaturated omega-3 fatty acids reduced the level of risk factors of chronic complications in the metabolic syndrome, by reducing TG and increasing HDL cholesterol levels.pl
dc.abstract.plWstęp:Zespół metaboliczny (ZM) jest to stan patologiczny w którym występują powiązane ze sobą zaburzenia metaboliczne. Do głównych komponentów ZM zalicza się: otyłość brzuszną, insulinooporność, hiperinsulinemię, upośledzoną tolerancję glukozy, podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, hipertriglicerydemię oraz obniżoną frakcję cholesterolu HDL. Wyżej wymienione zaburzenia prowadzą do wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych oraz do rozwoju pełnoobjawowej cukrzycy 2 typu. W leczeniu ZM stosuje się terapię farmakologiczną i niefarmakologiczną, polegającą na zwiększeniu aktywności fizycznej i modyfikacji diety. Zalecana dieta powinna być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak: kwas α- linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Pozytywny wpływ wyżej wymienionych kwasów omega-3 polega na korzystnym wpływie na profil lipidowy, działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym, hipotensyjnym oraz antyarytmicznym. Potwierdzeniem działania prozdrowotnego kwasów n-3 zajmuje się obecnie realizowany, europejski projekt Bioclaims, a poniższa praca przedstawia część wyników uzyskanych w trakcie realizacji tego projektu. W ramach tego projektu jedenaście europejskich placówek badawczych współpracuje ze sobą w celu wykrycia nowych biomarkerów zaburzeń metabolicznychi chorób cywilizacyjnych. Badania te mają również na celu sprawdzenie wpływu diety redukcyjnej oraz suplementacji diety kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom badanych markerów biologicznych.Cel:Celem tej pracy było wykazanie wpływu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na czynniki ryzyka powikłań w zespole metabolicznym. Do czynników ryzyka zaliczono poziom: glukozy, insuliny, triglicerydów, wolnych kwasów tłuszczowych (FFA), cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji HDL.Materiały i metody:W skład grupy badanej wchodziło 24 pacjentów z zespołem metabolicznym, zażywających przez 3 miesiące kwasy tłuszczowe n-3, natomiast grupa referencyjna składała się z 27 osób, które przez taki sam okres czasu przyjmowały placebo. Pomiarów stężenia w/w czynników ryzyka dokonano przed i po okresie suplementacji. Pomiar: glukozy, FFA, TG, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji HDL wykonano metodą enzymatyczno-kolorymetryczną. Do oznaczenia stężenia insuliny wykorzystano metodę immunoradiometryczną.Wyniki:Kwasy tłuszczowe omega-3 nie wpływały istotnie na pozom insuliny, glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych i cholesterolu całkowitego (p > 0,05), w badanych grupach. Po okresie suplementacji kwasami n-3, w teście OGTT zaobserwowano istotną redukcję stężenia TG we wszystkich punktach czasowych (p < 0,05). Poziom cholesterolu frakcji HDL wzrósł istotnie po okresie suplementacji kwasami EPA i DHA (p < 0,05).Wnioski: Suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 wpływa na zmniejszenie poziomu czynników ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych w zespole metabolicznym, poprzez obniżenie stężenia TG i podwyższenie poziomu cholesterolu frakcji HDL.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorKieć-Wilk, Beata - 130090 pl
dc.contributor.authorBartosik, Katarzynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerWybrańska, Iwona - 133859 pl
dc.contributor.reviewerKieć-Wilk, Beata - 130090 pl
dc.date.accessioned2020-07-24T06:08:23Z
dc.date.available2020-07-24T06:08:23Z
dc.date.submitted2012-09-10pl
dc.fieldofstudyanalityka medycznapl
dc.identifier.apddiploma-65639-78522pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/179146
dc.languagepolpl
dc.subject.enMetabolic syndrome, obesity, cardiovascular disease, type 2 diabetes, polyunsaturated omega-3 fatty acids.pl
dc.subject.plZespół metaboliczny, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca 2 typu, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.pl
dc.titlen-3 PUFA a czynniki ryzyka powikłań w zespole metabolicznym - badanie Bioclaimspl
dc.title.alternativen-3 PUFA and risk factors for complications in the metabolic syndrome- Bioclaims projectpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Background:The metabolic syndrome (MS) is a pathological condition, which is composed of such metabolic factors as: abdominal obesity, insulin resistance, hyperinsulinemia, impaired glucose tolerance, elevated blood pressure, high level of triglycerides and decreased HDL-cholesterol fraction. These metabolic disorders lead to development of cardiovascular disease and diabetes type 2. Pharmacological and nonpharmacological therapy are used in the treatment of MS. Nonpharmacological therapy consists of weight reduction, regular physical activity and diet modification. Diet should be rich in polyunsaturated fatty acids omega 3, such as α-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). Regular consumption of n-3 PUFAs can lower blood pressure, reduce the lipid levels, inflammation and hypercoagulability. Currently in Europe, eleven institutions are doing research on the n-3 PUFAs and their effects on the human body, this project is called Bioclaims, and the presented results are part of this project.Aims:The aim of this study was to demonstrate the effect of n-3 PUFAs on risk factors for cardiovascular diseases and type 2 diabetes in metabolic syndrome. The analysed risk factors are: leveles of glucose, insulin, triglycerides, free fatty acids, total cholesterol and HDL cholesterol.Materials and methods:The study group consisted of 24 patients, who have been supplemented with n-3 PUFA for 3 months. The control group consisted of 27 people, who on placebo for the same period of time. For the determinations of glucose, triglycerides, free fatty acids, total cholesterol and HDL cholesterol enzymatic colorimetric assay were used. For the determinations of insulin- immunoradiometric assay. Results:Polyunsaturated fatty acids omega 3 (EPA and DHA) had any effect on level of glucose, insulin, FFA and total cholesterol (p > 0,05). The results showed that patients, supplemented with N-3 PUFA had significantly lower triglicerides level during OGTT, (p < 0,05). HDL cholesterol level significantly increased after EPA/DHA vs placebo supplementation (p < 0,05).Conclusions:Polyunsaturated omega-3 fatty acids reduced the level of risk factors of chronic complications in the metabolic syndrome, by reducing TG and increasing HDL cholesterol levels.
dc.abstract.plpl
Wstęp:Zespół metaboliczny (ZM) jest to stan patologiczny w którym występują powiązane ze sobą zaburzenia metaboliczne. Do głównych komponentów ZM zalicza się: otyłość brzuszną, insulinooporność, hiperinsulinemię, upośledzoną tolerancję glukozy, podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, hipertriglicerydemię oraz obniżoną frakcję cholesterolu HDL. Wyżej wymienione zaburzenia prowadzą do wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych oraz do rozwoju pełnoobjawowej cukrzycy 2 typu. W leczeniu ZM stosuje się terapię farmakologiczną i niefarmakologiczną, polegającą na zwiększeniu aktywności fizycznej i modyfikacji diety. Zalecana dieta powinna być bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak: kwas α- linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Pozytywny wpływ wyżej wymienionych kwasów omega-3 polega na korzystnym wpływie na profil lipidowy, działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym, hipotensyjnym oraz antyarytmicznym. Potwierdzeniem działania prozdrowotnego kwasów n-3 zajmuje się obecnie realizowany, europejski projekt Bioclaims, a poniższa praca przedstawia część wyników uzyskanych w trakcie realizacji tego projektu. W ramach tego projektu jedenaście europejskich placówek badawczych współpracuje ze sobą w celu wykrycia nowych biomarkerów zaburzeń metabolicznychi chorób cywilizacyjnych. Badania te mają również na celu sprawdzenie wpływu diety redukcyjnej oraz suplementacji diety kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom badanych markerów biologicznych.Cel:Celem tej pracy było wykazanie wpływu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na czynniki ryzyka powikłań w zespole metabolicznym. Do czynników ryzyka zaliczono poziom: glukozy, insuliny, triglicerydów, wolnych kwasów tłuszczowych (FFA), cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji HDL.Materiały i metody:W skład grupy badanej wchodziło 24 pacjentów z zespołem metabolicznym, zażywających przez 3 miesiące kwasy tłuszczowe n-3, natomiast grupa referencyjna składała się z 27 osób, które przez taki sam okres czasu przyjmowały placebo. Pomiarów stężenia w/w czynników ryzyka dokonano przed i po okresie suplementacji. Pomiar: glukozy, FFA, TG, cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji HDL wykonano metodą enzymatyczno-kolorymetryczną. Do oznaczenia stężenia insuliny wykorzystano metodę immunoradiometryczną.Wyniki:Kwasy tłuszczowe omega-3 nie wpływały istotnie na pozom insuliny, glukozy, wolnych kwasów tłuszczowych i cholesterolu całkowitego (p > 0,05), w badanych grupach. Po okresie suplementacji kwasami n-3, w teście OGTT zaobserwowano istotną redukcję stężenia TG we wszystkich punktach czasowych (p < 0,05). Poziom cholesterolu frakcji HDL wzrósł istotnie po okresie suplementacji kwasami EPA i DHA (p < 0,05).Wnioski: Suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 wpływa na zmniejszenie poziomu czynników ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych w zespole metabolicznym, poprzez obniżenie stężenia TG i podwyższenie poziomu cholesterolu frakcji HDL.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Kieć-Wilk, Beata - 130090
dc.contributor.authorpl
Bartosik, Katarzyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Wybrańska, Iwona - 133859
dc.contributor.reviewerpl
Kieć-Wilk, Beata - 130090
dc.date.accessioned
2020-07-24T06:08:23Z
dc.date.available
2020-07-24T06:08:23Z
dc.date.submittedpl
2012-09-10
dc.fieldofstudypl
analityka medyczna
dc.identifier.apdpl
diploma-65639-78522
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/179146
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
Metabolic syndrome, obesity, cardiovascular disease, type 2 diabetes, polyunsaturated omega-3 fatty acids.
dc.subject.plpl
Zespół metaboliczny, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca 2 typu, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
dc.titlepl
n-3 PUFA a czynniki ryzyka powikłań w zespole metabolicznym - badanie Bioclaims
dc.title.alternativepl
n-3 PUFA and risk factors for complications in the metabolic syndrome- Bioclaims project
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
31
Views per month
Views per city
Warsaw
4
Katowice
3
Tychy
3
Wroclaw
3
Krakow
2
Lodz
2
Cagliari
1
Częstochowa
1
Dublin
1
Gdansk
1

No access

No Thumbnail Available