Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Warunki klimatyczne uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach
Climatic conditions of grapevine growing in the university vineyard in Łazy
uprawa winorośli, winnica uniwersytecka, Łazy, warunki klimatyczne uprawy winorośli
viticulture, university vineyard, Łazy, climatic conditions for viticulture
W pracy przedstawiono charakterystykę warunków klimatycznych oraz ocenę czynników meteorologicznych w aspekcie uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach. Jako materiały źródłowe wykorzystano średnie dobowe wartości temperatury powietrza, średnie dobowe sumy opadów oraz średnie dobowe sumy usłonecznienia z wielolecia 1989-2019 pochodzące ze stacji klimatologicznej w Łazach. Na podstawie tych danych obliczono wskaźniki agroklimatyczne (WI, HI, CI, SAT, LTI). Ponadto dokonano analizy trendu dla elementów klimatycznych oraz zbadano istotność statystyczną trendów z wykorzystaniem testu Mana-Kendalla. Wyznaczono również długość trwania poszczególnych faz rozwojowych winorośli. Metodą Gumińskiego (1948) określono średnie daty początku i końca faz cyklu wegetacyjnego. Ostatnim elementem pracy było określenie czynników zagrażających uprawie winorośli w winnicy w Łazach. Wyniki pokazały, że w rozpatrywanym wieloleciu winnica uniwersytecka w Łazach spełnia wymagania termiczne dla uprawy winorośli. Bazując na wskaźnikach agroklimatycznych określono, że w badanym obszarze uprawiać można odmiany winorośli szlachetnej (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir). Zagrożeniem dla uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach mogą być przymrozki oraz stres cieplny.
The master dissertation presents the characteristics of climatic conditions and the assessment of meteorological factors in the aspect of viticulture in a university vineyard in Łazy. The source materials were average daily values of air temperature, average daily sums of precipitation and average daily sums of sunshine from the 1989-2019 period from the climatological station in Łazy. On the basis of these data, agroclimatic indices (WI, HI, CI, SAT, LTI) were calculated. Moreover, the trend analysis for the climatic elements was performed and the statistical significance of trends was tested using the Man-Kendall test. The duration of the various development stages of the grapevine was also determined. Using Gumiński's method (1948), mean dates of the beginning and end of the phases of the vegetation cycle were determined. The last element of the work was to determine the factors threatening the cultivation of grapevine in the vineyard in Łazy. The results showed that in the analyzed multi-year period, the university vineyard in Łazy meets the thermal requirements for viticulture. Based on agro-climatic indicators, it was determined that noble grape varieties (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir) can be grown in the study area. A threat to viticulture in the university vineyard are frosts and heat stress that can occur in Łazy.
dc.abstract.en | The master dissertation presents the characteristics of climatic conditions and the assessment of meteorological factors in the aspect of viticulture in a university vineyard in Łazy. The source materials were average daily values of air temperature, average daily sums of precipitation and average daily sums of sunshine from the 1989-2019 period from the climatological station in Łazy. On the basis of these data, agroclimatic indices (WI, HI, CI, SAT, LTI) were calculated. Moreover, the trend analysis for the climatic elements was performed and the statistical significance of trends was tested using the Man-Kendall test. The duration of the various development stages of the grapevine was also determined. Using Gumiński's method (1948), mean dates of the beginning and end of the phases of the vegetation cycle were determined. The last element of the work was to determine the factors threatening the cultivation of grapevine in the vineyard in Łazy. The results showed that in the analyzed multi-year period, the university vineyard in Łazy meets the thermal requirements for viticulture. Based on agro-climatic indicators, it was determined that noble grape varieties (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir) can be grown in the study area. A threat to viticulture in the university vineyard are frosts and heat stress that can occur in Łazy. | pl |
dc.abstract.pl | W pracy przedstawiono charakterystykę warunków klimatycznych oraz ocenę czynników meteorologicznych w aspekcie uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach. Jako materiały źródłowe wykorzystano średnie dobowe wartości temperatury powietrza, średnie dobowe sumy opadów oraz średnie dobowe sumy usłonecznienia z wielolecia 1989-2019 pochodzące ze stacji klimatologicznej w Łazach. Na podstawie tych danych obliczono wskaźniki agroklimatyczne (WI, HI, CI, SAT, LTI). Ponadto dokonano analizy trendu dla elementów klimatycznych oraz zbadano istotność statystyczną trendów z wykorzystaniem testu Mana-Kendalla. Wyznaczono również długość trwania poszczególnych faz rozwojowych winorośli. Metodą Gumińskiego (1948) określono średnie daty początku i końca faz cyklu wegetacyjnego. Ostatnim elementem pracy było określenie czynników zagrażających uprawie winorośli w winnicy w Łazach. Wyniki pokazały, że w rozpatrywanym wieloleciu winnica uniwersytecka w Łazach spełnia wymagania termiczne dla uprawy winorośli. Bazując na wskaźnikach agroklimatycznych określono, że w badanym obszarze uprawiać można odmiany winorośli szlachetnej (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir). Zagrożeniem dla uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach mogą być przymrozki oraz stres cieplny. | pl |
dc.affiliation | Wydział Geografii i Geologii | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk przyrodniczych | pl |
dc.area | obszar nauk technicznych | pl |
dc.contributor.advisor | Matuszko, Dorota - 102530 | pl |
dc.contributor.author | Sękowski, Oskar - USOS202608 | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WGG | pl |
dc.contributor.reviewer | Piotrowicz, Katarzyna - 102529 | pl |
dc.contributor.reviewer | Matuszko, Dorota - 102530 | pl |
dc.date.accessioned | 2024-11-20T00:40:13Z | |
dc.date.available | 2024-11-20T00:40:13Z | |
dc.date.submitted | 2021-10-05 | pl |
dc.fieldofstudy | geografia | pl |
dc.identifier.apd | diploma-146251-202608 | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/470606 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | viticulture, university vineyard, Łazy, climatic conditions for viticulture | pl |
dc.subject.pl | uprawa winorośli, winnica uniwersytecka, Łazy, warunki klimatyczne uprawy winorośli | pl |
dc.title | Warunki klimatyczne uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach | pl |
dc.title.alternative | Climatic conditions of grapevine growing in the university vineyard in Łazy | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |