Warunki klimatyczne uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach

master
dc.abstract.enThe master dissertation presents the characteristics of climatic conditions and the assessment of meteorological factors in the aspect of viticulture in a university vineyard in Łazy. The source materials were average daily values of air temperature, average daily sums of precipitation and average daily sums of sunshine from the 1989-2019 period from the climatological station in Łazy. On the basis of these data, agroclimatic indices (WI, HI, CI, SAT, LTI) were calculated. Moreover, the trend analysis for the climatic elements was performed and the statistical significance of trends was tested using the Man-Kendall test. The duration of the various development stages of the grapevine was also determined. Using Gumiński's method (1948), mean dates of the beginning and end of the phases of the vegetation cycle were determined. The last element of the work was to determine the factors threatening the cultivation of grapevine in the vineyard in Łazy. The results showed that in the analyzed multi-year period, the university vineyard in Łazy meets the thermal requirements for viticulture. Based on agro-climatic indicators, it was determined that noble grape varieties (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir) can be grown in the study area. A threat to viticulture in the university vineyard are frosts and heat stress that can occur in Łazy.pl
dc.abstract.plW pracy przedstawiono charakterystykę warunków klimatycznych oraz ocenę czynników meteorologicznych w aspekcie uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach. Jako materiały źródłowe wykorzystano średnie dobowe wartości temperatury powietrza, średnie dobowe sumy opadów oraz średnie dobowe sumy usłonecznienia z wielolecia 1989-2019 pochodzące ze stacji klimatologicznej w Łazach. Na podstawie tych danych obliczono wskaźniki agroklimatyczne (WI, HI, CI, SAT, LTI). Ponadto dokonano analizy trendu dla elementów klimatycznych oraz zbadano istotność statystyczną trendów z wykorzystaniem testu Mana-Kendalla. Wyznaczono również długość trwania poszczególnych faz rozwojowych winorośli. Metodą Gumińskiego (1948) określono średnie daty początku i końca faz cyklu wegetacyjnego. Ostatnim elementem pracy było określenie czynników zagrażających uprawie winorośli w winnicy w Łazach. Wyniki pokazały, że w rozpatrywanym wieloleciu winnica uniwersytecka w Łazach spełnia wymagania termiczne dla uprawy winorośli. Bazując na wskaźnikach agroklimatycznych określono, że w badanym obszarze uprawiać można odmiany winorośli szlachetnej (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir). Zagrożeniem dla uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach mogą być przymrozki oraz stres cieplny.pl
dc.affiliationWydział Geografii i Geologiipl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.areaobszar nauk przyrodniczychpl
dc.areaobszar nauk technicznychpl
dc.contributor.advisorMatuszko, Dorota - 102530 pl
dc.contributor.authorSękowski, Oskar - USOS202608 pl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WGGpl
dc.contributor.reviewerPiotrowicz, Katarzyna - 102529 pl
dc.contributor.reviewerMatuszko, Dorota - 102530 pl
dc.date.accessioned2024-11-20T00:40:13Z
dc.date.available2024-11-20T00:40:13Z
dc.date.submitted2021-10-05pl
dc.fieldofstudygeografiapl
dc.identifier.apddiploma-146251-202608pl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/handle/item/470606
dc.languagepolpl
dc.subject.enviticulture, university vineyard, Łazy, climatic conditions for viticulturepl
dc.subject.pluprawa winorośli, winnica uniwersytecka, Łazy, warunki klimatyczne uprawy winoroślipl
dc.titleWarunki klimatyczne uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazachpl
dc.title.alternativeClimatic conditions of grapevine growing in the university vineyard in Łazypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
The master dissertation presents the characteristics of climatic conditions and the assessment of meteorological factors in the aspect of viticulture in a university vineyard in Łazy. The source materials were average daily values of air temperature, average daily sums of precipitation and average daily sums of sunshine from the 1989-2019 period from the climatological station in Łazy. On the basis of these data, agroclimatic indices (WI, HI, CI, SAT, LTI) were calculated. Moreover, the trend analysis for the climatic elements was performed and the statistical significance of trends was tested using the Man-Kendall test. The duration of the various development stages of the grapevine was also determined. Using Gumiński's method (1948), mean dates of the beginning and end of the phases of the vegetation cycle were determined. The last element of the work was to determine the factors threatening the cultivation of grapevine in the vineyard in Łazy. The results showed that in the analyzed multi-year period, the university vineyard in Łazy meets the thermal requirements for viticulture. Based on agro-climatic indicators, it was determined that noble grape varieties (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir) can be grown in the study area. A threat to viticulture in the university vineyard are frosts and heat stress that can occur in Łazy.
dc.abstract.plpl
W pracy przedstawiono charakterystykę warunków klimatycznych oraz ocenę czynników meteorologicznych w aspekcie uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach. Jako materiały źródłowe wykorzystano średnie dobowe wartości temperatury powietrza, średnie dobowe sumy opadów oraz średnie dobowe sumy usłonecznienia z wielolecia 1989-2019 pochodzące ze stacji klimatologicznej w Łazach. Na podstawie tych danych obliczono wskaźniki agroklimatyczne (WI, HI, CI, SAT, LTI). Ponadto dokonano analizy trendu dla elementów klimatycznych oraz zbadano istotność statystyczną trendów z wykorzystaniem testu Mana-Kendalla. Wyznaczono również długość trwania poszczególnych faz rozwojowych winorośli. Metodą Gumińskiego (1948) określono średnie daty początku i końca faz cyklu wegetacyjnego. Ostatnim elementem pracy było określenie czynników zagrażających uprawie winorośli w winnicy w Łazach. Wyniki pokazały, że w rozpatrywanym wieloleciu winnica uniwersytecka w Łazach spełnia wymagania termiczne dla uprawy winorośli. Bazując na wskaźnikach agroklimatycznych określono, że w badanym obszarze uprawiać można odmiany winorośli szlachetnej (Riesling, Traminer, Chardonnay, Pinot Noir). Zagrożeniem dla uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach mogą być przymrozki oraz stres cieplny.
dc.affiliationpl
Wydział Geografii i Geologii
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.areapl
obszar nauk przyrodniczych
dc.areapl
obszar nauk technicznych
dc.contributor.advisorpl
Matuszko, Dorota - 102530
dc.contributor.authorpl
Sękowski, Oskar - USOS202608
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WGG
dc.contributor.reviewerpl
Piotrowicz, Katarzyna - 102529
dc.contributor.reviewerpl
Matuszko, Dorota - 102530
dc.date.accessioned
2024-11-20T00:40:13Z
dc.date.available
2024-11-20T00:40:13Z
dc.date.submittedpl
2021-10-05
dc.fieldofstudypl
geografia
dc.identifier.apdpl
diploma-146251-202608
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/handle/item/470606
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
viticulture, university vineyard, Łazy, climatic conditions for viticulture
dc.subject.plpl
uprawa winorośli, winnica uniwersytecka, Łazy, warunki klimatyczne uprawy winorośli
dc.titlepl
Warunki klimatyczne uprawy winorośli w winnicy uniwersyteckiej w Łazach
dc.title.alternativepl
Climatic conditions of grapevine growing in the university vineyard in Łazy
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
27
Views per month
Views per city
Krakow
9
Warsaw
3
Wroclaw
2
Bieruń
1
Brno
1
Katowice
1
Kunów
1
Lublin
1
Lusina
1
Pardubice
1

No access

No Thumbnail Available
Collections