Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Sposób żywienia i stan odżywienia dzieci w prywatnych i publicznych przedszkolach w gminie Raciechowice.
Eating habits and nutritional status of children in private and public kindergartens in the municipality of Raciechowice
stan odżywienia, sposób żywienia, jadłospisy, wieś, dzieci przedszkolne
nutritional status, eating habits, diets, village, preschool children
W prezentowanej pracy przedstawiono zachowania żywieniowe dzieci przedszkolnych, które mogą mieć wpływ na ich przyszły stan zdrowia. Celem pracy była ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci w wieku od 3 do 6 lat w przedszkolu publicznym i prywatnym z terenu gminy Raciechowice. Badanie przeprowadzono w czerwcu 2017 roku i objęto nim 52 dzieci przedszkolnych, w tym 30 dzieci z przedszkola publicznego i 22 dzieci z przedszkola prywatnego. Średnia wieku ogółu badanych przedszkolaków wynosiła 4,52±1,00 lat. Aby ocenić stan odżywienia dzieci przeprowadzono badania antropometryczne i pomiar tkanki tłuszczowej (waga Tanita). Obliczone BMI dziecka interpretowano według kryterium WHO w oparciu o siatki centylowe Instytutu Matki i Dziecka. W badaniu wykorzystano także ankietę skierowaną do rodziców oceniającą zwyczaje żywieniowe dzieci, a także sytuacje socjo–ekonomiczną rodzin. Ponadto podjęto próbę sprawdzenia jakości posiłków przedszkolnych oceniając jadłospisy dekadowe. Większość ogółu badanych dzieci charakteryzowała się prawidłową masą ciała, nie obserwowano różnic w ocenie stanu odżywienia w zależności od rodzaju przedszkola. Wystąpiły natomiast różnice istotne statystycznie dotyczące interpretacji BMI w grupach płci. Niedobór masy ciała (27,3%) częściej dotyczył dziewczynek, a nadwaga (16,7%) częściej występowała wśród chłopców. Przygotowywane przez rodziców posiłki nie zawsze spełniały kryteria prawidłowego żywienia. Z zapisu całodziennego żywienia wypełnianego przez rodziców wynika, że najczęściej posiłkiem nieracjonalnym jest I śniadanie. Tylko 17,6% badanych rodziców dobierało właściwie produkty na ten posiłek. Najbardziej racjonalnym posiłkiem był obiad, 78,4% rodziców prawidłowo go komponowało. Według odpowiedzi rodziców z ankiety 60% dzieci pojadała między posiłkami przynajmniej raz dziennie. Najczęściej na przekąskę przez 48,1% dzieci spożywane były słodycze. Prawidłowo zostały ocenione jadłospisy w obu badanych przedszkolach. Regularna ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci oraz uświadamianie i podnoszenie wiedzy rodziców w zakresie żywienia może przyczynić się do ograniczenia występowania chorób w wieku dorosłym.
This presentation thesis the nutritional behavior of preschool children that may affect their future health. The aim of the study was to evaluate the nutritional status and eating habits of children aged 3-6 in public and private kindergartens from the Raciechowice municipality. The study was conducted in June 2017 and covered 52 pre-school children, including 30 children from public and 22 children from private kindergartens. The average age of the total pre-school children was 4.52 ± 1.00 years. Anthropometric and fatty tissue measurements (Tanita weight) were performed to assess nutritional status of children. Child BMI calculation was interpreted according to the WHO criterion based on the centyl charts of the Institute of Mother and Child in Poland. The also used a questionnaire addressed to parents assessing the dietary habits of children as well as socio-economic situations of families. In addition, an attempt was made to check the quality of pre-school meals by evaluating the decade's menu. Most of the children in the study had normal body weight, no differences in nutritional status were observed, depending on the type of nursery school. There were statistically significant differences in the interpretation of BMI in the sex groups. Underweight (27.3%) was more related to girls, and overweight (16.7%) was more common among boys. The meals prepared by parents did not always meet the criteria of proper nutrition. From the record of the parents child nutrition for all day, it is apparent that the most frequent irrational meal is breakfast. Only 17.6% of parents surveyed chose the right products for this meal. The most rational meal was dinner, 78.4% of parents properly composed the meal. Among the parents responses from the poll it was shown that 60% of children consume food products between meals at least once a day. Most often a snack in the form of sweets was consumed by 48.1% of children. Positively evaluated menus was in both tested preschools. A regular assessment of the nutritional and nutritional status of children and raising awareness among parents about nutrition can help reduce the incidence of diseases in adulthood.
dc.abstract.en | This presentation thesis the nutritional behavior of preschool children that may affect their future health. The aim of the study was to evaluate the nutritional status and eating habits of children aged 3-6 in public and private kindergartens from the Raciechowice municipality. The study was conducted in June 2017 and covered 52 pre-school children, including 30 children from public and 22 children from private kindergartens. The average age of the total pre-school children was 4.52 ± 1.00 years. Anthropometric and fatty tissue measurements (Tanita weight) were performed to assess nutritional status of children. Child BMI calculation was interpreted according to the WHO criterion based on the centyl charts of the Institute of Mother and Child in Poland. The also used a questionnaire addressed to parents assessing the dietary habits of children as well as socio-economic situations of families. In addition, an attempt was made to check the quality of pre-school meals by evaluating the decade's menu. Most of the children in the study had normal body weight, no differences in nutritional status were observed, depending on the type of nursery school. There were statistically significant differences in the interpretation of BMI in the sex groups. Underweight (27.3%) was more related to girls, and overweight (16.7%) was more common among boys. The meals prepared by parents did not always meet the criteria of proper nutrition. From the record of the parents child nutrition for all day, it is apparent that the most frequent irrational meal is breakfast. Only 17.6% of parents surveyed chose the right products for this meal. The most rational meal was dinner, 78.4% of parents properly composed the meal. Among the parents responses from the poll it was shown that 60% of children consume food products between meals at least once a day. Most often a snack in the form of sweets was consumed by 48.1% of children. Positively evaluated menus was in both tested preschools. A regular assessment of the nutritional and nutritional status of children and raising awareness among parents about nutrition can help reduce the incidence of diseases in adulthood. | pl |
dc.abstract.pl | W prezentowanej pracy przedstawiono zachowania żywieniowe dzieci przedszkolnych, które mogą mieć wpływ na ich przyszły stan zdrowia. Celem pracy była ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci w wieku od 3 do 6 lat w przedszkolu publicznym i prywatnym z terenu gminy Raciechowice. Badanie przeprowadzono w czerwcu 2017 roku i objęto nim 52 dzieci przedszkolnych, w tym 30 dzieci z przedszkola publicznego i 22 dzieci z przedszkola prywatnego. Średnia wieku ogółu badanych przedszkolaków wynosiła 4,52±1,00 lat. Aby ocenić stan odżywienia dzieci przeprowadzono badania antropometryczne i pomiar tkanki tłuszczowej (waga Tanita). Obliczone BMI dziecka interpretowano według kryterium WHO w oparciu o siatki centylowe Instytutu Matki i Dziecka. W badaniu wykorzystano także ankietę skierowaną do rodziców oceniającą zwyczaje żywieniowe dzieci, a także sytuacje socjo–ekonomiczną rodzin. Ponadto podjęto próbę sprawdzenia jakości posiłków przedszkolnych oceniając jadłospisy dekadowe. Większość ogółu badanych dzieci charakteryzowała się prawidłową masą ciała, nie obserwowano różnic w ocenie stanu odżywienia w zależności od rodzaju przedszkola. Wystąpiły natomiast różnice istotne statystycznie dotyczące interpretacji BMI w grupach płci. Niedobór masy ciała (27,3%) częściej dotyczył dziewczynek, a nadwaga (16,7%) częściej występowała wśród chłopców. Przygotowywane przez rodziców posiłki nie zawsze spełniały kryteria prawidłowego żywienia. Z zapisu całodziennego żywienia wypełnianego przez rodziców wynika, że najczęściej posiłkiem nieracjonalnym jest I śniadanie. Tylko 17,6% badanych rodziców dobierało właściwie produkty na ten posiłek. Najbardziej racjonalnym posiłkiem był obiad, 78,4% rodziców prawidłowo go komponowało. Według odpowiedzi rodziców z ankiety 60% dzieci pojadała między posiłkami przynajmniej raz dziennie. Najczęściej na przekąskę przez 48,1% dzieci spożywane były słodycze. Prawidłowo zostały ocenione jadłospisy w obu badanych przedszkolach. Regularna ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci oraz uświadamianie i podnoszenie wiedzy rodziców w zakresie żywienia może przyczynić się do ograniczenia występowania chorób w wieku dorosłym. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.author | Kaczmarczyk, Agnieszka | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Piórecka, Beata - 133161 | pl |
dc.contributor.reviewer | Jasieńska, Grażyna - 129861 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T10:26:21Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T10:26:21Z | |
dc.date.submitted | 2017-10-26 | pl |
dc.fieldofstudy | zdrowie publiczne | pl |
dc.identifier.apd | diploma-117902-167421 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/223035 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | nutritional status, eating habits, diets, village, preschool children | pl |
dc.subject.pl | stan odżywienia, sposób żywienia, jadłospisy, wieś, dzieci przedszkolne | pl |
dc.title | Sposób żywienia i stan odżywienia dzieci w prywatnych i publicznych przedszkolach w gminie Raciechowice. | pl |
dc.title.alternative | Eating habits and nutritional status of children in private and public kindergartens in the municipality of Raciechowice | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |