Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Wpływ posiłku na wyniki parametrów morfologii krwi
Effect of food intake on the results of Complete Blood Count
Morfologia krwi obwodowej; Wpływ posiłku na morfologię krwi;
CBC;Complete Blood Count;Effect of food intake on the results of Complete Blood Count;
Morfologia krwi obwodowej to jedno z najczęściej zlecanych i wykonywanych badań laboratoryjnych. Dzięki automatyzacji jest to badanie szybkie, łatwe w wykonaniu i tanie, pobranie jest niemal bezinwazyjne, a otrzymane wyniki są cennym źródłem informacji o stanie ogólnym pacjenta oraz często podstawą do pogłębienia diagnostyki. Aby jednak jakiekolwiek badanie zostało wykonane poprawie, a wyniki były wiarygodne , cały proces musi przebiegać bez zakłóceń, według procedur opracowanych przez laboratoria na podstawie zaleceń wydanych przez uprawnione jednostki (np. KIDL, CLSI). Wraz z rozwojem nauki i poszerzaniem wiedzy procedury te są udoskonalane i aktualizowane. Zdarza się jednak spotkać sprzeczne informacje dotyczące postępowania w danym badaniu. Jednym z takich badan jest właśnie morfologia krwi, gdzie podaje się różne zalecenia na temat przygotowania pacjenta do pobrania materiału. Dlatego celem niniejszej pracy było sprawdzenia wpływu posiłku spożytego przed pobraniem krwi na uzyskane potem wyniki morfologii. W eksperymencie udział wzięło 34 ochotników. Uczestnicy stawili się w godzinach porannych na czczo, po wypoczynku (po przespanej nocy) w Instytucie Pediatrii w Krakowie, gdzie poddani zostali dalszym zabiegom. W wynikach uzyskanych po posiłku odnotowano istotne statystycznie zmiany stężeń: RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT oraz LYMPH, w stosunku do wyników otrzymanych na czczo. Największy wpływ odnotowano dla populacji neutrofili (ok. 44%), reszta wyników różniła się nieznacznie. W przypadku wyników znajdujących się w środku przedziału referencyjnego posiłek nie ma większego znaczenia. Inaczej jest w przypadku wyników skrajnych gdzie poposiłkowe zawyżenie może prowadzić do przekroczenia „granicy” i nieprawidłowej interpretacji.
CBC is one of the most frequently ordered and performed laboratory tests. Thanks to automation, it is an easy, simple to perform and inexpensive test, collecting blood is almost non-invasive, and the results are an important source of information regarding the general condition of the patient, and very often serve as the basis for comprehensive diagnostics. However, in order for the test to be performed correctly, and the results to be reliable, the entire process needs to take place without any disruptions, according to the procedures developed by laboratories based on the guidelines issued by authorised units (e.g. KIDL, CLSI). With the continuous development of science and advancing scientific knowledge these procedures are constantly improved upon and updated. However, there are situations in which the guidelines regarding the procedure in a given test turn out to be contradictory. One of those test is the peripheral blood morphology, with various guidelines pertaining to preparing the patient for collecting samples. Therefore, the goal of this paper was to test the influence of a meal eaten before the collection of blood samples on the blood morphology parameters subsequently obtained. 34 volunteers took part in the experiment. The participants arrived at the Institute of Paediatrics in Krakow in the early morning hours, after a specified fasting period and after resting (sleeping all night), where they underwent further tests. The results obtained after eating a meal had a statistically significant effect on the concentration of RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT and LYMPH compared to the results obtained while fasting. The most significant impact was observed in the neutrophil population (approx. 44%), the remaining results differed less significantly. In the case of the results in the middle of the reference band, the significance of a meal is negligible. The situation is different in the case of the extremes, where elevated parameters after a meal may lead to surpassing the threshold and as a result to incorrect interpretation.
dc.abstract.en | CBC is one of the most frequently ordered and performed laboratory tests. Thanks to automation, it is an easy, simple to perform and inexpensive test, collecting blood is almost non-invasive, and the results are an important source of information regarding the general condition of the patient, and very often serve as the basis for comprehensive diagnostics. However, in order for the test to be performed correctly, and the results to be reliable, the entire process needs to take place without any disruptions, according to the procedures developed by laboratories based on the guidelines issued by authorised units (e.g. KIDL, CLSI). With the continuous development of science and advancing scientific knowledge these procedures are constantly improved upon and updated. However, there are situations in which the guidelines regarding the procedure in a given test turn out to be contradictory. One of those test is the peripheral blood morphology, with various guidelines pertaining to preparing the patient for collecting samples. Therefore, the goal of this paper was to test the influence of a meal eaten before the collection of blood samples on the blood morphology parameters subsequently obtained. 34 volunteers took part in the experiment. The participants arrived at the Institute of Paediatrics in Krakow in the early morning hours, after a specified fasting period and after resting (sleeping all night), where they underwent further tests. The results obtained after eating a meal had a statistically significant effect on the concentration of RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT and LYMPH compared to the results obtained while fasting. The most significant impact was observed in the neutrophil population (approx. 44%), the remaining results differed less significantly. In the case of the results in the middle of the reference band, the significance of a meal is negligible. The situation is different in the case of the extremes, where elevated parameters after a meal may lead to surpassing the threshold and as a result to incorrect interpretation. | pl |
dc.abstract.pl | Morfologia krwi obwodowej to jedno z najczęściej zlecanych i wykonywanych badań laboratoryjnych. Dzięki automatyzacji jest to badanie szybkie, łatwe w wykonaniu i tanie, pobranie jest niemal bezinwazyjne, a otrzymane wyniki są cennym źródłem informacji o stanie ogólnym pacjenta oraz często podstawą do pogłębienia diagnostyki. Aby jednak jakiekolwiek badanie zostało wykonane poprawie, a wyniki były wiarygodne , cały proces musi przebiegać bez zakłóceń, według procedur opracowanych przez laboratoria na podstawie zaleceń wydanych przez uprawnione jednostki (np. KIDL, CLSI). Wraz z rozwojem nauki i poszerzaniem wiedzy procedury te są udoskonalane i aktualizowane. Zdarza się jednak spotkać sprzeczne informacje dotyczące postępowania w danym badaniu. Jednym z takich badan jest właśnie morfologia krwi, gdzie podaje się różne zalecenia na temat przygotowania pacjenta do pobrania materiału. Dlatego celem niniejszej pracy było sprawdzenia wpływu posiłku spożytego przed pobraniem krwi na uzyskane potem wyniki morfologii. W eksperymencie udział wzięło 34 ochotników. Uczestnicy stawili się w godzinach porannych na czczo, po wypoczynku (po przespanej nocy) w Instytucie Pediatrii w Krakowie, gdzie poddani zostali dalszym zabiegom. W wynikach uzyskanych po posiłku odnotowano istotne statystycznie zmiany stężeń: RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT oraz LYMPH, w stosunku do wyników otrzymanych na czczo. Największy wpływ odnotowano dla populacji neutrofili (ok. 44%), reszta wyników różniła się nieznacznie. W przypadku wyników znajdujących się w środku przedziału referencyjnego posiłek nie ma większego znaczenia. Inaczej jest w przypadku wyników skrajnych gdzie poposiłkowe zawyżenie może prowadzić do przekroczenia „granicy” i nieprawidłowej interpretacji. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Tomasik, Przemysław - 133663 | pl |
dc.contributor.author | Golec, Mateusz | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Tomasik, Przemysław - 133663 | pl |
dc.contributor.reviewer | Rogatko, Iwona - 133282 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-26T22:04:00Z | |
dc.date.available | 2020-07-26T22:04:00Z | |
dc.date.submitted | 2016-07-05 | pl |
dc.fieldofstudy | analityka medyczna | pl |
dc.identifier.apd | diploma-105360-169685 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211729 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | CBC;Complete Blood Count;Effect of food intake on the results of Complete Blood Count; | pl |
dc.subject.pl | Morfologia krwi obwodowej; Wpływ posiłku na morfologię krwi; | pl |
dc.title | Wpływ posiłku na wyniki parametrów morfologii krwi | pl |
dc.title.alternative | Effect of food intake on the results of Complete Blood Count | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |