Wpływ posiłku na wyniki parametrów morfologii krwi

master
dc.abstract.enCBC is one of the most frequently ordered and performed laboratory tests. Thanks to automation, it is an easy, simple to perform and inexpensive test, collecting blood is almost non-invasive, and the results are an important source of information regarding the general condition of the patient, and very often serve as the basis for comprehensive diagnostics. However, in order for the test to be performed correctly, and the results to be reliable, the entire process needs to take place without any disruptions, according to the procedures developed by laboratories based on the guidelines issued by authorised units (e.g. KIDL, CLSI). With the continuous development of science and advancing scientific knowledge these procedures are constantly improved upon and updated. However, there are situations in which the guidelines regarding the procedure in a given test turn out to be contradictory. One of those test is the peripheral blood morphology, with various guidelines pertaining to preparing the patient for collecting samples. Therefore, the goal of this paper was to test the influence of a meal eaten before the collection of blood samples on the blood morphology parameters subsequently obtained. 34 volunteers took part in the experiment. The participants arrived at the Institute of Paediatrics in Krakow in the early morning hours, after a specified fasting period and after resting (sleeping all night), where they underwent further tests. The results obtained after eating a meal had a statistically significant effect on the concentration of RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT and LYMPH compared to the results obtained while fasting. The most significant impact was observed in the neutrophil population (approx. 44%), the remaining results differed less significantly. In the case of the results in the middle of the reference band, the significance of a meal is negligible. The situation is different in the case of the extremes, where elevated parameters after a meal may lead to surpassing the threshold and as a result to incorrect interpretation.pl
dc.abstract.plMorfologia krwi obwodowej to jedno z najczęściej zlecanych i wykonywanych badań laboratoryjnych. Dzięki automatyzacji jest to badanie szybkie, łatwe w wykonaniu i tanie, pobranie jest niemal bezinwazyjne, a otrzymane wyniki są cennym źródłem informacji o stanie ogólnym pacjenta oraz często podstawą do pogłębienia diagnostyki. Aby jednak jakiekolwiek badanie zostało wykonane poprawie, a wyniki były wiarygodne , cały proces musi przebiegać bez zakłóceń, według procedur opracowanych przez laboratoria na podstawie zaleceń wydanych przez uprawnione jednostki (np. KIDL, CLSI). Wraz z rozwojem nauki i poszerzaniem wiedzy procedury te są udoskonalane i aktualizowane. Zdarza się jednak spotkać sprzeczne informacje dotyczące postępowania w danym badaniu. Jednym z takich badan jest właśnie morfologia krwi, gdzie podaje się różne zalecenia na temat przygotowania pacjenta do pobrania materiału. Dlatego celem niniejszej pracy było sprawdzenia wpływu posiłku spożytego przed pobraniem krwi na uzyskane potem wyniki morfologii. W eksperymencie udział wzięło 34 ochotników. Uczestnicy stawili się w godzinach porannych na czczo, po wypoczynku (po przespanej nocy) w Instytucie Pediatrii w Krakowie, gdzie poddani zostali dalszym zabiegom. W wynikach uzyskanych po posiłku odnotowano istotne statystycznie zmiany stężeń: RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT oraz LYMPH, w stosunku do wyników otrzymanych na czczo. Największy wpływ odnotowano dla populacji neutrofili (ok. 44%), reszta wyników różniła się nieznacznie. W przypadku wyników znajdujących się w środku przedziału referencyjnego posiłek nie ma większego znaczenia. Inaczej jest w przypadku wyników skrajnych gdzie poposiłkowe zawyżenie może prowadzić do przekroczenia „granicy” i nieprawidłowej interpretacji.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorTomasik, Przemysław - 133663 pl
dc.contributor.authorGolec, Mateuszpl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerTomasik, Przemysław - 133663 pl
dc.contributor.reviewerRogatko, Iwona - 133282 pl
dc.date.accessioned2020-07-26T22:04:00Z
dc.date.available2020-07-26T22:04:00Z
dc.date.submitted2016-07-05pl
dc.fieldofstudyanalityka medycznapl
dc.identifier.apddiploma-105360-169685pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211729
dc.languagepolpl
dc.subject.enCBC;Complete Blood Count;Effect of food intake on the results of Complete Blood Count;pl
dc.subject.plMorfologia krwi obwodowej; Wpływ posiłku na morfologię krwi;pl
dc.titleWpływ posiłku na wyniki parametrów morfologii krwipl
dc.title.alternativeEffect of food intake on the results of Complete Blood Countpl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
CBC is one of the most frequently ordered and performed laboratory tests. Thanks to automation, it is an easy, simple to perform and inexpensive test, collecting blood is almost non-invasive, and the results are an important source of information regarding the general condition of the patient, and very often serve as the basis for comprehensive diagnostics. However, in order for the test to be performed correctly, and the results to be reliable, the entire process needs to take place without any disruptions, according to the procedures developed by laboratories based on the guidelines issued by authorised units (e.g. KIDL, CLSI). With the continuous development of science and advancing scientific knowledge these procedures are constantly improved upon and updated. However, there are situations in which the guidelines regarding the procedure in a given test turn out to be contradictory. One of those test is the peripheral blood morphology, with various guidelines pertaining to preparing the patient for collecting samples. Therefore, the goal of this paper was to test the influence of a meal eaten before the collection of blood samples on the blood morphology parameters subsequently obtained. 34 volunteers took part in the experiment. The participants arrived at the Institute of Paediatrics in Krakow in the early morning hours, after a specified fasting period and after resting (sleeping all night), where they underwent further tests. The results obtained after eating a meal had a statistically significant effect on the concentration of RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT and LYMPH compared to the results obtained while fasting. The most significant impact was observed in the neutrophil population (approx. 44%), the remaining results differed less significantly. In the case of the results in the middle of the reference band, the significance of a meal is negligible. The situation is different in the case of the extremes, where elevated parameters after a meal may lead to surpassing the threshold and as a result to incorrect interpretation.
dc.abstract.plpl
Morfologia krwi obwodowej to jedno z najczęściej zlecanych i wykonywanych badań laboratoryjnych. Dzięki automatyzacji jest to badanie szybkie, łatwe w wykonaniu i tanie, pobranie jest niemal bezinwazyjne, a otrzymane wyniki są cennym źródłem informacji o stanie ogólnym pacjenta oraz często podstawą do pogłębienia diagnostyki. Aby jednak jakiekolwiek badanie zostało wykonane poprawie, a wyniki były wiarygodne , cały proces musi przebiegać bez zakłóceń, według procedur opracowanych przez laboratoria na podstawie zaleceń wydanych przez uprawnione jednostki (np. KIDL, CLSI). Wraz z rozwojem nauki i poszerzaniem wiedzy procedury te są udoskonalane i aktualizowane. Zdarza się jednak spotkać sprzeczne informacje dotyczące postępowania w danym badaniu. Jednym z takich badan jest właśnie morfologia krwi, gdzie podaje się różne zalecenia na temat przygotowania pacjenta do pobrania materiału. Dlatego celem niniejszej pracy było sprawdzenia wpływu posiłku spożytego przed pobraniem krwi na uzyskane potem wyniki morfologii. W eksperymencie udział wzięło 34 ochotników. Uczestnicy stawili się w godzinach porannych na czczo, po wypoczynku (po przespanej nocy) w Instytucie Pediatrii w Krakowie, gdzie poddani zostali dalszym zabiegom. W wynikach uzyskanych po posiłku odnotowano istotne statystycznie zmiany stężeń: RBC, HCT, HGB, WBC, NEUT oraz LYMPH, w stosunku do wyników otrzymanych na czczo. Największy wpływ odnotowano dla populacji neutrofili (ok. 44%), reszta wyników różniła się nieznacznie. W przypadku wyników znajdujących się w środku przedziału referencyjnego posiłek nie ma większego znaczenia. Inaczej jest w przypadku wyników skrajnych gdzie poposiłkowe zawyżenie może prowadzić do przekroczenia „granicy” i nieprawidłowej interpretacji.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Tomasik, Przemysław - 133663
dc.contributor.authorpl
Golec, Mateusz
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Tomasik, Przemysław - 133663
dc.contributor.reviewerpl
Rogatko, Iwona - 133282
dc.date.accessioned
2020-07-26T22:04:00Z
dc.date.available
2020-07-26T22:04:00Z
dc.date.submittedpl
2016-07-05
dc.fieldofstudypl
analityka medyczna
dc.identifier.apdpl
diploma-105360-169685
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/211729
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
CBC;Complete Blood Count;Effect of food intake on the results of Complete Blood Count;
dc.subject.plpl
Morfologia krwi obwodowej; Wpływ posiłku na morfologię krwi;
dc.titlepl
Wpływ posiłku na wyniki parametrów morfologii krwi
dc.title.alternativepl
Effect of food intake on the results of Complete Blood Count
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
2314
Views per month
Views per city
Warsaw
351
Krakow
135
Wroclaw
97
Poznan
86
Katowice
63
Gdansk
59
Lodz
35
Lublin
33
Bydgoszcz
27
Bialystok
19

No access

No Thumbnail Available