Samoocena i poczucie sprawczości, a stosowanie diety

master
dc.abstract.enAbstractFirst chapters present outline of theories related to self-esteem and self-efficacy. They show how these attributes are built in people and what factors can affect the change in self-esteem and self-efficacy.Next chapter emphasizes the importance of good nutrition and shows ways, how big companies related to weight loss industry are manipulating consumers. All diets used by research subjects were described and divided into weight loss, therapeutic and vegetarian categories.Empirical part of the master thesis presents research methodology, goals and research questions as well as an analysis of used psychological tests. The paper is focused on analysis of forty cases, women and men on weight loss, therapeutic and vegetarian diets. Over a period of six months self-esteem and self-efficacy was examined with all subjects three times. Results obtained during this time has shown the relations between self-esteem, self-efficacy and using diets.Next, the obtained results were described and analyzed by drawing conclusions and finding dependencies. Research has shown, that the average level of self-esteem for people on a diet increases over time, and the longer a diet is used, the more it affects self-esteem. Analysis has also revealed the existence of many other factors affecting the growth of self-esteem, which were not taken into account in the study. Significant differences between men and women were also indicated. Master thesis was summarized with a short ending.The following methods were used in the study: Questionnaire for the study of self-esteem and its SES M. Rosenberg level according to the Polish scale adaptation made by I. Dzwonkowska, K. Lachowicz-Tabaczek, M. Łaguna (Warsaw, 2008), Scale of Generalized Own Performance by Generalized Self-Efficacy according to authors Polish version Scale R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warsaw, 2001).pl
dc.abstract.plStreszczenieW początkowych rozdziałach przedstawiono zarys teorii związanej z samooceną i sprawczością. Przedstawiono jak budują się owe cechy w człowieku. Opisano również jakie czynniki mogą wpływać na zamianę poziomu samooceny i poczucia sprawczości. W kolejnym rozdziale podkreślono znaczenie sposobów żywienia się ludzi oraz przedstawiono sposoby, jakimi koncerny związane z odchudzaniem manipulują konsumentami. Zwrócono uwagę również na diety, które stosowali badani, mieściły się one w kategoriach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej.W części empirycznej pracy przedstawiono metodologię badań, cele, pytania badawcze, hipotezy oraz omówiono wykorzystane testy psychologiczne. W pracy przedstawiono analizę przypadków czterdziestu osób, kobiet i mężczyzn przebywających na dietach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej. W tej grupie zbadano samoocenę oraz poczucie sprawczości. Pomiar samooceny odbył się trzy razy, na przestrzeni pół roku. Dyskusja otrzymanych wyników pozwoliła wykazać zależności między badaną samooceną i poczuciem sprawczości, a stosowaniem diet. Następnie opisano otrzymane wyniki i dokonano ich dyskusji wyciągając wnioski i znajdując zależności Wykazano, między innymi, że średnia samooceny dla osób przebywających na diecie wzrasta w czasie, oraz im dłużej stosuje się dietę, tym bardziej wpływa ona na samoocenę. Analiza ujawniła również istnienie wielu innych czynników wpływających na wzrost samooceny, które nie były brane pod uwagę w badaniu. Wskazano także istotne różnice między kobietami i mężczyznami. Pracę zakończono krótkim zakończeniemW badaniu posłużono się następującymi metodami: Kwestionariusz do badania samooceny i jej poziomu SES M. Rosenberga według Polskiej adaptacji skali wykonanej przez I. Dzwonkowską, K. Lachowicz- Tabaczek, M. Łagunę (Warszawa, 2008), Skala Uogólnionej Własnej Skuteczności GSES według autorów wersji polskiej R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warszawa, 2001).pl
dc.affiliationWydział Zarządzania i Komunikacji Społecznejpl
dc.areaobszar nauk społecznychpl
dc.contributor.advisorWontorczyk, Antoni - 132734 pl
dc.contributor.authorArciszewska, Martynapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WZKSpl
dc.contributor.reviewerWontorczyk, Antoni - 132734 pl
dc.contributor.reviewerNoworol, Czesław - 131075 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T22:10:01Z
dc.date.available2020-07-27T22:10:01Z
dc.date.submitted2019-07-10pl
dc.fieldofstudypsychologia stosowanapl
dc.identifier.apddiploma-130319-202691pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233434
dc.languagepolpl
dc.subject.enself- esteem, self-efficacy, weight loss diet, therapeutic diet, vegetarian dietpl
dc.subject.plsamoocena, poczucie sprawczości, dieta wegetariańska, dieta lecznicza, dieta odchudzającapl
dc.titleSamoocena i poczucie sprawczości, a stosowanie dietypl
dc.title.alternativeImpact of using diets on self-esteem and self-efficacypl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
AbstractFirst chapters present outline of theories related to self-esteem and self-efficacy. They show how these attributes are built in people and what factors can affect the change in self-esteem and self-efficacy.Next chapter emphasizes the importance of good nutrition and shows ways, how big companies related to weight loss industry are manipulating consumers. All diets used by research subjects were described and divided into weight loss, therapeutic and vegetarian categories.Empirical part of the master thesis presents research methodology, goals and research questions as well as an analysis of used psychological tests. The paper is focused on analysis of forty cases, women and men on weight loss, therapeutic and vegetarian diets. Over a period of six months self-esteem and self-efficacy was examined with all subjects three times. Results obtained during this time has shown the relations between self-esteem, self-efficacy and using diets.Next, the obtained results were described and analyzed by drawing conclusions and finding dependencies. Research has shown, that the average level of self-esteem for people on a diet increases over time, and the longer a diet is used, the more it affects self-esteem. Analysis has also revealed the existence of many other factors affecting the growth of self-esteem, which were not taken into account in the study. Significant differences between men and women were also indicated. Master thesis was summarized with a short ending.The following methods were used in the study: Questionnaire for the study of self-esteem and its SES M. Rosenberg level according to the Polish scale adaptation made by I. Dzwonkowska, K. Lachowicz-Tabaczek, M. Łaguna (Warsaw, 2008), Scale of Generalized Own Performance by Generalized Self-Efficacy according to authors Polish version Scale R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warsaw, 2001).
dc.abstract.plpl
StreszczenieW początkowych rozdziałach przedstawiono zarys teorii związanej z samooceną i sprawczością. Przedstawiono jak budują się owe cechy w człowieku. Opisano również jakie czynniki mogą wpływać na zamianę poziomu samooceny i poczucia sprawczości. W kolejnym rozdziale podkreślono znaczenie sposobów żywienia się ludzi oraz przedstawiono sposoby, jakimi koncerny związane z odchudzaniem manipulują konsumentami. Zwrócono uwagę również na diety, które stosowali badani, mieściły się one w kategoriach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej.W części empirycznej pracy przedstawiono metodologię badań, cele, pytania badawcze, hipotezy oraz omówiono wykorzystane testy psychologiczne. W pracy przedstawiono analizę przypadków czterdziestu osób, kobiet i mężczyzn przebywających na dietach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej. W tej grupie zbadano samoocenę oraz poczucie sprawczości. Pomiar samooceny odbył się trzy razy, na przestrzeni pół roku. Dyskusja otrzymanych wyników pozwoliła wykazać zależności między badaną samooceną i poczuciem sprawczości, a stosowaniem diet. Następnie opisano otrzymane wyniki i dokonano ich dyskusji wyciągając wnioski i znajdując zależności Wykazano, między innymi, że średnia samooceny dla osób przebywających na diecie wzrasta w czasie, oraz im dłużej stosuje się dietę, tym bardziej wpływa ona na samoocenę. Analiza ujawniła również istnienie wielu innych czynników wpływających na wzrost samooceny, które nie były brane pod uwagę w badaniu. Wskazano także istotne różnice między kobietami i mężczyznami. Pracę zakończono krótkim zakończeniemW badaniu posłużono się następującymi metodami: Kwestionariusz do badania samooceny i jej poziomu SES M. Rosenberga według Polskiej adaptacji skali wykonanej przez I. Dzwonkowską, K. Lachowicz- Tabaczek, M. Łagunę (Warszawa, 2008), Skala Uogólnionej Własnej Skuteczności GSES według autorów wersji polskiej R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warszawa, 2001).
dc.affiliationpl
Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej
dc.areapl
obszar nauk społecznych
dc.contributor.advisorpl
Wontorczyk, Antoni - 132734
dc.contributor.authorpl
Arciszewska, Martyna
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WZKS
dc.contributor.reviewerpl
Wontorczyk, Antoni - 132734
dc.contributor.reviewerpl
Noworol, Czesław - 131075
dc.date.accessioned
2020-07-27T22:10:01Z
dc.date.available
2020-07-27T22:10:01Z
dc.date.submittedpl
2019-07-10
dc.fieldofstudypl
psychologia stosowana
dc.identifier.apdpl
diploma-130319-202691
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233434
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
self- esteem, self-efficacy, weight loss diet, therapeutic diet, vegetarian diet
dc.subject.plpl
samoocena, poczucie sprawczości, dieta wegetariańska, dieta lecznicza, dieta odchudzająca
dc.titlepl
Samoocena i poczucie sprawczości, a stosowanie diety
dc.title.alternativepl
Impact of using diets on self-esteem and self-efficacy
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

No access

No Thumbnail Available