Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Samoocena i poczucie sprawczości, a stosowanie diety
Impact of using diets on self-esteem and self-efficacy
samoocena, poczucie sprawczości, dieta wegetariańska, dieta lecznicza, dieta odchudzająca
self- esteem, self-efficacy, weight loss diet, therapeutic diet, vegetarian diet
StreszczenieW początkowych rozdziałach przedstawiono zarys teorii związanej z samooceną i sprawczością. Przedstawiono jak budują się owe cechy w człowieku. Opisano również jakie czynniki mogą wpływać na zamianę poziomu samooceny i poczucia sprawczości. W kolejnym rozdziale podkreślono znaczenie sposobów żywienia się ludzi oraz przedstawiono sposoby, jakimi koncerny związane z odchudzaniem manipulują konsumentami. Zwrócono uwagę również na diety, które stosowali badani, mieściły się one w kategoriach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej.W części empirycznej pracy przedstawiono metodologię badań, cele, pytania badawcze, hipotezy oraz omówiono wykorzystane testy psychologiczne. W pracy przedstawiono analizę przypadków czterdziestu osób, kobiet i mężczyzn przebywających na dietach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej. W tej grupie zbadano samoocenę oraz poczucie sprawczości. Pomiar samooceny odbył się trzy razy, na przestrzeni pół roku. Dyskusja otrzymanych wyników pozwoliła wykazać zależności między badaną samooceną i poczuciem sprawczości, a stosowaniem diet. Następnie opisano otrzymane wyniki i dokonano ich dyskusji wyciągając wnioski i znajdując zależności Wykazano, między innymi, że średnia samooceny dla osób przebywających na diecie wzrasta w czasie, oraz im dłużej stosuje się dietę, tym bardziej wpływa ona na samoocenę. Analiza ujawniła również istnienie wielu innych czynników wpływających na wzrost samooceny, które nie były brane pod uwagę w badaniu. Wskazano także istotne różnice między kobietami i mężczyznami. Pracę zakończono krótkim zakończeniemW badaniu posłużono się następującymi metodami: Kwestionariusz do badania samooceny i jej poziomu SES M. Rosenberga według Polskiej adaptacji skali wykonanej przez I. Dzwonkowską, K. Lachowicz- Tabaczek, M. Łagunę (Warszawa, 2008), Skala Uogólnionej Własnej Skuteczności GSES według autorów wersji polskiej R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warszawa, 2001).
AbstractFirst chapters present outline of theories related to self-esteem and self-efficacy. They show how these attributes are built in people and what factors can affect the change in self-esteem and self-efficacy.Next chapter emphasizes the importance of good nutrition and shows ways, how big companies related to weight loss industry are manipulating consumers. All diets used by research subjects were described and divided into weight loss, therapeutic and vegetarian categories.Empirical part of the master thesis presents research methodology, goals and research questions as well as an analysis of used psychological tests. The paper is focused on analysis of forty cases, women and men on weight loss, therapeutic and vegetarian diets. Over a period of six months self-esteem and self-efficacy was examined with all subjects three times. Results obtained during this time has shown the relations between self-esteem, self-efficacy and using diets.Next, the obtained results were described and analyzed by drawing conclusions and finding dependencies. Research has shown, that the average level of self-esteem for people on a diet increases over time, and the longer a diet is used, the more it affects self-esteem. Analysis has also revealed the existence of many other factors affecting the growth of self-esteem, which were not taken into account in the study. Significant differences between men and women were also indicated. Master thesis was summarized with a short ending.The following methods were used in the study: Questionnaire for the study of self-esteem and its SES M. Rosenberg level according to the Polish scale adaptation made by I. Dzwonkowska, K. Lachowicz-Tabaczek, M. Łaguna (Warsaw, 2008), Scale of Generalized Own Performance by Generalized Self-Efficacy according to authors Polish version Scale R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warsaw, 2001).
dc.abstract.en | AbstractFirst chapters present outline of theories related to self-esteem and self-efficacy. They show how these attributes are built in people and what factors can affect the change in self-esteem and self-efficacy.Next chapter emphasizes the importance of good nutrition and shows ways, how big companies related to weight loss industry are manipulating consumers. All diets used by research subjects were described and divided into weight loss, therapeutic and vegetarian categories.Empirical part of the master thesis presents research methodology, goals and research questions as well as an analysis of used psychological tests. The paper is focused on analysis of forty cases, women and men on weight loss, therapeutic and vegetarian diets. Over a period of six months self-esteem and self-efficacy was examined with all subjects three times. Results obtained during this time has shown the relations between self-esteem, self-efficacy and using diets.Next, the obtained results were described and analyzed by drawing conclusions and finding dependencies. Research has shown, that the average level of self-esteem for people on a diet increases over time, and the longer a diet is used, the more it affects self-esteem. Analysis has also revealed the existence of many other factors affecting the growth of self-esteem, which were not taken into account in the study. Significant differences between men and women were also indicated. Master thesis was summarized with a short ending.The following methods were used in the study: Questionnaire for the study of self-esteem and its SES M. Rosenberg level according to the Polish scale adaptation made by I. Dzwonkowska, K. Lachowicz-Tabaczek, M. Łaguna (Warsaw, 2008), Scale of Generalized Own Performance by Generalized Self-Efficacy according to authors Polish version Scale R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warsaw, 2001). | pl |
dc.abstract.pl | StreszczenieW początkowych rozdziałach przedstawiono zarys teorii związanej z samooceną i sprawczością. Przedstawiono jak budują się owe cechy w człowieku. Opisano również jakie czynniki mogą wpływać na zamianę poziomu samooceny i poczucia sprawczości. W kolejnym rozdziale podkreślono znaczenie sposobów żywienia się ludzi oraz przedstawiono sposoby, jakimi koncerny związane z odchudzaniem manipulują konsumentami. Zwrócono uwagę również na diety, które stosowali badani, mieściły się one w kategoriach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej.W części empirycznej pracy przedstawiono metodologię badań, cele, pytania badawcze, hipotezy oraz omówiono wykorzystane testy psychologiczne. W pracy przedstawiono analizę przypadków czterdziestu osób, kobiet i mężczyzn przebywających na dietach odchudzającej, leczniczej i wegetariańskiej. W tej grupie zbadano samoocenę oraz poczucie sprawczości. Pomiar samooceny odbył się trzy razy, na przestrzeni pół roku. Dyskusja otrzymanych wyników pozwoliła wykazać zależności między badaną samooceną i poczuciem sprawczości, a stosowaniem diet. Następnie opisano otrzymane wyniki i dokonano ich dyskusji wyciągając wnioski i znajdując zależności Wykazano, między innymi, że średnia samooceny dla osób przebywających na diecie wzrasta w czasie, oraz im dłużej stosuje się dietę, tym bardziej wpływa ona na samoocenę. Analiza ujawniła również istnienie wielu innych czynników wpływających na wzrost samooceny, które nie były brane pod uwagę w badaniu. Wskazano także istotne różnice między kobietami i mężczyznami. Pracę zakończono krótkim zakończeniemW badaniu posłużono się następującymi metodami: Kwestionariusz do badania samooceny i jej poziomu SES M. Rosenberga według Polskiej adaptacji skali wykonanej przez I. Dzwonkowską, K. Lachowicz- Tabaczek, M. Łagunę (Warszawa, 2008), Skala Uogólnionej Własnej Skuteczności GSES według autorów wersji polskiej R. Schwarzer, M. Jerusalem, Z. Juczński (Warszawa, 2001). | pl |
dc.affiliation | Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl |
dc.area | obszar nauk społecznych | pl |
dc.contributor.advisor | Wontorczyk, Antoni - 132734 | pl |
dc.contributor.author | Arciszewska, Martyna | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WZKS | pl |
dc.contributor.reviewer | Wontorczyk, Antoni - 132734 | pl |
dc.contributor.reviewer | Noworol, Czesław - 131075 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T22:10:01Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T22:10:01Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-10 | pl |
dc.fieldofstudy | psychologia stosowana | pl |
dc.identifier.apd | diploma-130319-202691 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233434 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | self- esteem, self-efficacy, weight loss diet, therapeutic diet, vegetarian diet | pl |
dc.subject.pl | samoocena, poczucie sprawczości, dieta wegetariańska, dieta lecznicza, dieta odchudzająca | pl |
dc.title | Samoocena i poczucie sprawczości, a stosowanie diety | pl |
dc.title.alternative | Impact of using diets on self-esteem and self-efficacy | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |