Właściwości kiełków różnych odmian gryki zwyczajnej

master
dc.abstract.enTotal antioxidant capacity and total phenolic compound was determined in three varieties of Fagopyrum esculentum sprouts (from four, eight and ten days after sowing). Research was done by using methanol extracts. The FRAP method was applied, the results were presented in μM Fe2 + / g dry matter. The second method of measuring the antioxidant activity that was used was the method using the synthetic DPPH radical, the results were expressed in μM trolox reagent / g dry matter. The study also examined the total content of polyphenol compounds in methanolic extracts of sprouts of three buckwheat varieties, using the Folin-Ciocaletau method, expressed in terms of μM gallic acid / g dry matter. The study also reviews the literature, which discusses the chemical composition of buckwheat sprouts and the possible use of compounds contained in various morphological parts of the buckwheat in the chemoprevention process. Based on the results of the study, it was found that the variety and the day in which the sprouts of three buckwheat varieties were collected had significance for the value of antioxidant activity and for the total content of polyphenolic compounds. The highest value of antioxidant activity and the highest content of polyphenolic compounds for sprouts of Kora variety, collected on the eighth day of cultivation, was demonstrated. Therefore sprouts are recommended for consumption as functional food, and they can be considered as so-called "New vegetable".pl
dc.abstract.plW pracy zbadano całkowitą aktywność antyoksydacyjną kiełków trzech odmian gryki zwyczajnej. Kiełki zebrane zostały w 4, 8 i 10 dniu hodowli. Pomiarów aktywności antyoksydacyjnej dokonano wykonując uprzednio ekstrakty metanolowe. Zastosowano metodę FRAP, wyniki zostały przedstawione w μM Fe2+/g suchej masy. Drugą metodą pomiaru aktywności antyoksydacyjnej, którą zastosowano była metoda z użyciem syntetycznego rodnika DPPH, wyniki wyrażono w uM odczynnika trolox/g suchej masy. W pracy zbadano również całkowitą zawartość związków polifenolowych w metanolowych ekstraktach z kiełków trzech odmian gryki, przy użyciu metody Folina-Ciocaletau’a, wyrażoną w przeliczeniu na uM kwasu galusowego/g suchej masy. Dokonano przeglądu piśmiennictwa, w którym omówiono skład chemiczny kiełków gryki oraz możliwe wykorzystanie związków zawartych w różnych częściach morfologicznych gryki w procesie chemoprewencji. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że odmiana oraz dzień w którym zostały zebrane kiełki trzech odmian gryki, miały znaczenie dla wartości aktywności antyoksydacyjnej oraz dla całkowitej zawartości związków polifenolowych. Wykazano najwyższą wartość aktywności antyoksydacyjnej oraz najwyższą zawartość związków polifenolowych dla kiełków odmiany Kora, zebranych ósmego dnia hodowli. W związku z tym, takie kiełki poleca się do spożycia jako żywność funkcjonalną i można je uznać za tzw. „nowe warzywo”.pl
dc.affiliationWydział Farmaceutycznypl
dc.areaobszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznejpl
dc.contributor.advisorChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.contributor.authorKubica, Aleksandrapl
dc.contributor.departmentbycodeUJK/WFOAM2pl
dc.contributor.reviewerZagrodzki, Paweł - 133875 pl
dc.contributor.reviewerChłopicka, Joanna - 128992 pl
dc.date.accessioned2020-07-27T21:46:38Z
dc.date.available2020-07-27T21:46:38Z
dc.date.submitted2019-07-09pl
dc.fieldofstudyfarmacjapl
dc.identifier.apddiploma-129654-178916pl
dc.identifier.projectAPD / Opl
dc.identifier.urihttps://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233075
dc.languagepolpl
dc.subject.enbuckwheat, sprouts, total antioxidant capacity, FRAP, DPPH, polyphenols, Folin-Ciocaletau method, chemoprevention, new vegetable, functional foodpl
dc.subject.plgryka, kiełki, całkowita aktywność antyoksydacyjna, FRAP, DPPH, polifenole, metoda Folina-Ciocaletau’a, chemoprewencja, nowe warzywo, żywność funkcjonalnapl
dc.titleWłaściwości kiełków różnych odmian gryki zwyczajnejpl
dc.title.alternativeProperties of sprouts of different buckwheat's varietiespl
dc.typemasterpl
dspace.entity.typePublication
dc.abstract.enpl
Total antioxidant capacity and total phenolic compound was determined in three varieties of Fagopyrum esculentum sprouts (from four, eight and ten days after sowing). Research was done by using methanol extracts. The FRAP method was applied, the results were presented in μM Fe2 + / g dry matter. The second method of measuring the antioxidant activity that was used was the method using the synthetic DPPH radical, the results were expressed in μM trolox reagent / g dry matter. The study also examined the total content of polyphenol compounds in methanolic extracts of sprouts of three buckwheat varieties, using the Folin-Ciocaletau method, expressed in terms of μM gallic acid / g dry matter. The study also reviews the literature, which discusses the chemical composition of buckwheat sprouts and the possible use of compounds contained in various morphological parts of the buckwheat in the chemoprevention process. Based on the results of the study, it was found that the variety and the day in which the sprouts of three buckwheat varieties were collected had significance for the value of antioxidant activity and for the total content of polyphenolic compounds. The highest value of antioxidant activity and the highest content of polyphenolic compounds for sprouts of Kora variety, collected on the eighth day of cultivation, was demonstrated. Therefore sprouts are recommended for consumption as functional food, and they can be considered as so-called "New vegetable".
dc.abstract.plpl
W pracy zbadano całkowitą aktywność antyoksydacyjną kiełków trzech odmian gryki zwyczajnej. Kiełki zebrane zostały w 4, 8 i 10 dniu hodowli. Pomiarów aktywności antyoksydacyjnej dokonano wykonując uprzednio ekstrakty metanolowe. Zastosowano metodę FRAP, wyniki zostały przedstawione w μM Fe2+/g suchej masy. Drugą metodą pomiaru aktywności antyoksydacyjnej, którą zastosowano była metoda z użyciem syntetycznego rodnika DPPH, wyniki wyrażono w uM odczynnika trolox/g suchej masy. W pracy zbadano również całkowitą zawartość związków polifenolowych w metanolowych ekstraktach z kiełków trzech odmian gryki, przy użyciu metody Folina-Ciocaletau’a, wyrażoną w przeliczeniu na uM kwasu galusowego/g suchej masy. Dokonano przeglądu piśmiennictwa, w którym omówiono skład chemiczny kiełków gryki oraz możliwe wykorzystanie związków zawartych w różnych częściach morfologicznych gryki w procesie chemoprewencji. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że odmiana oraz dzień w którym zostały zebrane kiełki trzech odmian gryki, miały znaczenie dla wartości aktywności antyoksydacyjnej oraz dla całkowitej zawartości związków polifenolowych. Wykazano najwyższą wartość aktywności antyoksydacyjnej oraz najwyższą zawartość związków polifenolowych dla kiełków odmiany Kora, zebranych ósmego dnia hodowli. W związku z tym, takie kiełki poleca się do spożycia jako żywność funkcjonalną i można je uznać za tzw. „nowe warzywo”.
dc.affiliationpl
Wydział Farmaceutyczny
dc.areapl
obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej
dc.contributor.advisorpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.contributor.authorpl
Kubica, Aleksandra
dc.contributor.departmentbycodepl
UJK/WFOAM2
dc.contributor.reviewerpl
Zagrodzki, Paweł - 133875
dc.contributor.reviewerpl
Chłopicka, Joanna - 128992
dc.date.accessioned
2020-07-27T21:46:38Z
dc.date.available
2020-07-27T21:46:38Z
dc.date.submittedpl
2019-07-09
dc.fieldofstudypl
farmacja
dc.identifier.apdpl
diploma-129654-178916
dc.identifier.projectpl
APD / O
dc.identifier.uri
https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233075
dc.languagepl
pol
dc.subject.enpl
buckwheat, sprouts, total antioxidant capacity, FRAP, DPPH, polyphenols, Folin-Ciocaletau method, chemoprevention, new vegetable, functional food
dc.subject.plpl
gryka, kiełki, całkowita aktywność antyoksydacyjna, FRAP, DPPH, polifenole, metoda Folina-Ciocaletau’a, chemoprewencja, nowe warzywo, żywność funkcjonalna
dc.titlepl
Właściwości kiełków różnych odmian gryki zwyczajnej
dc.title.alternativepl
Properties of sprouts of different buckwheat's varieties
dc.typepl
master
dspace.entity.type
Publication
Affiliations

* The migration of download and view statistics prior to the date of April 8, 2024 is in progress.

Views
25
Views per month
Views per city
Wroclaw
5
Krakow
3
Międzyrzec Podlaski
2
Warsaw
2
Bern
1
Dublin
1
Gdansk
1
Katowice
1
Myslenice
1
Poznan
1

No access

No Thumbnail Available