Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Właściwości kiełków różnych odmian gryki zwyczajnej
Properties of sprouts of different buckwheat's varieties
gryka, kiełki, całkowita aktywność antyoksydacyjna, FRAP, DPPH, polifenole, metoda Folina-Ciocaletau’a, chemoprewencja, nowe warzywo, żywność funkcjonalna
buckwheat, sprouts, total antioxidant capacity, FRAP, DPPH, polyphenols, Folin-Ciocaletau method, chemoprevention, new vegetable, functional food
W pracy zbadano całkowitą aktywność antyoksydacyjną kiełków trzech odmian gryki zwyczajnej. Kiełki zebrane zostały w 4, 8 i 10 dniu hodowli. Pomiarów aktywności antyoksydacyjnej dokonano wykonując uprzednio ekstrakty metanolowe. Zastosowano metodę FRAP, wyniki zostały przedstawione w μM Fe2+/g suchej masy. Drugą metodą pomiaru aktywności antyoksydacyjnej, którą zastosowano była metoda z użyciem syntetycznego rodnika DPPH, wyniki wyrażono w uM odczynnika trolox/g suchej masy. W pracy zbadano również całkowitą zawartość związków polifenolowych w metanolowych ekstraktach z kiełków trzech odmian gryki, przy użyciu metody Folina-Ciocaletau’a, wyrażoną w przeliczeniu na uM kwasu galusowego/g suchej masy. Dokonano przeglądu piśmiennictwa, w którym omówiono skład chemiczny kiełków gryki oraz możliwe wykorzystanie związków zawartych w różnych częściach morfologicznych gryki w procesie chemoprewencji. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że odmiana oraz dzień w którym zostały zebrane kiełki trzech odmian gryki, miały znaczenie dla wartości aktywności antyoksydacyjnej oraz dla całkowitej zawartości związków polifenolowych. Wykazano najwyższą wartość aktywności antyoksydacyjnej oraz najwyższą zawartość związków polifenolowych dla kiełków odmiany Kora, zebranych ósmego dnia hodowli. W związku z tym, takie kiełki poleca się do spożycia jako żywność funkcjonalną i można je uznać za tzw. „nowe warzywo”.
Total antioxidant capacity and total phenolic compound was determined in three varieties of Fagopyrum esculentum sprouts (from four, eight and ten days after sowing). Research was done by using methanol extracts. The FRAP method was applied, the results were presented in μM Fe2 + / g dry matter. The second method of measuring the antioxidant activity that was used was the method using the synthetic DPPH radical, the results were expressed in μM trolox reagent / g dry matter. The study also examined the total content of polyphenol compounds in methanolic extracts of sprouts of three buckwheat varieties, using the Folin-Ciocaletau method, expressed in terms of μM gallic acid / g dry matter. The study also reviews the literature, which discusses the chemical composition of buckwheat sprouts and the possible use of compounds contained in various morphological parts of the buckwheat in the chemoprevention process. Based on the results of the study, it was found that the variety and the day in which the sprouts of three buckwheat varieties were collected had significance for the value of antioxidant activity and for the total content of polyphenolic compounds. The highest value of antioxidant activity and the highest content of polyphenolic compounds for sprouts of Kora variety, collected on the eighth day of cultivation, was demonstrated. Therefore sprouts are recommended for consumption as functional food, and they can be considered as so-called "New vegetable".
dc.abstract.en | Total antioxidant capacity and total phenolic compound was determined in three varieties of Fagopyrum esculentum sprouts (from four, eight and ten days after sowing). Research was done by using methanol extracts. The FRAP method was applied, the results were presented in μM Fe2 + / g dry matter. The second method of measuring the antioxidant activity that was used was the method using the synthetic DPPH radical, the results were expressed in μM trolox reagent / g dry matter. The study also examined the total content of polyphenol compounds in methanolic extracts of sprouts of three buckwheat varieties, using the Folin-Ciocaletau method, expressed in terms of μM gallic acid / g dry matter. The study also reviews the literature, which discusses the chemical composition of buckwheat sprouts and the possible use of compounds contained in various morphological parts of the buckwheat in the chemoprevention process. Based on the results of the study, it was found that the variety and the day in which the sprouts of three buckwheat varieties were collected had significance for the value of antioxidant activity and for the total content of polyphenolic compounds. The highest value of antioxidant activity and the highest content of polyphenolic compounds for sprouts of Kora variety, collected on the eighth day of cultivation, was demonstrated. Therefore sprouts are recommended for consumption as functional food, and they can be considered as so-called "New vegetable". | pl |
dc.abstract.pl | W pracy zbadano całkowitą aktywność antyoksydacyjną kiełków trzech odmian gryki zwyczajnej. Kiełki zebrane zostały w 4, 8 i 10 dniu hodowli. Pomiarów aktywności antyoksydacyjnej dokonano wykonując uprzednio ekstrakty metanolowe. Zastosowano metodę FRAP, wyniki zostały przedstawione w μM Fe2+/g suchej masy. Drugą metodą pomiaru aktywności antyoksydacyjnej, którą zastosowano była metoda z użyciem syntetycznego rodnika DPPH, wyniki wyrażono w uM odczynnika trolox/g suchej masy. W pracy zbadano również całkowitą zawartość związków polifenolowych w metanolowych ekstraktach z kiełków trzech odmian gryki, przy użyciu metody Folina-Ciocaletau’a, wyrażoną w przeliczeniu na uM kwasu galusowego/g suchej masy. Dokonano przeglądu piśmiennictwa, w którym omówiono skład chemiczny kiełków gryki oraz możliwe wykorzystanie związków zawartych w różnych częściach morfologicznych gryki w procesie chemoprewencji. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że odmiana oraz dzień w którym zostały zebrane kiełki trzech odmian gryki, miały znaczenie dla wartości aktywności antyoksydacyjnej oraz dla całkowitej zawartości związków polifenolowych. Wykazano najwyższą wartość aktywności antyoksydacyjnej oraz najwyższą zawartość związków polifenolowych dla kiełków odmiany Kora, zebranych ósmego dnia hodowli. W związku z tym, takie kiełki poleca się do spożycia jako żywność funkcjonalną i można je uznać za tzw. „nowe warzywo”. | pl |
dc.affiliation | Wydział Farmaceutyczny | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Chłopicka, Joanna - 128992 | pl |
dc.contributor.author | Kubica, Aleksandra | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WFOAM2 | pl |
dc.contributor.reviewer | Zagrodzki, Paweł - 133875 | pl |
dc.contributor.reviewer | Chłopicka, Joanna - 128992 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T21:46:38Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T21:46:38Z | |
dc.date.submitted | 2019-07-09 | pl |
dc.fieldofstudy | farmacja | pl |
dc.identifier.apd | diploma-129654-178916 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/233075 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | buckwheat, sprouts, total antioxidant capacity, FRAP, DPPH, polyphenols, Folin-Ciocaletau method, chemoprevention, new vegetable, functional food | pl |
dc.subject.pl | gryka, kiełki, całkowita aktywność antyoksydacyjna, FRAP, DPPH, polifenole, metoda Folina-Ciocaletau’a, chemoprewencja, nowe warzywo, żywność funkcjonalna | pl |
dc.title | Właściwości kiełków różnych odmian gryki zwyczajnej | pl |
dc.title.alternative | Properties of sprouts of different buckwheat's varieties | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |