Simple view
Full metadata view
Authors
Statistics
Powikłania żywienia dojelitowego u pacjentów leczonych w oddziale intensywnej terapii
Enteral nutrition complications among the patients treated in Intensive Care Unit
żywienie enteralne, powikłania, oddział intensywnej terapii
enteral nutrition, complications, Intensive Care Unit
Wstęp: Żywienie dojelitowe polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych poprzez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego. Taki rodzaj żywienia wiąże się jednak z dużą liczbą powikłań. Żywienie enteralne przyczynia się do występowania biegunek, wymiotów, zalegania treści pokarmowej w żołądku lub zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. Istnieje także wiele powikłań związanych z samym stosowaniem zgłębnika żołądkowego np. aspiracja treści żołądkowej w wyniku przemieszczenia zgłębnika, nadżerki lub martwica błon śluzowych. Cel: Celem pracy było zidentyfikowanie powikłań żywienia dojelitowego u pacjentów leczonych w oddziale intensywnej terapii.Materiał i metody: W badaniu poddano prospektywnej analizie dokumentację lekarsko-pielęgniarską oraz obserwacje własne. Zastosowano autorski kwestionariusz do zbierania danych na temat żywienia pacjentów, tabelę obserwacji oraz wystandaryzowany kwestionariusz Subiektywnej Oceny Stanu Odżywienia (SGA). Badaniu poddano 58 pacjentów leczonych w OIT, u których stosowane było żywienie dojelitowe.Wyniki i wnioski: Badania wykazały zależność częstości występowania powikłań od wyniku skali APACHE II i CRP. Najczęściej występującym powikłaniem była hiperglikemia, biegunka oraz zaparcia. Przy szybszej podaży żywienia we wlewie zaobserwowano częstsze występowanie biegunki. Wolniejsza podaż żywienia wiązała się ze wzrostem występowania hiperglikemii oraz zaburzeń stężenia potasu. Zaobserwowano zależność między występowaniem odleżyny w przedsionku nosa a stosowaniem preparatów dla pacjentów z nietolerancją glukozy.
Introduction: Enteral nutrition consists of providing the body with all the necessary nutrients though artificial access to the alimentary tract. However, this kind of nutrition may lead to numerous complications such as diarrheas, emesis, retention of gastric contents in stomach or water-electrolyte balance disorders. Other complications can be caused by the use of gastric tube itself. This includes mucous membrane erosion and necrosis or aspiration of gastric contents due to gastric tube displacement.Aim: The purpose of this study is to identify complications associated with enteral nutrition among the patients treated in Intensive Care Unit. Material and methods: Medical and nursing records along with own observations were subjected to a prospective analysis. The results have been collected using own questionnaire regarding patients nutrition, table of observations and standardized questionnaire of Subjective Global Assessment (SGA). The study has been conducted in the group of 58 patients treated in Intensive Care Unit with enteral nutrition.Results and conclusions: The research have shown a close relation between the frequency of complications appearance and factors such as APACHE II score or CRP level. Apart from hyperglycemia, constipations and diarrheas proved to be the most common complications. Faster nutrition supply provoked more frequent diarrhea. Furthermore, slower nutrition infusion gave rise to hyperglycemia and potassium level disorders. The correlation between the occurrence of bedsore in nose vestibule and preparations for glucose intolerant patients usage has been noted.
dc.abstract.en | Introduction: Enteral nutrition consists of providing the body with all the necessary nutrients though artificial access to the alimentary tract. However, this kind of nutrition may lead to numerous complications such as diarrheas, emesis, retention of gastric contents in stomach or water-electrolyte balance disorders. Other complications can be caused by the use of gastric tube itself. This includes mucous membrane erosion and necrosis or aspiration of gastric contents due to gastric tube displacement.Aim: The purpose of this study is to identify complications associated with enteral nutrition among the patients treated in Intensive Care Unit. Material and methods: Medical and nursing records along with own observations were subjected to a prospective analysis. The results have been collected using own questionnaire regarding patients nutrition, table of observations and standardized questionnaire of Subjective Global Assessment (SGA). The study has been conducted in the group of 58 patients treated in Intensive Care Unit with enteral nutrition.Results and conclusions: The research have shown a close relation between the frequency of complications appearance and factors such as APACHE II score or CRP level. Apart from hyperglycemia, constipations and diarrheas proved to be the most common complications. Faster nutrition supply provoked more frequent diarrhea. Furthermore, slower nutrition infusion gave rise to hyperglycemia and potassium level disorders. The correlation between the occurrence of bedsore in nose vestibule and preparations for glucose intolerant patients usage has been noted. | pl |
dc.abstract.pl | Wstęp: Żywienie dojelitowe polega na dostarczeniu organizmowi wszystkich potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania składników pokarmowych poprzez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego. Taki rodzaj żywienia wiąże się jednak z dużą liczbą powikłań. Żywienie enteralne przyczynia się do występowania biegunek, wymiotów, zalegania treści pokarmowej w żołądku lub zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej. Istnieje także wiele powikłań związanych z samym stosowaniem zgłębnika żołądkowego np. aspiracja treści żołądkowej w wyniku przemieszczenia zgłębnika, nadżerki lub martwica błon śluzowych. Cel: Celem pracy było zidentyfikowanie powikłań żywienia dojelitowego u pacjentów leczonych w oddziale intensywnej terapii.Materiał i metody: W badaniu poddano prospektywnej analizie dokumentację lekarsko-pielęgniarską oraz obserwacje własne. Zastosowano autorski kwestionariusz do zbierania danych na temat żywienia pacjentów, tabelę obserwacji oraz wystandaryzowany kwestionariusz Subiektywnej Oceny Stanu Odżywienia (SGA). Badaniu poddano 58 pacjentów leczonych w OIT, u których stosowane było żywienie dojelitowe.Wyniki i wnioski: Badania wykazały zależność częstości występowania powikłań od wyniku skali APACHE II i CRP. Najczęściej występującym powikłaniem była hiperglikemia, biegunka oraz zaparcia. Przy szybszej podaży żywienia we wlewie zaobserwowano częstsze występowanie biegunki. Wolniejsza podaż żywienia wiązała się ze wzrostem występowania hiperglikemii oraz zaburzeń stężenia potasu. Zaobserwowano zależność między występowaniem odleżyny w przedsionku nosa a stosowaniem preparatów dla pacjentów z nietolerancją glukozy. | pl |
dc.affiliation | Wydział Nauk o Zdrowiu | pl |
dc.area | obszar nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej | pl |
dc.contributor.advisor | Płaszewska-Żywko, Lucyna - 133179 | pl |
dc.contributor.author | Tkaczyk, Natalia | pl |
dc.contributor.departmentbycode | UJK/WNOZ | pl |
dc.contributor.reviewer | Płaszewska-Żywko, Lucyna - 133179 | pl |
dc.contributor.reviewer | Kózka, Maria - 200551 | pl |
dc.date.accessioned | 2020-07-27T02:53:35Z | |
dc.date.available | 2020-07-27T02:53:35Z | |
dc.date.submitted | 2016-10-20 | pl |
dc.fieldofstudy | pielęgniarstwo | pl |
dc.identifier.apd | diploma-110200-145321 | pl |
dc.identifier.project | APD / O | pl |
dc.identifier.uri | https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/216212 | |
dc.language | pol | pl |
dc.subject.en | enteral nutrition, complications, Intensive Care Unit | pl |
dc.subject.pl | żywienie enteralne, powikłania, oddział intensywnej terapii | pl |
dc.title | Powikłania żywienia dojelitowego u pacjentów leczonych w oddziale intensywnej terapii | pl |
dc.title.alternative | Enteral nutrition complications among the patients treated in Intensive Care Unit | pl |
dc.type | master | pl |
dspace.entity.type | Publication |